Cisco i 3TS pokreću investicioni fond u vrednosti od 103 miliona evra

Cisco i 3TS pokreću investicioni fond u vrednosti od 103 miliona evra

Tehnološki gigant Cisco i jedna od najeminentnijih Venture Capital firmi na području Centralne i Istočne Evrope, 3TS Capital Partners, najavili su pokretanje zajedničkog investicionog fonda u vrednosti od 103 miliona evra. Fokus ovog fonda biće usmeren na rast kapitalnih investicija na poljima tehnologije i Interneta, medija i komunikacija, kao i tehnoloških usluga u ovom delu Evrope.

cisco

Tehnološki gigant Cisco i jedna od najeminentnijih Venture Capital firmi na području Centralne i Istočne Evrope, 3TS Capital Partners, najavili su pokretanje zajedničkog investicionog fonda u vrednosti od 103 miliona evra. Fokus ovog fonda biće usmeren na rast kapitalnih investicija na poljima tehnologije i Interneta, medija i komunikacija, kao i tehnoloških usluga u ovom delu Evrope.

Vođeni studijom iz 2013. godine, Cisco je na nedavno održanom Sajmu potrošačke elektronike (CES) poručio da bi Internet of Everything u narednoj deceniji mogao generisati čak 4,6 biliona dolara za organizacije javnog sektora i tako pomoći Vladama da stvore priliv dodatnog izvora novca, ujedno pospešujući životni standard građana.

Michael Ganser, stariji visoki potpredsednik kompanije Cisco za CEE region, istakao je primer Barselone kao jedne od vodećih Smart+Connected zajednica na svetu. Ganser je na jučerašnjoj video press konferenciji održanoj u više evropskih gradova, istakao da je ovaj grad implementirao IoE rešenja u poslove upravljanja vodama, otpadom, parkingom i poslove organizacije autobuskih linija, a takvo upravljanje gradskim sektorom na kraju dana rezultovalo je uštedom novca i poboljšanjem kvaliteta usluga koje se pružaju građanima.

Pametna rasveta na ulicama “grada arhitekture i umetnosti” umanjila je godišnju potrošnju električne energije za čak 17%, dok su ostala IoE rešenja generisala 47.000 novih radnih mesta i priliv od 8.9 milijardi evra. Tu je naravno, i faktor uštede vremena pa tako građani Barselone putem pametnih telefona pronalaze slobodna parking mesta, dobijaju detaljan uvid u satnicu javnog prevoza, te do velikog broja komunalnih usluga dolaze upravo putem Interneta.

Centralna i Istočna Evropa ključne za tehnološke inovacije

Ganser je istakao da područje Centralne i Istočne Evrope obiluje inženjerskim talentom kakvim malo ko može da se pohvali, a koji predvodi promenu u IT industriji. Nova generacija preduzetnika, željna da se dokaže na globalnom nivou, gotovo svakodnevno radi na razvoju revolucionarnih projekata koji čine suštinu Internet of Everything. Takvi proizvodi u rekordnom roku pronalaze put do privatnog i javnog sektora, pružajući pritom nove funkcije, štedeći vreme i energiju.

Sa ovim se složio i Pekka Mäki, direktor i partner 3TS Capital Partners fonda koji operiše u čak 6 zemalja Evropske Unije i koji je u proteklih 15 godina investirao u više od 40 kompanija koje su kasnije doživele akviziciju ili izlazak na berzu. Mäki je istakao da je ovo drugi fond takvog tipa koji je ostvaren u saradnji sa kompanijom Cisco, a kome su se pridružili EBRD, EIF i OTP Banka.

cisco2
Video press konferencija održana je putem Cisco TelePresence opreme.

Na pitanje o mogućim investicijama na području Srbije, Hrvatske i Slovenije, Mäki je odgovorio da 3TS Capital Partners veoma pažljivo posmatra ove zemlje te da su do sada pregledali oko 200 različitih kompanija. Iako do sada nisu imali priliku da investiraju u neke od njih, lako su prepoznali ozbiljne kandidate, a moguće je da će do investicije doći već tokom 2014. godine.

Vidimo ogroman potencijal na ovim prostorima, ali budući da godišnje ulažemo u 3 do 5 kompanija, nismo imali mogućnost da ulažemo u kompanije sa ovih prostora. Impresionirani smo sa onim što smo videli i moguće je da ćemo već ove godine investirati u neku od kompanija sa ovih prostora.

Za kraj, sagovornici su istakli i društveno odgovoran aspekt Internet of Everything koji bi stvaranjem novih poslova mogao da pomogne i socijalno najugroženijim. Takvi poslovi (uz dodatnu edukaciju) stvorili bi za kratko vreme “pametno” okruženje koje bi svima poboljšalo životni standard. Na gradskim starešinama ostaje hoće li svoje u svoje gradove i zajednice implementirati IoE, a ukoliko to učine, čekaju ih ogromne uštede, viši životni standard i prostor za pametnije upravljanje budžetom, dodao je Ganser.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.

Startupi i poslovanje

TransferWise: Klijentima štedimo više od milijardu funti bankarskih naknada godišnje, ali preostaje nam još 199 milijardi

Svojim jedinstvenim rješenjem za plaćanje u stranim valutama diljem svijeta, TransferWise bio je sreća za mnoge potrošače, ali godinama trn u oku mnogih banaka. Danas su upravo banke i druge velike korporacije poslovanja kojima se okreću u želji da do 2025. postanu vodeće infrastrukturno rješenje za međunarodna plaćanja. Kako planiraju u tome uspjeti, saznala sam od njihovog Alastaira Thompsona.

Nesortirano

Kako razviti aplikaciju koja će od “strašnog” e-Računa učiniti bezopasnog psića?

Poduzetnike oblijeva hladan znoj kada se sjete e-Računa, ali zamislite kako je onima koji stvaraju aplikacije za njegovo izdavanje? Čini se, ne tako strašno.

Sponzorirano

Koliko dobar WiFi u kafiću treba biti da bi gosti bili zadovoljni?

Na redu je i zadnja epizoda serijala Digitalni kafići kroz koji se bavimo ključnim stavkama na koje jedan uspješan kafić treba paziti u digitalno vrijeme. U 4. epizodi otkrivamo zašto je kafićima bitno istaknuti se dobrom WiFi vezom.

Kolumna

Kako riješiti izazove rada na projektu: Od nekompetentnih voditelja do loše komunikacije

Nedavno smo imali smo zgodan slučaj. Radi se o većem projektu, u njemu učestvuje više tvrtki. Krovna tvrtka, između ostaloga, ima i svog voditelja projekta. Radi se o osobi koja za takav posao nije kompetentna iz jednostavnog razloga - ne poznaje osnovne elemente od kojih se upravljanje projekata sastoji.