Ericsson predviđa: Što nas očekuje 2030. godine?

Budućnost umreženog društva: Koji nas trendovi očekuju 2030. godine?

Tehnologiji je trebalo 100 godina da poveže milijardu mjesta i samo 25 godina da poveže 5 milijardi ljudi. Za 15 godina na svijetu će biti 50 milijardi povezanih uređaja. Umreženo društvo promjena je jača od prve industrijske revolucije, tvrdi Monika Byléhn iz Ericssona na mariborskom PODIMU. "Nova" paradigma umreženog društva sa sobom donosi nove uzorke ponašanja, novu logiku razmišljanja, nove prilike te nove izazove na koje tek treba potražiti odgovore.

Monika Byléhn, Ericsson o budućnosti umreženog društva (foto: Janez Klemenčič).
Monika Byléhn (Ericsson) o budućnosti umreženog društva (foto: Janez Klemenčič).

Novi uzorci ponašanja

Svaki dan umreženi korisnici diljem svijeta objave 2,7 milijardi fotografija na internetu te “udare” 2,7 milijardi lajkova na Facebooku. Preuzimaju 328 milijardi aplikacija, odgledaju 133 milijuna sati YouTube videa, potroše čak 2,7 milijardi dolara u internetskim trgovinama, a još 13 milijuna dolara podržavajući projekte na crowdfunding platformama. Broj internetskih korisnika povećava se za 700 tisuća svakog dana.

U umreženom društvu digitalizacija je sveprisutna i raste eksponencijalno. Dijele se ogromne količine podataka, stvari su pametne i povezane, a korisnici aktivni sudionici. Platforme se temelje na ekonomiji razmjera. Sve je na raspolaganju i “na zahtjev”.

Dok ICT tehnologije donose društveni, ekonomski i ekološki napredak kroz povećanje učinkovitosti, neprestane inovacije, stvaranje globalne zajednice i dijeljenje novih znanja, postoje i brojni izazovi na koje tek treba odgovoriti, poput budućnosti zapošljavanja, raspodjele bogatstva, koncentracije moći i zaštite privatnih podataka.

Čak 40% svjetskog mobilnog prometa odvija se preko Ericssonovih mreža što ovu švedsku tvrtku pozicionira na prvo mjesto u obradi mobilnog prometa (foto: Janez Klemenčič).
Čak 40% svjetskog mobilnog prometa odvija se preko Ericssonovih mreža što ovu švedsku tvrtku pozicionira na prvo mjesto u obradi mobilnog prometa (foto: Janez Klemenčič).

Što nas očekuje 2030. godine?

Ericsson predviđa iz današnje perspektive pomalo nevjerojatne trendove koji bi za petnaestak godina trebali biti nešto posve normalno:

  • Milijuni ljudi živjet će do 150. godine.
  • Hrana će se uzgajati u neboderima.
  • Dronovi će preuzeti ulogu dostavljača.
  • Nove zgrade kreirat će više energije nego što će potrošiti.
  • Učenje stranih jezika više neće biti potrebno.
  • Cestama će vladati samovozeći automobili, a autoškole će biti prošlost.
  • Zanimanje glumca će izumrijeti, zamijenit će ih animirani umjetnici.
  • Virtualne valute sačinjavat će većinu BDP-a.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Probao sam robotsku kosilicu – mnogo je više od “Roombe za travnjake”

Imati robota koji vam kosi travu je super ideja, ali koliko je realizacija zapravo jednostavna i uspješna?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Što ste propustili

Tehnologija

Tenisice, ruž, naočale… Kad ih već ne možemo isprobati u trgovini, zašto ne bismo virtualno?

Unatoč razvoju online prodaje, fizičke trgovine zadržale su svoju glavnu prednost - mogućnost da kupac sam isproba željene proizvode. No, nakon što su se trgovine diljem svijeta zatvorile zbog pandemije, porasla je popularnost virtualnog isprobavanja proizvoda koje pokušava donekle nadomjestiti korisničko iskustvo na kakvo smo navikli u tradicionalnim trgovinama.

Intervju

Nakon investicije od više od 50.000 eura, najveća regionalna CS:GO zajednica, CSadria, postala Esport Adria

Ovaj novi brend okupit će gamere i fanove ne samo esport igara, već i mobilnih i drugih igara koje igra mnogo veći broj ljudi.

Startupi i poslovanje

Email marketing u doba “korone”: 3 greške i 3 trika za bolju učinkovitost

Pomno pripremate i šaljete newslettere, ali učinka nema? Uz Brunu Zagorščaka iz agencije Neuralab, nedavno certificiranog Mailchimp partnera, prolazimo osnovne pogreške i taktike email marketinga.

Tehnologija

S Omoguru widgetom ne čitaju lakše samo disleksičari, već svi mi koji u ekrane buljimo svakodnevno

Za osobe koje imaju poteškoće u čitanju Omoguru je dar s neba, a odnedavno im je njihov alat još dostupniji. Radi se o widgetu koji gotovo svaku stranicu može učiniti čitljivijom.

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Startupi i poslovanje

Kakva je budućnost hibridnog rada u Hrvatskoj i regiji?

U Netokraciji već desetljeće radimo 'hibridno', malo od doma, malo iz ureda, ali kako će izgledati tržište rada u kojem i velike tvrtke i startupi rade tako - gdje to nije ni opcija, nego osnova posla?