Zašto su tvorci kriptovalute Coinye veći trolovi od Kanyea

Zašto su tvorci kriptovalute Coinye veći trolovi od Kanyea

Nedavni nagli rast BitCoina stvorio je zanimanje za kriptovalute, stvarno ili ironično, a zahvaljujući cijelom tom hypeu nastale su i neke nove poput valuta Dogecoin i Coinye. Kako potonje svojim imenom logom neodoljivo podsjeća na (ne razumijemo zašto) popularnog Kanyea Westa™, anonimni tvorci valute primili su prijeteće pismo odvjetnika dotičnog glazbenika (?), no kriznu su situaciju i uspješno razriješili.

Novi dizajn trebao bi ukloniti svaku sumnju da je polu riba-polu čovjek ikako povezan s popularnom ličnosti poznatom kao Kanye™ West
Novi dizajn trebao bi ukloniti svaku sumnju da je polu riba-polu čovjek ikako povezan s popularnom ličnosti poznatom kao Kanye™ West.

Nedavni nagli rast BitCoina stvorio je zanimanje za kriptovalute, stvarno ili ironično, a zahvaljujući cijelom tom hypeu nastale su i neke nove poput valuta Dogecoin i Coinye. Kako potonje svojim imenom logom neodoljivo podsjeća na (ne razumijemo zašto) popularnog  Kanyea Westa™, anonimni tvorci valute primili su prijeteće pismo odvjetnika dotičnog glazbenika (?), no kriznu su situaciju i uspješno razriješili.

Uoči lansiranja svoje kriptovalute donedavno poznate kao Coinye West, njen anonimni tvorac ili tvorci dobili su pismo Kanyeovog odvjetnika Brada Rosea u kojem ih upozorava da se neovlašteno koriste zaštitnim znakom njegova klijenta. Točnije, dobili su email, u nedostatku boljih podataka za kontakt upućen samo na “coinyewest@gmail.com”. U svakom slučaju, u tri stranice dugoj poruci, Rose im prijeti tužbom, među ostalim,  zbog neovlaštenog korištenja zaštitnog znaka Kanyea™, cyber piratstva te kršenja pravo na promidžbu gospodina Westa.

Kako ne bi došlo do zabune, kriptovaluta Coinye West odbacila je zadnji dio svog imena, postavši samo Coinye te je pritom objasnila kako lik na njihovim digitalnim kovanicama nije sam Kanye™ , već hibrid ribe i čovjeka koji nosi sunčane naočale. Kako bi se izbjegle daljnje zabune, Coinye ima i novi vizualni identitet na kojem se jasnije vide svi dijelovi hibrida skriveni u dosadašnjem en face prikazu.

Kanye™ ne smije koristiti Coinye™

Štoviše, odgovorili su vlastitim pismom u kojem se traži da se Kanye™ suzdrži od svakog korištenja zaštitnog znaka Coinye i drugih riječi i izraza koji u sebi sadrže Coinye, a ako se taj zahtjev želi osporiti,  potrebno je priložiti dokaze o intelektualnom vlasništvu, uključujući promotivne, video, audio i PR materijale koji u bilo kojem svojstvu koriste Coinye tehnologiju ili terminologiju. U suprotnom traži se i prestanak komunikacije preko privatnih email adresa sa svrhom zatiranja open source projekta Coinye:

Ne vidim mogućnost pogrešnog povezivanja zaštitnog znaka vašeg klijenta s onim koji je predstavljen od strane Meme Crypto Currency Coinye Coins (“Gay riba”). Na službenoj stranici stoji i uvijek je stajalo kako nismo povezani sa Kanyeom™ Westom (vidjeti “Učestalo postavljana pitanja”).

Ako je Kanyeovo službeno stajalište uistinu da je “bog, ne kriptovaluta” kako navodi Daily Dot, uistinu ne bi trebalo doći do zabune.

Navedeno je i kako se službene stranice koriste kako bi se ljudi mogli opskrbiti valutom Coinye i kupiti – kako to autori kažu, a ja ne prevodim pogrešnih implikacija i interpretacija poradi – Fishstick For Their Mouth.

Kanyeu je također ponuđena odšteta od 100.000 Coinyea, što je potencijalno vrlo velikodušna ponuda koja bi mogla dobro doći ovom autoru jednom kad njegovi fanovi navrše trinaest i shvate da “One good girl is worth a thousand bitches” nije apsolutni vrhunac moderne lirike.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Startupi i poslovanje

Infinum i Porsche pokreću Porsche Digital Croatia – Car otkriva što će privući više od 100 zaposlenika!

U razgovoru s Tomislavom Carom otkrivamo što su zaista planovi novog 50-50 projekta hrvatskog Infinuma i jednog od vodećeg proizvođača automobila na svijetu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Koje su prednosti i izazovi pokretanja AI startupa iz EU otkrila nam je Hajdi Ćenan

Europska unija želi da desetljeće pred nama bude pravo digitalno desetljeće Europe. No, koje izazove mora riješiti da bi se doista postiglo?

Kultura 2.0

Krizi unatoč, EU planira održati obećanje i postati istinski digitalna. Kako?

Bez obzira na snažne gospodarske posljedice koje je na europska gospodarstva ostavila koronakriza, posebice proljetni lockdown, Europska komisija nije odustala od svojih glavnih inicijativa, paralelne zelene i digitalne tranzicije. Što bi to moglo značiti i za biznise, ali i za same građane, provjerili smo.

Najava

Po #prviput poduzetnici u turizmu moraju iskoristiti sve digitalne prilike u turizmu, evo i koje se nude

Nikada prije nije bilo tako bitno pripremiti se za lokalne goste i vjerne stalne goste iz inozemstva, kako za nadolazeću zimsku tako za ljetnu sezonu 2021. A da biste uspjeli morate spremno iskoristiti prilike koje se otvaraju: od novih kanala do natječaja poput Prviput.hr.

Startupi i poslovanje

Domaća industrija video igara o Nanobitu: “Akvizicija će biti slon u trgovini porculana”

Iako je skoro milijardu kuna vrijedna akvizicija Nanobita odjeknula cijelom Hrvatskom puno više tiče se same industrije video igara - što znači ulazak ovako velikog igrača na domaće tržište provjerili smo s osnivačima hrvatskih gaming tvrtki.

Startupi i poslovanje

Hoćete li ući u koaliciju protiv Applea uz vodeće tech tvrtke poput Basecampa, Spotifya i Epic Gamesa?

Sredinom osmog mjeseca upitali smo se: Može li tvorac najpopularnije igre današnjice razbiti duopol Apple i Google trgovina? Čini se da smo dobili odgovor.

Društvene mreže

Ode li Facebook iz EU, veliki biznisi i agencije će se prilagoditi, ali mali – teško

Facebook se ovih dana prijeti kako će povući svoje usluge s tržišta Europske unije. Iako je to malo vjerojatan scenarij, provjerili smo kako bi njegova realizacija izgledala za one koji svoje poslovanje oslanjaju na društvene mreže - male i velike biznise, ali i digitalne agencije.