Cyrus Shepard, Moz: Kako preživjeti budućnost 'search' i 'online' marketinga?

Cyrus Shepard, Moz: Kako preživjeti budućnost ‘search’ i ‘online’ marketinga?

Predavanjem pod nazivom The Google Earthquake, Cyrus Shepard iz Moza predstavio je Googleove vrtoglave promjene koje su se dogodile kroz nekoliko posljednjih godina. Kao Senior Content Producer u Mozu, Cyrus je pokazao stanje budućnosti search i online marketinga te je predstavio vrlo interesantne strategije future-proof rezultata.

Cyrus
Cyrus Shepard je Senior Content Producer u Mozu. (Slika: Marketing Festival)

Predavanjem pod nazivom The Google Earthquake, Cyrus Shepard iz Moza predstavio je Googleove vrtoglave promjene koje su se dogodile kroz nekoliko posljednjih godina.

Kao Senior Content Producer u Mozu, Cyrus je pokazao stanje budućnosti search i online marketinga te je predstavio vrlo interesantne strategije future-proof rezultata. Započeo je svoje predavanje pričom o djetinjstvu u Iowi gdje je doživio tornado za vrijeme svog boravka u djedovu vrtu. Objasnio je da tornado donosi velike promjene te je iste usporedio s Googleovim promjenama.

Google mijenja sliku ‘search’ marketinga. Neki to vide kao pozitivnu stvar, dok ostali to smatraju katastrofom.

Kao primjer, Cyrus je naveo stare Googleove rezultate vezane za pretragu o vremenskoj prognozi. Tada su upiti u tražilici vodili na web stranice.

Old days

Danas, rezultati pretraživanja izgledaju sasvim drugačije. Google prikazuje sve informacije na jednoj stranici.

Today

Kada biste prije deset godina upitali Google neko pitanje, tada biste vidjeli uobičajene rezultate pretrage. Danas je taj rezultat dio Googlea. Google prikuplja rezultate iz različitih izvora te ih prikazuje u jednoj slici. Što god kliknuli, teško je napustiti Google.

Usredotočite se na Google, internet, mobilno

Cyrus je objasnio da Googleova misija predstavlja organiziranje svjetskih informacija te omogućavanje njihove globalne dostupnosti i korisnosti. Nekad su prva pozicioniranja omogućavala veći web promet. Danas, s pet milijardi pretraga dnevno, prvi rezultati vode na Googleove usluge. Cyrus je predložio usredotočenje na brzi rast broja korisnika interneta i smartphoneova iz razloga što će mobilni uređaji uskoro preuzeti desktop pretraživanja.

6 strategija za ‘future-proof’ rezultate:

1. Od ključnih riječi do koncepta

S obzirom da su ključne riječi itekako bitne, Google pokušava grupirati ključne riječi i usredotočiti ih na jedan koncept te ih prikazati prema njihovim vjerojatnostima. Čak 50% do 80% web prometa dolazi iz ključnih riječi koje korisnici ne isprobavaju.

Umjesto da ju doživljavate kao ključnu riječ, postupite prema svojoj web stranici kao da je živo biće.

2. Od web stranica to autoriteta

Kao veću vrijednost svoje web stranice Cyrus je spomenuo davanje što kvalitetnijih odgovora. Ako želite Googleovu vjerodostojnost, preporučljivo je redovno objavljivanje kvalitetnog sadržaja.

Ako želite zadržati posjetitelje na svojoj stranici, dajte im što više odgovora. Na taj ćete ih način spriječiti da krenu u potragu za odgovorom negdje drugdje. Također, koristite stvarne ljude kao stručnjake za određene teme.

real people as subjec experts

3. Od linkova do preporuke

Kao što Cyrus objašnjava, Google nije zainteresiran za linkove u tradicionalnom smislu. Ono što je najbitnije su preporuke te citati bez linkova, ali i personalizirani rezultati. Linkovi za koje se smatra da imaju niske uredničke preporuke mogu biti podcijenjeni pa čak i kažnjeni, a može im se i sniziti cijena.

non-editorial links

4. ‘Data Markup’ i web dizajn

Cyrus tvrdi da  strukturni podaci ne pridonose boljem pozicioniranju. Međutim, da bi kontrolirao kako se sadržaj prikazuje na društvenim mrežama, počeo je koristiti strukturne podatke u posljednjih šest mjeseci.

high correlation

5.  Mobilno

Prikazivanje na mobilnim uređajima prebacilo se na desktop verzije. Lakše je proširiti mobilni sadržaj na desktop nego obrnuto. Cyrus je pokazao kako desktop dizajn postaje produžetak mobilnog prikazivanja.

 6. Od broja pregleda stranica do zadovoljstva korisnika

Kao jednu od najvažnijih stvari, Cyrus je spomenuo praćenje  web prometa, što omogućuje jasniju sliku o tome jesu li potrebe vaših posjetitelja zadovoljene.

do visitors like my site

Cyrusovu prezentaciju možete pogledati putem Slidesharea.

ponuda

Komentari

 1. Marijan

  Marijan

  03. 12. 2013. u 2:49 pm Odgovori

  Bottom line je da se tokom godina kvaliteta rezultata nije naročito poboljšala. I dalje su na vrhu rezultati koji nisu najkvalitetniji već imaju najviše truda u SEO, optimiziranju linkova i drugih ‘cheating’ praksa. Ustovari postoji čitava ‘cheating’ industrija kako čim bolje pozicionirati sajt. Cheating zato jer rezultat nije posljedica kvalitete sadržaja

  Ako nešto drastičnije ne učini to bi moglo u krajnjj liniji pokopati Google jer stvari se odvijaju sve brže. Danas većina Google koristi uglavnom po inerciji. Nisu naročiti rezultat, no drugi nisu bolji.

  Ako izuzmemo wikipediu i slične standardne izvore za većinu traženih pojmova koj su uvijek pri vrhu, meni se često kvalitetan željeni rezultat pojavi na 3, 5 čak i 8. stranici, a često ga i nema. To da nema najkvalitetnijeg rezultata na prvoj stranici u današnje doba ogromne količine dostupnih podataka znak je da nešto generalno ne valja u današnjim načinima pretrage.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Internet marketing

Hrvatski brendovi boje se zauzeti stav u marketingu (i upravo time gube!)

U najnovijoj epizodi Netokracija podcasta bavimo se brendovima koji se ne boje zauzeti stav. Takvih je u hrvatskoj vrlo malo, rijetki se odluče na taj rizik, a ne shvaćaju da je zapravo upravo to najriskantniji potez.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Indienogo – kako će izuzimanje Hrvatske s ove platforme utjecati na domaće projekte?

Indiegogo više nije službeno podržan u Hrvatskoj, što znači da ne možete više na njega postavljati kampanje ako ste tvrtka registrirana u Lijepoj našoj. Istražili smo kako je do toga došlo, a i kako će to utjecati na domaće projekte koji platformu aktivno koriste.

Najava

Ulazite li u digitalnu industriju, krenite s razvojem digitalnih proizvoda

Nekada smo u digitalnoj industriji radili isključivo na tuđim projektima, jer nismo mogli birati. Danas možete razvijati vlastite digitalne proizvode i raditi na svim njihovim aspektima. Počnite s besplatnom radionicom Netokracije i Raiffeisen banke o tome kako krenuti u 'product'!

Startupi i poslovanje

Realno stanje startupa iliti kako mi je u dva tjedna američka tech scena skinula ružičaste naočale osnivača

Što vas može naučiti samo nekoliko dana u Seattleu, jednom od najpoznatijih startup i tech gradova na svijetu? Možda kako ste na svoje poslovanje do sada gledali malo previše "romantično".

Startupi i poslovanje

Rukoplastika, gaming kontroler za osobe s fizičkim invaliditetom, pobjednik je Good Game Liftoffa!

Startup Rukoplastika, koji nastoji razviti personalizirane igraće kontrolere i sustave za osobe s fizičkim nedostacima i invalidnostima pobjednik je Good Game Liftoffa 2019.

Društvene mreže

Izazovi moderiranja Facebooka i Instagrama: Ono što je nekome zlostavljanje, drugome je zadirkivanje

Možda najizazovniju ulogu, među osobama zaduženima za razvoj proizvoda za provođenje Facebookovih standarda, ima Namrata Bostrom. Ona je Product Manager za područje online zlostavljanja i uznemiravanja, a u Londonu sam imala prilike razgovarati s njom više o toj temi.

Internet marketing

Oglašivači, u 2020. samo nas online video uz linearnu televiziju može vratiti u uspješnu 2008.

Sjećate se 2 milijarde vrijednog medijskog tržišta 2008. godine? Što se promijenilo osim što takav uspjeh čekamo već 11 godina? Vjerojatno - ništa. Dok korisnici sve češće biraju druge platforme i formate, u Hrvatskoj najviše oglašivačkog novca i dalje odlazi na linearnu televiziju.