Combis želi postati najjači regionalni sistem integrator

Hrvoje Išek, Combis: Cilj nam je postati najjači regionalni sistem integrator

Ostalo je dva tjedna do početka jubilarne 10. Combisove konferencije, koja se ove godine održava u Umagu. Povodom važnog događaja za ovu domaću ICT tvrtku, ali i širu IT scenu, o očekivanjima i budućim planovima razgovarali smo s predsjednikom Uprave Hrvojem Išekom.

kaže Išek koji je dužnost predsjednika Uprave preuzeo u travnju ove godine.
Cloud mijenja IT poslovanje više od ičega do sada, smatra Išek koji je dužnost predsjednika Uprave preuzeo u travnju ove godine.

Hrvoje Išek je preuzeo dužnost predsjednika Uprave tvrtke Combis 1. travnja ove godine, a povodom jubilarne konferencije, od koje nas dijele samo dva tjedna, čiji je cilj upoznati sudionike s digitalnom transformacijom kompanija te prikazati najbolje ICT projekte i mogućnosti tehnologije u budućnosti, otkriva što možemo očekivati i od samog događanja, ali i od Combisovih projekata u budućnosti. Za početak, podijelio je svoje viđenje uloge clouda u poslovanju u Hrvatskoj.

“IDC tvrdi kako će se do 2017. više od 80% IT organizacija odlučiti na korištenje neke od dostupnih cloud usluga”, stoji u opisu jednog od predavanja na nadolazećoj Combisovoj konferenciji u Umagu. Što to znači za poslovanje tvrtki u Hrvatskoj i ostatku regije i gdje se vide najveće prilike na tržištu?

Cloud više nego išta dosad mijenja IT na kojeg smo navikli. Omogućava brži rad, fleksibilnost, uštedu, stvara mogućnosti za inovacije, mijenja način na koji IT podržava poslovanje tvrtke i još mnogo toga. I polako, ali sigurno postaje mainstream u Hrvatskoj.

Išek smatra da je prednost njegove kompanije razvoj jednog od prvih cjelovitih cloud rješenja na tržištu – ComClouda – koji je namijenjen pružateljima usluga i, prema Išekovoj procjeni, ostvaruje odlične rezultate.

Ako promatramo tržište, možemo reći da je donedavno glavni cilj za prelazak u cloud bila ušteda, no u zadnje je vrijeme sve više primjera tvrtki koje u takve projekte ne idu samo radi uštede, nego kako bi ostvarile i ostale pogodnosti. Ono što je također karakteristika kod kompanija koje planiraju svoj put u cloud, jest to što veliku pozornost posvećuju povjerenju i savjetovanju od strane pružatelja usluge kroz cijeli taj proces.

Kako banke ulažu u zaštitu podataka?

Uz teme kao što su cloud, IoT i Big Data, ne može se pobjeći i od teme zaštite podataka. Zbog prirode posla, financijska industrija je jedna od najosjetljivijih u pogledu sigurnosnih prijetnji, ističe Išek, ali upravo zbog toga bankarski sektor najviše ulaže u rješenja i sigurnosne politike. Koji su tu glavni trendovi i izazovi?

Osim što banke implementiraju napredna sigurnosna rješenja, sve više rade i na podizanju svijesti o sigurnosnim rizicima svojih zaposlenika. Razvijaju security awareness programe i pomoću obavijesti ili internih newslettera zaposlenicima podižu razinu fokusiranosti na ono što rade, a što bi potencijalno moglo ugroziti sigurnost podataka s kojima rade.

ističe Išek
Banke sve više rade na podizanju svijesti o sigurnosnim rizicima kod svojih zaposlenika, ističe Išek.

Dvije studije slučaja Neostartupa

A u kojem smjeru se razvija digitalna transformacija vodećih banaka, moći ćemo saznati na konferenciji, najavljuje naš sugovornik. Osim toga, u Umagu ćemo čuti i dvije studije slučaja Neostartupa, Combisovog internog programa za inkubiranje projekata: Olive Manager i ERScheduler. Olive Manager je sustav za upravljanje procesom prerade maslina, proizvodnjom maslinovog ulja i rezervacije termina za preradu i bit će doniran poljoprivrednoj zadruzi Marina. S druge strane, ERScheduler je aplikacija koja omogućuje automatizaciju postupka izrade rasporeda.

Izrada rasporeda smjena je zapravo jako zanimljiva tema jer je zadatak puno kompleksniji nego što djeluje na prvi pogled. U obzir se moraju uzeti razni čimbenici poput minimalne satnice, raspoloživosti radnika, gledaju se prekovremeni sati kao i druga zakonska i organizacijska ograničenja. Uz primjenu naprednih algoritama računanja, razvili smo odlično i praktično rješenje i vjerujem da će izvrsno odgovoriti na potrebe Hitne službe u Vinkovcima.

Neostartup nije klasičan startup inkubator, naglašava Išek, jer sa startupima u koje ulažu žele ostvariti zajedničke interese.

Dakle, nije nam intencija samo pronaći startup u koji ćemo financijski uložiti s ciljem ostvarivanja najvećeg financijskog povrata uloženog. Tako ćemo nastaviti i u budućnosti.

Vizija: postati najjači regionalni sistem integrator

Osim interne inkubacije projekata, Combis radi na vlastitom širenju, a cilj mu je postati najjači regionalni sistem integrator.

Širenje i nove tehnologije, upravo to nam je u fokusu i na tome gradimo budući razvoj. Combis je već sada, ako gledamo prihodovno, najveći sistem integrator u Hrvatskoj. Naša vizija je da osim hrvatskog tržišta jače iskoračimo i u regiji i postanemo najjači regionalni sistem integrator. Tamo smo već prisutni, no smatram da ima još mjesta i velikog potencijala za naše širenje.

Nedavno su dobili i dva nova člana Uprave, a Išek ističe da Mladen Gregović i Mario Vojvoda donose znanje, iskustvo u IT-u i konkurentnost. Uprava već intenzivno radi na unapređenju postojećeg poslovnog modela i planiranju razvoja novih proizvoda kojima će proširiti svoj portfelj, a Combis se ubuduće želi profilirati i kao high-tech tvrtka.

Nogometni trener na konferenciji?

Vratimo se i na samu konferenciju. Što od nje očekuje Išek, a što, u konačnici, mogu očekivati posjetitelji?

Istaknuo bih vrhunske studije slučaja iz kojih se može naučiti jako puno toga. Sadržaj je podijeljen u tri dijela – Digitalized Business, Cloud, IoT & BigData i Technology-enabled Business. Posjetitelji mogu računati da će čuti različite primjene tehnologije i to iz prve ruke, od strane hrvatskih uspješnih kompanija kao što su Generali osiguranje, Tokić, Gavrilović, Istraturist, Erste banka i Iskon, regionalnih poput Naftne industrije Srbije i Crnogorskog Telekoma ili Infopulsa iz Ukrajine.

Jedno od najvećih iznenađenja svakako je dolazak Harryja Redknappa, slavnog nogometnog trenera, koji će govoriti o motivaciji i vođenju tima, ali i o tome kako se prilagoditi sveprisutnim promjenama.

Što pratiti na Combisovoj konferenciji?

combis

Combisova konferencija, kojoj je Netokracija medijski pokrovitelj, održat će se 13. i 14. listopada u Umagu. Ako vas zanima više o temi poslovanja u oblaku, ne propustite predavanje ‘Uz COMBIS je poslovanje u oblaku – bez naoblake’. Ono je posvećeno odgovorima na pitanje što je od oblaka primjenjivo u našim okolnostima i na našem tržištu, posebice u vidu sigurnosti i privatnosti korištenja cloud usluga.

Uz to, na predavanju u suradnji s tvrtkom Tokić, otkrijte njihovo korisničko iskustvo te što je sve bilo potrebno napraviti kako bi se IT uskladio sa zahtjevima poslovanja i kako se kroz transformaciju može ostvariti dodatna tržišna prednost. Konsolidacija poslovnog sustava, migracija u Microsoft Office 365, korištenje Azure servisa mijenjaju način na koji tvrtka funkcionira. A kako? Doznajte za dva tjedna i požurite s prijavama – traju do 6. listopada!

ponuda

Komentari

 1. goran

  goran

  04. 10. 2016. u 8:47 am Odgovori

  Mislim da ljubičista krvata ne ide sa čelso:)
  Želite postati sistem integratora, zašto bi ja trebao carati.
  Sistem integratori, to su oni likovi koji handlaju mrežu, nemam pojma o tome tome.
  No Možda ste čuli za Amazon i kako on hndla, cloud eto direktora koji handla cloud dok mu Amazon stoji nasuprot., vašoj ljubišastoj, pozitive tu pa bih molio netokratične žene, izborite se za svoja prava, ovoj lik mi priča sa ljubičastom krvatom o Amazonu? Gay ženo prendli, cool.

 2. goran

  goran

  04. 10. 2016. u 9:01 am Odgovori

  Sistem integratora u ljubičaj krvati, sva sreča što nisam na travi.
  Jer da jesam razvilo bih se od smijeha:)
  Što da tek da sam se malo izbleoio:)I

 3. goran

  goran

  05. 10. 2016. u 1:14 am Odgovori

  I da riješimo stvar, samo recite koliko Vam trebam iz svojeg novčanika dati pa razvijajte ono što dođe u slobodnom svijetu dođe 99 centa per hour.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Telekom Bankarstvo: Zabi prosječna bankarska aplikacija, HT-u dodatan izvor prihoda

Telekom bankarstvo Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke ne pruža kvalitetnije korisničko iskustvo ni od hrvatskih konkurenata ni od Revoluta, ali najavljuje agresivnu marketinšku kampanju kakvu prosječna banka ne bi pokrenula.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Poznati su finalisti šestog izdanja programa Moj Zaba Start

Trideset finalsita šeste godine natječaja Moj Zaba Start poznato je javnosti, a neki od njih će podijeliti gotovo milijun kuna financijskih potpora u tri područja.

Tehnologija

Manje kupujemo aute, ali više romobile. Rješenje? Mercedes električni romobil!

Mercedes je potiho ušao na tržište električnih romobila, a uskoro ćemo na njima možda vidjeti i lokalne "igrače" koji čim sjednu az stol u kafiću bacaju ključ Mercedesa na stol.

Internet marketing

Kovačević, Vrdoljak, Ackermann i Brkan na WMF-u otkrivaju zadnjih 10 godina digitalnog marketinga

Kako je izgledao digitalni sektor prije deset godina i kako se u njemu dan danas snalaze neki od najpoznatijih digitalaca saznat ćemo ove subote na Weekend Media Festivalu.

Startupi i poslovanje

Hubbig Dragane Lipovac kreće u nove pobjede s milijunskom investicijom i novom savjetnicom

Bili vi mali ili veliki uvoznik, naručivali iz Kine ili SAD-a, Hubbig vam može olakšati život, a da to ovom mladom startupu ide dobro potvrdila je i nedavna milijunska investicija koju je orkestrirala Monika Mikac, bivša operativna direktorica u Rimac Automobilima.

Startupi i poslovanje

Paušalci, prikriveni rad opet nije dobro definiran u Općem poreznom zakonu, uključite se u e-Savjetovanje!

Prema trenutnom prijedlogu izmjena Općeg poreznog zakona, koji bi trebao stupiti na snagu 1. 1. 2020., i dalje nije dovoljno jasno definirana razlika između samostalnog i nesamostalnog rada, što bi se moglo obiti o glavu paušalnim obrtnicima i tvrtkama koje ih angažiraju.

Intervju

Tko to zna sa softverom, dobro zarađuje i utječe na velike sustave? IT Konzultant!

Kao što mnogi bježe od matematike i STEM-ovci nerijetko bježe od "mekih vještina", no upravo se u tom spoju kriju odlične karijerne opcije. Kako ispolirati te vještine učimo od FER-ovca, dugogodišnjeg konzultanta i danas direktora, mStartovog Emina Subašića.