Asia Beat 2016: Kako se MemoAngel snašao u ritmu nove Kine

Infobip ❤️ Netokracijašto akvizicija znači za vas - i nas?

Asia Beat 2016: Kako se hrvatski MemoAngel snašao u ritmu nove Kine

Kada smo prošle godine s našim projektom MemoAngel pozvani u Las Vegas na konferenciju Collision, u isto smo vrijeme ušli među top 50 timova pozvanih na kvalifikacije za finalno događanje Echelon Asia u Singapuru, koji je okupljao razne projekte s potencijalom na azijskom tržištu. Iako zbog raznih obveza nismo uspjeli participirati na Echelonu, ostali smo u kontaktu s organizatorima (tvrtka e27 iz Singapura) za eventualne slične varijante u budućnosti. I tako smo krajem veljače dobili novi poziv, ovaj puta za sudjelovanje na konferenciji Asia Beat 2016 koja se sredinom ožujka održavala u Xiamenu, gradu lociranom na jugoistočnoj obali Kine, preko puta Tajvana.

Xiamen - jedna od ključnih ulaznih lokacija za startup kompanije i projekte koji imaju ambicije na kineskom tržištu
Xiamen – jedna od ključnih ulaznih lokacija za startup kompanije i projekte koji imaju ambicije na kineskom tržištu

Za Xiamen vjerojatno, kao ni mi, prije niste nikada čuli – riječ je o dinamičnom gradu, za kineske prilike srednje veličine, koji ima “samo” 4 milijuna stanovnika (za razliku od, primjerice, Pekinga koji ima Mega City status s preko 20 milijuna stanovnika). Grad Xiamen još je tijekom 19. stoljeća bio jedna od rijetkih otvorenih luka prema zapadu te jedna od četiri originalne specijalne ekonomske zone otvorene za investicije i trgovinu u ranim 80-im godinama prošlog stoljeća, kada je Kina započela ključne ekonomske reforme koje su oblikovale njenu današnju poziciju jedne od globalno najmoćnijih ekonomija i zemalja svijeta.

Zašto je upravo Xiamen bio domaćin Asia Beata?

Asia Beat okupio je preko 3000 sudionika te stotinjak azijskih startup projekata/timova, uz poneke iznimke iz ostatka svijeta (Kina, Singapur, Južna Koreja, Tajvan, Indonezija, Japan, Izrael, SAD, Kanada – i Hrvatska). Naš je projekt bio jedan od svega nekoliko projekata iz Europe te smo i zbog toga bili posebno interesantni posjetiteljima. Konferencija je okupila i predstavnike različitih kineskih i svjetskih investicijskih tvrtki, akceleratora i drugih institucija bitnih za razvoj startup projekata, kao što su Top20, YC, 500 Startups, Blue Startup itd.

Asia Beat 2016 - konferencija je okupila preko 3000 sudionika i 100ak startup timova, uglavnom iz Azije uz poneku iznimku iz ostatka svijeta
Asia Beat 2016 – konferencija je okupila preko 3000 sudionika i stotinjak startup timova, uglavnom iz Azije uz poneku iznimku iz ostatka svijeta

Naravno, sudionici su bili i brojni predavači koji su pokrili razne teme interesantne za trenutni specifični moment u razvoju Kine. A situacija je takva da se Kina želi i mora još snažnije otvoriti prema svijetu kako bi povećala ili barem zadržala izuzetan gospodarski rast iz proteklih godina. Kineski industrijski razvoj nekada se bazirao na radno intenzivnim sektorima, a danas ide u smjeru inovacija i kreativne industrije. Također, nekadašnji biznis modeli koji su se bazirali na kopiranju više nisu održivi te fokus mora biti na rješenjima koja će zadovoljavati specifične potrebe korisnika na inovativan način (pogotovo u segmentu mobilnog interneta gdje Kina već sada ima ulogu globalnog lidera). Na tom putu poduzetništvo i startup kultura zauzimaju vrlo važnu poziciju, a grad Xiamen je označen kao jedan od glavnih hot spotova za ulazak stranih startup kompanija na ogromno kinesko tržište, ali i kao mjesto razmjene ideja i jedna od glavnih platformi za razvoj kineskih digitalnih kompanija koje imaju ambiciju globalnog širenja.

Konferencija je održana u velebnom zdanju Tan Kah Kee Theatera
Konferencija je održana u velebnom zdanju Tan Kah Kee Theatera

Prilike na kineskom tržištu – ali i za Kineze na globalnom

Segmenti koji su posebno interesantni za kinesko tržište, što se moglo vidjeti po grupiranju pozvanih startup projekata, su AI/IOT/VR/AR, Fintech/Blockchain, Business to Business i Cross Border eCommerce. To su kategorije u kojima ima najviše prilika na kineskom tržištu, ali vjerojatno i područja gdje Kinezi u budućnosti vide najviše prostora za svoje kompanije na internacionalnom tržištu. Startup projekti bili su prezentirani putem štandova, prezentacija te intervjua za Technode TV (službeni partner TechCruncha za kinesko tržište). Također, organizirani su i speed dateovi s investitorima, tako da su mogućnosti za prezentaciju, networking i prikupljanje informacija bile odlične.

U prostoru rezerviranom za Speed Dating s investitorima vladala je poprilična gužva.
U prostoru rezerviranom za Speed Dating s investitorima vladala je poprilična gužva.

Naša primarna motivacija za sudjelovanje na konferenciji bilo je istraživanje tržišta i reakcija potencijalnih kineskih korisnika na koncept povezan uz MemoAngel aplikaciju. Također, jedan od ciljeva je bio stvoriti kontakte i pronaći partnere koji će nam pomoći razumjeti i premostiti kulturološke razlike te otvoriti vrata kineskog tržišta (koje trenutno broji oko 1,4 milijarde stanovnika). Iako pronalazak i nastup s kineskim partnerom nije obaveza u pravnom/administrativnom smislu, zbog brojnih specifičnosti gotovo je nemoguće probiti se na tržište te je stoga topla preporuka otvoriti neki oblik partnerske suradnje s lokalnim kompanijama.

Mjesto susreta i razgovora s brojnim posjetiteljima koji su pokazali velik interes za MemoAngel aplikaciju i kreativni koncept njegovanja/očuvanja uspomena na drage osobe.
Mjesto susreta i razgovora s brojnim posjetiteljima koji su pokazali velik interes za MemoAngel aplikaciju i kreativni koncept njegovanja/očuvanja uspomena na drage osobe.

Specifičnosti kineskog tržišta

Prva specifičnost svakako su jezik i pismo. Kinezi su s razlogom vrlo ponosni na svoju višetisućljetnu kulturu i nasljeđe te je, generalno govoreći, korištenje engleskog jezika u poslovnim prilikama, a pogotovo svakodnevnom životu, nižeg intenziteta od onoga što bi odgovaralo nekome tko je došao sa zapada. Drugim riječima, možete očekivati razne prepreke “tehničke” prirode (npr. ulična signalizacija gotovo je isključivo na kineskom, taksisti u pravilu ne govore engleski i dobro je imati isprinte adresa i mape lokacija na kineskom i sl.). Također, možete očekivati komplikacije vezane uz korištenje mobitela (prema našem iskustvu China Unicom jedini je telekom s kompatibilnim sistemom) i raznih web i mobilnih aplikacija.

Vjerojatno vam je već poznat Great Firewall of China, projekt kineske vlade, koji zadnjih petnaestak godina cenzurira različite digitalne servise i sadržaje sa zapada, štiteći kinesko društvo od raznih vanjskih utjecaja političke prirode, ali i kineske kompanije od konkurenata. Googleove aplikacije, Facebook, Twitter i Dropbox samo su neki od servisa koji su djelomično ili potpuno blokirani. Kinezi, naravno, imaju vrlo dobre zamjenske aplikacije za sve navedeno, no sve su one – na kineskom. Jedna od rijetkih iznimki je WeChat, izvrsna komunikacijska aplikacija (i mnogo više od toga) koju jednostavno morate koristiti ako želite poslovati u Kini (tema je već vrlo dobro obrađena na Netokraciji).

No, najvažnija specifičnost vezana uz poslovanje na kineskom tržištu je tzv. Guanxi. Pojednostavljeno rečeno, riječ je o izgradnji dugoročnog poslovnog i privatnog odnosa koji se temelji na obostranom interesu i povjerenju te rezultira povezivanjem temeljem preporuke poslovnog partnera koji na neki način osobno jamči za vas integritet i kvalitetu. Bez dobrog Guanxija, u ogromnoj i reguliranoj zemlji kao što je Kina, izuzetno je teško stupiti u kontakt s pravim osobama i otvoriti prava vrata za ulazak na tržište. Osim toga, korisno je savladati još neke detalje vezane uz poslovni bonton i običaje, o čemu više možete saznati na ovome linku.

Asics Yao, CEO i suosnivač tvrtke AtWork, investitor i jedan od veterana kineske internetske scene, svakako je osoba koja može osigurati dobar Guanxi.
Asics Yao, CEO i suosnivač tvrtke AtWork, investitor i jedan od veterana kineske internetske scene, svakako je osoba koja može osigurati dobar Guanxi.

Feiju i Meitu kao odlični primjeri nove Kine

Sama konferencija je trajala dva dana, a treći dan je tvrtka AtWork (lokalni organizator događanja) organizirala posjet Xiamenovom tehnološkom parku kako bismo dobili još bolji dojam o mogućnostima i specifičnostima poslovanja u Kini. Između ostalog, imali smo priliku posjetiti tvrtke Feiju i Meitu.

Feiju se bavi razvojem web i mobilnih game aplikacija i nastao je spajanjem dvije najjače kineske gaming tvrtke 2014. godine, koje su započele svoje djelovanje prije oko sedam godina. Poslovna filozofija tvrtke je sažeta u sloganu “Simple and interesting”. Još sredinom 2014. imali su oko 200 milijuna aktivnih registriranih korisnika. Trenutno imaju desetak gaming naslova s hitovima kao što su Carrot Fantasy, Shenxiandao, Jiongxiyou, Luanshi, Battery Run itd. Fokus budućeg razvoja tvrtke su mobilne igre te razvoj dodatnih kanala monetizacije i promocije kroz licenciranje tema i likova iz igara u raznim kategorijama proizvoda kao što su knjige/slikovnice, igračke, odjeća, papirna konfekcija i slično.

Meitu Pic - kome više treba Photoshop? Brzo i efikasno samouljepšavanje u nekoliko klikova na mobilnom telefonu.
Meitu Pic – kome više treba Photoshop? Brzo i efikasno samouljepšavanje u nekoliko klikova na mobilnom telefonu.

Meitu je tvrtka specijalizirana za razvoj foto i video aplikacija. Još početkom 2015. ukupno je imala preko 800 milijuna (!!!) registriranih korisnika. Njihova flagship aplikacija se zove Meitu Pic (Meitu Xiuxiu na kineskom). Riječ je o aplikaciji za uređivanje i dijeljenje fotografija koja ima preko 400 milijuna korisnika (uglavnom mlađa ženska populacija). Meitu Pic je nešto poput super simplificiranog Photoshopa koji omogućava brzo i jednostavno uljepšavanje selfie fotografija. Tajna popularnosti ove aplikacije krije se u mogućnost ostvarivanja željenog imidža te instant-ljepote u svega nekoliko klikova, što je posebno cijenjeno među kineskom tinejdžerskom populacijom (po čemu se zapravo ne razlikuju bitno od svojih vršnjaka na zapadu).

Meitu je 2013. godine započeo i s prodajom hardvera, MeituKiss Android smartphonea, koji imaju ugrađene high-end kamere prilagođene selfie fanaticima i nakrcani su raznim Meitu aplikacijama. Tim putem dodatno šire korisničku bazu, ali i na efikasan način štite svoj core biznis.

Prema istraživanjima koja su provedena na kineskom tržištu, 70% žena intenzivno kreira i dijeli selfije, a samo 15% je na isto spremna bez korištenja ikakve šminke - idealna situacija za razvoj specijaliziranih aplikacija i hardvera.
Prema istraživanjima koja su provedena na kineskom tržištu, 70% žena intenzivno kreira i dijeli selfije, a samo 15% je na isto spremna bez korištenja ikakve šminke – idealna situacija za razvoj specijaliziranih aplikacija i hardvera.

Obje kompanije reprezentiraju novu Kinu, koja nakon razdoblja kopiranja i adaptiranja tuđih rješenja i biznis modela za lokalno tržište, ulazi u fazu razvoja inovativnih i kreativnih proizvoda i usluga koji su konkurentni na globalnom tržištu. Stare su svega nekoliko godina i razvijaju se nevjerojatnom brzinom. Njihova snaga je u prvom redu nevjerojatna korisnička baza – uglavnom je riječ o stotinama milijuna ljudi i o milijardama preuzimanja pojedinih aplikacija. To su vrlo uspješne i visoko profitabilne tvrtke prepune mladih (prosjek godina je 24!), vrlo vrijednih i stručnih ljudi koje djeluju po zapadnim standardima, uvažavajući specifičnosti vlastite kulture.

Prostori tvrtke Meitu, subota, 12 sati - na stotine uglavnom praznih radnih stolova jer je vikend i ekipa je na zasluženom odmoru; tvrtka je vrhunski organizirana te nema potrebe za prekovremenim radom - i to je nova Kina
Prostori tvrtke Meitu, subota, 12 sati – na stotine uglavnom praznih radnih stolova jer je vikend i ekipa je na zasluženom odmoru; tvrtka je vrhunski organizirana te nema potrebe za prekovremenim radom – i to je nova Kina

A sami Kinezi?

I za kraj – najugodnije iznenađenje (za nekoga tko nije imao gotovo nikakvih iskustava vezanih uz Kinu) upravo su ljudi. Kinezi su vrlo ljubazni, gostoljubivi i spremni pomoći u svakome momentu. Ono što je još važnije, imaju visoku radnu etiku i vrlo su profesionalni, što je u svakom slučaju veliki plus za bilo koga tko planira ulazak na kinesko tržište ili pokretanje suradnje s kineskim tvrtkama. Sve u svemu, za MemoAngel tim je ovo bilo izuzetno iskustvo i nadamo se vrlo skorom povratku u Kinu.

P. S. Ovim bih putem posebno želio zahvaliti Ivanu Liviću (koji godinama živi u Singapuru te nam je pružio nesebičnu podršku kroz inicijalne savjete i kontakte), Damiru Firštu (jedinom Hrvatu u Xiamenu, koji na tamošnjem sveučilištu završava doktorat iz antropologije te nam je svojim prisustvom na konferenciji i poznavanjem kineske kulture i običaja pomogao u komunikaciji s investitorima, medijima i posjetiteljima događanja) te cijelom AtWork timu (vrlo profesionalni kineski organizatori koji su nam pružili maksimalnu podršku u poslovnom dijelu konferencije, ali i kroz neformalno druženje tijekom obilaska grada, na večerama i nezaboravnom Karaoke partyju).

Vesela Asia Beat ekipa nakon cjelodnevnog poslovno turističkog obilaska Xiamena.
Vesela Asia Beat ekipa nakon cjelodnevnog poslovno turističkog obilaska Xiamena.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kolumna

Što Infobipova akvizicija Netokracije znači za hrvatsku tehnološku scenu i Netokracijin tim

Najveća tehnološka tvrtka u Hrvatskoj nas je upravo akvizirala, a mi nastavljamo urednički neovisno pratiti startup i developersku scenu, a globalno stvarati kvalitetan developerski sadržaj.

Startupi i poslovanje

Novi Zakon o radu regulira platformski rad. Što o tome misle Uber, Bolt i Glovo, a što sindikat?

Načinom na koji je u izmjenama i dopunama Zakona o radu reguliran rad putem digitalnih platformi nisu zadovoljne ni digitalne platforme, ni sindikati. Platforme se, naravno, pozivaju na fleksibilnost i slobodu koju njihovi vozači ili dostavljači cijene, a sindikat smatra kako su se opet izvukle od odgovornosti.

Startupi i poslovanje

Trebaju li se hrvatski osnivači pripremiti na “zimu” u investicijama i kako?

Kako će se kriza odraziti na domaće startupe, koji su u boljem, a koji u lošijem položaju te što savjetuju osnivačima kao obrambene mjere komentiraju Vedran Blagus iz South Central Ventures, Stevica Kuharski iz Fil Rouge Capitala i Ivaylo Simov iz Eleven Venturesa.

Što ste propustili

Novost

Infinum Academy donosi nova 3 edukacijska programa: UX/UI dizajn, DevOps i WordPress

Infinum kroz svoju akademiju ove jeseni polaznicima nudi tri nova besplatna tečaja, a novost je i da prijave više nisu otvorene samo studentima i diplomantima!

Vodič

Neki ljudi su bolji “materijal” za lidere od drugih – i to najčešće zbog ovih 5 osobina

Postoji tona literature i edukacija na temu liderstva, no loših menadžera kao da nije ništa manje. Zašto su psihološke osobine važne za vođenje? Kakav skup karakteristika čini dobrog menadžera? Kako prepoznati ljude koji imaju potencijal postati dobri lideri? Mitja Ružojić s Katedre za psihologiju rada na Filozofskom fakultetu u Zagrebu ima odgovore...

Mobilno

SuperMinds u Zagreb dovodi Paula Hudsona, uz poruku “Hrvatska može sve što i Silicon Valley”

Konferencija SuperMinds ove će jeseni u dva dana okupiti 400 mobile developera, a jedan od keynote predavača je autor popularnog serijala Hacking with Swift.

Intervju

Lovre de Grisogono studente sociologije priprema za zapošljavanje – u IT industriji!

Kako jednim rješenjem riješiti dva problema? Kolegij Sociologija informatičke profesije na Fakultetu hrvatskih studija buduće sociologe čini spremnijima za tržište rada, a domaćim tehnološkim poslodavcima pomaže riješiti kronični nedostatak radne snage.

Digitalni proizvodi

Operacija kralježnice potaknula je Domagoja da osmisli aplikaciju koja olakšava oporavak

Od pripreme za operaciju do korisnih informacija, vježbi i lakšeg praćenja boli ili bitnih nalaza, saznajemo kako domaća aplikacija MySpine olakšava život pacijentima i liječnicima.

Startupi i poslovanje

Napraviti dobru stvar ili napraviti stvari – dobro? Vječna dilema svakog Product Managera

Vječno pitanje koje nerijetko daje vrlo polarizirane odgovore, a postavi si ga svaki product manager u nekom trenutku - neovisno radi li se o startupu gdje tu funkciju nerijetko obavlja osnivač - ili velikoj kompaniji s 50+ product managera.