Prešla sam na Windows Phone i svijet nije implodirao

Prešla sam s Androida na Windows Phone i svijet nije implodirao

Kada je postalo izgledno da će moj Android izdahnuti nakon duge i teške borbe s ulicama, stepenicama, lokvama, psećim raljama i ostalim opasnostima koje komad tehnologije mora proći kada dođe u moje šeprtljave ruke, zaključila sam da je vrijeme i da isprobam novi operativni sustav. Odluka je pala na Windows Phone uz jedno vrlo promišljeno "Hej, zašto ne?".

BIla sam skeptična, ali velik dio mojih predrasuda pokazao se netočnim.
BIla sam skeptična, ali velik dio mojih predrasuda pokazao se netočnim.

Naviknuta sam na skakutanje s jednog operativnog sustava na drugi, bilo da je riječ o računalima, mobitelima ili bilo kojem drugom komadu tehnologije, pa tako nisam bolovala ni od nekih duboko ukorijenjenih navika vezanih uz OS, a praktičnih štucavica u prijelazu bilo je relativno malo.

Sinkronizacija u nekoliko koraka – s pokojim posrtanjem

Postavljanje svih email računa, profila na društvenim mrežama, prijava na servise koje koristim te sinkronizacija kalendara i svega što se sinkronizirati može bili su gotovi u nekoliko minuta. No dok je moje srce veselo pjevalo hvalospjeve cloud tehnologiji koja nas lišava “mukotrpnog” procesa spajanja uređaja na računalo i ručnog sinkroniziranja iz nekog kamenog doba, shvatila sam da nemam prijatelje.

Kontakte. Htjedoh reći kontakte. Google i Windows Phone imaju drukčiji način memoriranja kontakata, i neka polja koja su postojala na Androidu WP jednostavno ne prepoznaje kao takve, pa je velik dio mojih kontakata ostao bez telefonskih brojeva, koji su vrlo zgodna i korisna stvar na uređaju koji (još uvijek) koristim za telefonske pozive.

Situaciju je olakšala činjenica što People Hub – 2.0 inačica telefonskog imenika koju ćete najviše koristiti samo kao imenik vulgaris – povlači prijatelje s Facebooka, a moji su igrom slučaja većinom odbacili mitove o privatnosti u vjetar pa su mahom imali navedene i telefonske brojeve.

Onih petnaestak preostalih ukucala sam ručno, no postoje i rješenja third party developera koja omogućuju premoštavanje tog problema, jedinog na koji sam naišla pri prebacivanju s jednog uređaja na drugi.

Geometrija i popisi u <3

Jedna od stavki o kojoj se vodi mnogo debate kada je riječ o ovom sustavu je dizajn korisničkog sučelja, koji odskače od onog na koje ste navikli na iOS-u i Androidu. Prejednostavan, neatraktivan, ne može se dovoljno personalizirati, pretjerano geometričan – to su neke od zamjerki koje sam čula o Live Tile sustavu.

Upravo su jednostavnost i geometričnost ono što je mene osvojilo – najkorištenije aplikacije mogu logično poslagati u tri različite veličine ovisno o važnosti, a sve ostalo dostupno je u urednim abecedno poredanim popisima – suza mi blista u OKP-ovskom oku. Šarene ikonice i widgete porazbacane preko pet početnih ekrana na Androidu brzo sam zaboravila.

Početni zaslon na Windows Phoneu je iznimno funkcionalna stavka koja ubrzava većinu radnji.
Početni zaslon na Windows Phoneu je iznimno funkcionalna stavka koja ubrzava većinu radnji.

Za razliku od onih na prijašnjim telefonima koje sam posjedovala, početni zaslon na Windows Phoneu pokazao se kao iznimno funkcionalan informacijski i notifikacijski centar i rijetko s njega imam potrebu skrenuti na prošireni popis aplikacija.

Upravljanje dužim i kraćim dodirom vrlo je intuitivno i iznimno se lako naviknuti na manjak virtualnih tipki za opcije na ekranu, a glasovne naredbe također prilično dobro funkcioniraju (dok god verbalno anglizirate imena svih prijatelja koje želite kontaktirati). Štoviše, ovu opciju sam prvi put sam ih počela više koristiti s Windows Phoneom, a olakšala mi je komunikaciju u vožnji biciklom i drugim situacijama kad nemam sve ruke na raspolaganju.

S druge strane, namještanje postavki nešto je od čega mi je oko vrlo brzo počelo titrati – zašto se posebno namješta glasnoća telefona, a zašto glasnoća notifikacija unutar aplikacija? Zašto se postavke pojedinih aplikacija moraju namještati u centru za postavke, a ne unutar same aplikacije kao na drugim sustavima? Nisu li postavke mogle biti bolje kategorizirane? Nakon tisuću zašto, odustala sam od pokušaja pronicanja ove filozofije podešavanja.

Kome još trebaju native aplikacije?

Aplikacije su još jedna sporna točka Windows Phonea – malo koja nova aplikacija stiže u prvom valu u WP inačici, a trebalo je vremena da na ovu platformu dođu i neke poznate uspješnice poput Instagrama ili Foursquarea ili Pinteresta.

Stigao #pinterest na #WindowsPhone. <3

A photo posted by Mia Biberovic (@cyberkoza) on

Umjesto toga iskrsnuo je niz “kopija” aplikacija, od kojih su neke imale i svoj mali kultni status te su se službene inačice popularnih aplikacija često dočekale sa skepsom i kao lošija rješenja.

Za gotovo svaku aplikaciju koja ima neki odjek među korisnicima nađe se neka alternativa ili client – primjerice, pišući kolumnu o Tinderu koristila sam 6tin, koji grozno zvuči, ali dobro služi, kao i velik broj “zamjenskih”aplikacija.

Velik broj alternativa jedan je i od problema u trgovini aplikacijama za Windows Phone, jer je trgovina aplikacijama prašuma koji ćete krčiti mačetom i uz čelične živce. Uobičajeni sustav preporuka (prijatelji) zakaže kad shvatite da ih relativno malo WP koristi, pa ako ne želite baš iskušavati sreću i provesti dan u isprobavanju aplikacija, kako biste došli do najboljeg rješenja morat ćete guglati – to jest, bingati.

Sustav zamjena, uz svoje male zamjerke, ipak funkcionira kada je riječ o aplikacijama za zabavu ili onima koje koristite sami. WP aplikacije koje su došle s mojom Lumijom, prilično su dobre i lako se naviknuti na njih, a osobno mi je svejedno što koristim za sebe dok dobro funkcionira – treba napomenuti i da su neke poput HERE maps su i bolje od konkurencije na drugim sustavima.

Rekla je da je Windows Phone loš. Da nitko ne bi kupio uređaj s tim sustavom. Da ima sveukupno tri korisnika.
Danas je Windows Phone dobio i četvrtog. Dobrodošla u Lumijinu obitelj, Tena. 😀

Posted by Mia Biberović on Wednesday, November 5, 2014

…ok, nekad su ipak bitne.

Do problema dolazi kada koristite pametni telefon i kao poslovni uređaj te kada taj posao uključuje puno kolaboracije s drugima.

Gmail, poslovnu inačicu, osobno osim za primanje mailova, koristim i kao alat za organizaciju. Različiti tabovi služe mi kako bih odvojila izravnu komunikaciju od različitih obavijesti i newslettera koje pratim, a i ta je pošta razdijeljena šarenim tagovima po hitnosti, bitnosti i temama. E-mail aplikacija za WP s kojom sam svoje račune sinkronizirala sve te mailove slijeva u jednu jedinu monokromastku i beskrajnu liniju pomiješanih e-mailova u kojoj se teško snaći, a kamoli organizirati radne zadatke.

Iako Lumija dolazi s Microsoft Office paketom i One Drive pohranom u oblaku, koji mi za osobnu upotrebu prilično dobro služe, moja redakcija, primjerice, koristi Google Docse za kolaboraciju, a native aplikacije za to nema – alternativa je da otvorim web verzije u pregledniku, što nije ni brzo, ni učinkovito, ni zgodno – štoviše, u ovom je slučaju frustrirajuće i kontraproduktivno.

Da kojim slučajem radim u okruženju gdje se kao primarni sustav kolaboracije koristi Office 365 ili da ne trebam ni sa kime surađivati i koristiti cloud servise, problema ne bi bilo – no kako ne mogu živjeti izolirana od svijeta koji često koristi jedan od najproširenijih cloud servisa, moram zaključiti da native ipak nekad jest prilično bitna stavka.

Hoće li mi sljedeći telefon biti WP?

Zbilja.
Zbilja.

Pola godine kasnije, nije mi žao što sam prešla na Windows Phone – hardver i softver moje Lumije rade u divnom skladu, brza je, učinkovita, mogućnosti koje nudi su svrsishodne i užitak ju je koristiti (potpuno nevezano uz operativni sustav, ima metalni okvir koji se pokazao iznimno otpornim na udarce i nanašanje po stanu u nečijoj slinavoj njušci).

Pa ipak, ovaj operativni sustav ima poprilično mjesta za popravke – više nativnih aplikacija često korištenih servisa, bolje kontrola nad onima dostupnima u trgovini aplikacija, pokoja zdravorazumska promjena u načinu interakcije ne bi bili naodmet.

Ovaj operativni sustav doživio je veliku promjenu u verziji 8 u odnosu na “sedmicu”, koja je i zaslužna za dobar dio predrasuda koje imamo o WP-u, a bude li takav skok u kvaliteti i u nadolazećoj verziji sustava, rado ću ovaj sustav prigrliti i na sljedećem telefonu…

…ako se noviteta radi ne zaljubim u Firefox OS, ništa ne garantiram.

Komentari

 1. Kiki

  Kiki

  03. 05. 2015. u 1:45 pm Odgovori

  Koristim WP od verzije 7, te sam prije toga koristio Symbian,
  tako sam usput i naslijedio WOS na Nokijinim uređajima (sad Microsoft Mobile).

  Sve u svemu, za one koje vole jednostavnost, i da mobitel služi njima, a ne
  oni mobitel, Windows OS je savršen.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Startupi i poslovanje

Trebate li pokrenuti svoj startup u krizna vremena? Ako da… možete li osigurati investiciju?

Krize sa sobom donose velike izazove, ali kako znamo - i značajne prilike. Mnogi se slažu da će nadolazeća kriza otvoriti još veće poslovne prilike nego prethodne. U ovotjednoj epizodi raspravljamo stoga kako i u kriznim vremenima razmišljati o stvaranju novih vrijednosti u tehnološkoj industriji.