CodeCAMP u Osijeku: Prva dva mjeseca

CodeCAMP u Osijeku: Ovaj se put ‘prvi mačići’ ne bacaju u vodu!

Nisu prošla niti dva mjeseca od najave inicijative CodeCAMP, novog trening programa udruge Osijek Software City, a već je vrijeme za rezime onoga što se do sada događalo. A događaja i dojmova ima napretek!

CC2

U proteklih je mjesec i pol dana održano osam radionica na kojima je prisustvovalo sveukupno 150 ljudi, stoga možemo reći da je program nadmašio očekivanja organizatora. No osim kvantitetom, polaznici i predavači iznimno su zadovoljni i kvalitetom, što potvrđuju njihovi brojni komentari. Kako je rekao Ivan Weiler iz tvrtke Inchoo, koji je održao radionicu Magije modernog PHP-a:

Predavači imaju apsolutnu slobodu odabira stila predavanja, radionice, čak i lokacije, što je super. Zato su predavanja većinom opuštena i poluformalna. Također je zanimljivo što je predavač jednog područja često polaznik drugog. Lijepo je vidjeti što u Osijeku postoji dev scena i bilo je vrijeme da se međusobno upoznamo.

Probijanje leda

Jedan od ciljeva CodeCAMP-a bio je i aktivirati zajednicu koja ‘neprimjetno’ radi u području razvoja softvera, a s obzirom na to da su se među predavačima našli i oni koji su prvi puta stali pred ljude, možemo slobodno reći da je postignut. To dokazuje i komentar Filipa Svetličića koji je održao radionicu o tipografiji unutar web dizajna:

Ovo mi je bio prvi javni nastup te sam izuzetno zadovoljan kako je to sve skupa prošlo. Bilo je to vrlo važno iskustvo i sa zadovoljstvom ću se ponovno vratiti s nekom drugom temom. Mislim da je ovakav koncept pun pogodak za Osijek i IT scenu gdje se u moru nekih raznih startup vizija s vremenom izgubio naglasak na sam development i developere.

Održane su još i radionice Uvod u Linux 7 i 8 (Hrvoje Horvat, Simens), Uvod u testiranje (Vanda Muhar, Adcon), Frontend optimizacija (Hrvoje Jurišić, Inchoo), Dependecy Injection u praksi (Kristijan Horvat, Mono) te CSS Predprocesori i Postprocesori koju je održao Andrej Mlinarević iz tvrtke Mono te koji je preporučio svim developerima i dizajnerima sudjelovanje na CodeCAMP-u kako bi zajedno oblikovali platformu za razvoj stručne zajednice.

A što kažu polaznici?

CC4

Dojmovi polaznika također su pozitivni, ali je većina usko i detaljno orijentirana na teme koje su slušali. No, Mladen Banović, polaznik koji je prisustvovao na polovici predavanja, sažeo je to u nekoliko rečenica:

Smatram da je CodeCAMP hvalevrijedna inicijativa i dojmovi su vrlo pozitivni. Predavači se zaista trude oko izrade sadržaja te prenošenja znanja, tako da je i neko osnovno predznanje iz tražene domene dovoljno kako bi se predavanja normalno mogla pratiti.

Jedina ‘negativna’ stvar je što su se prijave morale zatvarati i do tjedan dana prije same radionice jer su mjesta bila popunjena!

CodeCAMP ide dalje!

Potaknuti odazivom te dojmovima sudionika, CodeCAMP nastavlja s aktivnostima. Za ožujak su u pripremi radionice Robot Framework Davora Banovića iz Shoutema, Laravel & Eloquent Hrvoja Jukića, studenta ETF-a, Osnove Gita Ivana Lalića iz Farmerona, Best practices for Responsive Web o kojima će govoriti Nenad Andraković (Inchoo), dok će Ivo Lukač iz Netgena predstaviti ‘osvježeni’ eZ Publish. Za datume i prijave pratite stranicu Osijek Software Cityja.

CodeCAMP svoju je inspiraciju pronašao u inicijativi Open Source Osijek, a poruka Hrvoja Horvata, jednog od pokretača i CodeCAMP predavača, glasi: “Činjenica da sve više ljudi dolazi na predavanja i radionice govori da se želja i trud uložen u prenošenje znanja i iskustva na druge, isplatio. Pozivam sve koji žele nesebično pomoći da se uključe. Budite upravo vi promjena koju očekujete od drugih!”

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Trebate li pokrenuti svoj startup u krizna vremena? Ako da… možete li osigurati investiciju?

Krize sa sobom donose velike izazove, ali kako znamo - i značajne prilike. Mnogi se slažu da će nadolazeća kriza otvoriti još veće poslovne prilike nego prethodne. U ovotjednoj epizodi raspravljamo stoga kako i u kriznim vremenima razmišljati o stvaranju novih vrijednosti u tehnološkoj industriji.

Digitalni mediji

Zašto Spotify još nije u Hrvatskoj? Izmjena Zakona o autorskim pravima nudi odgovor

Već se godinama pitamo zašto Spotify još nije dostupan u Hrvatskoj, a ako bismo htjeli ponuditi kratak odgovor, on bi bio - novac. Duži je ipak nešto kompliciraniji, a rasprava oko izmjena Zakona o autorskim i srodnim pravima nudi uvid u njega.

Digitalni marketing

Što Facebook Shop donosi za brendove i eCommerce, analizirali smo uz stručnjake i poduzetnice

Iako su hrvatski trgovci već otvorili svoje fizičke trgovine, u SAD-u se tek počinju osjećati ozbiljne posljedice zatvaranja, a odgovor Marka Zuckerberga bio je Facebook Shop, moćniji eCommerce sustav koji bi mogao donijeti zanimljive promjene za sve - koliko korisne, otkrivamo.

Intervju

Digitalci koji su se preporodili na selu: Priroda ne znači da se trebate odreći tehnologije!

Pandemija novog koronavirusa naučila nas je kako je nekada potrebno jednostavno ostati doma, ali gotovo je uvijek bolje ostati u prirodi nego zatvoren u stanu.

Startupi i poslovanje

Kako radi Venture Builder, organizacija koja je ujedno i investitor i suosnivač u startupu?

Kako smo već pokazali, venture building model razvoja startupa ima priliku zasjati u kriznim vremenima bez obzira da li su osnivači VB organizacije poduzetnici veterani ili korporacija. U drugom nastavku ulazim u detalje o tome kako VB testira poslovnu priliku, kako formira, savjetuje i vodi tim do toga kako osigurava dodatan kapital.

Startupi i poslovanje

Digitalni doručak #3: Uz Wolt, KEKSPay i Infobip otkrivamo kako i u krizi dobro korisničko iskustvo može privući nove korisnike

Skuhajte kavu i ugodno se smjestite jer stiže nam treće izdanje Digitalnog doručka posvećenog korisničkom iskustvu. Uz domaće i strane stručnjake razgovaramo kako ispolirati CX u kriznim vremenima.