Kako se hrvatski CSI ‘agenti’ bore za što sigurniji internet

Kako hrvatski CSI ‘agenti’ koriste Periscope, Whatsapp i Ask.fm u borbi za što sigurniji internet

Ne, nije riječ o Horatiju Caineu i ekipi za očevid, nego o Centru za sigurniji internet koji od početka ove godine radi na tome ne bi li educirao djecu, roditelje i učitelje o izazovima i opasnostima koje donosi svijet modernih tehnologija. A gdje je najbolje pristupiti djeci nego na mjestima na kojima se ona već okupljaju? Ne budi im teško, ovi su “agenti” zasukali rukave i upustili se u komunikaciju na Whatsappu, Periscopeu, Ask.fm-u, Viberu… I evo kako su se snašli!

Sigurniji internet

Projekt Centra za sigurniji internet započeo je s prvim danom ove godine, a idućih devet mjeseci pripremalo se za sve aktivnosti koje su službeno predstavljene početkom rujna. Sada je projekt, kako kaže njegov koordinator za podršku i informiranje Boris Radanović, u najzanimljivijoj fazi – upravo se radi na nacionalnom istraživanju u 90 škola i 22 grada, u kojem bi trebalo sudjelovati oko 10.000 djece. Uz pomoć istraživanja i odgovora djece te mladih, Centar će usmjeriti svoj fokus rada. Ali to ne znači da se već ne radi punom parom:

Trenutno imamo aktivnu web stranicu te uskoro pripremamo i njen redizajn koji će biti optimiziran za sve uređaje. Alate za koje smo se odlučili zapravo smo napravili u suradnji s djecom od kojih dobivamo prijave za neprimjeren sadržaj. Tako da naše službene profile možete pronaći na Facebooku, Twitteru, Ask.fm-u, Viberu, Whatsappu i Periscopeu. Na svim profilima moguća je anonimna prijava ilegalnog sadržaja ili mogućnost upita. Također pozivamo sve kojima trebaju informacije da nas nazovu na besplatan broj 0800 606 606 i potraže informacije koje ih zanimaju.

csi1

Izazovi komunikacije sa ciljanim skupinama

Jedan od najvećih izazova, priznaje naš sugovornik, jest prilagoditi sadržaj ciljanoj populaciji. U jednom se trenutku mora razmišljati kako će taj sadržaj pročitati dijete, u drugom roditelj, a u trećem kakav prosječan korisnik interneta.

Zbog toga na našoj web stranici imamo i posebno odijeljene odlomke za svaku od tih grupacija. Na određenoj društvenoj mreži gdje, na primjer, ciljamo samo djecu, pokušavamo svojim objavama i statusima pričati jezikom i načinom na koji to djeci priliči. U tome nam pomažu uvelike naši Youth Paneli, odnosno susreti s mladima na kojima imamo kvalitetne rasprave o novim alatima, aplikacijama i načinom komuniciranja koji se njima čini zanimljivim.

Opseg djelovanja CSI-ja obuhvaća sve korisnike interneta u Hrvatskoj. Velik je to izazov za tim od osam ljudi, koji imaju i druge zadatke osim održavanja društvenih mreža. Boris priznaje da se znaju potkrasti i greške, ali iz svake pokušavaju nešto novo naučiti, biti što aktivniji i koristiti sve dostupne alate za maksimalan rezultat.

A kako, zapravo, komuniciraju na svim tim kanalima?

Kombinacija šaljivog i ozbiljnog tona zapravo zavisi od pitanja do pitanja. Poruke na Facebooku često znaju biti jako ozbiljne i dugačke jer korisnici imaju mogućnost postavljanja dugih poruka te objašnjavanja situacija, dok su, na primjer, na Ask.fm profilu ta pitanja više informativnog karaktera te pokušavamo na šalu odgovoriti šalom. Svaki naš društveni profil ima svoju “svrhu” u našem projektu i pokušavamo ne miješati smisao svake mreže. Ask.fm nam je odličan direktan kontakt s velikim brojem djece i mladih jer su iskreni u okrilju anonimnosti. Twitter koristimo kao odličan alat za komunikaciju s medijima te velikim korporacijama i kao alat za praćenje naših pojedinih projektnih aktivnosti, dok Facebook stranicu koristimo kao informativnu platformu za naše članke koje objavljujemo na web stranici. Nadamo se da ćemo kombinacijom tih alata doći do velikog broja korisnika i tako podići svijest o problemu sigurnijeg interneta u hrvatskoj.

Nakon što se provede istraživanje, slijedi i međunarodna konferencija na kojoj će sudjelovati predstavnici organizacije Inhope i Insafe, kao i brojni drugi stručnjaci i predstavnici industrije iz Hrvatske i regije.

Tijekom sljedećih nekoliko mjeseci počinju nam i treninzi za policijske službenike koje ćemo provoditi u suradnji s MUP-om, odnosno Policijskom upravom osječko-baranjskom, Odjelom prevencije. Uskoro također očekujemo i lansiranje mobilne aplikacije koja će educirati i pomoći djeci sa svim informacijama o sigurnosti na internetu.

Rubrika na Netokraciji o sigurnijem internetu!

csi3

Početkom 2016. godine, u veljači, kao nacionalni koordinator CSI organizira obilježavanje Dana sigurnijeg interneta (Safer Internet Day 2016) koji će biti organiziran u brojnim školama i gradovima diljem Hrvatske, stoga, ako ste zainteresirani za sudjelovanje u njemu, kontaktirajte “agente”.

A u cijelu se priču uključila i Netokracija – danas pokrećemo rubriku “Sigurniji internet” gdje ćemo također pisati o temama i izazovima koje donose moderne tehnologije za novije generacije, ali i one nešto starije koje se s tim izazovima ne nose najbolje. Cijenit ćemo prijedloge tema i konkretne upite. 😉

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.