Splitskoj tvrtki Avensys izradu weba možete platiti bitcoinom, etherom...

Splitskoj tvrtki Avensys izradu weba od sad možete platiti bitcoinom, etherom, dashom…

Splitska tvrtka Avensys nedavno je klijentima ponudila mogućnost plaćanja kriptovalutama. Kako i zašto, otkriva nam Frane Cvitanić, direktor Avensysa.

Interes za kriptovalutama ne jenjava, od trgovanja bitcoinom i vijesti o njegovoj trenutačnoj vrijednosti do posljednjih vijesti kako je Amazon kupio tri domene čija se imena odnose na – kriptovalute. Ima li bolje potvrde kako je riječ o vrućoj temi? Da to postaje zanimljivo i za manje biznise, dokazuje slučaj frizerskog salona Đuka koji je uveo mogućnost plaćanja bitcoinom, ali i trgovine hardverom UZI Shop, a sada slična vijest dolazi iz splitske IT tvrtke Avensys gdje su otišli i korak dalje. Naime, osim bitcoina, za plaćanje njihovih usluga, poput izrade web stranice, možete koristiti i ether, ripple, litecoin i dash.

Plaćanje kriptovalutama radi diferencijacije na tržištu

Današnji poslovni svijet postavlja pred tvrtke nove zahtjeve i izazove, koje u nastojanju da pronađu nove i zadrže stare tržišne pozicije, prilagođavaju svoje poslovanje novim tehnologijama i metodama, u ovom slučaju – načinima plaćanja, kaže Frane Cvitanić, direktor Avensysa, objašnjavajući zašto su uveli mogućnost plaćanja kriptovalutama.

Konkurencija i tržište su neumoljivi i izuzetno varijabilni, rekao bih gotovo iz minute u minutu te smo se odlučili na prihvaćanje plaćanja kriptovalutama kako bismo se diferencirali na izuzetno zagušenom i brzorastućem IT tržištu u Hrvatskoj, ali i šire. Ne bih rekao da je ovo inovativan ni revolucionaran potez, ali je svakako dio poslovne evolucije koju smo, poučeni privatnim iskustvom s kriptovalutama, odlučili objeručke prihvatiti i biti korak ispred konkurencije.

Frane dodaje kako su postojeći klijenti zainteresirani da neke od budućih projekata plaćaju kriptovalutama. A iako im je takva mogućnost dostupna tek nešto više od tjedan dana, kaže da su kao tvrtka financijski i računovodstveno u potpunosti spremni za primanje prvih uplata.

Moram naglasiti da će za sada samo pola iznosa ukupne vrijednosti određenog projekta plaćati u kriptovalutama, u protuvrijednosti njihovog trenutnog stanja na burzi.

Kako na kriptovalute gledaju HNB i Porezna uprava?

U razgovoru s Franom zanimalo me kako su se pripremali za uvođenje plaćanja kriptovalutama i jesu li razgovarali s nadležnim tijelima. Frane podsjeća na stav HNB-a kako bitcoin, ali i ostale kriptovalute, ne potpadaju ni pod jednu zakonom reguliranu kategoriju sredstava plaćanja.

Dakle, one ne predstavljaju novac niti sredstvo plaćanja u Hrvatskoj i ne mogu biti elektronički novac. Isto tako, postoji i presuda suda EU iz 2015. gdje kriptovalute smatraju valutom s dvostranim tokom. Ona se ne može smatrati materijalnom imovinom, jedina njezina svrha kao virtualne valute je da služi kao sredstvo plaćanja, ali ne predstavlja vrijednosni papir.

A što kaže Porezna uprava?

Porezna uprava smatra da se poreznik mora voditi pažnjom dobrog gospodarstvenika i o svojim transakcijama mora voditi uredne poslovne knjige temeljem vjerodostojne dokumentacije, a kod plaćanja pravnim i fizičkim osobama nije izrijekom propisana odredba koja bi ograničavala plaćanje kriptovalutama i tu na snagu dolazi Zakon o fiskalizaciji i prometu gotovinom, gdje će se s jedne strane ograničiti plaćanja koja se obavljaju mimo transakcijskih računa, a s druge strane se uvodi elektroničko plaćanje naplaćenih transakcija u gotovom novcu i u realnom vremenu i omogućeno je da se tu u porezne svrhe vidi pravo činjenično stanje.

Dakle, ako Porezna slučajno ima neki zahtjev prema tvrtki, tvrtka joj daje na uvid navedenu evidenciju s pripadajućim dokazima, odnosno izvršenim plaćanjima i stanjem u elektronskom novčaniku.

‘Pozamašan broj tvrtke u Hrvatskoj već prihvaća plaćanje kriptovalutama’

A hoćemo li u budućnosti vidjeti u Hrvatskoj sve više tvrtki koje nude mogućnost plaćanja nekom od kriptovaluta? Frane kaže:

Jednom prilikom prijatelj mi je pokazao popis svih tvrtki koje u Hrvatskoj prihvaćaju plaćanje kriptovalutama i moram priznati da ih je pozamašan broj, ali ih većina nije izašla u javnost s tom informacijom. Kriptovalute više nisu daleka i nezamisliva budućnost, već opipljiva realnost.

Za kraj, kaže kako se nada da će tvrtke koje već duže vrijeme prihvaćaju kriptovalute, informirati javnost o tome, a da će one koje ih tek namjeravaju prihvatiti “kvalitetno se educirati, posavjetovati se s računovodstvom i nadležnim institucijama te okrenuti novu stranicu vlastitog poslovanja”.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Tehnologija

Cenosco: Nizozemska tvrtka koja iz Pule i Zagreba putem softvera, VR-a i AR-a sprječava eksplozije na naftnim platformama

Aplikacije koje kontroliraju rad naftnih platformi i postrojenja za preradu derivata direktno su zaslužne za sigurniji i čišći svijet, a jedna od najboljih stvara se velikim dijelom u Hrvatskoj.

Što ste propustili

Intervju

Prodekan FERIT-a Topić: “Meke” vještine za inženjere znače veću konkurentnost

Osječki FERIT bit će domaćin Tech Consultant Meetupa ove srijede, na kojem će se govoriti o tome što je potrebno studentima za uspješnu karijeru IT konzultanta. Otkrit ćemo djelić toga - dobro razvijene "meke" vještine.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

MKOP Osijek: Bez gig ekonomije (i paušalnih) nema ni Wolta, Bolta, Ubera…

U Osijeku se proteklog tjedna održalo 13. izdanje Međunarodne konferencije o poduzetništvu kojoj su ovaj put tema bili ljudski resursi.

Startupi i poslovanje

Kako bi Rimac, Bakić, Car i drugi hrvatski poduzetnici uložili 100.000 kuna da imaju startup?

Good Game Liftoff startup natjecanje prošle je godine u žiriju okupilo poznate hrvatske poduzetnike i stručnjake, a koji su tada prepoznali potencijal mladog tima iza društvene igre Mundus. Ususret novom izdanju Lifoffa vraćamo se do Mundusa i žirija po par dobrih savjeta.

Startupi i poslovanje

Primjer za Hrvatsku: Srbija predstavila olakšice za zapošljavanje ‘paušalaca’ i test samostalnosti

Porezne olakšice za zapošljavanje donedavnih paušalaca, jasan test samostalnosti... Što Hrvatska može naučiti iz srpskog primjera, komentiramo u novoj epizodi Netokracijinog podcasta.

Izvještaj

Kako se gradi konzultantska karijera otkrili smo uz prvi Tech Consultant Meetup u Zagrebu

Što ljudi misle da konzultanti rade, a što im je zapravo posao? Zagrebački meetup tražio je odgovor upravo na pitanje kako postati tech konzultant i što očekivati ako se odlučite za konzultantsku karijeru, a dobre primjere čuli smo kroz razgovore i predavanja mStartovih stručnjaka.