Cisco i 3TS pokreću investicioni fond u vrednosti od 103 miliona evra

Cisco i 3TS pokreću investicioni fond u vrednosti od 103 miliona evra

Tehnološki gigant Cisco i jedna od najeminentnijih Venture Capital firmi na području Centralne i Istočne Evrope, 3TS Capital Partners, najavili su pokretanje zajedničkog investicionog fonda u vrednosti od 103 miliona evra. Fokus ovog fonda biće usmeren na rast kapitalnih investicija na poljima tehnologije i Interneta, medija i komunikacija, kao i tehnoloških usluga u ovom delu Evrope.

cisco

Tehnološki gigant Cisco i jedna od najeminentnijih Venture Capital firmi na području Centralne i Istočne Evrope, 3TS Capital Partners, najavili su pokretanje zajedničkog investicionog fonda u vrednosti od 103 miliona evra. Fokus ovog fonda biće usmeren na rast kapitalnih investicija na poljima tehnologije i Interneta, medija i komunikacija, kao i tehnoloških usluga u ovom delu Evrope.

Vođeni studijom iz 2013. godine, Cisco je na nedavno održanom Sajmu potrošačke elektronike (CES) poručio da bi Internet of Everything u narednoj deceniji mogao generisati čak 4,6 biliona dolara za organizacije javnog sektora i tako pomoći Vladama da stvore priliv dodatnog izvora novca, ujedno pospešujući životni standard građana.

Michael Ganser, stariji visoki potpredsednik kompanije Cisco za CEE region, istakao je primer Barselone kao jedne od vodećih Smart+Connected zajednica na svetu. Ganser je na jučerašnjoj video press konferenciji održanoj u više evropskih gradova, istakao da je ovaj grad implementirao IoE rešenja u poslove upravljanja vodama, otpadom, parkingom i poslove organizacije autobuskih linija, a takvo upravljanje gradskim sektorom na kraju dana rezultovalo je uštedom novca i poboljšanjem kvaliteta usluga koje se pružaju građanima.

Pametna rasveta na ulicama “grada arhitekture i umetnosti” umanjila je godišnju potrošnju električne energije za čak 17%, dok su ostala IoE rešenja generisala 47.000 novih radnih mesta i priliv od 8.9 milijardi evra. Tu je naravno, i faktor uštede vremena pa tako građani Barselone putem pametnih telefona pronalaze slobodna parking mesta, dobijaju detaljan uvid u satnicu javnog prevoza, te do velikog broja komunalnih usluga dolaze upravo putem Interneta.

Centralna i Istočna Evropa ključne za tehnološke inovacije

Ganser je istakao da područje Centralne i Istočne Evrope obiluje inženjerskim talentom kakvim malo ko može da se pohvali, a koji predvodi promenu u IT industriji. Nova generacija preduzetnika, željna da se dokaže na globalnom nivou, gotovo svakodnevno radi na razvoju revolucionarnih projekata koji čine suštinu Internet of Everything. Takvi proizvodi u rekordnom roku pronalaze put do privatnog i javnog sektora, pružajući pritom nove funkcije, štedeći vreme i energiju.

Sa ovim se složio i Pekka Mäki, direktor i partner 3TS Capital Partners fonda koji operiše u čak 6 zemalja Evropske Unije i koji je u proteklih 15 godina investirao u više od 40 kompanija koje su kasnije doživele akviziciju ili izlazak na berzu. Mäki je istakao da je ovo drugi fond takvog tipa koji je ostvaren u saradnji sa kompanijom Cisco, a kome su se pridružili EBRD, EIF i OTP Banka.

cisco2
Video press konferencija održana je putem Cisco TelePresence opreme.

Na pitanje o mogućim investicijama na području Srbije, Hrvatske i Slovenije, Mäki je odgovorio da 3TS Capital Partners veoma pažljivo posmatra ove zemlje te da su do sada pregledali oko 200 različitih kompanija. Iako do sada nisu imali priliku da investiraju u neke od njih, lako su prepoznali ozbiljne kandidate, a moguće je da će do investicije doći već tokom 2014. godine.

Vidimo ogroman potencijal na ovim prostorima, ali budući da godišnje ulažemo u 3 do 5 kompanija, nismo imali mogućnost da ulažemo u kompanije sa ovih prostora. Impresionirani smo sa onim što smo videli i moguće je da ćemo već ove godine investirati u neku od kompanija sa ovih prostora.

Za kraj, sagovornici su istakli i društveno odgovoran aspekt Internet of Everything koji bi stvaranjem novih poslova mogao da pomogne i socijalno najugroženijim. Takvi poslovi (uz dodatnu edukaciju) stvorili bi za kratko vreme “pametno” okruženje koje bi svima poboljšalo životni standard. Na gradskim starešinama ostaje hoće li svoje u svoje gradove i zajednice implementirati IoE, a ukoliko to učine, čekaju ih ogromne uštede, viši životni standard i prostor za pametnije upravljanje budžetom, dodao je Ganser.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.