Combis želi postati najjači regionalni sistem integrator

Hrvoje Išek, Combis: Cilj nam je postati najjači regionalni sistem integrator

Ostalo je dva tjedna do početka jubilarne 10. Combisove konferencije, koja se ove godine održava u Umagu. Povodom važnog događaja za ovu domaću ICT tvrtku, ali i širu IT scenu, o očekivanjima i budućim planovima razgovarali smo s predsjednikom Uprave Hrvojem Išekom.

kaže Išek koji je dužnost predsjednika Uprave preuzeo u travnju ove godine.
Cloud mijenja IT poslovanje više od ičega do sada, smatra Išek koji je dužnost predsjednika Uprave preuzeo u travnju ove godine.

Hrvoje Išek je preuzeo dužnost predsjednika Uprave tvrtke Combis 1. travnja ove godine, a povodom jubilarne konferencije, od koje nas dijele samo dva tjedna, čiji je cilj upoznati sudionike s digitalnom transformacijom kompanija te prikazati najbolje ICT projekte i mogućnosti tehnologije u budućnosti, otkriva što možemo očekivati i od samog događanja, ali i od Combisovih projekata u budućnosti. Za početak, podijelio je svoje viđenje uloge clouda u poslovanju u Hrvatskoj.

“IDC tvrdi kako će se do 2017. više od 80% IT organizacija odlučiti na korištenje neke od dostupnih cloud usluga”, stoji u opisu jednog od predavanja na nadolazećoj Combisovoj konferenciji u Umagu. Što to znači za poslovanje tvrtki u Hrvatskoj i ostatku regije i gdje se vide najveće prilike na tržištu?

Cloud više nego išta dosad mijenja IT na kojeg smo navikli. Omogućava brži rad, fleksibilnost, uštedu, stvara mogućnosti za inovacije, mijenja način na koji IT podržava poslovanje tvrtke i još mnogo toga. I polako, ali sigurno postaje mainstream u Hrvatskoj.

Išek smatra da je prednost njegove kompanije razvoj jednog od prvih cjelovitih cloud rješenja na tržištu – ComClouda – koji je namijenjen pružateljima usluga i, prema Išekovoj procjeni, ostvaruje odlične rezultate.

Ako promatramo tržište, možemo reći da je donedavno glavni cilj za prelazak u cloud bila ušteda, no u zadnje je vrijeme sve više primjera tvrtki koje u takve projekte ne idu samo radi uštede, nego kako bi ostvarile i ostale pogodnosti. Ono što je također karakteristika kod kompanija koje planiraju svoj put u cloud, jest to što veliku pozornost posvećuju povjerenju i savjetovanju od strane pružatelja usluge kroz cijeli taj proces.

Kako banke ulažu u zaštitu podataka?

Uz teme kao što su cloud, IoT i Big Data, ne može se pobjeći i od teme zaštite podataka. Zbog prirode posla, financijska industrija je jedna od najosjetljivijih u pogledu sigurnosnih prijetnji, ističe Išek, ali upravo zbog toga bankarski sektor najviše ulaže u rješenja i sigurnosne politike. Koji su tu glavni trendovi i izazovi?

Osim što banke implementiraju napredna sigurnosna rješenja, sve više rade i na podizanju svijesti o sigurnosnim rizicima svojih zaposlenika. Razvijaju security awareness programe i pomoću obavijesti ili internih newslettera zaposlenicima podižu razinu fokusiranosti na ono što rade, a što bi potencijalno moglo ugroziti sigurnost podataka s kojima rade.

ističe Išek
Banke sve više rade na podizanju svijesti o sigurnosnim rizicima kod svojih zaposlenika, ističe Išek.

Dvije studije slučaja Neostartupa

A u kojem smjeru se razvija digitalna transformacija vodećih banaka, moći ćemo saznati na konferenciji, najavljuje naš sugovornik. Osim toga, u Umagu ćemo čuti i dvije studije slučaja Neostartupa, Combisovog internog programa za inkubiranje projekata: Olive Manager i ERScheduler. Olive Manager je sustav za upravljanje procesom prerade maslina, proizvodnjom maslinovog ulja i rezervacije termina za preradu i bit će doniran poljoprivrednoj zadruzi Marina. S druge strane, ERScheduler je aplikacija koja omogućuje automatizaciju postupka izrade rasporeda.

Izrada rasporeda smjena je zapravo jako zanimljiva tema jer je zadatak puno kompleksniji nego što djeluje na prvi pogled. U obzir se moraju uzeti razni čimbenici poput minimalne satnice, raspoloživosti radnika, gledaju se prekovremeni sati kao i druga zakonska i organizacijska ograničenja. Uz primjenu naprednih algoritama računanja, razvili smo odlično i praktično rješenje i vjerujem da će izvrsno odgovoriti na potrebe Hitne službe u Vinkovcima.

Neostartup nije klasičan startup inkubator, naglašava Išek, jer sa startupima u koje ulažu žele ostvariti zajedničke interese.

Dakle, nije nam intencija samo pronaći startup u koji ćemo financijski uložiti s ciljem ostvarivanja najvećeg financijskog povrata uloženog. Tako ćemo nastaviti i u budućnosti.

Vizija: postati najjači regionalni sistem integrator

Osim interne inkubacije projekata, Combis radi na vlastitom širenju, a cilj mu je postati najjači regionalni sistem integrator.

Širenje i nove tehnologije, upravo to nam je u fokusu i na tome gradimo budući razvoj. Combis je već sada, ako gledamo prihodovno, najveći sistem integrator u Hrvatskoj. Naša vizija je da osim hrvatskog tržišta jače iskoračimo i u regiji i postanemo najjači regionalni sistem integrator. Tamo smo već prisutni, no smatram da ima još mjesta i velikog potencijala za naše širenje.

Nedavno su dobili i dva nova člana Uprave, a Išek ističe da Mladen Gregović i Mario Vojvoda donose znanje, iskustvo u IT-u i konkurentnost. Uprava već intenzivno radi na unapređenju postojećeg poslovnog modela i planiranju razvoja novih proizvoda kojima će proširiti svoj portfelj, a Combis se ubuduće želi profilirati i kao high-tech tvrtka.

Nogometni trener na konferenciji?

Vratimo se i na samu konferenciju. Što od nje očekuje Išek, a što, u konačnici, mogu očekivati posjetitelji?

Istaknuo bih vrhunske studije slučaja iz kojih se može naučiti jako puno toga. Sadržaj je podijeljen u tri dijela – Digitalized Business, Cloud, IoT & BigData i Technology-enabled Business. Posjetitelji mogu računati da će čuti različite primjene tehnologije i to iz prve ruke, od strane hrvatskih uspješnih kompanija kao što su Generali osiguranje, Tokić, Gavrilović, Istraturist, Erste banka i Iskon, regionalnih poput Naftne industrije Srbije i Crnogorskog Telekoma ili Infopulsa iz Ukrajine.

Jedno od najvećih iznenađenja svakako je dolazak Harryja Redknappa, slavnog nogometnog trenera, koji će govoriti o motivaciji i vođenju tima, ali i o tome kako se prilagoditi sveprisutnim promjenama.

Što pratiti na Combisovoj konferenciji?

combis

Combisova konferencija, kojoj je Netokracija medijski pokrovitelj, održat će se 13. i 14. listopada u Umagu. Ako vas zanima više o temi poslovanja u oblaku, ne propustite predavanje ‘Uz COMBIS je poslovanje u oblaku – bez naoblake’. Ono je posvećeno odgovorima na pitanje što je od oblaka primjenjivo u našim okolnostima i na našem tržištu, posebice u vidu sigurnosti i privatnosti korištenja cloud usluga.

Uz to, na predavanju u suradnji s tvrtkom Tokić, otkrijte njihovo korisničko iskustvo te što je sve bilo potrebno napraviti kako bi se IT uskladio sa zahtjevima poslovanja i kako se kroz transformaciju može ostvariti dodatna tržišna prednost. Konsolidacija poslovnog sustava, migracija u Microsoft Office 365, korištenje Azure servisa mijenjaju način na koji tvrtka funkcionira. A kako? Doznajte za dva tjedna i požurite s prijavama – traju do 6. listopada!

Komentari

 1. goran

  goran

  04. 10. 2016. u 8:47 am Odgovori

  Mislim da ljubičista krvata ne ide sa čelso:)
  Želite postati sistem integratora, zašto bi ja trebao carati.
  Sistem integratori, to su oni likovi koji handlaju mrežu, nemam pojma o tome tome.
  No Možda ste čuli za Amazon i kako on hndla, cloud eto direktora koji handla cloud dok mu Amazon stoji nasuprot., vašoj ljubišastoj, pozitive tu pa bih molio netokratične žene, izborite se za svoja prava, ovoj lik mi priča sa ljubičastom krvatom o Amazonu? Gay ženo prendli, cool.

 2. goran

  goran

  04. 10. 2016. u 9:01 am Odgovori

  Sistem integratora u ljubičaj krvati, sva sreča što nisam na travi.
  Jer da jesam razvilo bih se od smijeha:)
  Što da tek da sam se malo izbleoio:)I

 3. goran

  goran

  05. 10. 2016. u 1:14 am Odgovori

  I da riješimo stvar, samo recite koliko Vam trebam iz svojeg novčanika dati pa razvijajte ono što dođe u slobodnom svijetu dođe 99 centa per hour.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.