Splitskoj tvrtki Avensys izradu weba možete platiti bitcoinom, etherom...

Splitskoj tvrtki Avensys izradu weba od sad možete platiti bitcoinom, etherom, dashom…

Splitska tvrtka Avensys nedavno je klijentima ponudila mogućnost plaćanja kriptovalutama. Kako i zašto, otkriva nam Frane Cvitanić, direktor Avensysa.

Interes za kriptovalutama ne jenjava, od trgovanja bitcoinom i vijesti o njegovoj trenutačnoj vrijednosti do posljednjih vijesti kako je Amazon kupio tri domene čija se imena odnose na – kriptovalute. Ima li bolje potvrde kako je riječ o vrućoj temi? Da to postaje zanimljivo i za manje biznise, dokazuje slučaj frizerskog salona Đuka koji je uveo mogućnost plaćanja bitcoinom, ali i trgovine hardverom UZI Shop, a sada slična vijest dolazi iz splitske IT tvrtke Avensys gdje su otišli i korak dalje. Naime, osim bitcoina, za plaćanje njihovih usluga, poput izrade web stranice, možete koristiti i ether, ripple, litecoin i dash.

Plaćanje kriptovalutama radi diferencijacije na tržištu

Današnji poslovni svijet postavlja pred tvrtke nove zahtjeve i izazove, koje u nastojanju da pronađu nove i zadrže stare tržišne pozicije, prilagođavaju svoje poslovanje novim tehnologijama i metodama, u ovom slučaju – načinima plaćanja, kaže Frane Cvitanić, direktor Avensysa, objašnjavajući zašto su uveli mogućnost plaćanja kriptovalutama.

Konkurencija i tržište su neumoljivi i izuzetno varijabilni, rekao bih gotovo iz minute u minutu te smo se odlučili na prihvaćanje plaćanja kriptovalutama kako bismo se diferencirali na izuzetno zagušenom i brzorastućem IT tržištu u Hrvatskoj, ali i šire. Ne bih rekao da je ovo inovativan ni revolucionaran potez, ali je svakako dio poslovne evolucije koju smo, poučeni privatnim iskustvom s kriptovalutama, odlučili objeručke prihvatiti i biti korak ispred konkurencije.

Frane dodaje kako su postojeći klijenti zainteresirani da neke od budućih projekata plaćaju kriptovalutama. A iako im je takva mogućnost dostupna tek nešto više od tjedan dana, kaže da su kao tvrtka financijski i računovodstveno u potpunosti spremni za primanje prvih uplata.

Moram naglasiti da će za sada samo pola iznosa ukupne vrijednosti određenog projekta plaćati u kriptovalutama, u protuvrijednosti njihovog trenutnog stanja na burzi.

Kako na kriptovalute gledaju HNB i Porezna uprava?

U razgovoru s Franom zanimalo me kako su se pripremali za uvođenje plaćanja kriptovalutama i jesu li razgovarali s nadležnim tijelima. Frane podsjeća na stav HNB-a kako bitcoin, ali i ostale kriptovalute, ne potpadaju ni pod jednu zakonom reguliranu kategoriju sredstava plaćanja.

Dakle, one ne predstavljaju novac niti sredstvo plaćanja u Hrvatskoj i ne mogu biti elektronički novac. Isto tako, postoji i presuda suda EU iz 2015. gdje kriptovalute smatraju valutom s dvostranim tokom. Ona se ne može smatrati materijalnom imovinom, jedina njezina svrha kao virtualne valute je da služi kao sredstvo plaćanja, ali ne predstavlja vrijednosni papir.

A što kaže Porezna uprava?

Porezna uprava smatra da se poreznik mora voditi pažnjom dobrog gospodarstvenika i o svojim transakcijama mora voditi uredne poslovne knjige temeljem vjerodostojne dokumentacije, a kod plaćanja pravnim i fizičkim osobama nije izrijekom propisana odredba koja bi ograničavala plaćanje kriptovalutama i tu na snagu dolazi Zakon o fiskalizaciji i prometu gotovinom, gdje će se s jedne strane ograničiti plaćanja koja se obavljaju mimo transakcijskih računa, a s druge strane se uvodi elektroničko plaćanje naplaćenih transakcija u gotovom novcu i u realnom vremenu i omogućeno je da se tu u porezne svrhe vidi pravo činjenično stanje.

Dakle, ako Porezna slučajno ima neki zahtjev prema tvrtki, tvrtka joj daje na uvid navedenu evidenciju s pripadajućim dokazima, odnosno izvršenim plaćanjima i stanjem u elektronskom novčaniku.

‘Pozamašan broj tvrtke u Hrvatskoj već prihvaća plaćanje kriptovalutama’

A hoćemo li u budućnosti vidjeti u Hrvatskoj sve više tvrtki koje nude mogućnost plaćanja nekom od kriptovaluta? Frane kaže:

Jednom prilikom prijatelj mi je pokazao popis svih tvrtki koje u Hrvatskoj prihvaćaju plaćanje kriptovalutama i moram priznati da ih je pozamašan broj, ali ih većina nije izašla u javnost s tom informacijom. Kriptovalute više nisu daleka i nezamisliva budućnost, već opipljiva realnost.

Za kraj, kaže kako se nada da će tvrtke koje već duže vrijeme prihvaćaju kriptovalute, informirati javnost o tome, a da će one koje ih tek namjeravaju prihvatiti “kvalitetno se educirati, posavjetovati se s računovodstvom i nadležnim institucijama te okrenuti novu stranicu vlastitog poslovanja”.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Osvojili su “Oscara” za industrijski dizajn, a onda sve snage uložili u kreiranje najboljih madraca

Uz mnoge druge domaće i inozemne nagrade, Filip Havranek i Kristina Lugonja dobitnici su Red Dota, najprestižnije svjetske nagrade za industrijski dizajn, a odnedavno su postali i osnivači startupa. Iako su dosad dizajnirali različite namještaje i proizvode - od stolova, stolica, lampi i prijenosnih SSD-ova - njihov prvi startup proizvod je madrac Nimbus koji se ne prodaje u nijednoj fizičkoj trgovini.

Kultura 2.0

Kako iskoristiti advent za employer branding (a da nije samo domjenak)

Važnost dobrog raspoloženja unutar tvrtke ne možemo zanemariti, pogotovo kad je riječ o kraju godine kada se projekti privode kraju dok se istovremeno pripremmo za nadolazeće. Čini se da je A1 otkrio najbolju formulu kako preživjeti zimu: mjesec dana blagdana u uredima.

Startupi i poslovanje

“Kod nas toga nema”: Samo 16% žena u hrvatskoj IT industriji nije doživjelo spolnu diskriminaciju

“Nejednakost je samo u Vašoj glavi, da manje sjedite pred pudijerom, a više pred knjigom nebi vidjeli nejednakost”.

Tehnologija

Klijenti banaka imaju sve manje vremena: Kako banke razvijaju digitalne proizvode za njih?

Digitalna transformacija mijenja iz temelja različite industrije. Koje vještine su vam potrebne ne bi li u jednoj od njih temelje gradili upravo vi, saznali smo od product ownera i managera Raiffeisen banke.

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Tehnologija

Hardverski vodič za sve trenutne i buduće influencere, freelancere i gamere

Kraj jedne godine i ulazak u novu možete pamtiti po retrospektivi na prošle uspjehe i neuspjehe te novogodišnjim planovima koji su se izjalovili do sredine siječnja. A možete i po tome kako ste napokon odlučili napraviti prvi korak prema ostvarenju svog influencerskog, gamerskog ili freelancerskog sna. Hardver možda nije najvažnija stvar u toj priči, ali je sigurno bitna stvar za početak.