Kako se hrvatski CSI ‘agenti’ bore za što sigurniji internet

Kako hrvatski CSI ‘agenti’ koriste Periscope, Whatsapp i Ask.fm u borbi za što sigurniji internet

Ne, nije riječ o Horatiju Caineu i ekipi za očevid, nego o Centru za sigurniji internet koji od početka ove godine radi na tome ne bi li educirao djecu, roditelje i učitelje o izazovima i opasnostima koje donosi svijet modernih tehnologija. A gdje je najbolje pristupiti djeci nego na mjestima na kojima se ona već okupljaju? Ne budi im teško, ovi su “agenti” zasukali rukave i upustili se u komunikaciju na Whatsappu, Periscopeu, Ask.fm-u, Viberu… I evo kako su se snašli!

Sigurniji internet

Projekt Centra za sigurniji internet započeo je s prvim danom ove godine, a idućih devet mjeseci pripremalo se za sve aktivnosti koje su službeno predstavljene početkom rujna. Sada je projekt, kako kaže njegov koordinator za podršku i informiranje Boris Radanović, u najzanimljivijoj fazi – upravo se radi na nacionalnom istraživanju u 90 škola i 22 grada, u kojem bi trebalo sudjelovati oko 10.000 djece. Uz pomoć istraživanja i odgovora djece te mladih, Centar će usmjeriti svoj fokus rada. Ali to ne znači da se već ne radi punom parom:

Trenutno imamo aktivnu web stranicu te uskoro pripremamo i njen redizajn koji će biti optimiziran za sve uređaje. Alate za koje smo se odlučili zapravo smo napravili u suradnji s djecom od kojih dobivamo prijave za neprimjeren sadržaj. Tako da naše službene profile možete pronaći na Facebooku, Twitteru, Ask.fm-u, Viberu, Whatsappu i Periscopeu. Na svim profilima moguća je anonimna prijava ilegalnog sadržaja ili mogućnost upita. Također pozivamo sve kojima trebaju informacije da nas nazovu na besplatan broj 0800 606 606 i potraže informacije koje ih zanimaju.

csi1

Izazovi komunikacije sa ciljanim skupinama

Jedan od najvećih izazova, priznaje naš sugovornik, jest prilagoditi sadržaj ciljanoj populaciji. U jednom se trenutku mora razmišljati kako će taj sadržaj pročitati dijete, u drugom roditelj, a u trećem kakav prosječan korisnik interneta.

Zbog toga na našoj web stranici imamo i posebno odijeljene odlomke za svaku od tih grupacija. Na određenoj društvenoj mreži gdje, na primjer, ciljamo samo djecu, pokušavamo svojim objavama i statusima pričati jezikom i načinom na koji to djeci priliči. U tome nam pomažu uvelike naši Youth Paneli, odnosno susreti s mladima na kojima imamo kvalitetne rasprave o novim alatima, aplikacijama i načinom komuniciranja koji se njima čini zanimljivim.

Opseg djelovanja CSI-ja obuhvaća sve korisnike interneta u Hrvatskoj. Velik je to izazov za tim od osam ljudi, koji imaju i druge zadatke osim održavanja društvenih mreža. Boris priznaje da se znaju potkrasti i greške, ali iz svake pokušavaju nešto novo naučiti, biti što aktivniji i koristiti sve dostupne alate za maksimalan rezultat.

A kako, zapravo, komuniciraju na svim tim kanalima?

Kombinacija šaljivog i ozbiljnog tona zapravo zavisi od pitanja do pitanja. Poruke na Facebooku često znaju biti jako ozbiljne i dugačke jer korisnici imaju mogućnost postavljanja dugih poruka te objašnjavanja situacija, dok su, na primjer, na Ask.fm profilu ta pitanja više informativnog karaktera te pokušavamo na šalu odgovoriti šalom. Svaki naš društveni profil ima svoju “svrhu” u našem projektu i pokušavamo ne miješati smisao svake mreže. Ask.fm nam je odličan direktan kontakt s velikim brojem djece i mladih jer su iskreni u okrilju anonimnosti. Twitter koristimo kao odličan alat za komunikaciju s medijima te velikim korporacijama i kao alat za praćenje naših pojedinih projektnih aktivnosti, dok Facebook stranicu koristimo kao informativnu platformu za naše članke koje objavljujemo na web stranici. Nadamo se da ćemo kombinacijom tih alata doći do velikog broja korisnika i tako podići svijest o problemu sigurnijeg interneta u hrvatskoj.

Nakon što se provede istraživanje, slijedi i međunarodna konferencija na kojoj će sudjelovati predstavnici organizacije Inhope i Insafe, kao i brojni drugi stručnjaci i predstavnici industrije iz Hrvatske i regije.

Tijekom sljedećih nekoliko mjeseci počinju nam i treninzi za policijske službenike koje ćemo provoditi u suradnji s MUP-om, odnosno Policijskom upravom osječko-baranjskom, Odjelom prevencije. Uskoro također očekujemo i lansiranje mobilne aplikacije koja će educirati i pomoći djeci sa svim informacijama o sigurnosti na internetu.

Rubrika na Netokraciji o sigurnijem internetu!

csi3

Početkom 2016. godine, u veljači, kao nacionalni koordinator CSI organizira obilježavanje Dana sigurnijeg interneta (Safer Internet Day 2016) koji će biti organiziran u brojnim školama i gradovima diljem Hrvatske, stoga, ako ste zainteresirani za sudjelovanje u njemu, kontaktirajte “agente”.

A u cijelu se priču uključila i Netokracija – danas pokrećemo rubriku “Sigurniji internet” gdje ćemo također pisati o temama i izazovima koje donose moderne tehnologije za novije generacije, ali i one nešto starije koje se s tim izazovima ne nose najbolje. Cijenit ćemo prijedloge tema i konkretne upite. 😉

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Tehnologija

iPhone 11 – je li dovoljno dobar da me otjera s Androida?

Želite li dobiti autentično Apple iskustvo ne morate dati 15 tisuća kuna za iPhone 11 Pro Max, velike su šanse da će za veliku većinu ljudi i iPhone 11 biti vrlo dobar odabir.

Što ste propustili

Istraživanje

Veliko CX istraživanje: Za korisničko iskustvo banke, retail i bezalkoholna pića u Hrvatskoj zaslužile tek ocjenu – 3!

Peekator je hrvatski startup koji se bavi istraživanjem korisničkog iskustva, a nedavno obrađeni podaci više od 3000 anketiranih osoba, 13 tisuća komentara i 60 dubinskih intervjua bacili su potpuno novo svjetlo na uobičajene prakse na području tri značajna tržišta, a ovo je okvirna slika trenutnog stanja.

Izvještaj

Inchoo, Infinum i Hooloovoo do developera dopiru blogom, modnim brendom i “napuhanim” influencerima

Kako se brendirati kao dobro mjesto za posao prema developerima koji nisu impresionirani stolovima za stolni tenis ili igraćim konzolama? Otkrile su nam tri developerske tvrtke na konferenciji Employer Branding Zagreb.

Gaming

Razumjeti gamere, game dev i esport – otkud početi?

Pa možda najbolje od osnova: što je to tako dobro u igrama, ne potiču li one nasilje; zar razvoj video igara nije super zabavan posao i zašto esport još muku muči da postane punopravni sport? Kao dežurni gameri Netokracije, Ivan i ja preuzeli smo ovotjednu epizodu ne bi li vam odgovorima na ta pitanja približili svijet gaminga.

Izvještaj

Znate li otkud vam dolaze najbolji kandidati i kako se prijavljuju na vaše oglase?

O kandidatima, načinu kako se prijavljuju na poslove i kako uspješno doći do onih najkvalificiranijih otkrili smo više na Employer Branding konferenciji uz domaći regrutacijski alat TalentLyft.

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.