Uvodna radionica za startupe: Što je budućnost telekom poslovanja i kako se vi u nju uklapate

Uvodna radionica za startupe: Što je budućnost telekom poslovanja i kako se vi u nju uklapate

Sljedećeg petka održat će se natjecanje u pitchanju za startupove koje organiziraju Hrvatski Telekom, Iskon, Zagrebački inkubator poduzetništva (ZIP) i hub:raum. Tom prigodom, Ivan Petković iz HT-ovog odjela za inovacije održao je u ponedjeljak uvodnu radionicu kako bi približio poduzetnicima mogućnosti koje im se nude, ali i istaknuo nova potencijalna područja rasta na koje bi se mogli usmjeriti.

Social, mobile, cloud i informacije četiri su velika trenda koje želite pratitit
Social, mobile, cloud i informacije četiri su velika trenda koje želite pratititi.

Sljedećeg petka održat će se natjecanje u pitchanju za startupe koje organiziraju Hrvatski Telekom, Iskon, Zagrebački inkubator poduzetništva (ZIP) i hub:raum. Tom prigodom, Ivan Petković iz HT-ovog odjela za inovacije održao je u ponedjeljak uvodnu radionicu kako bi približio poduzetnicima mogućnosti koje im se nude, ali i istaknuo nova potencijalna područja rasta na koje bi se mogli usmjeriti.

Na radionici pod nazivom “Budućnost telekom poslovanja” Petković je uspostavio dijalog s okupljenim poduzetnicima o njihovim startupima ili idejama za iste. Cilj toga bio je predstaviti velike trendove u telekomunikaciji,vidjeti kako se ideje i pothvat okupljenih poduzetnika uklapaju u ovo natjecanje, ali i kako ovo natjecanje i mogućnosti koje nude organizatori odgovaraju planovima i potrebama samih startupa.

Tehnološki i društveni trendovi

Trendovi koji su danas na uzlaznoj putanji mogu se podijeliti na tehnološke i društvene. S jedne strane, sve se sada “socijalizira” i seli na društvene mreže, dijeljenje je vrlo bitan aspekt gotovo svega. S druge strane, takva socijalizacija i trendovi poosobljavanja svega, od sadržaja do oglasa, generiraju veliku količinu podataka o ponašanju i navikama potrošača i korisnika. U digitalnom dobu kada je bitno znati kontekst svakog klika, takozvani “big data” i “big context” vrlo su bitni za različite djelatnosti, a postoji još mnogo prostora za razvoj rješenja koji se ovakvim setovima podataka bave.

Neki od trendova u tehnologiji jasni su na prvi pogled – mobile je, primjerice, jedan vid tehnologije na koji se velik broj startupa voli fokusirati jer smatraju da dopire do najvećeg broja korisnika. Kada se kreće u razvoj mobile rješenja i ideja treba ipak imati na umu da mobilni uređaji imaju svoje posebnosti, prednosti i mane i da svaka ideja nije nužno mobile ideja. Bitne su i navike korisnika kojima je “mobile=personal”, naglašava Petković.

Dotakao se pritom i oglašavanja, na koje se često gleda kao na način monetizacije neke druge ideje, a ne kao na glavni fokus nekog startupa. Velik broj oglašivača nema optimizirane oglase za mobilne uređaje, gdje bi se do njihovih proizvoda ili usluga moglo doći s nekoliko jednostavnih dodira ekrana. U eri koja je sve više mobilna, oglašivači će se morati prilagoditi i tražit će dobra rješenja. Kada je riječ o monetiziranju kroz oglašavanje, Petković vas upozorava da promislite o tome i ne posežete odmah za tim rješenjem.

Neka od potencijalnih područja rasta su e-commerce i e-payment: svi već polako izbjegavamo redove u bankama i svoje račune plaćamo preko e-bankinga, a u budućnosti ćemo se možda riješiti i novčanika i plaćati svojim pametnim telefonima. Za ideje vezane uz e-payment vrlo je bitno povjerenje korisnika, ali i jednostavnost korištenja.

Još se neki duboko ukorijenjeni trendovi mijenjaju – linearna televizija polako, ali sigurno gubi na svojoj privlačnosti i traže se interaktivna i svugdje dostupna OTT rješenja, koja nude sadržaj preko otvorenog interneta bez potrebe za posebnom infrastrukturom.

Obrazovanje i gamifikacija

I obrazovanje se uvelike seli na internetska prostranstva, tvrdi Petković, a dosad suhoparan sadržaj se koristi na pametniji i zanimljiviji način, optimiziran za veće i manje ekrane, u obliku e-knjiga, MOOC-a ili on-line kolegija. Platforme poput Coursere ili EdX-a već uspješno iskorištavaju ovaj trend, a s cijenom obrazovanja usporedno će rasti i popularnost obrazovnih sadržaja na internetu.

Gaming je također domena koju bi valjalo proučiti. S jedne strane sada su popularne igre za mobilne uređaje, no i visoko kvalitetna cloud gaming rješenja mogla bi biti uspješna. Veliko pitanje koje treba riješiti u gaming domeni je kako riješiti korisnika skupe infrastrukture (konzola ili računala visokih performansi) i svejedno mu omogućiti visoku kvalitetu igre. Svime ovime otvaraju se i novi poslovni modeli (posudbe, pretplate, boundling…).

Kada je već riječ o infrastrukturi, Petković napominje kako nije uvijek potrebno razvijati vlastitu. Imate li svoj startup ili ideju za isti, fokusirajte se na ono što vam je primarno i u čemu ste najbolji i potražite već postojeću infrastrukturu. Ako već razmišljate u smjeru telekomunikacija, imajte na umu da vam, uz veliku bazu korisnika, organizatori ovog natjecanja mogu ponuditi i TeraStream infrastrukturu, IPv6 mrežu nove generacije koja omogućuje brzine do 1Gbps.

Telekomunikacije su vrlo širok pojam, u svijetu u kojem komuniciramo jedni s drugima, sa svojim uređajima, a i uređaji međusobno („machine-to-machine“) – vrlo je velika vjerojatnost da baš i vaša ideja odgovara ovim kriterijima i da se nalazite u jednoj ili više od navedenih područja rasta.

Zato se prijavite se za natjecanje koje će se održati  8.11. i u 5 minuta prezentirajte svoj startup žiriju. Prihvaćaju se ideje koje su u fazi koncepta, a  selekcije samih prijava neće biti. Od vas se traži dobar sadržaj i inovativni pristupi, a startup koji to pokaže u svom pitchu i pobjedi na natjecanju osvaja 8 dana u  WARP programu u Krakowu, sa svim plaćenim troškovima puta i boravka.

Dobro se pripremite za svoj pitch i pogledajte snimku radionice i prezentaciju na kojoj se mogu naći svi podatci potrebni za prijavu.

[youtube]http://youtu.be/j61eqtUngJo[/youtube]

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.

Tehnologija

Facebook želi da gledate svijet kroz njegove uređaje, no želite li zbilja pametne – Ray Banke?

U pomalo iznenađujućem predstavljanju jučer, Facebookov Mark Zuckerberg najavio je dva nova proizvoda: Oculus Quest 2 i pametne naočale, a za Netokraciju ih komentira Darian Škarica, osnivač tvrtke Delta Reality.