Uvodna radionica za startupe: Što je budućnost telekom poslovanja i kako se vi u nju uklapate

Uvodna radionica za startupe: Što je budućnost telekom poslovanja i kako se vi u nju uklapate

Sljedećeg petka održat će se natjecanje u pitchanju za startupove koje organiziraju Hrvatski Telekom, Iskon, Zagrebački inkubator poduzetništva (ZIP) i hub:raum. Tom prigodom, Ivan Petković iz HT-ovog odjela za inovacije održao je u ponedjeljak uvodnu radionicu kako bi približio poduzetnicima mogućnosti koje im se nude, ali i istaknuo nova potencijalna područja rasta na koje bi se mogli usmjeriti.

Social, mobile, cloud i informacije četiri su velika trenda koje želite pratitit
Social, mobile, cloud i informacije četiri su velika trenda koje želite pratititi.

Sljedećeg petka održat će se natjecanje u pitchanju za startupe koje organiziraju Hrvatski Telekom, Iskon, Zagrebački inkubator poduzetništva (ZIP) i hub:raum. Tom prigodom, Ivan Petković iz HT-ovog odjela za inovacije održao je u ponedjeljak uvodnu radionicu kako bi približio poduzetnicima mogućnosti koje im se nude, ali i istaknuo nova potencijalna područja rasta na koje bi se mogli usmjeriti.

Na radionici pod nazivom “Budućnost telekom poslovanja” Petković je uspostavio dijalog s okupljenim poduzetnicima o njihovim startupima ili idejama za iste. Cilj toga bio je predstaviti velike trendove u telekomunikaciji,vidjeti kako se ideje i pothvat okupljenih poduzetnika uklapaju u ovo natjecanje, ali i kako ovo natjecanje i mogućnosti koje nude organizatori odgovaraju planovima i potrebama samih startupa.

Tehnološki i društveni trendovi

Trendovi koji su danas na uzlaznoj putanji mogu se podijeliti na tehnološke i društvene. S jedne strane, sve se sada “socijalizira” i seli na društvene mreže, dijeljenje je vrlo bitan aspekt gotovo svega. S druge strane, takva socijalizacija i trendovi poosobljavanja svega, od sadržaja do oglasa, generiraju veliku količinu podataka o ponašanju i navikama potrošača i korisnika. U digitalnom dobu kada je bitno znati kontekst svakog klika, takozvani “big data” i “big context” vrlo su bitni za različite djelatnosti, a postoji još mnogo prostora za razvoj rješenja koji se ovakvim setovima podataka bave.

Neki od trendova u tehnologiji jasni su na prvi pogled – mobile je, primjerice, jedan vid tehnologije na koji se velik broj startupa voli fokusirati jer smatraju da dopire do najvećeg broja korisnika. Kada se kreće u razvoj mobile rješenja i ideja treba ipak imati na umu da mobilni uređaji imaju svoje posebnosti, prednosti i mane i da svaka ideja nije nužno mobile ideja. Bitne su i navike korisnika kojima je “mobile=personal”, naglašava Petković.

Dotakao se pritom i oglašavanja, na koje se često gleda kao na način monetizacije neke druge ideje, a ne kao na glavni fokus nekog startupa. Velik broj oglašivača nema optimizirane oglase za mobilne uređaje, gdje bi se do njihovih proizvoda ili usluga moglo doći s nekoliko jednostavnih dodira ekrana. U eri koja je sve više mobilna, oglašivači će se morati prilagoditi i tražit će dobra rješenja. Kada je riječ o monetiziranju kroz oglašavanje, Petković vas upozorava da promislite o tome i ne posežete odmah za tim rješenjem.

Neka od potencijalnih područja rasta su e-commerce i e-payment: svi već polako izbjegavamo redove u bankama i svoje račune plaćamo preko e-bankinga, a u budućnosti ćemo se možda riješiti i novčanika i plaćati svojim pametnim telefonima. Za ideje vezane uz e-payment vrlo je bitno povjerenje korisnika, ali i jednostavnost korištenja.

Još se neki duboko ukorijenjeni trendovi mijenjaju – linearna televizija polako, ali sigurno gubi na svojoj privlačnosti i traže se interaktivna i svugdje dostupna OTT rješenja, koja nude sadržaj preko otvorenog interneta bez potrebe za posebnom infrastrukturom.

Obrazovanje i gamifikacija

I obrazovanje se uvelike seli na internetska prostranstva, tvrdi Petković, a dosad suhoparan sadržaj se koristi na pametniji i zanimljiviji način, optimiziran za veće i manje ekrane, u obliku e-knjiga, MOOC-a ili on-line kolegija. Platforme poput Coursere ili EdX-a već uspješno iskorištavaju ovaj trend, a s cijenom obrazovanja usporedno će rasti i popularnost obrazovnih sadržaja na internetu.

Gaming je također domena koju bi valjalo proučiti. S jedne strane sada su popularne igre za mobilne uređaje, no i visoko kvalitetna cloud gaming rješenja mogla bi biti uspješna. Veliko pitanje koje treba riješiti u gaming domeni je kako riješiti korisnika skupe infrastrukture (konzola ili računala visokih performansi) i svejedno mu omogućiti visoku kvalitetu igre. Svime ovime otvaraju se i novi poslovni modeli (posudbe, pretplate, boundling…).

Kada je već riječ o infrastrukturi, Petković napominje kako nije uvijek potrebno razvijati vlastitu. Imate li svoj startup ili ideju za isti, fokusirajte se na ono što vam je primarno i u čemu ste najbolji i potražite već postojeću infrastrukturu. Ako već razmišljate u smjeru telekomunikacija, imajte na umu da vam, uz veliku bazu korisnika, organizatori ovog natjecanja mogu ponuditi i TeraStream infrastrukturu, IPv6 mrežu nove generacije koja omogućuje brzine do 1Gbps.

Telekomunikacije su vrlo širok pojam, u svijetu u kojem komuniciramo jedni s drugima, sa svojim uređajima, a i uređaji međusobno („machine-to-machine“) – vrlo je velika vjerojatnost da baš i vaša ideja odgovara ovim kriterijima i da se nalazite u jednoj ili više od navedenih područja rasta.

Zato se prijavite se za natjecanje koje će se održati  8.11. i u 5 minuta prezentirajte svoj startup žiriju. Prihvaćaju se ideje koje su u fazi koncepta, a  selekcije samih prijava neće biti. Od vas se traži dobar sadržaj i inovativni pristupi, a startup koji to pokaže u svom pitchu i pobjedi na natjecanju osvaja 8 dana u  WARP programu u Krakowu, sa svim plaćenim troškovima puta i boravka.

Dobro se pripremite za svoj pitch i pogledajte snimku radionice i prezentaciju na kojoj se mogu naći svi podatci potrebni za prijavu.

[youtube]http://youtu.be/j61eqtUngJo[/youtube]

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Tehnologija

Domaći ININ uz AI i OCR “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Kolumna

Portfolio s Dribbblea je kao loše driblanje u utakmici za posao product dizajnera

Dribbble je platforma i zajednica na kojem se dizajneri mogu razvijati, dijeliti radove i zapošljavati. Product design je proces razrade, formiranja i iteriranja proizvoda koji rješavaju korisničke probleme ili adresiraju specifične tržišne potrebe. E sad, na papiru nema razloga da ove dvije stvari budu u sukobu - zašto mi se onda digne kosa na glavi kad u prijavi za product dizajnera dobijem portfolio pun Dribbble radova?

Tehnologija

Domaći ININ uz AI i OCR “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Startupi i poslovanje

Kobe Bryant: košarkaš, Oskarovac, investitor – ulagao je u tvrtke poput Alibabe i Epic Gamesa

Jučer je u 41. godini preminuo Kobe Bryant, jedan od najvećih košarkaša svih vremena koji je svojim uspjesima na terenu i izvan njega zauvijek obilježio ovaj sport.

Društvene mreže

Bartol Šimunić: Da će društvene mreže biti okosnica kampanje Zorana Milanovića odlučilo se još u svibnju

Bio je među prvim community managerima Vlade kad je 2011. došla na društvene mreže, a sada je jedna od ključnih osoba koja je stajala digitalne kampanje novog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Internet marketing

Podcast o specifičnostima podcasta u Hrvatskoj kao sadržajnom, ali i oglašivačkom formatu

Podcasti, iako postoje već godinama, očito su format koji će obilježiti digitalno tržište u Hrvatskoj u 2020. tako da je red pozabaviti se njihovim specifičnostima - u obliku podcasta!

Tehnologija

Hrvatska pošta u zraku: Dostava dronom u Hrvatskoj sve nam je bliža

Nakon eksperimentiranja s kriptovalutama, Hrvatska pošta poletjela je i u istraživanje bespilotnih letjelica koje bi mogle dostavljati pakete u udaljenim dijelovima Hrvatske.