Kako izgleda dan iOS programera… Na Dan programera?

Kako izgleda dan iOS programera… Na Dan programera?

Bok Netokracijo, Moje ime je Kristijan, imam 29 godina i radim u developerskoj agenciji DECODE, gdje sam zadnjih nekoliko mjeseci proveo kao project manager i iOS developer na projektu zvanom Printt.

Što je zapravo Printt?

Dio naših klijenata čine startupi koji uvijek pokušavaju progurati nove ideje i naći drukčije poslovne planove, a takav je i Printt.

Glavna ideja aplikacije je da omogućava pohranjivanje i ispis dokumenata on the fly. Znači, ako ne posjedujete printer ili vam je ispis dokumenata potreban istog trena, uz ovu aplikaciju moguće je otvoriti bazu javnih umreženih printera rasprostranjenih po gradu, na karti naći onaj najbliži vama i jednostavno poslati dokument na ispis.

Usput, printanje može biti i besplatno ako unutar aplikacije pogledate reklamu dok čekate ispis ili dopustite aplikaciji da na dnu svake stranice ispiše mali banner oglas. Pretty neat?

Nažalost, aplikacija nije namijenjena za naše tržište, tako da mi još uvijek moramo živjeti u stvarnosti u kojoj moramo žicati frenda od curinog rođaka da nam posudi tinte za par stranica kad zagusti.

Pa što sam točno radio na tome i kako sam pridonio izradi ove aplikacije – odnosno, kako je izgledao jedan moj prosječan dan?

Krenimo od jutra…

7:03, vjerojatno treći alarm – buđenje. Uvijek dinamično i neočekivano! Pokušavam razaznati san od jave, jednom rukom primam četkicu i perem zube, dok drugom pokušavam namjestiti kuhalo za kavu jer je ona jedina i najvažnija supstanca koji mi je potrebna za procesuiranje stvari.

Kava je kuhana, što sad?

Sjedam za laptop i palim svima nama najdraži alat za mučenje – to je, naravno, JIRA. Za one koji ne znaju, JIRA je Atlassianov sustav za vođenje softverskih projekata i raznih zadataka u njima.

Kako to funkcionira u praksi? U našem smo slučaju aplikaciju podijelili na manje, semantički odvojene cjeline. Svaki taj dio rascjepkavamo na još manje dijelove, tj. taskove, a njih još dodatno odvajamo i po platformama koje razvijamo – iOS, Android, web. Na kraju dobijemo tagovima prošaranu listu zadataka koja jasno definira prioritete – i kako će nam izgledati radni dan.

Dio Printtovog razvojnog tima, zaduženog za backend, nalazi se u Londonu, dok je u Zagrebu, u sklopu tvrtke DECODE, smješten udaljeni tim za razvoj mobilnih i web aplikacija. Zato je važno da se zna što se događa, tko na čemu radi, što je sljedeće na redu, u čemu nam pomaže alat JIRA.

JIRA ipak ne služi samo za mučenje i trošenje vremena na administraciju, nego nam omogućava da svi u svakom trenutku znamo što se događa, tko na čemu radi, što je sljedeće na repertoaru i što nam je potrebno kako bismo mogli obaviti sljedeće zadatke.

To je posebno bitno jer je dio Printtovog development tima zadužen za backend situiran u Londonu, a mi u Zagrebu smo remote development tim za razvoj mobilnih i web aplikacija.

Kada radimo s klijentima i timovima raspršenima na više lokacija, jako je važno da svi budemo sinkronizirani pa je dio jutarnje rutine prolazak kroz sve otvorene zadatke da provjerim jesu li možda gotovi – ako jesu, zatvaram ih, ako nisu, stavljam ih natrag na ploču s koje će ih onda poslije programeri preuzimati.

OK, vrijeme je za pakiranje i odlazak na posao. Kako živim izvan Zagreba i putujem na posao svaki dan, politika je da je jedan dan u tjednu work from home – danas ipak nije taj dan.

Ured, SCRUM, klijenti… i programiranje na kraju

Radno vrijeme je klizno pa pričekam da se svi koji rade na projektu okupe u uredu, a onda održavamo SCRUM sastanak. To su sastanci od 10-15 minuta u kojima svaka osoba u par kratkih crta prezentira što je napravila dan prije i postoje li kakvi problemi koji je sprječavaju da završi/napravi ostatak zadataka, a onda se prema tome i podijele dnevni zadaci.

Odmah nakon toga slijedi i razgovor s klijentom. Kako nam je praksa da u kasnijim stadijima razvoja na dnevnoj bazi šaljemo build aplikacije klijentu, s njim prolazimo kroz zadnje promjene i raspravljamo jesu su one finalne ili se vraćaju u razvoj.

Nakon ručka slijedi lakši dio dana – programiranje. Stavljam najdražu muziku, sluške na uši i odmaram se od komunikacije usredotočen na programiranje… u idealnoj situaciji. Realno to nekad nije tako, jer iskaču nedoumice vezane uz zadatke koje je tim dobio. Tako je interakcija programer-dizajner-klijent i dalje aktualna sve dok se ne otkloni i najmanja nejasnoća na tasku.

Programiranje
Idućih nekoliko sati izgleda otprilike ovako, u idealnim uvjetima.

OK, posao je gotov – što sad?

Radni dan je došao kraju i vrijeme je za aktivnosti nevezane uz posao. S obzirom na to da mi je život većinu vremena sjedilački, ovaj out of the office dio dana pokušavam provesti baveći se sportom.

Ja sam odabrao teretanu, točnije, crossfit, tako da većinu svog slobodnog vremena provodim u mračna četiri zida okružen željezom i smrdljivim dečkima. Ne zvuči baš primamljivo?

Meni spoj toga donosi mir koji mi je najpotrebniji nakon dana prožetog komunikacijom i žurbom i nakon dobrog treninga, spreman sam uhvatiti novi dan u klinč.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Internet marketing

Hrvatski brendovi boje se zauzeti stav u marketingu (i upravo time gube!)

U najnovijoj epizodi Netokracija podcasta bavimo se brendovima koji se ne boje zauzeti stav. Takvih je u hrvatskoj vrlo malo, rijetki se odluče na taj rizik, a ne shvaćaju da je zapravo upravo to najriskantniji potez.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Dragi svi, budite podrška koju želite i sebi; drage žene, nemojte prihvatiti ništa manje

Ladies of New Business Tech edition okupio je domaće i strane IT rukovoditelje, stručnjake i organizatore IT konferencija kako bi raspravili što kao kolege, šefovi i organizatori možemo učiniti kako bi pomogli IT-jevkama da napreduju u industriji te da se osjećaju kao njezin važan dio.

Kultura 2.0

Gen Ashley i Christina Richter na 8. #LadiesZG: bez uzora i edukacije nema jednakosti u tehnološkoj industriji

Kako bismo privukli više žena u tehnologiju trebamo podržati i trenutne žene u industriji koje će svojim primjerom pokazati da ovaj sektor nije "muški svijet".

Startupi i poslovanje

Hrvatski SysKit: Za 90% funkcionalnosti inspirirali su ih njihovi korisnici, među kojima je i američka vlada

Hrvatska softverska tvrtka SysKit već 10 godina pomaže sistemašima i administratorima u više od 3000 tvrtki diljem svijeta. Njezin suosnivač Frane Borozan otkrio mi je strategiju koja im je omogućila kompetitivnost na svjetskoj razini i približila ih ostvarenju želje da postanu jedan od najvećih proizvođača softvera u Hrvatskoj.

Startupi i poslovanje

Indienogo – kako će izuzimanje Hrvatske s ove platforme utjecati na domaće projekte?

Indiegogo više nije službeno podržan u Hrvatskoj, što znači da ne možete više na njega postavljati kampanje ako ste tvrtka registrirana u Lijepoj našoj. Istražili smo kako je do toga došlo, a i kako će to utjecati na domaće projekte koji platformu aktivno koriste.

Najava

Ulazite li u digitalnu industriju, krenite s razvojem digitalnih proizvoda

Nekada smo u digitalnoj industriji radili isključivo na tuđim projektima, jer nismo mogli birati. Danas možete razvijati vlastite digitalne proizvode i raditi na svim njihovim aspektima. Počnite s besplatnom radionicom Netokracije i Raiffeisen banke o tome kako krenuti u 'product'!

Startupi i poslovanje

Realno stanje startupa iliti kako mi je u dva tjedna američka tech scena skinula ružičaste naočale osnivača

Što vas može naučiti samo nekoliko dana u Seattleu, jednom od najpoznatijih startup i tech gradova na svijetu? Možda kako ste na svoje poslovanje do sada gledali malo previše "romantično".