'Beforetime marketing' zbilja postoji, a sve je počelo - ovdje

‘Beforetime marketing’ zbilja postoji, a sve je počelo – ovdje

Moj prvi tekst za Netokraciju objavljen je prije dvije godine, a u njegovom naslovu bile su aluzije na seks i potpuno nov pojam - "beforetime". Sada donosim i vizuale da tu teoriju potkrijepim.

Beforetime marketing može vam utrosrtučiti promet.
Beforetime marketing može vam utrosrtučiti promet.

“Beforetime”, ili “prije vremena”, skovao sam kako bih objasnio što dolazi prije “stvarnog vremena” ili “real time” kada je riječ o sadržaju.

Naslov je bio Beforetime je za real-time što i predigra za seks. Zašto ga onda zanemarujete?

Beforetime marketing može se primijeniti na bilo što se odvija online, bilo da je riječ o sadržaju uživo (live streams, live tvitovi, live chat) ili unaprijed određenom trenutku (lansiranje stranice, objavljivanje posta ili prodaja). On potiče promet, razgovor i gradi SEO prije no što se sadržaj uopće objavi, pa je manji problem ako sam sadržaj ne ispuni očekivanja.

Kada sam prvi put pisao o marketingu, trebalo mi je vremena da sastavim ono što je na kraju postao post u dva dijela na Netokraciji. No iako su luzija na seks i novi termin sačinili zgodan naslov, nisam imao mnogo vizuala i podataka koji bi mogli podržati tu premisu. Sad kad ih konačno imam, želio bih ih podijeliti s vama.

Pridružite se eksperimentu

Sutra u Briselu držim radionicu koju možete pratiti preko Periscopea i Twittera agencije @happeningo, a možete i dodati događaj u kalendar preko Soonfeeda (Da, Soonfeed je aktivan i čuli ste to ovdje!).

Sesija od 60 minuta uključivat će growth hacks, kao što je beforetime marketing, live community building i 5a strategije rasta, sve podređeno efikasnosti po principima Lean Startupa. Sama radionica poslužit će kao studija slučaja o tome kako growth hacking funkcionira. Ili ne funkcionira.

U međuvremenu, ovo su obećani dokazi koje sam spominjao – časna riječ, bez aluzija na seks ovaj put.

Izložak prvi:

Kissmetricsov graf objava.
Kissmetricsov graf objava.

Možda ste već vidjeli ovaj graf. Kissmetrics ga je objavio prošle godine, a sličan je prošlog mjeseca objavio i Buffer. Guru nindže društvenih medija već godinama to napominju. Kada objavite novi sadržaj, podijelite ga na društvenim medijima više puta, svaki put mijenjajući ponešto poruku. Kissmetrics smatra da će to udvostručiti promet koji na vašu stranicu dolazi s društvenih medija.

Izložak drugi:

Ono što guru nindža grafika ne pokazuje je vremenski period koji počinje onog trenutka kada znate da ćete sadržaj objaviti. Ja nazivam ovaj period beforetime. Ako započnete dovoljno rano, beforetime marketing može utrostručiti promet na vašu stranicu. Evo kako bi graf trebao izgledati:

Super-duper graf koji je napravio happeningo.
Super-duper graf koji je napravio happeningo.

Izložak treći:

 

Svaki sadržaj može biti online “događaj” ako ga počnete oglašavati unaprijed. Sve što trebate je landing page koja će početi generirati posjete prije no što se sadržaj uopće objavi. Životni vijek savršenog događaja izgleda kao slovo S – što je duža priča (vodoravna os), to je više povrata (okomita os).

Happeningov  "S" graf.
Happeningov “S” graf.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Trebate li pokrenuti svoj startup u krizna vremena? Ako da… možete li osigurati investiciju?

Krize sa sobom donose velike izazove, ali kako znamo - i značajne prilike. Mnogi se slažu da će nadolazeća kriza otvoriti još veće poslovne prilike nego prethodne. U ovotjednoj epizodi raspravljamo stoga kako i u kriznim vremenima razmišljati o stvaranju novih vrijednosti u tehnološkoj industriji.

Digitalni mediji

Zašto Spotify još nije u Hrvatskoj? Izmjena Zakona o autorskim pravima nudi odgovor

Već se godinama pitamo zašto Spotify još nije dostupan u Hrvatskoj, a ako bismo htjeli ponuditi kratak odgovor, on bi bio - novac. Duži je ipak nešto kompliciraniji, a rasprava oko izmjena Zakona o autorskim i srodnim pravima nudi uvid u njega.

Digitalni marketing

Što Facebook Shop donosi za brendove i eCommerce, analizirali smo uz stručnjake i poduzetnice

Iako su hrvatski trgovci već otvorili svoje fizičke trgovine, u SAD-u se tek počinju osjećati ozbiljne posljedice zatvaranja, a odgovor Marka Zuckerberga bio je Facebook Shop, moćniji eCommerce sustav koji bi mogao donijeti zanimljive promjene za sve - koliko korisne, otkrivamo.

Intervju

Digitalci koji su se preporodili na selu: Priroda ne znači da se trebate odreći tehnologije!

Pandemija novog koronavirusa naučila nas je kako je nekada potrebno jednostavno ostati doma, ali gotovo je uvijek bolje ostati u prirodi nego zatvoren u stanu.

Startupi i poslovanje

Kako radi Venture Builder, organizacija koja je ujedno i investitor i suosnivač u startupu?

Kako smo već pokazali, venture building model razvoja startupa ima priliku zasjati u kriznim vremenima bez obzira da li su osnivači VB organizacije poduzetnici veterani ili korporacija. U drugom nastavku ulazim u detalje o tome kako VB testira poslovnu priliku, kako formira, savjetuje i vodi tim do toga kako osigurava dodatan kapital.

Startupi i poslovanje

Digitalni doručak #3: Uz Wolt, KEKSPay i Infobip otkrivamo kako i u krizi dobro korisničko iskustvo može privući nove korisnike

Skuhajte kavu i ugodno se smjestite jer stiže nam treće izdanje Digitalnog doručka posvećenog korisničkom iskustvu. Uz domaće i strane stručnjake razgovaramo kako ispolirati CX u kriznim vremenima.