Splitski STARTiT zaključen s 3 projekta koji bi mogli olakšati život ugostiteljima, nautičarima - i svima koji brinu o prehrani

Splitski STARTiT zaključen s 3 projekta koji bi mogli olakšati život ugostiteljima, nautičarima – i svima koji brinu o prehrani

STARTiT akademija ove je godine, unatoč okolnostima, nadmašila samu sebe, a to nam je odličan pokazatelj kako lokalna startup scena može biti još jača - kada se na nju fokusiramo. Pobjednički timovi splitskog natjecanja to su i dokazali.

Jučer je održan Demo Day druge po redu STARTiT akademije u organizaciji ICT Županije u Splitu. Bio je to završni dan osmotjednog programa edukacije kojom su se prijavljeni pojedinci i timovi pripremali za razvoj i prezentiranje vlastitog IT proizvoda ili usluge.

S više od 26 prijavljenih prezentacija, Demo Day je započeo s 15 finalnih, ali pobjedu i novčane nagrade od ukupno 35 tisuća kuna su odnijela samo tri tima. Pobjedničko 1. mjesto osvojila je Ena Melvan, voditeljica projekta Bellyy – platforme za personaliziranu prehranu baziranoj na mikrobiološkom profilu crijeva. Uz Bellyy, pobjedničke čekove od župana dobili su projekti DotYourSpot, usmjeren kao rješenje za digitaliziranje cjenika i WindWard, platforma za organizaciju jedriličarskih regata.

Ena i kolege prošli su čitavu edukaciju u režiji Lean Startup Croatia, a Ena mi u razgovoru ne štedi riječi hvale koliko je zadovoljna svime što je naučila. Vjerujem da su njezina prezentacija, kao i druge, bile baš iz tog razloga na zavidnoj razini, a voditelji projekata su se dobro spremili na oštra rešetanja žirija. A i trebali su s obzirom na to da su ih pratili predstavnici dva lokalno važna VC fonda – Vedran Blagus iz South Ventures Capitala i Damir Bičanić iz Funderbeam SEE-a, ali i Dario Boras, osnivač i CEO poznatog splitskog startupa Parklio koji je baš pred lockdown osigurao investiciju te Nikola Balić iz Ureda za znanost i inovacije Sveučilišta u Splitu te Katarina Šuta iz Odjel za gospodarstvo SD županije.

A što su im pobjednički timovi predstavili?

Neće pomoći bilo koja dijeta – već znanstvena analiza

Ideja pobjedničkog projekta Bellyyja se prvenstveno oslanja na mikrobiološku analizu crijeva te preporukama koje Enin tim dostavlja na osnovu takve informirane analize, a koji korisnicima stižu u obliku izvještaja, plana prehrane i dodataka za prehranu, ovisno koji paket odaberu – i plate. Sve počinje od toga da korisnik na svoju adresu dobiva medicinski paket za uzimanje uzorka te isti šalje na dediciranu adresu za analizu.

Nakon što rezultati analize pristignu na Eninu adresu, sa svojim timom priprema izvještaj za korisnika koji sadrži i preporuku namirnica i recepata koji bi osobi bili najviše od koristi s obzirom na rezultate. Sve informacije, izvještaje i druge materijale korisnik potom dobiva na svoj mail – u digitalnom obliku.

Korisnik može odabrati jedan od tri paketa: basic, standard i premium. Analiza je osnova svakog paketa, a za višu razinu paketa korisnici dobivaju konkretnije planove i dodatke prehrani.

Ciljana publika su svi koji žele bolje regulirati svoju težinu, ali i rekreativci i druge osobe posvećene treniranju i boljoj prehrani. Što se tiče poslovnog modela, on je usmjeren na B2B2C, odnosno Ena ne planira direktno ići do krajnjih korisnika. Smatra da će Bellyy puno bolje zaživjeti među ciljanom publikom ako im Bellyy preporuči netko kome vjeruju, primjerice, osobni treneri, nutricionisti ili poliklinike. Tako da su joj za Bellyy primarni target takvi klijenti.

Matematičarka u nutricionizmu

No, za one koji žele znati više, svakako je zanimljivo spomenuti i Enin put do poduzetničke ideje i realizacije koju je potpomogla STARTiT akademija. Sve je zapravo krenulo s akademskim angažmanom. Nakon što je završila Matematiku na zagrebačkom Sveučilištu s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta dobila je poziv za jedan projekt, a izvrsni kolege i mentor tamo su joj dali inspiraciju da poveže ta dva svijeta.

Saznala je od mentora za generalni matematički model koji uzima zajednicu bakterija i opisuje njihove interakcije te ga je u svom doktorskom studiju primijenila na crijevne bakterije kako bi dobila dinamički model, koji ju zapravo izdvaja i od konkurencije. Naime, većina konkurenata bazira analizu na statičkoj mikrobiološkoj slici, dok njezin model može predvidjeti interakcije te tako dati bolju preporuku i plan prehrane.

Kad kažem statički, mislim da gledamo na to kao excelicu, jednu po jednu bakteriju, a one žive u međuodnosima, odnosno fiksan je broj bakterija u crijevima, što je jednih više, ovih je drugih manje. To ne znači – ako jednu hranimo da samo nju hranimo – već to hranjenje utječe i na neke druge bakterije. Upravo zato su bitne preporuke koje predviđaju te promjene, jer nam se na prvu može činiti da je nešto za nas u redu jesti, ali će to možda utjecati na rast neke druge stavke.

Ena je još početkom 2020. prije STARTiT-a razmišljala o tome kako komercijalizirati sve što je saznala u procesu doktorata. Između ostalog, znala je da će to biti neka šira priča, koja bi uključivala i hub znanja na službenoj stranici koju planira pokrenuti. Ipak, odlučila je ići korak po korak, a prvo je krenula sa samim dodacima prehrani.

Rješavaju probleme za nautičare i ugostitelje

A Bellyy prate još dva zanimljiva rješenja na pobjedničkim mjestima.

Mario Azinović sa svojim timom osvojio je 2. mjesto, a za što je zaslužna ideja iza DotYourSpota softvera koji olakšava ugostiteljima posao nizom funkcionalnosti, od digitalnih cjenika, rezervacija i table managementa.

Fizičke kopije cjenika još su manje popularne otkako je pandemije, a za rezervacije se unatoč svemu dan danas koriste zastarijele metode, ističe Mario iz DotYourSpota koji želi iskoristiti ovo vrijeme maksimalno.

Problem objedinjavanja ponude različitih restorana i kafića kao i sustava za rezervacije na jednom mjestu nije od jučer. Mnogi su razvijali potencijalna rješenja – Mario i tim su svjesni pritiska. No, vjeruju da imaju priliku baš zato jer konkurencija preskače tržišta u razvoju. U sustavu je već 30-ak ugostitelja kako u Splitu tako i Zagrebu, a gosti digitalnim cjenicima pristupaju putem QR koda.

U konačnici, bitan dio ponude DotYourSpota su zapravo proširene funkcionalnosti, a ne sami cjenici. Njihov softver će tako omogućiti ugostitelju i table management i rezervacije, a cijeli sustav ujedno postaje i još jedan marketinški alat. Već su tako stigli i prvi partneri poput RedBulla, Orangine i G3Spirits grupe.

Treću nagradu preuzeo je voditelj tima Nikola Tandara koji je predstavio WindWard, platformu za organizaciju jedriličarskih regata za nautičarske klubove diljem svijeta, a kojoj je cilj ubrzati i smanjiti troškove organizacije istih. Ušteda vremena i novca, kao i interes – mogao bi biti velik s obzirom na tržište i potrebe.

Naime, Nikola ističe kako je organizacija regate za jedriličarske klubove logistička noćna mora, samo u pribavljanju opreme skupi se i do 150 tisuća kuna troškova. U suradnji s Jedriličarskim klubom Split odlučili su stoga napraviti web rješenje koje će na jedno mjesto staviti čitavi lanac organizacije regate i nabave opreme. Sve to planiraju postići automatizacijom dijelova procesa koji su repetitivni.

Bazirat će svoju ponudu na dva poslovna modela – freemium za klubove s manje članova i SaaS, odnosno pretplatnički za srednje i velike klubove. Smatraju da mogu dobro kotirati na tržištu jer se izdvajaju po cijeni i funkcionalnostima koje za istu nude.

Splitska IT scena odolijeva pandemiji

WindWard je već dogovorio 9 regata za iduću godinu s domaćim jedriličarskim klubovima. ICT Županija

Bilo je tu još puno zanimljivih rješenja, i s razlogom. ICT Županija kao projekt same Splitsko-dalmatinske županije već skoro 4 godine aktivno radi na poticanju IT sektora u regiji. STARTiT akademija ispostavila se kao prijeko potreban događaj za domaću zajednicu inovatora i budućih poduzetnika, a kako bi se barem malo utjecalo na centralizaciju i gravitiranje prema Zagrebu.

Zato mi je posebno drago što sam mogla razgovarati sa sudionicima i otkriti koliko i njima osobno znači da u svome gradu imaju priliku pokretnuti poduzetničku ideju nad kojom bdiju mjesecima. Dario Boras iz Parklia nije krio koliko ga je impresionirala važnost ovakvog događaja u za cijelu lokalnu IT zajednicu.

Bilo je divno vidjeti koliko su projekti različiti. Imali smo prilike vidjeti zapravo na koji način inovativan pristup može pridonijeti rješavanju problema. Svi polaznici iznimno otvoreni za sugestije što je na kraju rezultiralo izvrsnim pichevima odnosno prezentacijama. Mislim da smo prisustvovali dosad najbolje organiziranom startup natjecanju u povijesti Splita.

Završnica koja je za neke tek početak

Ovo finale je bilo vrhunac marljivih osam tjedana rada gdje je puno ljudi uložilo gomilu truda, istaknuo je na kraju samog Demo Dayja i Damir Brčić, voditelj ICT Županije s posebnim zahvalama Lean Startup Croatia timu i mentorima koji su svojim savjetima odgojili novu generaciju IT poduzetnika. No, s ovim se za neke tek otvara nove poglavlje:

Ovo finale, i dodjela nagrada, međutim nisu kraj, već zapravo početak suradnje gdje će ICT Županija pratiti sve projekte, ne samo dobitne, kroz vrijeme koje dolazi. To je najveća vrijednost. Puno se naučilo, i vrijeme je da se to iskoristi. ICT Županija će projektima također omogućiti i boravak u Tehnološkom parku u Spinutu čime se samo nastavlja sjajna suradnja.

ICT Županija

Što je s našim pobjedničkim timovima?

Ena Melvan u narednim tjednima i mjesecima prvo planira riješiti sve potrebno oko pokretanja tvrtke, a uskoro joj pristiže i svojevrsna dozvola za suplemente koje planira plasirati u okviru Bellyyja. U planu su i dogovori sa zagrebačkim Antropološkim institutom, kako bi pokušala prebaciti analizu uzoraka u Hrvatsku.

WindWard tek planira razviti prvi stabilan proizvod. No, dogovorili su developersku suradnju s Fiveom – WindWard će integrirat njihov sustav za analitiku, a Five njihov sustav za organizaciju. Osim toga, već su dogovorili 9 regata za iduću godinu s domaćim klubovima. S druge strane, DotYourSpot već je prisutan na tržištu dva mjeseca te planira iskoristiti ovo post-lockdown vrijeme maksimalno za pribavljanje kako partnera tako i ugostitelja.

Ako vas zanimaju detalji projekata i neki od drugih kandidata koji su se predstavili na Demo danu, snimka natjecanja je u cijelosti dostupna na YouTubeu.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome)
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime (Hrvoje Lončar) ili barem ime i inicijala (Hrvoje L.) te pravu email adresu. Kako koristimo podatke koje tamo ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Imaš li svoje vrijeme za stvaranje? Jer jedan sastanak je dovoljan da ti uništi koncentraciju za cijeli dan!

Maker time. Deep work. Vrijeme za produktivnost i ideje. Zvuči kao ideal za mnoge hrvatske tvrtke, ali želimo li biti učinkoviti i kreativni, moramo si odrediti raspored za stvaranje - bili programer, pisac ili dizajner, radili na daljinu ili u uredu!

Tehnologija

Koliko su novi e-Građani – bolji? Evo što kažu hrvatski dizajneri i UX stručnjaci

e-Građani su napokon doživjeli dugo očekivani redizajn pod palicom vladinog vlastitog "startup" tima. Redizajn je kruna dvogodišnjeg rada, kažu. I treba biti s obzirom da je riječ o platformi na kojoj će biti dostupno 87 usluga za građane, a koje bi trebale biti okosnica digitalnog društva. Što su uspjeli poboljšati, na čemu još trebaju raditi - otkrivamo.

Startupi i poslovanje

Povratak u budućnost II: Ovo su 3 stvari koje hrvatska vlada može napraviti za IT industriju!

U prošlom sam nastavku pokazao da nismo iskoristili potencijal koji je drugi val internetskih tehnologija svesrdno nudio - Y2K virus nam očito nije bio dovoljan poguranac, a postoji li šansa da će ovaj novi virus, naš katarzični digitalni transformator Sars-CoV-2, biti jača poluga u rotiranju IT sentimenta?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

“Gotovo 41% ispitanika smatra da njihova poduzeća nemaju utjecaj na prava djece u Hrvatskoj”

U praktično svim segmentima poslovanja ICT tvrtki ima prostora za poboljšanje kad su dječja prava u pitanju, a većina domaćih tvrtki tek treba krenuti tim putem. Donosimo vam nekoliko praktičnih alata i savjeta od samog UNICEF-a.

Novost

Mislav Galler i Nenad Šlibar novi članovi uprave Telemacha

Direktor za tehniku Nenad Šlibar i glavni komercijalni direktor Telemacha Mislav Galler postali su danas članovi uprave domaćeg telekoma.

Kultura 2.0

75% ispitanika nije zadovoljno internom komunikacijom u tvrtki u kojoj radi

Pristigli su rezultati nedavno provedene anketa Jenza, zasebnog digitalnog proizvoda koji razvija Q agency - što su saznali o internoj komunikaciji u hrvatskim tvrtkama?

Startupi i poslovanje

Kako tehnologijom rasteretiti korisničku podršku? Evo studije slučaja

Chatbot rješenja na popularnim aplikacijama i društvenim mrežama mogu preuzeti do 80 posto rutinskih upita koji pristižu korisničkoj podršci, kako je domaća kreativno-tehnološka agencija ClickAttack u tome pomogla UNIQA osiguranju?

Startupi i poslovanje

Infobip u 2021. planira osigurati još 500 milijuna dolara investicije

Hrvatski jednorog Infobip u 2021. planira nastaviti s akvizicijama i brzim rastom, a za to planiraju prikupiti još oko 500 milijuna dolara investicija.

Tehnologija

Voditeljica Vladinog tima otkriva kako je izgledao redizajn e-Građana na koji se čeka od 2014.

Redizajn e-Građana dogodio se zapravo posve slučajno, a isprva ga nisu htjeli koristiti ni sami Vladini službenici, ispričala nam je voditeljica projekta Ivana Vukov.