Combis želi postati najjači regionalni sistem integrator

Hrvoje Išek, Combis: Cilj nam je postati najjači regionalni sistem integrator

Ostalo je dva tjedna do početka jubilarne 10. Combisove konferencije, koja se ove godine održava u Umagu. Povodom važnog događaja za ovu domaću ICT tvrtku, ali i širu IT scenu, o očekivanjima i budućim planovima razgovarali smo s predsjednikom Uprave Hrvojem Išekom.

kaže Išek koji je dužnost predsjednika Uprave preuzeo u travnju ove godine.
Cloud mijenja IT poslovanje više od ičega do sada, smatra Išek koji je dužnost predsjednika Uprave preuzeo u travnju ove godine.

Hrvoje Išek je preuzeo dužnost predsjednika Uprave tvrtke Combis 1. travnja ove godine, a povodom jubilarne konferencije, od koje nas dijele samo dva tjedna, čiji je cilj upoznati sudionike s digitalnom transformacijom kompanija te prikazati najbolje ICT projekte i mogućnosti tehnologije u budućnosti, otkriva što možemo očekivati i od samog događanja, ali i od Combisovih projekata u budućnosti. Za početak, podijelio je svoje viđenje uloge clouda u poslovanju u Hrvatskoj.

“IDC tvrdi kako će se do 2017. više od 80% IT organizacija odlučiti na korištenje neke od dostupnih cloud usluga”, stoji u opisu jednog od predavanja na nadolazećoj Combisovoj konferenciji u Umagu. Što to znači za poslovanje tvrtki u Hrvatskoj i ostatku regije i gdje se vide najveće prilike na tržištu?

Cloud više nego išta dosad mijenja IT na kojeg smo navikli. Omogućava brži rad, fleksibilnost, uštedu, stvara mogućnosti za inovacije, mijenja način na koji IT podržava poslovanje tvrtke i još mnogo toga. I polako, ali sigurno postaje mainstream u Hrvatskoj.

Išek smatra da je prednost njegove kompanije razvoj jednog od prvih cjelovitih cloud rješenja na tržištu – ComClouda – koji je namijenjen pružateljima usluga i, prema Išekovoj procjeni, ostvaruje odlične rezultate.

Ako promatramo tržište, možemo reći da je donedavno glavni cilj za prelazak u cloud bila ušteda, no u zadnje je vrijeme sve više primjera tvrtki koje u takve projekte ne idu samo radi uštede, nego kako bi ostvarile i ostale pogodnosti. Ono što je također karakteristika kod kompanija koje planiraju svoj put u cloud, jest to što veliku pozornost posvećuju povjerenju i savjetovanju od strane pružatelja usluge kroz cijeli taj proces.

Kako banke ulažu u zaštitu podataka?

Uz teme kao što su cloud, IoT i Big Data, ne može se pobjeći i od teme zaštite podataka. Zbog prirode posla, financijska industrija je jedna od najosjetljivijih u pogledu sigurnosnih prijetnji, ističe Išek, ali upravo zbog toga bankarski sektor najviše ulaže u rješenja i sigurnosne politike. Koji su tu glavni trendovi i izazovi?

Osim što banke implementiraju napredna sigurnosna rješenja, sve više rade i na podizanju svijesti o sigurnosnim rizicima svojih zaposlenika. Razvijaju security awareness programe i pomoću obavijesti ili internih newslettera zaposlenicima podižu razinu fokusiranosti na ono što rade, a što bi potencijalno moglo ugroziti sigurnost podataka s kojima rade.

ističe Išek
Banke sve više rade na podizanju svijesti o sigurnosnim rizicima kod svojih zaposlenika, ističe Išek.

Dvije studije slučaja Neostartupa

A u kojem smjeru se razvija digitalna transformacija vodećih banaka, moći ćemo saznati na konferenciji, najavljuje naš sugovornik. Osim toga, u Umagu ćemo čuti i dvije studije slučaja Neostartupa, Combisovog internog programa za inkubiranje projekata: Olive Manager i ERScheduler. Olive Manager je sustav za upravljanje procesom prerade maslina, proizvodnjom maslinovog ulja i rezervacije termina za preradu i bit će doniran poljoprivrednoj zadruzi Marina. S druge strane, ERScheduler je aplikacija koja omogućuje automatizaciju postupka izrade rasporeda.

Izrada rasporeda smjena je zapravo jako zanimljiva tema jer je zadatak puno kompleksniji nego što djeluje na prvi pogled. U obzir se moraju uzeti razni čimbenici poput minimalne satnice, raspoloživosti radnika, gledaju se prekovremeni sati kao i druga zakonska i organizacijska ograničenja. Uz primjenu naprednih algoritama računanja, razvili smo odlično i praktično rješenje i vjerujem da će izvrsno odgovoriti na potrebe Hitne službe u Vinkovcima.

Neostartup nije klasičan startup inkubator, naglašava Išek, jer sa startupima u koje ulažu žele ostvariti zajedničke interese.

Dakle, nije nam intencija samo pronaći startup u koji ćemo financijski uložiti s ciljem ostvarivanja najvećeg financijskog povrata uloženog. Tako ćemo nastaviti i u budućnosti.

Vizija: postati najjači regionalni sistem integrator

Osim interne inkubacije projekata, Combis radi na vlastitom širenju, a cilj mu je postati najjači regionalni sistem integrator.

Širenje i nove tehnologije, upravo to nam je u fokusu i na tome gradimo budući razvoj. Combis je već sada, ako gledamo prihodovno, najveći sistem integrator u Hrvatskoj. Naša vizija je da osim hrvatskog tržišta jače iskoračimo i u regiji i postanemo najjači regionalni sistem integrator. Tamo smo već prisutni, no smatram da ima još mjesta i velikog potencijala za naše širenje.

Nedavno su dobili i dva nova člana Uprave, a Išek ističe da Mladen Gregović i Mario Vojvoda donose znanje, iskustvo u IT-u i konkurentnost. Uprava već intenzivno radi na unapređenju postojećeg poslovnog modela i planiranju razvoja novih proizvoda kojima će proširiti svoj portfelj, a Combis se ubuduće želi profilirati i kao high-tech tvrtka.

Nogometni trener na konferenciji?

Vratimo se i na samu konferenciju. Što od nje očekuje Išek, a što, u konačnici, mogu očekivati posjetitelji?

Istaknuo bih vrhunske studije slučaja iz kojih se može naučiti jako puno toga. Sadržaj je podijeljen u tri dijela – Digitalized Business, Cloud, IoT & BigData i Technology-enabled Business. Posjetitelji mogu računati da će čuti različite primjene tehnologije i to iz prve ruke, od strane hrvatskih uspješnih kompanija kao što su Generali osiguranje, Tokić, Gavrilović, Istraturist, Erste banka i Iskon, regionalnih poput Naftne industrije Srbije i Crnogorskog Telekoma ili Infopulsa iz Ukrajine.

Jedno od najvećih iznenađenja svakako je dolazak Harryja Redknappa, slavnog nogometnog trenera, koji će govoriti o motivaciji i vođenju tima, ali i o tome kako se prilagoditi sveprisutnim promjenama.

Što pratiti na Combisovoj konferenciji?

combis

Combisova konferencija, kojoj je Netokracija medijski pokrovitelj, održat će se 13. i 14. listopada u Umagu. Ako vas zanima više o temi poslovanja u oblaku, ne propustite predavanje ‘Uz COMBIS je poslovanje u oblaku – bez naoblake’. Ono je posvećeno odgovorima na pitanje što je od oblaka primjenjivo u našim okolnostima i na našem tržištu, posebice u vidu sigurnosti i privatnosti korištenja cloud usluga.

Uz to, na predavanju u suradnji s tvrtkom Tokić, otkrijte njihovo korisničko iskustvo te što je sve bilo potrebno napraviti kako bi se IT uskladio sa zahtjevima poslovanja i kako se kroz transformaciju može ostvariti dodatna tržišna prednost. Konsolidacija poslovnog sustava, migracija u Microsoft Office 365, korištenje Azure servisa mijenjaju način na koji tvrtka funkcionira. A kako? Doznajte za dva tjedna i požurite s prijavama – traju do 6. listopada!

Komentari

 1. goran

  goran

  04. 10. 2016. u 8:47 am Odgovori

  Mislim da ljubičista krvata ne ide sa čelso:)
  Želite postati sistem integratora, zašto bi ja trebao carati.
  Sistem integratori, to su oni likovi koji handlaju mrežu, nemam pojma o tome tome.
  No Možda ste čuli za Amazon i kako on hndla, cloud eto direktora koji handla cloud dok mu Amazon stoji nasuprot., vašoj ljubišastoj, pozitive tu pa bih molio netokratične žene, izborite se za svoja prava, ovoj lik mi priča sa ljubičastom krvatom o Amazonu? Gay ženo prendli, cool.

 2. goran

  goran

  04. 10. 2016. u 9:01 am Odgovori

  Sistem integratora u ljubičaj krvati, sva sreča što nisam na travi.
  Jer da jesam razvilo bih se od smijeha:)
  Što da tek da sam se malo izbleoio:)I

 3. goran

  goran

  05. 10. 2016. u 1:14 am Odgovori

  I da riješimo stvar, samo recite koliko Vam trebam iz svojeg novčanika dati pa razvijajte ono što dođe u slobodnom svijetu dođe 99 centa per hour.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech tehnologija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.