Europljani žele biometrijsko plaćanje, najpopularnija metoda - otisak prsta

Europljani žele biometrijsko plaćanje, najpopularnija metoda – otisak prsta

Prema rezultatima novog istraživanja koje je provela Visa, polovica ispitanika vjeruje da bi biometrijsko plaćanje bilo brže i jednostavnije od lozinki i PIN-a, a takav je stav posebno izražen kod mladih između 18 i 24 godine. Također, dvije trećine korisnika želi koristiti biometriju prilikom plaćanja, a najpopularniji oblik biometrije je otisak prsta.

Prema istraživanju, Europljani su spremni za uvođenje biometrijske autentifikacije prilikom plaćanja.

Korisnici diljem Europe zainteresirani su za biometrijsku autentifikaciju prilikom plaćanja, pogotovo u kombinaciji s tradicionalnim sigurnosnim mjerama, pokazalo je novo istraživanje koje je provela Visa. Takva integracija u kojoj se PIN ili lozinka koriste u kombinaciji s biometrijom naziva se dvostruka autentifikacija, a gotovo tri četvrtine ispitanika smatra je sigurnom. Osim toga, trećini ispitanika se sviđa i činjenica da korištenje biometrijske autentifikacije znači da će njihovi podaci ostati sigurni čak i ako je uređaj za plaćanje izgubljen ili ukraden.

Brže i jednostavnije od lozinki i PIN-a

S druge strane, trošak posebnog uređaja za biometrijsku autentifikacija smatra se najvećom preprekom za uvođenje te metode, iako polovica ispitanika vjeruje da bi biometrijsko plaćanje bilo brže i jednostavnije od lozinki ili PIN-a, a takav je stav posebno izražen kod mladih između 18 i 24 godine.

Jonathan Vaux, izvršni direktor inovacija u Visa Europe, smatra kako je biometrijska identifikacija i verifikacija izazvala uzbuđenje u svijetu plaćanja jer pojednostavljuje i unaprjeđuje iskustvo korisnika.

Naše istraživanje pokazuje kako ispitanici sve više prepoznaju biometriju kao siguran način autentifikacije, s obzirom da su ljudi sve više upoznati s korištenjem takvih mogućnosti na svojim uređajima.

Ipak, biometrijska autentifikacija izazovna je metoda jer postoji mogućnost da rezultira lažnim pozitivnim ili negativnim prepoznavanjem, naglasio je Vaux.

Za razliku od PIN-a koji možete unijeti točno ili pogrešno, biometrija, naime, nije binarna mjera već se temelji na vjerojatnosti podudaranja. Biometrija najbolje funkcionira kad je povezana s drugim faktorima kao što su uređaji, geolokacijske tehnologije ili dodatne autentifikacijske metode. Zato u Visi vjerujemo kako je važno primijeniti holistički pristup koji u obzir uzima širok raspon tehnologija koje pridonose boljem iskustvu od početka do kraja –  od izdavanja kartice i plaćanja do provjere stanja računa.

Najpoželjnija metoda – otisak prsta

Ispitanici najviše žele
Polovica ispitanika smatra otisak prsta najboljom metodom biometrijske autentifikacije, a trećina njih kombinaciju biometrije i neke druge metode.

Što se tiče prihvaćenosti različitih oblika biometrijske autentifikacije, korisnici smatraju otisak prsta i skeniranje rožnice najsigurnijim metodama. Upravo je stoga najveći broj ispitanika spremniji prihvatiti otisak prsta nego neki drugi oblik biometrijske autentifikacije.

Biometrija i za offline kupovinu

Istraživanje je pokazalo da korisnici žele koristiti biometrijsko plaćanje gotovo jednako u situacijama u kojima se plaćanje izvršava licem u lice, gdje je brzina prioritet, kao i u online transakcijama. Najviše su zainteresirani za uvođenje biometrije prilikom plaćanja javnog prijevoza, plaćanja u restoranima i barovima, kupovine dobara i usluga koji su im „usput“, te online kupovine.

No, upravo bi online trgovci mogli imati najviše koristi od biometrijske autentifikacije jer trećina korisnika, a među njima najviše mladih, odustaje od online kupovine zbog zamornosti postupka sigurnog plaćanja.

U budućnosti ćemo vidjeti različita rješenja

Ipak, Vaux smatra da biometrijska autentifikacija nije jedino rješenje za bolje i jednostavnije iskustvo potrošača koje ćemo koristiti u budućnosti.

Baš kao što će se ponašanje tijekom plaćanja mijenjati ovisno o tome gdje se nalazite i koji uređaj koristite za kupovinu, tako će se i metode autentifikacije morati prilagođavati situaciji. Dok biometrijski oblici autentifikacije nude značajne prilike za postizanje ravnoteže sigurnosti i jednostavnosti korištenja, oni nisu jedini odgovor. U budućnosti ćemo vidjeti različita rješenja, ovisna o situaciji u kojoj se izvršava plaćanje.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Osvojili su “Oscara” za industrijski dizajn, a onda sve snage uložili u kreiranje najboljih madraca

Uz mnoge druge domaće i inozemne nagrade, Filip Havranek i Kristina Lugonja dobitnici su Red Dota, najprestižnije svjetske nagrade za industrijski dizajn, a odnedavno su postali i osnivači startupa. Iako su dosad dizajnirali različite namještaje i proizvode - od stolova, stolica, lampi i prijenosnih SSD-ova - njihov prvi startup proizvod je madrac Nimbus koji se ne prodaje u nijednoj fizičkoj trgovini.

Kultura 2.0

Kako iskoristiti advent za employer branding (a da nije samo domjenak)

Važnost dobrog raspoloženja unutar tvrtke ne možemo zanemariti, pogotovo kad je riječ o kraju godine kada se projekti privode kraju dok se istovremeno pripremmo za nadolazeće. Čini se da je A1 otkrio najbolju formulu kako preživjeti zimu: mjesec dana blagdana u uredima.

Startupi i poslovanje

“Kod nas toga nema”: Samo 16% žena u hrvatskoj IT industriji nije doživjelo spolnu diskriminaciju

“Nejednakost je samo u Vašoj glavi, da manje sjedite pred pudijerom, a više pred knjigom nebi vidjeli nejednakost”.

Tehnologija

Klijenti banaka imaju sve manje vremena: Kako banke razvijaju digitalne proizvode za njih?

Digitalna transformacija mijenja iz temelja različite industrije. Koje vještine su vam potrebne ne bi li u jednoj od njih temelje gradili upravo vi, saznali smo od product ownera i managera Raiffeisen banke.

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Tehnologija

Hardverski vodič za sve trenutne i buduće influencere, freelancere i gamere

Kraj jedne godine i ulazak u novu možete pamtiti po retrospektivi na prošle uspjehe i neuspjehe te novogodišnjim planovima koji su se izjalovili do sredine siječnja. A možete i po tome kako ste napokon odlučili napraviti prvi korak prema ostvarenju svog influencerskog, gamerskog ili freelancerskog sna. Hardver možda nije najvažnija stvar u toj priči, ali je sigurno bitna stvar za početak.