Beck's Poruka u boci umjesto morem širi se augmented realityjem te iPhone i Android aplikacijom

Beck’s Poruka u boci umjesto morem širi se augmented realityjem te iPhone i Android aplikacijom

Dobar dio potrošača piva nije previše vezan za neku od premium marki pa zato s druge strane premium marke piva pokušavaju na sve mile i nemile načine pridobiti korisnike, u novije vrijeme logično - s novijim tehnologijama. Tu u priču ulazi Becks sa svojom augmented reality aplikacijom "Becks - poruka u boci".

Za one koji možda ne znaju (imao sam prilike na fakultetu raditi jedan malo dublji case study), situacija na tržištu piva je prilično kaotična. Marke poput Ožujskog i Karlovačkog su klasa za sebe, i već su se odavno utisnule u svijesti potrošača koji odlaze iz kafića ukoliko u njemu ne poslužuju npr. “Žuju”, no takozvane premium marke poput Becksa još su uvijek svojevrsna nepoznanica.

Drugim riječima, dobar dio potrošača piva nije previše vezan za neku od premium marki pa zato s druge strane premium marke piva pokušavaju na sve mile i nemile načine pridobiti korisnike, u novije vrijeme logično – s novijim tehnologijama. Tu u priču ulazi Beck’s sa svojom augmented reality aplikacijom “Beck’s – poruka u boci”. Očekujete li “tek” QR kod, mogli biste se iznaditi sadržajem boca!

Poruka je u boci, kod je na boci (iako tehnički zapravo nije)

Cijela priča funkcionira na sljedećem principu: Korisnik prvo mora skinuti iPhone ili Android aplikaciju koja mu omogućuje da u boci Beck’s piva osim samog piva dobije i skrivenu poruku (poruku koju korisnik dobije upisala je prethodna osoba koja je popila Beck’s). Kad korisnik pomoću aplikacije skenira stražnju etiketu na boci, iz boce izađe virtualna 3D omotnica iz koje izviri papir na kojem piše poruka. Nakon što korisnik pročita poruku može upisati i vlastitu koju će pročitati sljedeći ljubitelj Becksa, odnosno sljedeća osoba koja bude pila Becks uz ovu mobilnu aplikaciju. Na stranici Becks – poruka u boci svi mogu vidjeti najnovije “poruke u boci” na interaktivnoj karti koja pokazuje odakle su poruke poslane, ali i gdje su primljene.

Da biste pročitali poruku, morate odskenirati QR kod

Glavni cilj ove kampanje je, prema riječima Gorjana Agačevića iz Revolucije koja je izradila aplikaciju, upravo dodatna vrijednost koju ovom porukom potrošač dobiva prilikom konzumacije piva. Preko poruke koju mu je poslao “kolega becksoljubac”, potrošač se zapravo povezuje s markom.

Aplikacija je, kao što je već spomenuto, dostupna za iPhone i Android uređaje. U Revoluciji su spomenuli da im je fragmentacija Androida, odnosno izuzetno velik broj specifikacija uređaja, stvarala probleme pa je stvoren kompromis u obliku dostupnosti aplikacije samo na uređajima s Androidom 2.1 ili novijim. Razvoj za iPhone se, prema njihovim riječima, pokazao puno jednostavnijim.

Poruka u “oblacima”

Kad smo već kod “tehnikalija”, bitno je istaknuti i činjenicu da “kod” na etiketi ne sadrži baš nikakve podatke. On je zapravo samo “meta” koja omogućuje funkcioniranje augmented realitya kada u bocu uperite svoj smartphone. Sama poruka koju će korisnik dobiti nije zapisana u aplikaciji niti na etiketi (jer na etiketi nema nikakvog koda), već se dinamički učitava sa servera. Koristeći specifičan uzorak, skeniranje bolje funkcionira u prostorima s manje svijetla poput kafića i klubova.


Moram priznati da sam “na prvu” bio malo razočaran kada sam saznao da se zapravo ne radi o QR kodu, no zamislite koliko bi ta kampanja trajala u slučaju da se posebne poruke moraju štampati na svaku bocu. Cijela vas priča može  razočarati kad saznate da etiketa i kod na njoj zapravo nemaju nikakvo značenje, da je sve “fikcija” – no s druge strane nije li upravo to poanta augmented realitya?

“Party” je ovaj puta na zaslonu vašeg smartphonea

Ne želim reći da je ovo najkorisnija implementacija augemted realitya dosad, no svakako je jedan zabavan proces, koji sigurno postaje još zabavniji nakon što odskenirate nekoliko poruka. Ovo je definitivno jedan od svjetlijih primjera kombiniranja modernih tehnologija i domene oglašavanja i samog ponašanja potrošača, koji novim tehnologijama zbližuju svoje korisnike kroz zajedničke interese.  Aplikacije za obje platforme su naravno besplatne: Android verziju možete preuzeti na Google Playu, a verziju za iPhone s iTunes App Storea.

Komentari

 1. Damir

  Damir

  19. 11. 2012. u 7:09 pm Odgovori

  Da, ovo je članak “toka svijesti”, slažem se Luka. Uz par pravopisnih prosklizavanja i izraženu ljubav prema zagradama.

  Inače, aplikacija je dokaz da se uz dobro planiranje može napraviti korisna i ne preskupa AR/QR aplikacija za brand, a ne biti svrha samoj sebi. Čestitke Revoluciji i Becksu.

   • Damir

    Damir

    20. 11. 2012. u 5:00 pm Odgovori

    Nema problema Hrvoje,

    Uporaba ukoliko/ako, nedosljednost kurziva u stranim riječima, pravilo zareza u zavisnim rečenicama, mislim da je bilo i slijedeći/sljedeći kojeg sad nema. Mislim, nije ovo jezični portal i grešaka ovog tipa nema previše, zato i kažem “proklizavanja”, ali bi njihov izostanak, drukčija stilistika i ponegdje drukčiji leksički odabir doprinjeli čitljivosti teksta. Samo savjet.

    I da, kod mene su četiri zagrade 🙂

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.