Više od 820 sudionika CARNetove korisničke konferencije

CUC 2015: Više od 820 sudionika na CARNetovoj korisničkoj konferenciji

Hrvatska akademska i istraživačka mreža i ove je godine nastavila tradiciju svojih korisničkih konferencija. Ovogodišnje, 17. CARNetovo okupljanje, održano u Dubrovniku, privuklo je više od 820 sudionika, koji su se na konferenciji CUC 2015 na predavanjima, radionicama, recenzijama radova, prezentacijama i okruglim stolovima upoznali s jednom od brojnih tema.

CUC

Dubrovnik je proteklog tjedna ugostio 17. CUC, CARNetovu korisničku konferenciju, koja je ove godine održana pod nazivom “Nove-Škole” i s pet glavnih tematskih cjelina u središnjem programu. S dolaskom više od 820 sudionika, u središtu pozornosti bile su cjeline Razred bez granica, e-Svijet u nastavi, Internet oko nas, Upravljanje promjenama u e-Školama i Nestaje li privatnost u digitalnom dobu?, a o temama se raspravljalo na predavanjima, radionicama, recenzijama predstavljenih radova, prezentacijama i okruglim stolovima.

Za ovogodišnje izdanje, posebnost je bila programska cjelina sys.trek, s dijelom programa koji je bio namijenjen sistem inženjerima s ustanova članica CARNeta. Programom je bilo obuhvaćeno 16 prezentacija i jedna radionica.

Izlaganja domaćih i stranih stručnjaka

Dubrovački CUC ponudio je niz predavanja s područja informacijsko-komunikacijskih tehnologija, obrazovanja i znanosti. Dr. Kyle L. Peck, profesor edukacije na američkom sveučilištu Penn State, pozabavio se temom “The Perfect Storm: How Technologies and Trends are Reinventing the Future of Education”, dok se dr. sc. Boris Jokić dotaknuo zanimljive domaće teme, provedbe cjelovite kurikularne reforme u Hrvatskoj, čime je privukao veliko zanimanje osobito učitelja, nastavnika, profesora i ravnatelja osnovnih i srednjih škola koji su sudjelovali na konferenciji.

CUC okrugli stol
Ovogodišnji CUC s novim predavanjima i okruglim stolovima

Branko Radojević iz CARNeta predstavio je računarstvo u oblacima, a Igor Rajić iz Oraclea Hrvatska približio je temu “Internet of Things”. Širu sliku obrazovanja u svijetu ponudio je Joe Sheik, ravnatelj škole iz Ontarija u Kanadi, s vlastitom vizijom budućnosti u svjetskoj edukaciji, a na kraju konferencije, profesor Dragan Gašević sa Sveučilišta u Edinburghu održao je predavanje o analitici učenja.

U sklopu konferencije, sudionici su se upoznali i s nekoliko novih projekata CARNeta i partnera koji se provode uz potporu Europske unije, ponajprije s pilot-projektom “e-Škole: uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola”.

Novo natjecanje Webfestival

CUC je ponovno imao i natjecateljski karakter, sa 16. izdanjem Webfestivala, u kojemu se nagrađuju najbolji autori sadržaja na internetu. Tema natjecanja bile su osobne i osobne profesionalne web-stranice u obrazovanju, a među 34 prijavljene stranice, ocjenjivački sud je za najbolju u kategoriji Osobne web-stranice u obrazovanju proglasio osobnu stranica autora Gorana Šurine, dok je u kategoriji Profesionalne osobne web-stranice najboljom proglašena stranica Zvonimira Pavleka.

Vedran Mornar CUC
Među sudionicima i ministar obrazovanja Vedran Mornar

Priznanje za najbolji rad konferencije pripalo je radu “Primjena informacijsko-komunikacijske tehnologije u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj”, iza kojega stoji grupa autora sa Sveučilišta u Zagrebu i Tehničkog veleučilišta u Zagrebu: Tea Popović (FER), Katarina Veleglavac (FER), Mia Čarapina (TVZ), Tomislav Jagušt (FER) i Ivica Botički (FER). Proglašena je i najbolja prezentacija konferencije, s priznanjem u rukama prezentacije “Ususret izazovima u radu s novim tehnologijama – iLab u razrednoj nastavi OS Vežica”, čiji su autori Ksenija Laleta-Puž i Vedran Gregorić iz Osnovne škole Vežica u Rijeci.

Božica Ruk zaslužila je ovogodišnje priznanje za najredovitijeg sudionika konferencije, s registracijom na više od 75 posto ovogodišnjih predavanja, dok je Dario Garbin iz žminjske OŠ Vladimira Gortana slavio u igri asocijacija, a Stanko Kružić, sistem inženjer sa Sveučilišta u Splitu, u sys.trek natjecanju.

Dvije nove usluge

Ovogodišnji CUC donio je i predstavljanje dviju novih usluga. Libar je nova CARNetova online aplikacija i usluga za izradu, objavu i pregled digitalnog sadržaja kojoj se pristupa putem AAI@Edu.hr korisničkog računa, a koja ujedno uključuje i mobilnu aplikaciju sa svim funkcionalnostima e-čitača. Usluga Meduza omogućava distribuciju višemedijskih sadržaja namijenjenih obrazovnim i akademskim ustanovama , kao i pojedinačnim korisnicima ustanova članica CARNeta.

Meduza je poslužila i za prijenos ovogodišnje konferencije uživo na internetu, koja je privukla gledatelje ponajprije iz Hrvatske, ali i iz BiH, Srbije, Izraela, Švicarske, Slovenije, Njemačke – i Južne Koreje.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Tehnologija

Cenosco: Nizozemska tvrtka koja iz Pule i Zagreba putem softvera, VR-a i AR-a sprječava eksplozije na naftnim platformama

Aplikacije koje kontroliraju rad naftnih platformi i postrojenja za preradu derivata direktno su zaslužne za sigurniji i čišći svijet, a jedna od najboljih stvara se velikim dijelom u Hrvatskoj.

Što ste propustili

Izvještaj

Kako se gradi konzultantska karijera otkrili smo uz prvi Tech Consultant Meetup u Zagrebu

Što ljudi misle da konzultanti rade, a što im je zapravo posao? Zagrebački meetup tražio je odgovor upravo na pitanje kako postati tech konzultant i što očekivati ako se odlučite za konzultantsku karijeru, a dobre primjere čuli smo kroz razgovore i predavanja mStartovih stručnjaka.

Najava

EBZG otvara David Bizer koji je vodio Googleovu strategiju regrutiranja na društvenim mrežama

Kako iskoristiti blog, društvene mreže, nativno oglašavanje, ali i direktora svoje tvrtke za 'employer branding'? Otkrijte na regionalnoj konferenciji Employer Branding Zagreb koju će 15. 11. otvoriti David Bizer, osoba koja je postavila strategiju regrutiranja putem društvenih mreža za Google!

Vodič

Što je esport i zašto bi vas za njega trebalo biti briga?

Čuli ste za esport, ali samo u prolazu? Ne brinite, na jednom mjestu donosimo sve važne informacije o ovom globalnim fenomenu koji danas prati više od 400 milijuna ljudi.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Internet marketing

Prvi Euro Effie za hrvatsku agenciju! Imago Ogilvy nagrađen za kampanju Boranka

Sinoć su u Bruxellesu dodijeljene najprestižnije europske nagrade za marketinšku učinkovitost – Euro Effie. Zlatna Effie nagrada po prvi put pristiže i u Hrvatsku, zahvaljujući reklamnoj agenciji Imago i kampanji Boranka, osmišljenoj za Savez izviđača Hrvatske.

Kultura 2.0

Formalno obrazovanje, neformalni klub: Čemu kultni KSET već 43 godine uči svoje članove?

Što znači sudjelovati u nečem većem od nas samih? KSET je klub koji je u odajama bivše kotlovnice okupio desetke generacija, dajući im prostor da šire svoje vidike kroz nova poznanstva, hobije i aktivnosti. Ususret Tech Consultant meetupu u KSET-u otkrivamo što studentima to iskustvo zapravo donosi u profesionalnom smislu.