Dan sigurnijeg interneta: Djeca provode i do pet sati dnevno na internetu

Dan sigurnijeg interneta: Osnovnoškolci provode i do 5 sati dnevno na internetu

Povodom obilježavanja globalnog Dana sigurnijeg interneta 7. veljače, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu i Microsoft Hrvatska, već treću godinu zaredom zajednički organiziraju edukacije u hrvatskim školama. Cilj edukacija je promicati sigurniju i odgovorniju upotrebu tehnologije i mobilnih uređaja, posebno među djecom i mladima.

sigurniji_internet_cover

Korištenjem tehnologije, djeca i mladi gube svijest o granicama između stvarnog i virtualnog svijeta, što povećava rizik od različitih rizičnih ponašanja, nasilja i počinjenja kaznenih djela, što se projektom poput Dana sigurnijeg interneta želi spriječiti. Stoga Microsoft Hrvatska i Centar za nestalu i zlostavljanu djecu s partnerima, treću godinu zaredom organiziraju edukacije u hrvatskim školama, a u sklopu projekt Europske komisije.

Svoje sudjelovanje je za sada prijavilo 115 hrvatskih škola, a iako prijave još traju, organizatori ističu da je već sada premašen prošlogodišnji broj od 104 škole i 6.000 učenika koji su sudjelovali u projektu.

Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, istaknuo je da je sigurnost na internetu jedno od bitnih pitanja u odgoju djece. S time se slaže i Ivan Vidaković iz Microsofta Hrvatska koji je podsjetio i na nedavnu akciju Web detektivi u sklopu koje je 95 osnovnoškolaca u pet slavonskih županija dobilo diplome web detektiva te pristupni kod putem kojeg mogu nadležni službama prijavljivati neprimjereno ponašanje na internetu.

Što očekuje sudionike?

U sklopu projekta, 7. veljače će se održati predavanje Skype for Business za učenike svih uključenih škola, a svaka od škola će napraviti i radionicu na lokaciji. Na radionicama se razvijaju kreativne vještine te se uspoređuju aktivnosti djece prije pojave interneta i danas. Sve uključene škole dobile su i edukacijske pakete koji obuhvaćaju razne materijale koje učitelji mogu koristiti u radu s učenicima, uključujući video uratke, prezentacije za roditelje, edukacijske vodiče i drugo.

Istovremeno, u tijeku je kampanja na internetu i društvenim medijima i u sklopu nje roditelji i djeca će moći ispunjavati online kviz koji će 7. veljače biti objavljen na službenim stranicama te će moći provjeriti svoju razinu sigurnosti na digitalnim medijima.

A o važnosti sigurnosti djece na internetu govore i podaci istraživanja Centra za nestalu i zlostavljanu djecu prema kojima djeca osnovnoškolske dobi provode i do pet sati dnevno na internetu, 55 posto djece internetu pristupa mobitelom, a 90 posto djece ima otvoren profil na Facebooku. Također, u slučaju zlostavljanja na internetu, samo 10 posto ispitanika tražim pomoć u takvim situacijama, od čega ih tek 2 posto traži pomoć od djelatnika škole. Organizatori podsjećaju da se škole koje žele educirati svoje učenike o sigurnijem ponašanju na internetu još uvijek mogu prijaviti za sudjelovanje, a više informacija može se pronaći na službenim stranicama.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Kolumna

Microsoftova akvizicija ZeniMaxa samo je jedan korak u transformaciji Xboxa u “gaming Netflix”

Možda vam je Microsoft poznat po Windowsima, Officeu i cloud infrastrukturi, ali ovaj PC mastodont jučer je uložio u studio video igara 8 milijardi dolara! A ima itekako dobar razlog...

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech industrija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.