Hrvatska spremna za beskontaktno mobilno plaćanje

Asseco SEE: Hrvatska spremna za širu uporabu beskontaktnog mobilnog plaćanja

Na današnjem događanju "IT for Breakfast" predstavnici Grupe Asseco SEE izdvojili su beskontaktno mobilno plaćanje i digitalni potpis kao neka od najnovijih rješenja koja stižu na bankarsko tržište u Hrvatskoj. Koliko brzo će se ti trendovi širiti, ovisi ipak o tome hoće li ih građani prihvatiti.

IT tvrtka Asseco SEE imala je veoma uspješnu prvu polovicu 2016. - ostvarili su rast prihoda od prodaje od 11%.
IT tvrtka Asseco SEE imala je veoma uspješnu prvu polovicu 2016. – ostvarili su rast prihoda od prodaje od 11%.

Grupa Asseco South Eastern Europe danas je organizirala IT-evski doručak na kojem su predstavljeni podaci o rastu prihoda kompanije te trendovi koje trenutno razvijaju za bankarski sektor. Naime, Asseco SEE imao je veoma uspješnu prvu polovicu 2016. godine u kojoj su prihodi od prodaje iznosili 59 milijuna eura, što je 11% više nego u istom razdoblju prošle godine. Najveći uspjeh ostvarila je poslovna jedinica Integracija sustava koja je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine povećala prihode za 23%. U integraciji sustava najveći rast su ostvarile Srbija i Rumunjska, a u bankarstvu, gdje su prihodi dosegli nešto više od 15 milijuna eura, tj. rast od 2% – Srbija i Makedonija. S druge strane, u dijelu e-trgovine najveći porast prihoda zabilježen je u Turskoj.

Ako i drugi dio 2016. bude jednako dobar, ova će se godina smatrati najboljom godinom poslovanja, rekao je predsjednik Uprave Dražen Pehar, dodavši kako je Asseco SEE u Hrvatskoj osvojio preko 50% tržišta u paymentu te 80% tržišta za mobilne aplikacije u bankarstvu.

Beskontaktno plaćanje putem smartphonea u Hrvatskoj

Da bi beskontaktno plaćanje postalo trendom, ono mora biti jednostavno, rasprostranjeno i sigurno, ističe predsjednik Uprave Pehar.
Da bi beskontaktno plaćanje postalo trendom, ono mora biti jednostavno, rasprostranjeno i sigurno, ističe predsjednik Uprave Dražen Pehar.

Među najnovijim uslugama koje kompanija razvija svakako se ističe dugo iščekivana mogućnost beskontaktnog mobilnog plaćanja. Tehnologija kojom se podaci s čipa prebacuje na cloud ne koristi se samo u bankarstvu, već i u transportu (npr. avionske karte), hotelijerstvu (npr. pametna kartica koja zamjenjuje ključ), itd. Ipak, za banke je razvoj rješenja na cloudu iznimno važan jer im omogućuje zadržavanje kontrole, razvoj usluga na mobilnim uređajima koji se sve više koriste ne samo za komunikaciju već i za razne usluge, a istovremeno i primjenu globalno prihvaćenih standarda. Također, specifičnost ove digitalne tehnologije je što su podaci za svaku transakciju različiti, što povećava sigurnost plaćanja. Pehar ističe:

Da bi nešto bilo uspješno, mora biti jednostavno, rasprostranjeno i sigurno.

Iz Asseca SEE kažu da je naše tržište spremno za širu uporabu beskontaktnog mobilnog plaćanja, no uspjeh ovisi i o tome hoće li građani i koliko brzo prihvatiti nove mogućnosti. Naime, kao i kartično, ova vrsta plaćanja ne dopušta anonimnost zbog koje mnogi još uvijek preferiraju gotovinu, navodi Pehar.

Digitalni potpis na cloudu – ugovorite bankarske usluge bez dolaska u poslovnicu

Istaknulo se kako je Zagrebačka banka postala prvi privatni izdavatelj kvalificiranih certifikata koji se koriste pri izradi naprednog elektroničkog potpisa u Hrvatskoj. U pozadini te usluge su rješenja Asseca SEE koja, između ostalog, uključuju i Remote Digital Signature sustav. Time je napravljen veliki iskorak na financijskom tržištu regije, smatraju u Assecu SEE, jer je do sada samo dio procesa ugovaranja usluga financijskih institucija bilo moguće obaviti online, dok se za potpisivanje ugovora moralo doći u poslovnicu. Zahvaljujući novim mogućnostima, ZABA-ini korisnici mogu ugovarati usluge u cijelosti bez fizičkog kontakta.

Na doručku je spomenuto i to
Na IT doručku je spomenuto i to da je ZABA postala prvi privatni izdavatelj kvalificiranih certifikata koji se koriste pri izradi naprednog elektroničkog potpisa u Hrvatskoj.

Bankarski sektor u Hrvatskoj je napredan u praćenju trendova, no što je s državom?

Pehar ističe da je bankarski sektor u Hrvatskoj prilično napredan kada je riječ o praćenju digitalnih trendova. Na primjer, hrvatske banke su prije talijanskih austrijskih banaka uvele tokene, veoma brzo su razvile sustav pametnih kartica s digitalnim potpisom, a pojedina rješenja postala su uzor u mobilnom bankarstvu u regiji. Međutim, kada su u pitanju državne institucije, digitalne mogućnosti poput mobilnog plaćanja i digitalnog potpisa još se ne koriste dovoljno. Jedan od razloga je nedovoljna educiranost građana, ali i kompleksnost sustava.

Iako su javne institucije povezane kroz sustav e-Građani, svaka od njih ima svoju platformu, a građani ih nemaju potrebu dovoljno često koristiti da bi s lakoćom svaki put usvajali proceduru ili zapamtili lozinke. Također, Pehar smatra da treba riješiti i pitanje izdavanja digitalnog identiteta, iza čega treba stajati MUP.

Država treba stajati iza digitalnog identiteta osobe.

Ukratko, čini se da nas u 2017. očekuje pozitivna iznenađenja po pitanju IT usluga i dolaska globalnih digitalnih trendova u Hrvatsku, barem u bankarskom sektoru.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Osvojili su “Oscara” za industrijski dizajn, a onda sve snage uložili u kreiranje najboljih madraca

Uz mnoge druge domaće i inozemne nagrade, Filip Havranek i Kristina Lugonja dobitnici su Red Dota, najprestižnije svjetske nagrade za industrijski dizajn, a odnedavno su postali i osnivači startupa. Iako su dosad dizajnirali različite namještaje i proizvode - od stolova, stolica, lampi i prijenosnih SSD-ova - njihov prvi startup proizvod je madrac Nimbus koji se ne prodaje u nijednoj fizičkoj trgovini.

Kultura 2.0

Kako iskoristiti advent za employer branding (a da nije samo domjenak)

Važnost dobrog raspoloženja unutar tvrtke ne možemo zanemariti, pogotovo kad je riječ o kraju godine kada se projekti privode kraju dok se istovremeno pripremmo za nadolazeće. Čini se da je A1 otkrio najbolju formulu kako preživjeti zimu: mjesec dana blagdana u uredima.

Startupi i poslovanje

“Kod nas toga nema”: Samo 16% žena u hrvatskoj IT industriji nije doživjelo spolnu diskriminaciju

“Nejednakost je samo u Vašoj glavi, da manje sjedite pred pudijerom, a više pred knjigom nebi vidjeli nejednakost”.

Tehnologija

Klijenti banaka imaju sve manje vremena: Kako banke razvijaju digitalne proizvode za njih?

Digitalna transformacija mijenja iz temelja različite industrije. Koje vještine su vam potrebne ne bi li u jednoj od njih temelje gradili upravo vi, saznali smo od product ownera i managera Raiffeisen banke.

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Tehnologija

Hardverski vodič za sve trenutne i buduće influencere, freelancere i gamere

Kraj jedne godine i ulazak u novu možete pamtiti po retrospektivi na prošle uspjehe i neuspjehe te novogodišnjim planovima koji su se izjalovili do sredine siječnja. A možete i po tome kako ste napokon odlučili napraviti prvi korak prema ostvarenju svog influencerskog, gamerskog ili freelancerskog sna. Hardver možda nije najvažnija stvar u toj priči, ali je sigurno bitna stvar za početak.