Europljani žele biometrijsko plaćanje, najpopularnija metoda - otisak prsta

Europljani žele biometrijsko plaćanje, najpopularnija metoda – otisak prsta

Prema rezultatima novog istraživanja koje je provela Visa, polovica ispitanika vjeruje da bi biometrijsko plaćanje bilo brže i jednostavnije od lozinki i PIN-a, a takav je stav posebno izražen kod mladih između 18 i 24 godine. Također, dvije trećine korisnika želi koristiti biometriju prilikom plaćanja, a najpopularniji oblik biometrije je otisak prsta.

Prema istraživanju, Europljani su spremni za uvođenje biometrijske autentifikacije prilikom plaćanja.

Korisnici diljem Europe zainteresirani su za biometrijsku autentifikaciju prilikom plaćanja, pogotovo u kombinaciji s tradicionalnim sigurnosnim mjerama, pokazalo je novo istraživanje koje je provela Visa. Takva integracija u kojoj se PIN ili lozinka koriste u kombinaciji s biometrijom naziva se dvostruka autentifikacija, a gotovo tri četvrtine ispitanika smatra je sigurnom. Osim toga, trećini ispitanika se sviđa i činjenica da korištenje biometrijske autentifikacije znači da će njihovi podaci ostati sigurni čak i ako je uređaj za plaćanje izgubljen ili ukraden.

Brže i jednostavnije od lozinki i PIN-a

S druge strane, trošak posebnog uređaja za biometrijsku autentifikacija smatra se najvećom preprekom za uvođenje te metode, iako polovica ispitanika vjeruje da bi biometrijsko plaćanje bilo brže i jednostavnije od lozinki ili PIN-a, a takav je stav posebno izražen kod mladih između 18 i 24 godine.

Jonathan Vaux, izvršni direktor inovacija u Visa Europe, smatra kako je biometrijska identifikacija i verifikacija izazvala uzbuđenje u svijetu plaćanja jer pojednostavljuje i unaprjeđuje iskustvo korisnika.

Naše istraživanje pokazuje kako ispitanici sve više prepoznaju biometriju kao siguran način autentifikacije, s obzirom da su ljudi sve više upoznati s korištenjem takvih mogućnosti na svojim uređajima.

Ipak, biometrijska autentifikacija izazovna je metoda jer postoji mogućnost da rezultira lažnim pozitivnim ili negativnim prepoznavanjem, naglasio je Vaux.

Za razliku od PIN-a koji možete unijeti točno ili pogrešno, biometrija, naime, nije binarna mjera već se temelji na vjerojatnosti podudaranja. Biometrija najbolje funkcionira kad je povezana s drugim faktorima kao što su uređaji, geolokacijske tehnologije ili dodatne autentifikacijske metode. Zato u Visi vjerujemo kako je važno primijeniti holistički pristup koji u obzir uzima širok raspon tehnologija koje pridonose boljem iskustvu od početka do kraja –  od izdavanja kartice i plaćanja do provjere stanja računa.

Najpoželjnija metoda – otisak prsta

Ispitanici najviše žele
Polovica ispitanika smatra otisak prsta najboljom metodom biometrijske autentifikacije, a trećina njih kombinaciju biometrije i neke druge metode.

Što se tiče prihvaćenosti različitih oblika biometrijske autentifikacije, korisnici smatraju otisak prsta i skeniranje rožnice najsigurnijim metodama. Upravo je stoga najveći broj ispitanika spremniji prihvatiti otisak prsta nego neki drugi oblik biometrijske autentifikacije.

Biometrija i za offline kupovinu

Istraživanje je pokazalo da korisnici žele koristiti biometrijsko plaćanje gotovo jednako u situacijama u kojima se plaćanje izvršava licem u lice, gdje je brzina prioritet, kao i u online transakcijama. Najviše su zainteresirani za uvođenje biometrije prilikom plaćanja javnog prijevoza, plaćanja u restoranima i barovima, kupovine dobara i usluga koji su im „usput“, te online kupovine.

No, upravo bi online trgovci mogli imati najviše koristi od biometrijske autentifikacije jer trećina korisnika, a među njima najviše mladih, odustaje od online kupovine zbog zamornosti postupka sigurnog plaćanja.

U budućnosti ćemo vidjeti različita rješenja

Ipak, Vaux smatra da biometrijska autentifikacija nije jedino rješenje za bolje i jednostavnije iskustvo potrošača koje ćemo koristiti u budućnosti.

Baš kao što će se ponašanje tijekom plaćanja mijenjati ovisno o tome gdje se nalazite i koji uređaj koristite za kupovinu, tako će se i metode autentifikacije morati prilagođavati situaciji. Dok biometrijski oblici autentifikacije nude značajne prilike za postizanje ravnoteže sigurnosti i jednostavnosti korištenja, oni nisu jedini odgovor. U budućnosti ćemo vidjeti različita rješenja, ovisna o situaciji u kojoj se izvršava plaćanje.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Novost

Ni WiFi pojačivači vam ne pomažu? MESHtar pokriva svaki kut stana ili kuće, bez po muke.

Stabilan Wi-Fi je nevjerojatno teško postići, pogotovo ako imate nezgodan tlocrt prostorija ili više kvadrata. Srećom, postoje sustavi koji te probleme mogu zaobići.

Kultura 2.0

Treba li vam teta u Pošti pretvoriti Bitcoin u kune?

Hrvatska Pošta pokrenula je projekt mjenjačnica za kriptovalute u suradnji s tvrtkom Electrocoin i time može postati jedna od najprogresivnijih tvrtki u Hrvatskoj. Pitanje je - hoće li?

Tehnologija

Više od 100 inženjera Instituta RT-RK u Osijeku razvija softver za BMW, Audi i Mercedes

Tvrtka Institut RT-RK Osijek broji više od stotinu zaposlenika, a stalno su u potrazi za novim kadrom do kojeg uspješno dolaze stipendiranjem studenata u Osijeku.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Što je za vas Instagram bez (broja) lajkova? Manji pritisak, bolji sadržaj

Instagram pomalo po svijetu povlači zavjesu svoje verzije bez lajkova, a dojmovi su i par mjeseci nakon još podijeljeni. Pa iako influenceri plaču jače – korisnici će biti oni na koje će promjena utjecati najviše.

Kultura 2.0

Jesu li video igre – u svijetu i u Hrvatskoj – umjetnost?

Ako je i limenka umjetnikovog izmeta umjetnost, zašto ne bi umjetnost bile i linije kodova uz prateću računalnu grafiku? Razmatrajući odabrane teorije umjetnosti istražujem mogu li se videoigre smatrati umjetnošću.

Startupi i poslovanje

Od Yahoove milijarde do Automatticovih par milijuna: Tumblr i WordPress pod istim krovom

Tumblr, svojedobno pionir microblogginga, a danas samo blijeda slika stare slave, ipak nalazi svog spasioca u nekada glavnom blogerskom konkurentu.

Internet marketing

Sve više brendova u komunikaciji bira nesavršenost, autentičnost, ljudskost – a vi?

Današnji korisnici u reklamama žele vidjeti “prave” modele, žele inkluzivnost, žele autentičnost. Prolazi li vrijeme savršenosti, dosadašnjeg marketinškog ideala?

Startupi i poslovanje

Imate rješenje za fintech ili banke? Zadnji vam je rok za prijavu na regionalni Elevator Lab Challenge!

Žele li ubrzati svoj razvoj poput švedske Klarne koja je osigurala skoro pola milijarde dolara investicije za svoje 'Buy now, pay later' rješenje, hrvatski fintech startupi mogu se prijaviti na Elevator Lab program do 10. kolovoza.

Internet marketing

Mariju Renić Marić majčinstvo “gurnulo” u potpuno nove blogerske vode (ali ne i na Instagram)

Nakon što je više od desetljeća blogala pod svojim imenom, Marija Renić Marić krajem prošle godine napravila je veliku promjenu - blog je preimenovala u “Maminu čaroliju” i počela pisati isključivo o temama vezanima uz roditeljstvo. Kako i zašto, otkriva u razgovoru.