Cyrus Shepard, Moz: Kako preživjeti budućnost 'search' i 'online' marketinga?

Cyrus Shepard, Moz: Kako preživjeti budućnost ‘search’ i ‘online’ marketinga?

Predavanjem pod nazivom The Google Earthquake, Cyrus Shepard iz Moza predstavio je Googleove vrtoglave promjene koje su se dogodile kroz nekoliko posljednjih godina. Kao Senior Content Producer u Mozu, Cyrus je pokazao stanje budućnosti search i online marketinga te je predstavio vrlo interesantne strategije future-proof rezultata.

Cyrus
Cyrus Shepard je Senior Content Producer u Mozu. (Slika: Marketing Festival)

Predavanjem pod nazivom The Google Earthquake, Cyrus Shepard iz Moza predstavio je Googleove vrtoglave promjene koje su se dogodile kroz nekoliko posljednjih godina.

Kao Senior Content Producer u Mozu, Cyrus je pokazao stanje budućnosti search i online marketinga te je predstavio vrlo interesantne strategije future-proof rezultata. Započeo je svoje predavanje pričom o djetinjstvu u Iowi gdje je doživio tornado za vrijeme svog boravka u djedovu vrtu. Objasnio je da tornado donosi velike promjene te je iste usporedio s Googleovim promjenama.

Google mijenja sliku ‘search’ marketinga. Neki to vide kao pozitivnu stvar, dok ostali to smatraju katastrofom.

Kao primjer, Cyrus je naveo stare Googleove rezultate vezane za pretragu o vremenskoj prognozi. Tada su upiti u tražilici vodili na web stranice.

Old days

Danas, rezultati pretraživanja izgledaju sasvim drugačije. Google prikazuje sve informacije na jednoj stranici.

Today

Kada biste prije deset godina upitali Google neko pitanje, tada biste vidjeli uobičajene rezultate pretrage. Danas je taj rezultat dio Googlea. Google prikuplja rezultate iz različitih izvora te ih prikazuje u jednoj slici. Što god kliknuli, teško je napustiti Google.

Usredotočite se na Google, internet, mobilno

Cyrus je objasnio da Googleova misija predstavlja organiziranje svjetskih informacija te omogućavanje njihove globalne dostupnosti i korisnosti. Nekad su prva pozicioniranja omogućavala veći web promet. Danas, s pet milijardi pretraga dnevno, prvi rezultati vode na Googleove usluge. Cyrus je predložio usredotočenje na brzi rast broja korisnika interneta i smartphoneova iz razloga što će mobilni uređaji uskoro preuzeti desktop pretraživanja.

6 strategija za ‘future-proof’ rezultate:

1. Od ključnih riječi do koncepta

S obzirom da su ključne riječi itekako bitne, Google pokušava grupirati ključne riječi i usredotočiti ih na jedan koncept te ih prikazati prema njihovim vjerojatnostima. Čak 50% do 80% web prometa dolazi iz ključnih riječi koje korisnici ne isprobavaju.

Umjesto da ju doživljavate kao ključnu riječ, postupite prema svojoj web stranici kao da je živo biće.

2. Od web stranica to autoriteta

Kao veću vrijednost svoje web stranice Cyrus je spomenuo davanje što kvalitetnijih odgovora. Ako želite Googleovu vjerodostojnost, preporučljivo je redovno objavljivanje kvalitetnog sadržaja.

Ako želite zadržati posjetitelje na svojoj stranici, dajte im što više odgovora. Na taj ćete ih način spriječiti da krenu u potragu za odgovorom negdje drugdje. Također, koristite stvarne ljude kao stručnjake za određene teme.

real people as subjec experts

3. Od linkova do preporuke

Kao što Cyrus objašnjava, Google nije zainteresiran za linkove u tradicionalnom smislu. Ono što je najbitnije su preporuke te citati bez linkova, ali i personalizirani rezultati. Linkovi za koje se smatra da imaju niske uredničke preporuke mogu biti podcijenjeni pa čak i kažnjeni, a može im se i sniziti cijena.

non-editorial links

4. ‘Data Markup’ i web dizajn

Cyrus tvrdi da  strukturni podaci ne pridonose boljem pozicioniranju. Međutim, da bi kontrolirao kako se sadržaj prikazuje na društvenim mrežama, počeo je koristiti strukturne podatke u posljednjih šest mjeseci.

high correlation

5.  Mobilno

Prikazivanje na mobilnim uređajima prebacilo se na desktop verzije. Lakše je proširiti mobilni sadržaj na desktop nego obrnuto. Cyrus je pokazao kako desktop dizajn postaje produžetak mobilnog prikazivanja.

 6. Od broja pregleda stranica do zadovoljstva korisnika

Kao jednu od najvažnijih stvari, Cyrus je spomenuo praćenje  web prometa, što omogućuje jasniju sliku o tome jesu li potrebe vaših posjetitelja zadovoljene.

do visitors like my site

Cyrusovu prezentaciju možete pogledati putem Slidesharea.

Komentari

 1. Marijan

  Marijan

  03. 12. 2013. u 2:49 pm Odgovori

  Bottom line je da se tokom godina kvaliteta rezultata nije naročito poboljšala. I dalje su na vrhu rezultati koji nisu najkvalitetniji već imaju najviše truda u SEO, optimiziranju linkova i drugih ‘cheating’ praksa. Ustovari postoji čitava ‘cheating’ industrija kako čim bolje pozicionirati sajt. Cheating zato jer rezultat nije posljedica kvalitete sadržaja

  Ako nešto drastičnije ne učini to bi moglo u krajnjj liniji pokopati Google jer stvari se odvijaju sve brže. Danas većina Google koristi uglavnom po inerciji. Nisu naročiti rezultat, no drugi nisu bolji.

  Ako izuzmemo wikipediu i slične standardne izvore za većinu traženih pojmova koj su uvijek pri vrhu, meni se često kvalitetan željeni rezultat pojavi na 3, 5 čak i 8. stranici, a često ga i nema. To da nema najkvalitetnijeg rezultata na prvoj stranici u današnje doba ogromne količine dostupnih podataka znak je da nešto generalno ne valja u današnjim načinima pretrage.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Kultura 2.0

Kako igrifikacijom poboljšati izlaznost na hrvatskim parlamentarnim izborima?

Čak i prekrižiti listić je bolje nego uopće ne izaći na izbore, a opet, mnogim hrvatskim građanima se za naredne 4 godine ne da izdvojiti ni tih 20-ak minuta na biračkim mjestima. I to je posve razumljivo ako pogledamo da biračima izbori ne nude nikakvu opipljivu nagradu... ako ne potporom za stranke koje će voditi državu u budućnosti, čime nas se onda može motivirati?

Što ste propustili

Digitalni marketing

Od srijede stiže Spotify? Što će sad Deezer, ali i oglašivači, telekomi i podcasteri

Ako Spotify ovaj tjedan dođe u Hrvatsku u 'paketu' s drugim zemljama regije i Rusijom, mogao bi dobro doći hrvatskim glazbenicima i izvođačima koji su u doba koronavirusa morali otkazati koncerte. Oglašivači i podcasteri bi također mogli okrenuti glave...

Video

Hoće li vam deepfakeom ukrasti lice pa ući u bankovni račun (i staviti vas u pornić)

Ako poslije ove epizode ne obrišete sve selfije s interneta, niste napravili ništa.

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Startupi i poslovanje

Ovo je potpuni plan za sav sadržaj koji uspješan webshop mora imati!

Sadržaj je ključni faktor zbog kojeg korisnici dolaze interaktirati s vašim brendom. Sadržaj je kralj, a eCommerce tu nije iznimka. Od poslovnog plana, općeg sadržaja i opisa proizvoda, ovo su stavke koje svaki uspješan webshop mora pokriti.

Tehnologija

Tenisice, ruž, naočale… Kad ih već ne možemo isprobati u trgovini, zašto ne bismo virtualno?

Unatoč razvoju online prodaje, fizičke trgovine zadržale su svoju glavnu prednost - mogućnost da kupac sam isproba željene proizvode. No, nakon što su se trgovine diljem svijeta zatvorile zbog pandemije, porasla je popularnost virtualnog isprobavanja proizvoda koje pokušava donekle nadomjestiti korisničko iskustvo na kakvo smo navikli u tradicionalnim trgovinama.

Intervju

Nakon investicije od više od 50.000 eura, najveća regionalna CS:GO zajednica, CSadria, postala Esport Adria

Ovaj novi brend okupit će gamere i fanove ne samo esport igara, već i mobilnih i drugih igara koje igra mnogo veći broj ljudi.