Trebamo li biti impresionirani onime što je Apple predstavio na WWDC-u?

Trebamo li biti impresionirani onime što je Apple predstavio na WWDC-u?

Ja sam Apple korisnik. Koristim jabučni telefon, tablet i laptop. Ne moram reći da sam izrazito zadovoljan korisnik, ono što očekujem radi i više nego dobro, usprkos činjenici da se (kao uostalom i kod ostalih operativnih sustava) morate priviknuti na neke “mušice” koje vam nikada neće biti jasne. No, ovo definitivno nije tekst u kojem hvalim Apple, naprotiv – dok je većina Apple korisnika (pa i kolege s Netokracije) posljednjih dana u “ekstazi” zbog onoga što je predstavljeno na prvom danu developerske konferencije WWDC, ja novitetima nisam nimalo impresioniran.

Osim novog programskog jezika, malo je stvarnih inovacija
Osim novog programskog jezika, malo je stvarnih inovacija predstavljeno

Ja sam Apple korisnik. Koristim jabučni telefon, tablet i laptop. Ne moram reći da sam izrazito zadovoljan korisnik, ono što očekujem radi i više nego dobro, usprkos činjenici da se (kao uostalom i kod ostalih operativnih sustava) morate priviknuti na neke “mušice” koje vam nikada neće biti jasne. No, ovo definitivno nije tekst u kojem hvalim Apple, naprotiv – dok je većina Apple korisnika (pa i kolege s Netokracije) posljednjih dana u “ekstazi” zbog onoga što je predstavljeno na prvom danu developerske konferencije WWDC, ja novitetima nisam nimalo impresioniran.

Apple je odavno poznat kao tvrtka koja uvodi inovacije u svijet tehnologije, a kada se i ne radi o potpunoj inovaciji, većina će se složiti da je Appleov pristup puno kvalitetniji od konkurencije i da ima na umu (prvenstveno) zadovoljstvo korisnika. Tržište pametnih telefona i tableta, audio svirača, pa čak i osobnih računala do temelja se promijenilo upravo u trenutku kada je Apple ušao na njega. Uostalom, tome u prilog najbolje govori činjenica da je zavidan broj današnjih laptopa tek blijeda kopija Apple modela. No idemo redom – kakve je to novitete tvrtka iz Cupertina uopće predstavila na WWDC-u?

OS X Yosemite – nešto funkcionalnih i velika vizualna promjena

Dobili smo novi, vizualno unaprijeđeni operativni sustav, koji će svi korisnici dobiti besplatno. Funkcionalno, to je i dalje OS X kojeg mnogi korisnici poznaju i vole. Vizualno je to sasvim druga priča. Iako ne mogu reći da se radi o “ružnoj” nadogradnji, Apple nije u svoj sustav unio nikakvu posebnu inovaciju. Flat dizajn je nešto što Microsoft na svojoj mobilnoj platformi “gura” već nekoliko godina, a Apple je isti pristup iskoristio pri razvoju posljednje verzije mobilnog operativnog sustava iOS 7. Možemo ulaziti u raspravu “tko je napravio kvalitetniji flat dizajn”, no to nije poanta ovog članka. Iako je stopa prihvaćanja iOS-a 7 svjetlosnim godinama daleko od prihvaćanja, recimo, posljednje verzije Androida (89% iOS korisnika ima instaliranu posljednju verziju iOS-a, dok je kod Androida ta brojka zanemarivih 9%), mnogi će vam korisnici reći da im je starija verzija – bila “ljepša”.

Naravno, novi OS donosi i poboljšanje funkcionalnosti poput boljeg pretraživanja kroz Spotlight, no opet, svako zlo za neko dobro, pa su tako neki nezavisni programi poput Alfreda postali nepotrebni. Što to čini za Appleov developerski ekosustav – procijenite sami.

S druge strane, povezivost između stolnog računala i mobilnih uređaja sada će postati još malo kvalitetnija. Airdrop će konačno funkcionirati i s iOS-om, a dobili smo i podršku koja nam omogućuje da, primjerice, na stolnom računalu prihvatimo poziv koji nam netko uputi na mobitel. Zgodno.

iCloud Drive i Handoff – bolja povezanost među iUređajima

Jedna od zanimljivih mogućnosti za korisnike je Handoff. Radi se o mogućnosti da nešto što ste upravo radili na telefonu ili tabletu (pisali mail, radili tablične izračune, …) jednostavno nastavite na računalu. Koliko će ta funkcionalnost (iako zvuči savršeno) biti zaista korištena u praksi, ostaje da vidimo. Ono u što ne sumnjam je da će Apple ovo “ispolirati” do savršenstva. Revolucionarno? Možda. Potrebno? Nekima da, većini (rekao bih) ipak ne. No svakako zanimljiv feature.

Ako ste do sada koristili iCloud za backup i sinkronizaciju svojih podataka, razveseliti ćete se novom iCloud Driveu koji zapravo mijenja – Dropbox. Opet, iako se ne radi o ničemu revolucionarnom radi se o mogućnosti koju će iKorisnici iznimno cijeniti zbog međusobne povezanosti svih iUređaja. Neki će zlobnici primijetiti kako je ovo “još jedna od stvari koje je Apple ‘posudio’ od konkurencije” – i neće biti daleko od istine. Osobno ipak smatram da se ovdje ne radi o ničemu posebno naprednom. Da, možda će nekim manje naprednim korisnicima ovo izgledati kao odlična opcija (što s aspekta boljeg korisničkog iskustva podržavam), no oni koji su do sada koristili Dropbox vjerojatno će ga koristiti i dalje, dok bi im iCloud Drive mogao poslužiti za spremanje, recimo – obiteljskih fotografija.

iCloud? Dropbox? Velike razlike nema.
iCloud? Dropbox? Velike razlike nema.

iOS 8

U Appleu kažu kako je upravo ova verzija “najveća nadogradnja iOS-a – ikad”. Nekako mi se čini da sam to već čuo, ali probajmo nabrojati sve nove mogućnosti: sinhronizacija fotografija na svim uređajima, nove mogućnosti kod slanja poruka (poput slanja slika, te audio/video sadržaja – prema komentarima na internetu, novi Messages je hibrid WhatsAppa, FB Messengera, SnapChata, Patha…), dijeljenje iTunes zbirke unutar obitelji (do 6 članova), i tako dalje, i tako dalje… Jeste li se već izgubili u nabrajanju?

Ako ćemo spomenuti nove mogućnosti, recimo samo da je predstavljen Health – dio iOS-a koji se brine o vašem zdravlju. Još uvijek nije poznato na koji točno način, ali pretpostavljam da će taj dio OS-a iskoristiti brojne fitness i slične aplikacije. Svakako zanimljivo, no vjerujem da će se stvarna korisnost Healtha vidjeti tek kroz godinu–dvije.

Novi iOS više neće pokretati aplikacije u tzv. sandbox modu što će developerima aplikacija omogućiti bolje povezivanje sa servisima i drugim aplikacijama. Dugoročno to znači da će iOS biti sličniji Androidu i Windows Phoneu, što bi kod lošije napisanih aplikacija moglo značiti više štete nego koristi.

Da se razumijemo – osobno smatram da je “zatvorenost” koju je Apple gurao u svojem iOS-u zapravo dobra za krajnjeg korisnika. Imate li želju sami mijenjati i najsitnije postavke vašeg telefona – uzmite neki otvoreniji OS poput Androida. No želite li telefon koji stvarno dobro radi i nakon godina korištenja – uzmite iPhone. Dokle god ne vidimo ono što se nalazi “ispod haube”, možemo biti zadovoljni ovom nadogradnjom no treba shvatiti da je ovo normalna nadogradnja koja unosi dodatne novosti i nove mogućnosti, ali ništa više od onoga što bismo i očekivali sa novom verzijom.

Swift i HomeKit – (jedine) istinske novosti

Ne mogu procijeniti je li se netko nadao novom programskom jeziku, no i to se dogodilo. Ime mu je Swift, i zapravo je uz spomenuti HomeKit (o tome nešto malo kasnije) jedina istinska i prava novost. Broj onih koji su oduševljeni Swiftom je prilično velik, pogotovo imajući u vidu da je ranije korišten programski jezik star dobrih 20-ak godina (Objective-C kojeg je Apple predstavio 1983.). Moderan jezik preduvjet je razvoja još boljih, bržih i kvalitetnijih aplikacija, a moguće i ulazak “nekih novih klinaca” u razvoj za iOS/OSX platformu.

HomeKit je s druge strane najava onoga što nas očekuje u bližoj budućnosti. Ako ste impresionirani Phillips Hue žaruljama, recimo samo da će HomeKit omogućiti da jednostavnije kontrolirate pametne uređaje u vašoj kući. Ovo je zapravo Appleov pokušaj da uđe na tržište pametne elektronike te da uz malo sreće postavi određene standarde. Za krajnjeg korisnika, pogotovo u Hrvatskoj, ova budućnost i nije toliko blizu, ali svejedno vesele pokušaji da se unaprijedi i ovo tržište. Ako ništa drugo, Apple je svakako dobar u predviđanju “sljedeće velike stvari” pa se nadam da je “pametni dom” upravo korak u tom smjeru.

iOS biti će otvoreniji kada je riječ o aplikacijama- pitanje je koliko je to dobra promjena
iOS biti će otvoreniji kada je riječ o aplikacijama- pitanje je koliko je to dobra promjena

Revolucija ili evolucija?

Kao korisnici, navikli smo da je Apple tvrtka koja unosi inovacije u način na koji koristimo uređaje – od telefona i tableta do računala. Imajući to na umu, rekao bih da je ovaj WWDC, iako zanimljiv, daleko od revolucionarnog kakvim ga prikazuju mediji. Developeri, kojima je konferencija zapravo i namijenjena, sigurno mogu biti zadovoljni novim programskim jezikom i mogućnostima koje donosi novi iOS 8 i OS X Yosemite– no hype koji se stvorio izvan tog kruga korisnika je nepotreban i neproduktivan.

Jer, kako to obično biva, Appleom se ne bave samo specijalizirani mediji i časopisi, već se vijesti sa WWDC-a nerijetko prepričavaju uz jutarnju kavu (što je obzirom na milijunski broj korisnika potpuno razumljivo). Većini korisnika zapravo je posve nebitno što je sve najavljeno. Njih zanima hoće li novi iOS 8 raditi s njihovim starim iPhoneom 4 (ukratko – neće) te koliko će koštati iCloud Drive (200GB – $3.99) kako bi mogli spremati fotografije s obiteljskog piknika.

Kao netko tko je usko vezan uz Apple i to ne samo kao privatni, već i poslovni korisnik, smatram da su predstavljene novosti daleko od dramatičnih. Zapravo, korisnici očekuju od Applea nove inovacije i postavljanje novih pravila igre – ne zato što su bahatiji od korisnika ostalih sustava (Windows/Linux) već zato što ih je sam Apple na to naviknuo (a ovdje se, nažalost, većinom radilo o kopiranju drugih tvrtki, o čemu je Marko već i napisao članak za Netokraciju). Kopiranje od WhatsAppa, Facebook Messengera ili SnapChata sigurno nije inovacija kakvu očekujemo.

Nije upitno da će Apple sve što radi ispolirati do savršenstva i da će nerijetko ta funkcionalnost briljirati za razliku od konkurencije (sjeća li se netko je li otisak prsta za pokretanje OS-a ikad funkcionirao tako dobro kao na iOS-u?) ali stanimo malo na loptu i upitajmo se – koliko zapravo pravih inovacija možemo prikazati unutar godine dana? Pogotovo uzimajući u obzir da su već sada napravili najbolji telefon, tablet, prijenosno i stolno računalo – i na tome masno zarađuju.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?

Kolumna

Microsoftova akvizicija ZeniMaxa samo je jedan korak u transformaciji Xboxa u “gaming Netflix”

Možda vam je Microsoft poznat po Windowsima, Officeu i cloud infrastrukturi, ali ovaj PC mastodont jučer je uložio u studio video igara 8 milijardi dolara! A ima itekako dobar razlog...

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech industrija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!