CodeCAMP u Osijeku: Prva dva mjeseca

CodeCAMP u Osijeku: Ovaj se put ‘prvi mačići’ ne bacaju u vodu!

Nisu prošla niti dva mjeseca od najave inicijative CodeCAMP, novog trening programa udruge Osijek Software City, a već je vrijeme za rezime onoga što se do sada događalo. A događaja i dojmova ima napretek!

CC2

U proteklih je mjesec i pol dana održano osam radionica na kojima je prisustvovalo sveukupno 150 ljudi, stoga možemo reći da je program nadmašio očekivanja organizatora. No osim kvantitetom, polaznici i predavači iznimno su zadovoljni i kvalitetom, što potvrđuju njihovi brojni komentari. Kako je rekao Ivan Weiler iz tvrtke Inchoo, koji je održao radionicu Magije modernog PHP-a:

Predavači imaju apsolutnu slobodu odabira stila predavanja, radionice, čak i lokacije, što je super. Zato su predavanja većinom opuštena i poluformalna. Također je zanimljivo što je predavač jednog područja često polaznik drugog. Lijepo je vidjeti što u Osijeku postoji dev scena i bilo je vrijeme da se međusobno upoznamo.

Probijanje leda

Jedan od ciljeva CodeCAMP-a bio je i aktivirati zajednicu koja ‘neprimjetno’ radi u području razvoja softvera, a s obzirom na to da su se među predavačima našli i oni koji su prvi puta stali pred ljude, možemo slobodno reći da je postignut. To dokazuje i komentar Filipa Svetličića koji je održao radionicu o tipografiji unutar web dizajna:

Ovo mi je bio prvi javni nastup te sam izuzetno zadovoljan kako je to sve skupa prošlo. Bilo je to vrlo važno iskustvo i sa zadovoljstvom ću se ponovno vratiti s nekom drugom temom. Mislim da je ovakav koncept pun pogodak za Osijek i IT scenu gdje se u moru nekih raznih startup vizija s vremenom izgubio naglasak na sam development i developere.

Održane su još i radionice Uvod u Linux 7 i 8 (Hrvoje Horvat, Simens), Uvod u testiranje (Vanda Muhar, Adcon), Frontend optimizacija (Hrvoje Jurišić, Inchoo), Dependecy Injection u praksi (Kristijan Horvat, Mono) te CSS Predprocesori i Postprocesori koju je održao Andrej Mlinarević iz tvrtke Mono te koji je preporučio svim developerima i dizajnerima sudjelovanje na CodeCAMP-u kako bi zajedno oblikovali platformu za razvoj stručne zajednice.

A što kažu polaznici?

CC4

Dojmovi polaznika također su pozitivni, ali je većina usko i detaljno orijentirana na teme koje su slušali. No, Mladen Banović, polaznik koji je prisustvovao na polovici predavanja, sažeo je to u nekoliko rečenica:

Smatram da je CodeCAMP hvalevrijedna inicijativa i dojmovi su vrlo pozitivni. Predavači se zaista trude oko izrade sadržaja te prenošenja znanja, tako da je i neko osnovno predznanje iz tražene domene dovoljno kako bi se predavanja normalno mogla pratiti.

Jedina ‘negativna’ stvar je što su se prijave morale zatvarati i do tjedan dana prije same radionice jer su mjesta bila popunjena!

CodeCAMP ide dalje!

Potaknuti odazivom te dojmovima sudionika, CodeCAMP nastavlja s aktivnostima. Za ožujak su u pripremi radionice Robot Framework Davora Banovića iz Shoutema, Laravel & Eloquent Hrvoja Jukića, studenta ETF-a, Osnove Gita Ivana Lalića iz Farmerona, Best practices for Responsive Web o kojima će govoriti Nenad Andraković (Inchoo), dok će Ivo Lukač iz Netgena predstaviti ‘osvježeni’ eZ Publish. Za datume i prijave pratite stranicu Osijek Software Cityja.

CodeCAMP svoju je inspiraciju pronašao u inicijativi Open Source Osijek, a poruka Hrvoja Horvata, jednog od pokretača i CodeCAMP predavača, glasi: “Činjenica da sve više ljudi dolazi na predavanja i radionice govori da se želja i trud uložen u prenošenje znanja i iskustva na druge, isplatio. Pozivam sve koji žele nesebično pomoći da se uključe. Budite upravo vi promjena koju očekujete od drugih!”

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Telekom Bankarstvo: Zabi prosječna bankarska aplikacija, HT-u dodatan izvor prihoda

Telekom bankarstvo Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke ne pruža kvalitetnije korisničko iskustvo ni od hrvatskih konkurenata ni od Revoluta, ali najavljuje agresivnu marketinšku kampanju kakvu prosječna banka ne bi pokrenula.

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Startupi i poslovanje

Dati otkaz zaposleniku u mješovitoj stvarnosti dobar je PR, ali XR doista pomaže razvoju mekih vještina

Zamislite dan kad svojim zaposlenicima nećete plaćati tečajeve već će te ih poslati u susjednu sobu da prođu simulaciju - taj dan mogao bi biti veoma blizu, a evo i što od njega očekivati.

Što ste propustili

Intervju

Na Dan programera, četiri žene otkrivaju kako je tekao njihov karijerni put kroz IT industriju

Na Dan programera, predstavljamo četiri žene koje se bave (ili su se bavile) programiranjem. Je li njihov obrazovni i karijerni put bio pravocrtan ili je vrludao po krivuljama, otkrivaju nam sugovornice iz tvrtki Agency04, Five, IN2 i Styria.AI.

Tehnologija

Kako uopće možemo biti sigurni da će autonomna vozila biti – sigurna?

Autonomna vozila kod mnogih i dalje izazivaju osjećaj nesigurnosti. No, ovaj tekst mogao bi pomoći da se rasvijetli proces iza razvoja i testiranja sigurnosno-kritičnih sustava u vozilima budućnosti.

Startupi i poslovanje

Gideonovi roboti dobili pametnu ruku: Samostalno se kreće, sve vidi i popravlja!

Tvrtka Gideon Brothers nastavlja s razvojem prototipova robota, a posljednja verzija ima i robotsku ruku koja prepoznaje svijet oko sebe.

Mobilno

Apple Arcade i Apple TV+ stižu uskoro i u Hrvatsku

Osim novih iPhone modela, jučer smo saznali i novosti o dvije pretplatničke usluge koje nas čekaju iz Applea.

Tehnologija

Stručnjaci Microblinka i Infinuma: Apple je i dalje inovativan!

Gdje Apple vodi, a gdje kaska? Saznali smo kako developeri gledaju na stanje Apple ekosustava.

Video

Što čini dobar digitalni kafić? U 4 epizode nalazimo odgovore.

Jedni žele zaraditi, drugi raditi - kako povezati interese ugostitelja i digitalnih nomada? Saznali smo u razgovoru s njima.