Suosnivač Cognisma investirao u zadarski Authland, kako ga je osvojila mlada ekipa iz Zadra?

Suosnivač Cognisma investirao u zadarski Authland, kako ga je osvojila mlada ekipa iz Zadra?

Authland ima pojačanje koje svaki startup može poželjeti. Od suosnivača uspješnog zadarskog scaleupa primili su "pametni kapital" koji dolazi s brdom iskustva. Otkrivamo kako je Stjepana Buljata osvojila njihova vizija autentičnog turizma te što su napravili od svojih početaka u pandemiji.

Kad ne može biti masovan, može li turizam u Hrvatskoj biti bar autentičan? Tako smo započeli prvu priču o zadarskom startupu Authlandu, posvećenom razvoju održivog turizma kroz tehnološka rješenja koja povezuju putnike s autentičnim lokalnim iskustvima.

Još 2013. živio je samo kao ideja na papiru, a onda su četvorica dugogodišnjih prijatelja i kolega 2020. godine udružili da ju ostvare. Iako osnovan u jeku pandemije, Authland je pokazao kako su ga ta vremena dodatno ojačala za naredne izazove i rast. Danas im ponuda uključuje više od 15 destinacija unutar Hrvatske, surađuju s preko 100 partnera i nude više od 300 lokalnih usluga u 14 različitih kategorija: od posjete OPG-ovima, konzumacije lokalnih tradicionalnih jela i proizvoda, do tura ribolovnog turizma, kulinarskih i vinskih radionica i sličnog.

Dobar zalet nije prošao nezapaženo u široj, ali i lokalnoj zajednici. Zadarski poduzetnik, Stjepan Buljat, suosnivač poznatog britansko-hrvatskog scaleupa Cognism, novi je investitor te član uprave Authlanda.

Kao tehnički direktor Stjepan je s timom i suosnivačem Jamesom Isilayem izgradio Cognism do statusa soonicorna, sa 126,7 milijuna dolara primljenih investicija. Dovoljno je to reći da bude jasno kako njegov dolazak i investicija u Authland uz brojive iznose donosi i neprocjenjivo iskustvo mladoj zadarskoj ekipi.

Zašto im je suosnivač budućeg jednoroga dao povjerenje (i novac)?

Razgovore sa Stjepanom započeli su još 2022. godine, kada su prvi put s njim raspravljali o viziji Authlanda. Koncept je odmah privukao njegovu pažnju, kaže Josip Zurak, suosnivač. Iako su se poznavali iz zadarske tech zajednice, ovaj razgovor je označio početak ozbiljnih promjena, a ponovni susret na Shift konferenciji 2023. godine bio je ključan trenutak za Stjepanov ulazak u Authland.

Njegovo iskustvo u razvoju tehnoloških proizvoda, strategiji, upravljanju timovima i brojna poznanstva u industriji bit će bez sumnje od velike koristi Authlandovom timu. Josip ističe:

Stjepanov ulazak za Authland znači početak jedne nove faze. Njegov kapital omogućuje nam zapošljavanje na ključnim pozicijama potrebnim za daljnji rast, dok nam njegovo znanje i poslovna mreža donose neprocjenjivu vrijednost. To nam omogućuje agresivnije širenje broja usluga na platformi te poboljšanje korisničkog iskustva za goste i pružatelje usluga.

Josip Zurak, jedan od osnivača platforme koji je svojevremeno bio i netokrat – na Business Development poziciji, danas je CEO Authlanda.

Josip je također istaknuo kako će Stjepanove ideje i iskustva biti integrirane u postojeće projekte. Cognismov suosnivač kao novi član Uprave pomaže im u razvoju proizvoda i pronalaženju prilika za rast na temelju ponašanja i želja korisnika, a njegovi savjeti i poznanstva omogućuju im brže skaliranje i ubrzanje procesa, što je ključno za startup u ovoj fazi, dodaje Josip.

Na pitanje zašto se odlučio pridružiti Authlandu i uložiti u njegov razvoj, Stjepan komentira kako ga je na to potaknula njegova želja da doprinosi lokalnoj zajednici i unaprjeđuje dostupnost informacija.

Authlandova misija da turistima pruži autentična iskustva kroz lokalne delicije, prirodne ljepote i aktivnosti savršeno se uklapa u moje ambicije. Također, kao poduzetnika koji je stvorio mnoge prilike za mlade ljude u Zadru, privukla me ideja suradnje s mladim i inovativnim timom u Authlandu. Vjerujem da zajedno možemo postići sjajne rezultate i dodatno unaprijediti turističku ponudu.

Pandemijski start

Iako na prvu nitko ne bi u pandemiji poželio pokrenuti turistički biznis, Authlandu se tajming na kraju “isplatio”. Ne samo da je mnogim vinarima, proizvođačima sira i drugim OPG-ovima, kao i turističkim agencijama tada svaki vid promocije dobro došao – pa su bili spremniji saslušati Authlandovce, već su oni sami imali vremena postaviti na noge mnoge stavke poslovanja.

Iz perspektive Authlanda, mislim da je to bila dobra odluka dugoročno jer je zapravo upitno bismo li danas uopće postojali da nismo krenuli tada. To vrijeme nam je ujedno dalo mogućnost da s tehničke strane posložimo proizvod, ali najviše iz organizacijske perspektive i u kontekstu ustrajnosti – jednu veliku školu – kako prebroditi teška vremena, diverzificirati posao i tražiti prilike na tržištu.

Authland je još 2013. živio samo kao ideja na papiru, a onda su se dugogodišnji prijatelji i kolege 2020. godine udružili da ju ostvare.

Josip na taj period danas gleda i kao njihov najveći uspjeh, između ostalog.

Osim toga, istaknuo bih i rast do preko 300 usluga u ponudi – što je osnova za bilo kakav rast koji možemo ostvarivati dalje od ove točke, a koji smo iznijeli na leđima samo jedne ili dvije osobe. Također moram spomenuti i tehničku spremnost samog proizvoda koja je također produkt vrijednog rada par ljudi i koji nam je omogućio da sada možemo skalirati posao bez potrebe za velikim i temeljitim ulaganjima.

Temeljni tim Authlanda trenutno čine šestorica osnivača: Josip Zurak (CEO), Marin Martinović (ujedno CTO), Marino Brnardić (ujedno Frontend developer), Ivan Luka Stručić, Josip Šalov i Stjepan Buljat. Tu je i dvoje stalno zaposlenih u developmentu i dizajnu, uz osobu posvećenu sales & travel operations segmentu. Surađuju i s nekoliko studenata marketinga te jednim programerom, stoga s ovom i narednim investicijama planiraju uložiti u jačanje developerskog tima, ali i kadra u razvoju poslovanja.

Od usluge do prodaje i naplate – što su promijenili?

Authland je dobro iskoristio protekle četiri godine, a zadnju posebno. Svoje izvore prihoda su diverzificirali, tako da prošlogodišnji prihod od 150 tisuća eura dolazi i iz drugih sfera turističkog poslovanja, kao organizacije događaja i team buildinga. Što se tiče rezervacija usluga odnosno samo prihoda od provizije (kako od usluga partnera, tako i od vlastitih usluga) neto prihod za prošlu godinu bio je oko 20 tisuća eura, pojašnjava Josip.

Ovisno o godini, upiti za usluge variraju u vrijednosti od 40.000,00-60.000,00 EUR, a godišnje smo dosad imali između 200-250 upita u prosjeku, s tim da u ovoj godini bilježimo rast u prvom dijelu godine od oko 30%.

Trenutno je na Authlandovoj marketplace platformi dostupno 300 aktivnosti i usluga kako raznih OPG-ova tako i certificiranih vodiča.

Josip dodaje kako imaju još prostora za rast u postotku prihvaćenih usluga s obzirom na to da veliki izazov nosi i optimizacija bookiranja kroz booking request sustav. A što se tiče takvih izazova pitali smo se i kako su utjecali na njihove razvojne, poslovne i prodajne procese od kada su počeli.

U slučaju akvizicije pružatelja usluga i domaćeg tržišta shvatili su da puno bolje funkcionira pristup u kojem će primarno komunicirati premisu “nemate što za izgubiti, čak ni vrijeme”, i u kojem oni preuzimaju posao unosa usluga na platformu.

Time ne samo da dobivamo na brzini, već i dobivamo mogućnost kontrole kvalitete sadržaja, a što je dodatno naglašeno jednom funkcionalnosti gdje smo integrirali Chat GPT sekvencu kako bi ubrzali kreativni proces unosa podataka koje vučemo iz već dostupnih izvora poput web stranice pružatelja usluga čije usluge unosimo.

Što se tiče naplate, iako su u jednom trenu krenuli s naplatom i online i na licu mjesta (kod samog pružatelja usluge), od ove godine su u potpunosti prešli na online kartično plaćanje kako bi pojednostavili računovodstvene procedure, eliminirali mogućnost nepojavljivanja gosta ili bilo kakve druge probleme s naplatom.

Na stranu prodaje, vidjeli su da organski promet donosi najbolje rezultate u omjeru uloženog i dobivenog.

Kako je SEO ipak dugoročan proces, tražili smo i druge poluge rasta, čime smo došli do razvoja Authland Connecta – proizvoda kojima ćemo dati vrijednost hotelima, kampovima, resortima i agencijama – da ne moraju razvijati svoje tours & activities booking rješenje iz nule, a gdje ćemo mi s druge strane dobiti jedan novi distribucijski kanal koji će u budućnosti biti sve važniji i važniji kao dio cjelokupnog UX-a i borbe za gosta svakog tko je u smještajnom biznisu.

Najnoviji projekt im je Authland Connect, platforma koja dodatno obogaćuje turistička iskustva, pomažući hotelima, vlasnicima privatnog smještaja, kampovima, odmaralištima i agencijama da kreiraju nove doživljaje za putnike.

“Diferencijaciju vidimo kroz izgradnju sustava koji će sam sebe graditi”

Authland Connect, kao i dolazak Stjepana Buljata označava početak nove ere za Authland.

Nova platforma je osmišljena da pomaže hotelima, kampovima, odmaralištima i agencijama za najam smještaja da ponude nova iskustva gostima diljem Hrvatske. Unutar sustava svima će im biti na raspolaganju probran izbor vrhunskih tura i aktivnosti, integriranih u sustav za rezervacije. Uz to, od trenutka rezervacije do razdoblja nakon, aplikacija omogućuje da vodiči gostima strukturirano komuniciraju sve sjajne doživljaje u destinaciji, čime se stvara bolji trajni dojam i kvalitetnije iskustvo gosta kroz aktivnosti. Authland Connect već ima i neke osnovne analitičke opcije koje omogućuju personaliziranu uslugu i preporuke prema interesima svakog gosta.

Authlandu je cilj na jednom mjestu okupiti vinare, proizvođače sira, maslinare, moreplovce i ribare, turističke agencije i sve druge koji mogu ponuditi prije svega kvalitetno autentično iskustvo turizma.

Takva rješenja nisu novost u industriji, stoga je neizbježno pitati kako se planiraju diverzificirati i istaknuti. Josip navodi kako planiraju maksimalno iskoristiti što na tržište plasiraju i B2B i B2C proizvod.

S jedne strane rast ponude i razvoj samog proizvoda kao marketplacea omogućavat će nam ne samo veću efikasnost na “otvorenom” tržištu, već i kod naših partnera u smještajnom segmentu. Vidimo i jasan efekt rasta broja B2B partnera kroz Authland Connect na atraktivnost naše platforme prema ponuđačima usluga.

U konačnici, diferencijaciju vidimo kroz izgradnju sustava koji će sam sebe graditi i kreirati motor rasta po samoj svojoj prirodi – na način da rast marketplacea znači i rast Connecta, i obrnuto. Dodatno, prihod koji dolazi kroz poslovni model pretplate i poslovni model provizije u isto vrijeme, na taj način može rasti brže. U isto vrijeme diverzificiramo rizik. Smatramo da je takvih rješenja među konkurencijom malo.

Već u planu nova investicija

Što se tiče samog proizvoda, dalje im je u planu razvoj API-a kojim će se moći spajati na druge komplementarne servise i partnere u turizmu. Time žele dodatno razviti distribuciju i prodaju, kako pojedinačnih tura i aktivnosti, tako i Authland Connecta kao proizvoda kojeg vide kao bitnog za razvoj destinacija i korisničkog iskustva gostiju općenito.

Osim toga, naš daljnji plan vezan je uz što kvalitetniju personalizaciju aktivnosti prikupljanjem podataka s različitih strana – kako kroz automatizaciju komunikacije s gostom u cijelom njegovom ili njezinom putu – od preporuke, do supporta oko tehničkih pitanja, tako i rješavanja bilo kakvih dilema oko npr. dočekivanja gosta, nadogradnje usluge, ili izmjene termina usluge.

Josip za kraj komentira kako su sad dosta sigurni u svoj market fit, pogotovo u slučaju B2C marketplacea, no tu ne mogu napraviti veći iskorak bez novih resursa. Što se Authland Connecta tiče, prvi rezultati pokazuju također dobar fit ako ćemo suditi po tome da su već u prvih mjesec-dva dana od lansiranja na pragu 5-10 novih klijenata i 10-ak leadova. Naravno, kako bi te stvari išle brže trebaju pojačati tim. U svakom slučaju, za ozbiljnije skaliranje trebat će im daljnje investicije kako bi proširili svoje kanale prodaje, optimizirali organsko pozicioniranje ulaganjem u marketing te pokrenuli ulazak na nova tržišta. Stoga ne čudi što već rade na osiguravanju nove runde…

Zasad se fokusiramo na investitore unutar Hrvatske ili barem regije, a plan je pojačati aktivnosti po tom pitanju baš u drugoj polovici godine.

Kad padne i nova runda, potencijalno širenje B2B segmenta vide u području Slovenije, Italije i Austrije, dok priliku za marketplace odnosno B2C segment vide na nešto istočnijim tržištima poput Albanije, Crne Gore i u zemljama istočne Europe.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Veliki intervjui

Big Tech zarađuje skoro 200 milijuna eura od oglašavanja u Hrvatskoj, a ne plaća porez

Uvođenje oporezivanja internetskog oglašavanja moglo bi značajno pomoći domaćim medijima, ali kada će ući u Zakon o medijima?

Umjetna inteligencija

Najvažniji dio Rimčevog Vernea nije robotaksi, već iskustvo?

Ovaj tjedan rebrendirana u Verne, Project 3 Mobility, tvrtka koju su 2019. godine osnovali Mate Rimac, Adriano Mudri te Marko Pejković, danas napokon ima prvo “opipljivo” predstavljanje onog što su razvijali. No, je li robotaksi usluga zbilja najvažnije što mogu ponuditi?

Veliki intervjui

Postaj, Trebam.hr i Meštar.hr – što očekivati od platformi za pronalazak majstora

Usprkos tome što nam nedostaje majstora na raznim područjima, barem imamo dovoljno platformi koje će nas povezati s onima najboljima, ili se barem tome nadamo.

Što ste propustili

Umjetna inteligencija

FER-ovim brucošima u pomoć pristiže Branka, AI pomoćnica nastala u suradnji s Infobipom

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu je u suradnji s prvim hrvatskim jednorogom Infobipom razvio chatbot imena Branka koji će budućim studenticama i studentima omogućiti brži i jednostavniji proces upisa na FER.

Društvene mreže

X nakon pucnjave na Trumpa: “Mi smo javni trg”… Prije odskočna daska za teorije zavjera!

Opet se dogodilo. Opet sam nakon svjetski bitnog događaja otvorila Twitter (nikad X!).

Veliki intervjui

Rakar o slučaju KBC Rebro: “Obavijesti su bile nepotpune, zavaravajuće i u konačnici – netočne”

Krizno komuniciranje hakiranja KBC-a prouzrokovalo je više panike i straha, nego što je uspjelo smiriti hrvatski narod - je li moguće vratiti autoritet i povjerenje?

Veliki intervjui

Izdavači preuzimaju kontrolu: HUDI odabrao Dotmetrics za mjerenje posjećenosti hrvatskih portala

Od 1. siječnja 2025. godine Hrvatska udruga digitalnih izdavača postaje pružatelj mjerenja posjećenosti portala hrvatskih medija u suradnji s Ipsosom, odnosno Dotmetricsom. Tim smo povodom razgovarali s Matejem Lončarićem, predsjednikom HUDI-ja.

Novost

Boiler: U podbrend Degordiana dolaze Tomislav Presečki i Saša Ivan

Degordian osniva novi pobrend za online i offline komunikacijske aktivnosti!

Veliki intervjui

Stjepan Groš, FER: Ulaganje u cyber sigurnost je nužno iako ne donosi političke bodove

Što hrvatsko zdravstvo može napraviti po pitanju cybersigurnosti kada nemamo dovoljno novaca ni za lijekove i zapošljavanje kadra kojeg uvelike nedostaje? U razgovoru s FER-ovim stručnjakom pokušavamo razjasniti nedavni hakerski napad koji je otvorio puno pitanja.