Trebamo li biti impresionirani onime što je Apple predstavio na WWDC-u?

Trebamo li biti impresionirani onime što je Apple predstavio na WWDC-u?

Ja sam Apple korisnik. Koristim jabučni telefon, tablet i laptop. Ne moram reći da sam izrazito zadovoljan korisnik, ono što očekujem radi i više nego dobro, usprkos činjenici da se (kao uostalom i kod ostalih operativnih sustava) morate priviknuti na neke “mušice” koje vam nikada neće biti jasne. No, ovo definitivno nije tekst u kojem hvalim Apple, naprotiv – dok je većina Apple korisnika (pa i kolege s Netokracije) posljednjih dana u “ekstazi” zbog onoga što je predstavljeno na prvom danu developerske konferencije WWDC, ja novitetima nisam nimalo impresioniran.

Osim novog programskog jezika, malo je stvarnih inovacija
Osim novog programskog jezika, malo je stvarnih inovacija predstavljeno

Ja sam Apple korisnik. Koristim jabučni telefon, tablet i laptop. Ne moram reći da sam izrazito zadovoljan korisnik, ono što očekujem radi i više nego dobro, usprkos činjenici da se (kao uostalom i kod ostalih operativnih sustava) morate priviknuti na neke “mušice” koje vam nikada neće biti jasne. No, ovo definitivno nije tekst u kojem hvalim Apple, naprotiv – dok je većina Apple korisnika (pa i kolege s Netokracije) posljednjih dana u “ekstazi” zbog onoga što je predstavljeno na prvom danu developerske konferencije WWDC, ja novitetima nisam nimalo impresioniran.

Apple je odavno poznat kao tvrtka koja uvodi inovacije u svijet tehnologije, a kada se i ne radi o potpunoj inovaciji, većina će se složiti da je Appleov pristup puno kvalitetniji od konkurencije i da ima na umu (prvenstveno) zadovoljstvo korisnika. Tržište pametnih telefona i tableta, audio svirača, pa čak i osobnih računala do temelja se promijenilo upravo u trenutku kada je Apple ušao na njega. Uostalom, tome u prilog najbolje govori činjenica da je zavidan broj današnjih laptopa tek blijeda kopija Apple modela. No idemo redom – kakve je to novitete tvrtka iz Cupertina uopće predstavila na WWDC-u?

OS X Yosemite – nešto funkcionalnih i velika vizualna promjena

Dobili smo novi, vizualno unaprijeđeni operativni sustav, koji će svi korisnici dobiti besplatno. Funkcionalno, to je i dalje OS X kojeg mnogi korisnici poznaju i vole. Vizualno je to sasvim druga priča. Iako ne mogu reći da se radi o “ružnoj” nadogradnji, Apple nije u svoj sustav unio nikakvu posebnu inovaciju. Flat dizajn je nešto što Microsoft na svojoj mobilnoj platformi “gura” već nekoliko godina, a Apple je isti pristup iskoristio pri razvoju posljednje verzije mobilnog operativnog sustava iOS 7. Možemo ulaziti u raspravu “tko je napravio kvalitetniji flat dizajn”, no to nije poanta ovog članka. Iako je stopa prihvaćanja iOS-a 7 svjetlosnim godinama daleko od prihvaćanja, recimo, posljednje verzije Androida (89% iOS korisnika ima instaliranu posljednju verziju iOS-a, dok je kod Androida ta brojka zanemarivih 9%), mnogi će vam korisnici reći da im je starija verzija – bila “ljepša”.

Naravno, novi OS donosi i poboljšanje funkcionalnosti poput boljeg pretraživanja kroz Spotlight, no opet, svako zlo za neko dobro, pa su tako neki nezavisni programi poput Alfreda postali nepotrebni. Što to čini za Appleov developerski ekosustav – procijenite sami.

S druge strane, povezivost između stolnog računala i mobilnih uređaja sada će postati još malo kvalitetnija. Airdrop će konačno funkcionirati i s iOS-om, a dobili smo i podršku koja nam omogućuje da, primjerice, na stolnom računalu prihvatimo poziv koji nam netko uputi na mobitel. Zgodno.

iCloud Drive i Handoff – bolja povezanost među iUređajima

Jedna od zanimljivih mogućnosti za korisnike je Handoff. Radi se o mogućnosti da nešto što ste upravo radili na telefonu ili tabletu (pisali mail, radili tablične izračune, …) jednostavno nastavite na računalu. Koliko će ta funkcionalnost (iako zvuči savršeno) biti zaista korištena u praksi, ostaje da vidimo. Ono u što ne sumnjam je da će Apple ovo “ispolirati” do savršenstva. Revolucionarno? Možda. Potrebno? Nekima da, većini (rekao bih) ipak ne. No svakako zanimljiv feature.

Ako ste do sada koristili iCloud za backup i sinkronizaciju svojih podataka, razveseliti ćete se novom iCloud Driveu koji zapravo mijenja – Dropbox. Opet, iako se ne radi o ničemu revolucionarnom radi se o mogućnosti koju će iKorisnici iznimno cijeniti zbog međusobne povezanosti svih iUređaja. Neki će zlobnici primijetiti kako je ovo “još jedna od stvari koje je Apple ‘posudio’ od konkurencije” – i neće biti daleko od istine. Osobno ipak smatram da se ovdje ne radi o ničemu posebno naprednom. Da, možda će nekim manje naprednim korisnicima ovo izgledati kao odlična opcija (što s aspekta boljeg korisničkog iskustva podržavam), no oni koji su do sada koristili Dropbox vjerojatno će ga koristiti i dalje, dok bi im iCloud Drive mogao poslužiti za spremanje, recimo – obiteljskih fotografija.

iCloud? Dropbox? Velike razlike nema.
iCloud? Dropbox? Velike razlike nema.

iOS 8

U Appleu kažu kako je upravo ova verzija “najveća nadogradnja iOS-a – ikad”. Nekako mi se čini da sam to već čuo, ali probajmo nabrojati sve nove mogućnosti: sinhronizacija fotografija na svim uređajima, nove mogućnosti kod slanja poruka (poput slanja slika, te audio/video sadržaja – prema komentarima na internetu, novi Messages je hibrid WhatsAppa, FB Messengera, SnapChata, Patha…), dijeljenje iTunes zbirke unutar obitelji (do 6 članova), i tako dalje, i tako dalje… Jeste li se već izgubili u nabrajanju?

Ako ćemo spomenuti nove mogućnosti, recimo samo da je predstavljen Health – dio iOS-a koji se brine o vašem zdravlju. Još uvijek nije poznato na koji točno način, ali pretpostavljam da će taj dio OS-a iskoristiti brojne fitness i slične aplikacije. Svakako zanimljivo, no vjerujem da će se stvarna korisnost Healtha vidjeti tek kroz godinu–dvije.

Novi iOS više neće pokretati aplikacije u tzv. sandbox modu što će developerima aplikacija omogućiti bolje povezivanje sa servisima i drugim aplikacijama. Dugoročno to znači da će iOS biti sličniji Androidu i Windows Phoneu, što bi kod lošije napisanih aplikacija moglo značiti više štete nego koristi.

Da se razumijemo – osobno smatram da je “zatvorenost” koju je Apple gurao u svojem iOS-u zapravo dobra za krajnjeg korisnika. Imate li želju sami mijenjati i najsitnije postavke vašeg telefona – uzmite neki otvoreniji OS poput Androida. No želite li telefon koji stvarno dobro radi i nakon godina korištenja – uzmite iPhone. Dokle god ne vidimo ono što se nalazi “ispod haube”, možemo biti zadovoljni ovom nadogradnjom no treba shvatiti da je ovo normalna nadogradnja koja unosi dodatne novosti i nove mogućnosti, ali ništa više od onoga što bismo i očekivali sa novom verzijom.

Swift i HomeKit – (jedine) istinske novosti

Ne mogu procijeniti je li se netko nadao novom programskom jeziku, no i to se dogodilo. Ime mu je Swift, i zapravo je uz spomenuti HomeKit (o tome nešto malo kasnije) jedina istinska i prava novost. Broj onih koji su oduševljeni Swiftom je prilično velik, pogotovo imajući u vidu da je ranije korišten programski jezik star dobrih 20-ak godina (Objective-C kojeg je Apple predstavio 1983.). Moderan jezik preduvjet je razvoja još boljih, bržih i kvalitetnijih aplikacija, a moguće i ulazak “nekih novih klinaca” u razvoj za iOS/OSX platformu.

HomeKit je s druge strane najava onoga što nas očekuje u bližoj budućnosti. Ako ste impresionirani Phillips Hue žaruljama, recimo samo da će HomeKit omogućiti da jednostavnije kontrolirate pametne uređaje u vašoj kući. Ovo je zapravo Appleov pokušaj da uđe na tržište pametne elektronike te da uz malo sreće postavi određene standarde. Za krajnjeg korisnika, pogotovo u Hrvatskoj, ova budućnost i nije toliko blizu, ali svejedno vesele pokušaji da se unaprijedi i ovo tržište. Ako ništa drugo, Apple je svakako dobar u predviđanju “sljedeće velike stvari” pa se nadam da je “pametni dom” upravo korak u tom smjeru.

iOS biti će otvoreniji kada je riječ o aplikacijama- pitanje je koliko je to dobra promjena
iOS biti će otvoreniji kada je riječ o aplikacijama- pitanje je koliko je to dobra promjena

Revolucija ili evolucija?

Kao korisnici, navikli smo da je Apple tvrtka koja unosi inovacije u način na koji koristimo uređaje – od telefona i tableta do računala. Imajući to na umu, rekao bih da je ovaj WWDC, iako zanimljiv, daleko od revolucionarnog kakvim ga prikazuju mediji. Developeri, kojima je konferencija zapravo i namijenjena, sigurno mogu biti zadovoljni novim programskim jezikom i mogućnostima koje donosi novi iOS 8 i OS X Yosemite– no hype koji se stvorio izvan tog kruga korisnika je nepotreban i neproduktivan.

Jer, kako to obično biva, Appleom se ne bave samo specijalizirani mediji i časopisi, već se vijesti sa WWDC-a nerijetko prepričavaju uz jutarnju kavu (što je obzirom na milijunski broj korisnika potpuno razumljivo). Većini korisnika zapravo je posve nebitno što je sve najavljeno. Njih zanima hoće li novi iOS 8 raditi s njihovim starim iPhoneom 4 (ukratko – neće) te koliko će koštati iCloud Drive (200GB – $3.99) kako bi mogli spremati fotografije s obiteljskog piknika.

Kao netko tko je usko vezan uz Apple i to ne samo kao privatni, već i poslovni korisnik, smatram da su predstavljene novosti daleko od dramatičnih. Zapravo, korisnici očekuju od Applea nove inovacije i postavljanje novih pravila igre – ne zato što su bahatiji od korisnika ostalih sustava (Windows/Linux) već zato što ih je sam Apple na to naviknuo (a ovdje se, nažalost, većinom radilo o kopiranju drugih tvrtki, o čemu je Marko već i napisao članak za Netokraciju). Kopiranje od WhatsAppa, Facebook Messengera ili SnapChata sigurno nije inovacija kakvu očekujemo.

Nije upitno da će Apple sve što radi ispolirati do savršenstva i da će nerijetko ta funkcionalnost briljirati za razliku od konkurencije (sjeća li se netko je li otisak prsta za pokretanje OS-a ikad funkcionirao tako dobro kao na iOS-u?) ali stanimo malo na loptu i upitajmo se – koliko zapravo pravih inovacija možemo prikazati unutar godine dana? Pogotovo uzimajući u obzir da su već sada napravili najbolji telefon, tablet, prijenosno i stolno računalo – i na tome masno zarađuju.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Zašto vam baš neću dati email ili broj direktora te tvrtke, ali možda napravim intro (što je bolje za vas)

“Možeš li mi dati email ili telefon od...?” Žao mi je, ne neću. Umjesto dilanja kontaktnih podataka, vrijeme je da usvojimo kulturu “introa”.

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.

Mobilno

MWC otkazan: Hrvatski novinari i izlagači, poput Microblinka, Undabota i Delta Realityja, saniraju štetu

Najveći sajam mobilne telefonije, Mobile World Congress u Barceloni jučer je otkazan, a kao razlog se navodi - koronavirus. Neki bi se s time složili, neki vide druge razloge, no posljedice za mnoge u industriji su očigledne i nisu zaobišle hrvatske izlagače, novinare i posjetitelje.

Startupi i poslovanje

Splitsko Litto preuzima rezervacije i prijave gostiju, ali i druge brige domaćih iznajmljivača

Što se dogodi kada lokalni iznajmljivači odluče digitalizacijom riješiti probleme s kojima se i sami bore?