Više od 820 sudionika CARNetove korisničke konferencije

CUC 2015: Više od 820 sudionika na CARNetovoj korisničkoj konferenciji

Hrvatska akademska i istraživačka mreža i ove je godine nastavila tradiciju svojih korisničkih konferencija. Ovogodišnje, 17. CARNetovo okupljanje, održano u Dubrovniku, privuklo je više od 820 sudionika, koji su se na konferenciji CUC 2015 na predavanjima, radionicama, recenzijama radova, prezentacijama i okruglim stolovima upoznali s jednom od brojnih tema.

CUC

Dubrovnik je proteklog tjedna ugostio 17. CUC, CARNetovu korisničku konferenciju, koja je ove godine održana pod nazivom “Nove-Škole” i s pet glavnih tematskih cjelina u središnjem programu. S dolaskom više od 820 sudionika, u središtu pozornosti bile su cjeline Razred bez granica, e-Svijet u nastavi, Internet oko nas, Upravljanje promjenama u e-Školama i Nestaje li privatnost u digitalnom dobu?, a o temama se raspravljalo na predavanjima, radionicama, recenzijama predstavljenih radova, prezentacijama i okruglim stolovima.

Za ovogodišnje izdanje, posebnost je bila programska cjelina sys.trek, s dijelom programa koji je bio namijenjen sistem inženjerima s ustanova članica CARNeta. Programom je bilo obuhvaćeno 16 prezentacija i jedna radionica.

Izlaganja domaćih i stranih stručnjaka

Dubrovački CUC ponudio je niz predavanja s područja informacijsko-komunikacijskih tehnologija, obrazovanja i znanosti. Dr. Kyle L. Peck, profesor edukacije na američkom sveučilištu Penn State, pozabavio se temom “The Perfect Storm: How Technologies and Trends are Reinventing the Future of Education”, dok se dr. sc. Boris Jokić dotaknuo zanimljive domaće teme, provedbe cjelovite kurikularne reforme u Hrvatskoj, čime je privukao veliko zanimanje osobito učitelja, nastavnika, profesora i ravnatelja osnovnih i srednjih škola koji su sudjelovali na konferenciji.

CUC okrugli stol
Ovogodišnji CUC s novim predavanjima i okruglim stolovima

Branko Radojević iz CARNeta predstavio je računarstvo u oblacima, a Igor Rajić iz Oraclea Hrvatska približio je temu “Internet of Things”. Širu sliku obrazovanja u svijetu ponudio je Joe Sheik, ravnatelj škole iz Ontarija u Kanadi, s vlastitom vizijom budućnosti u svjetskoj edukaciji, a na kraju konferencije, profesor Dragan Gašević sa Sveučilišta u Edinburghu održao je predavanje o analitici učenja.

U sklopu konferencije, sudionici su se upoznali i s nekoliko novih projekata CARNeta i partnera koji se provode uz potporu Europske unije, ponajprije s pilot-projektom “e-Škole: uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola”.

Novo natjecanje Webfestival

CUC je ponovno imao i natjecateljski karakter, sa 16. izdanjem Webfestivala, u kojemu se nagrađuju najbolji autori sadržaja na internetu. Tema natjecanja bile su osobne i osobne profesionalne web-stranice u obrazovanju, a među 34 prijavljene stranice, ocjenjivački sud je za najbolju u kategoriji Osobne web-stranice u obrazovanju proglasio osobnu stranica autora Gorana Šurine, dok je u kategoriji Profesionalne osobne web-stranice najboljom proglašena stranica Zvonimira Pavleka.

Vedran Mornar CUC
Među sudionicima i ministar obrazovanja Vedran Mornar

Priznanje za najbolji rad konferencije pripalo je radu “Primjena informacijsko-komunikacijske tehnologije u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj”, iza kojega stoji grupa autora sa Sveučilišta u Zagrebu i Tehničkog veleučilišta u Zagrebu: Tea Popović (FER), Katarina Veleglavac (FER), Mia Čarapina (TVZ), Tomislav Jagušt (FER) i Ivica Botički (FER). Proglašena je i najbolja prezentacija konferencije, s priznanjem u rukama prezentacije “Ususret izazovima u radu s novim tehnologijama – iLab u razrednoj nastavi OS Vežica”, čiji su autori Ksenija Laleta-Puž i Vedran Gregorić iz Osnovne škole Vežica u Rijeci.

Božica Ruk zaslužila je ovogodišnje priznanje za najredovitijeg sudionika konferencije, s registracijom na više od 75 posto ovogodišnjih predavanja, dok je Dario Garbin iz žminjske OŠ Vladimira Gortana slavio u igri asocijacija, a Stanko Kružić, sistem inženjer sa Sveučilišta u Splitu, u sys.trek natjecanju.

Dvije nove usluge

Ovogodišnji CUC donio je i predstavljanje dviju novih usluga. Libar je nova CARNetova online aplikacija i usluga za izradu, objavu i pregled digitalnog sadržaja kojoj se pristupa putem AAI@Edu.hr korisničkog računa, a koja ujedno uključuje i mobilnu aplikaciju sa svim funkcionalnostima e-čitača. Usluga Meduza omogućava distribuciju višemedijskih sadržaja namijenjenih obrazovnim i akademskim ustanovama , kao i pojedinačnim korisnicima ustanova članica CARNeta.

Meduza je poslužila i za prijenos ovogodišnje konferencije uživo na internetu, koja je privukla gledatelje ponajprije iz Hrvatske, ali i iz BiH, Srbije, Izraela, Švicarske, Slovenije, Njemačke – i Južne Koreje.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

“Kod nas toga nema”: Samo 16% žena u hrvatskoj IT industriji nije doživjelo spolnu diskriminaciju

“Nejednakost je samo u Vašoj glavi, da manje sjedite pred pudijerom, a više pred knjigom nebi vidjeli nejednakost”.

Tehnologija

Klijenti banaka imaju sve manje vremena: Kako banke razvijaju digitalne proizvode za njih?

Digitalna transformacija mijenja iz temelja različite industrije. Koje vještine su vam potrebne ne bi li u jednoj od njih temelje gradili upravo vi, saznali smo od product ownera i managera Raiffeisen banke.

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Tehnologija

Hardverski vodič za sve trenutne i buduće influencere, freelancere i gamere

Kraj jedne godine i ulazak u novu možete pamtiti po retrospektivi na prošle uspjehe i neuspjehe te novogodišnjim planovima koji su se izjalovili do sredine siječnja. A možete i po tome kako ste napokon odlučili napraviti prvi korak prema ostvarenju svog influencerskog, gamerskog ili freelancerskog sna. Hardver možda nije najvažnija stvar u toj priči, ali je sigurno bitna stvar za početak.

Novost

Albert Gajšak otkrio zašto je mentoriranje od Cara vrjednije od njegovih para

Mentoriranje nije samo za startupe u akceleratorima, već nam svima može pomoći bilo da smo mentor ili mentorirani kako pokazuje i uspješan primjer osnivača Makerbuina i Infinuma.

Sponzorirano

Privući i zadržati zaposlenike nećete šarenim uredom, ali hoćete agilnom transformacijom

Neki nabavljaju stolni nogomet i šarene vreće za odmaranje, neki organiziraju filmske večeri i zabave petkom, a neki se obraćaju - agilnom treneru.