Više od 820 sudionika CARNetove korisničke konferencije

CUC 2015: Više od 820 sudionika na CARNetovoj korisničkoj konferenciji

Hrvatska akademska i istraživačka mreža i ove je godine nastavila tradiciju svojih korisničkih konferencija. Ovogodišnje, 17. CARNetovo okupljanje, održano u Dubrovniku, privuklo je više od 820 sudionika, koji su se na konferenciji CUC 2015 na predavanjima, radionicama, recenzijama radova, prezentacijama i okruglim stolovima upoznali s jednom od brojnih tema.

CUC

Dubrovnik je proteklog tjedna ugostio 17. CUC, CARNetovu korisničku konferenciju, koja je ove godine održana pod nazivom “Nove-Škole” i s pet glavnih tematskih cjelina u središnjem programu. S dolaskom više od 820 sudionika, u središtu pozornosti bile su cjeline Razred bez granica, e-Svijet u nastavi, Internet oko nas, Upravljanje promjenama u e-Školama i Nestaje li privatnost u digitalnom dobu?, a o temama se raspravljalo na predavanjima, radionicama, recenzijama predstavljenih radova, prezentacijama i okruglim stolovima.

Za ovogodišnje izdanje, posebnost je bila programska cjelina sys.trek, s dijelom programa koji je bio namijenjen sistem inženjerima s ustanova članica CARNeta. Programom je bilo obuhvaćeno 16 prezentacija i jedna radionica.

Izlaganja domaćih i stranih stručnjaka

Dubrovački CUC ponudio je niz predavanja s područja informacijsko-komunikacijskih tehnologija, obrazovanja i znanosti. Dr. Kyle L. Peck, profesor edukacije na američkom sveučilištu Penn State, pozabavio se temom “The Perfect Storm: How Technologies and Trends are Reinventing the Future of Education”, dok se dr. sc. Boris Jokić dotaknuo zanimljive domaće teme, provedbe cjelovite kurikularne reforme u Hrvatskoj, čime je privukao veliko zanimanje osobito učitelja, nastavnika, profesora i ravnatelja osnovnih i srednjih škola koji su sudjelovali na konferenciji.

CUC okrugli stol
Ovogodišnji CUC s novim predavanjima i okruglim stolovima

Branko Radojević iz CARNeta predstavio je računarstvo u oblacima, a Igor Rajić iz Oraclea Hrvatska približio je temu “Internet of Things”. Širu sliku obrazovanja u svijetu ponudio je Joe Sheik, ravnatelj škole iz Ontarija u Kanadi, s vlastitom vizijom budućnosti u svjetskoj edukaciji, a na kraju konferencije, profesor Dragan Gašević sa Sveučilišta u Edinburghu održao je predavanje o analitici učenja.

U sklopu konferencije, sudionici su se upoznali i s nekoliko novih projekata CARNeta i partnera koji se provode uz potporu Europske unije, ponajprije s pilot-projektom “e-Škole: uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola”.

Novo natjecanje Webfestival

CUC je ponovno imao i natjecateljski karakter, sa 16. izdanjem Webfestivala, u kojemu se nagrađuju najbolji autori sadržaja na internetu. Tema natjecanja bile su osobne i osobne profesionalne web-stranice u obrazovanju, a među 34 prijavljene stranice, ocjenjivački sud je za najbolju u kategoriji Osobne web-stranice u obrazovanju proglasio osobnu stranica autora Gorana Šurine, dok je u kategoriji Profesionalne osobne web-stranice najboljom proglašena stranica Zvonimira Pavleka.

Vedran Mornar CUC
Među sudionicima i ministar obrazovanja Vedran Mornar

Priznanje za najbolji rad konferencije pripalo je radu “Primjena informacijsko-komunikacijske tehnologije u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj”, iza kojega stoji grupa autora sa Sveučilišta u Zagrebu i Tehničkog veleučilišta u Zagrebu: Tea Popović (FER), Katarina Veleglavac (FER), Mia Čarapina (TVZ), Tomislav Jagušt (FER) i Ivica Botički (FER). Proglašena je i najbolja prezentacija konferencije, s priznanjem u rukama prezentacije “Ususret izazovima u radu s novim tehnologijama – iLab u razrednoj nastavi OS Vežica”, čiji su autori Ksenija Laleta-Puž i Vedran Gregorić iz Osnovne škole Vežica u Rijeci.

Božica Ruk zaslužila je ovogodišnje priznanje za najredovitijeg sudionika konferencije, s registracijom na više od 75 posto ovogodišnjih predavanja, dok je Dario Garbin iz žminjske OŠ Vladimira Gortana slavio u igri asocijacija, a Stanko Kružić, sistem inženjer sa Sveučilišta u Splitu, u sys.trek natjecanju.

Dvije nove usluge

Ovogodišnji CUC donio je i predstavljanje dviju novih usluga. Libar je nova CARNetova online aplikacija i usluga za izradu, objavu i pregled digitalnog sadržaja kojoj se pristupa putem AAI@Edu.hr korisničkog računa, a koja ujedno uključuje i mobilnu aplikaciju sa svim funkcionalnostima e-čitača. Usluga Meduza omogućava distribuciju višemedijskih sadržaja namijenjenih obrazovnim i akademskim ustanovama , kao i pojedinačnim korisnicima ustanova članica CARNeta.

Meduza je poslužila i za prijenos ovogodišnje konferencije uživo na internetu, koja je privukla gledatelje ponajprije iz Hrvatske, ali i iz BiH, Srbije, Izraela, Švicarske, Slovenije, Njemačke – i Južne Koreje.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Probao sam robotsku kosilicu – mnogo je više od “Roombe za travnjake”

Imati robota koji vam kosi travu je super ideja, ali koliko je realizacija zapravo jednostavna i uspješna?

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Što ste propustili

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Startupi i poslovanje

Ovo je potpuni plan za sav sadržaj koji uspješan webshop mora imati!

Sadržaj je ključni faktor zbog kojeg korisnici dolaze interaktirati s vašim brendom. Sadržaj je kralj, a eCommerce tu nije iznimka. Od poslovnog plana, općeg sadržaja i opisa proizvoda, ovo su stavke koje svaki uspješan webshop mora pokriti.

Tehnologija

Tenisice, ruž, naočale… Kad ih već ne možemo isprobati u trgovini, zašto ne bismo virtualno?

Unatoč razvoju online prodaje, fizičke trgovine zadržale su svoju glavnu prednost - mogućnost da kupac sam isproba željene proizvode. No, nakon što su se trgovine diljem svijeta zatvorile zbog pandemije, porasla je popularnost virtualnog isprobavanja proizvoda koje pokušava donekle nadomjestiti korisničko iskustvo na kakvo smo navikli u tradicionalnim trgovinama.

Intervju

Nakon investicije od više od 50.000 eura, najveća regionalna CS:GO zajednica, CSadria, postala Esport Adria

Ovaj novi brend okupit će gamere i fanove ne samo esport igara, već i mobilnih i drugih igara koje igra mnogo veći broj ljudi.

Startupi i poslovanje

Email marketing u doba “korone”: 3 greške i 3 trika za bolju učinkovitost

Pomno pripremate i šaljete newslettere, ali učinka nema? Uz Brunu Zagorščaka iz agencije Neuralab, nedavno certificiranog Mailchimp partnera, prolazimo osnovne pogreške i taktike email marketinga.

Tehnologija

S Omoguru widgetom ne čitaju lakše samo disleksičari, već svi mi koji u ekrane buljimo svakodnevno

Za osobe koje imaju poteškoće u čitanju Omoguru je dar s neba, a odnedavno im je njihov alat još dostupniji. Radi se o widgetu koji gotovo svaku stranicu može učiniti čitljivijom.