Ericsson predviđa: Što nas očekuje 2030. godine?

Budućnost umreženog društva: Koji nas trendovi očekuju 2030. godine?

Tehnologiji je trebalo 100 godina da poveže milijardu mjesta i samo 25 godina da poveže 5 milijardi ljudi. Za 15 godina na svijetu će biti 50 milijardi povezanih uređaja. Umreženo društvo promjena je jača od prve industrijske revolucije, tvrdi Monika Byléhn iz Ericssona na mariborskom PODIMU. "Nova" paradigma umreženog društva sa sobom donosi nove uzorke ponašanja, novu logiku razmišljanja, nove prilike te nove izazove na koje tek treba potražiti odgovore.

Monika Byléhn, Ericsson o budućnosti umreženog društva (foto: Janez Klemenčič).
Monika Byléhn (Ericsson) o budućnosti umreženog društva (foto: Janez Klemenčič).

Novi uzorci ponašanja

Svaki dan umreženi korisnici diljem svijeta objave 2,7 milijardi fotografija na internetu te “udare” 2,7 milijardi lajkova na Facebooku. Preuzimaju 328 milijardi aplikacija, odgledaju 133 milijuna sati YouTube videa, potroše čak 2,7 milijardi dolara u internetskim trgovinama, a još 13 milijuna dolara podržavajući projekte na crowdfunding platformama. Broj internetskih korisnika povećava se za 700 tisuća svakog dana.

U umreženom društvu digitalizacija je sveprisutna i raste eksponencijalno. Dijele se ogromne količine podataka, stvari su pametne i povezane, a korisnici aktivni sudionici. Platforme se temelje na ekonomiji razmjera. Sve je na raspolaganju i “na zahtjev”.

Dok ICT tehnologije donose društveni, ekonomski i ekološki napredak kroz povećanje učinkovitosti, neprestane inovacije, stvaranje globalne zajednice i dijeljenje novih znanja, postoje i brojni izazovi na koje tek treba odgovoriti, poput budućnosti zapošljavanja, raspodjele bogatstva, koncentracije moći i zaštite privatnih podataka.

Čak 40% svjetskog mobilnog prometa odvija se preko Ericssonovih mreža što ovu švedsku tvrtku pozicionira na prvo mjesto u obradi mobilnog prometa (foto: Janez Klemenčič).
Čak 40% svjetskog mobilnog prometa odvija se preko Ericssonovih mreža što ovu švedsku tvrtku pozicionira na prvo mjesto u obradi mobilnog prometa (foto: Janez Klemenčič).

Što nas očekuje 2030. godine?

Ericsson predviđa iz današnje perspektive pomalo nevjerojatne trendove koji bi za petnaestak godina trebali biti nešto posve normalno:

  • Milijuni ljudi živjet će do 150. godine.
  • Hrana će se uzgajati u neboderima.
  • Dronovi će preuzeti ulogu dostavljača.
  • Nove zgrade kreirat će više energije nego što će potrošiti.
  • Učenje stranih jezika više neće biti potrebno.
  • Cestama će vladati samovozeći automobili, a autoškole će biti prošlost.
  • Zanimanje glumca će izumrijeti, zamijenit će ih animirani umjetnici.
  • Virtualne valute sačinjavat će većinu BDP-a.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Internet marketing

Hrvatski brendovi boje se zauzeti stav u marketingu (i upravo time gube!)

U najnovijoj epizodi Netokracija podcasta bavimo se brendovima koji se ne boje zauzeti stav. Takvih je u hrvatskoj vrlo malo, rijetki se odluče na taj rizik, a ne shvaćaju da je zapravo upravo to najriskantniji potez.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Gen Ashley i Christina Richter na 8. #LadiesZG: bez uzora i edukacije nema jednakosti u tehnološkoj industriji

Kako bismo privukli više žena u tehnologiju trebamo podržati i trenutne žene u industriji koje će svojim primjerom pokazati da ovaj sektor nije "muški svijet".

Startupi i poslovanje

Hrvatski SysKit: Za 90% funkcionalnosti inspirirali su ih njihovi korisnici, među kojima je i američka vlada

Hrvatska softverska tvrtka SysKit već 10 godina pomaže sistemašima i administratorima u više od 3000 tvrtki diljem svijeta. Njezin suosnivač Frane Borozan otkrio mi je strategiju koja im je omogućila kompetitivnost na svjetskoj razini i približila ih ostvarenju želje da postanu jedan od najvećih proizvođača softvera u Hrvatskoj.

Startupi i poslovanje

Indienogo – kako će izuzimanje Hrvatske s ove platforme utjecati na domaće projekte?

Indiegogo više nije službeno podržan u Hrvatskoj, što znači da ne možete više na njega postavljati kampanje ako ste tvrtka registrirana u Lijepoj našoj. Istražili smo kako je do toga došlo, a i kako će to utjecati na domaće projekte koji platformu aktivno koriste.

Najava

Ulazite li u digitalnu industriju, krenite s razvojem digitalnih proizvoda

Nekada smo u digitalnoj industriji radili isključivo na tuđim projektima, jer nismo mogli birati. Danas možete razvijati vlastite digitalne proizvode i raditi na svim njihovim aspektima. Počnite s besplatnom radionicom Netokracije i Raiffeisen banke o tome kako krenuti u 'product'!

Startupi i poslovanje

Realno stanje startupa iliti kako mi je u dva tjedna američka tech scena skinula ružičaste naočale osnivača

Što vas može naučiti samo nekoliko dana u Seattleu, jednom od najpoznatijih startup i tech gradova na svijetu? Možda kako ste na svoje poslovanje do sada gledali malo previše "romantično".

Startupi i poslovanje

Rukoplastika, gaming kontroler za osobe s fizičkim invaliditetom, pobjednik je Good Game Liftoffa!

Startup Rukoplastika, koji nastoji razviti personalizirane igraće kontrolere i sustave za osobe s fizičkim nedostacima i invalidnostima pobjednik je Good Game Liftoffa 2019.