Ana Burica otkriva kako ju je Teddy the Guardian pripremio za razvoj proizvoda u korporaciji

Ana Burica otkriva kako ju je Teddy the Guardian pripremio za razvoj proizvoda u korporaciji

Dok ćete u razgovorima najčešće čuti kako je netko iz korporacije otišao s odlukom da realizira svoje poduzetničke ambicije, rjeđe su one obratne situacije - iz startupa u korporaciju - donosimo priču upravo o jednoj takvoj.

Ako pratite hrvatsku startup scenu već neko vrijeme, vjerojatno se sjećate “najslađeg komada hardvera s ovdašnjih prostora”. Teddy the Guardian, plišani je medvjedić s ugrađenim senzorima koji je bio osmišljen da prati vitalne znakove djece, a kojeg su osmislile Josipa Majić i Ana Burica. Iako je medvjedić svojevremeno doživio različite uspjehe u investicijskim i drugim aspektima, njegove mlade osnivačice nastavile su svoje karijere u različitim smjerovima.

Ana Burica u zadnje četiri godine, koliko radi u A1, radila je na četiri pozicije unutar tri različite vertikale. Danas je na poziciji Head of Product and Digital Platform developmenta što, između ostalog, obuhvaća i razvoj jednog od glavnih temelja kvalitetnog digitalnog korisničkog iskustva – Moj A1 aplikacije, koja je početkom godine osvojila i priznanje za najbolje dizajniranu aplikaciju Best Mobile App Awardsa. Tom prilikom razgovarala sam s Anom o prijelaznom razdoblju iz startupa u korporaciju, što joj je to iskustvo značilo za daljnji profesionalni razvoj i kako danas poduzetnički duh realizira u svakodnevnim aktivnostima na trenutnom poslu.

Znanstvena fantastika uspješno je postala realnost uz dobar tim

Ana mi priča kako je njezin odlazak u korporaciju bio posve slučajan. Štoviše, bila je uvjerena da nikad neće raditi u tako velikoj kompaniji. Dolazeći iz startup svijeta gdje je prosjek zaposlenika 1-10 to je i posve razumljivo. Uostalom, A1 je Anina prva korporacija tako da uopće nije znala što ju čeka usprkos tome što je intenzivno radila s korporacijama do tog trenutka.

Moje poduzetničko iskustvo uključivalo je i rad s multinacionalkama, u onom agencijskom dijelu našeg poslovanja, i tada mi je cijeli korporativni mindset bio znanstvena fantastika i nešto s čime se nikako nisam mogla poistovjetiti.

Bez obzira na to što joj ni na kraj pameti nije bilo da će ikada raditi u velikoj kompaniji, znatiželja ju je natjerala da prihvati taj poziv i vidi kuda će ju odvesti.

S druge strane, ono što me uvijek zanimalo jest na koji način kompleksni sustavi funkcioniraju, što ih pokreće, koji zakoni u takvim ekosustavima vladaju, kako izgleda razvoj i upravljanje životnim ciklusom proizvoda koje dnevno koriste stotine tisuća korisnika i na kraju, možeš li u takvom okruženju rasti, i što je još važnije, učiniti razliku iako si samo kotačić u lancu. Četiri godine kasnije mogu zaključiti da možeš 🙂

Startup pripreme za korporacijske izazove

Kao da se jučer tek zaposlila na svojoj poziciji Product managera u A1, Ana se prisjeća svojih prvih dana u tadašnjem Vipnetu. Sve je bilo drugačije od onoga što je poznavala iz startup svijeta, objašnjava:

Jednostavno mi je teško bilo pronaći dodirne točke, neke obrasce koje poznajem i mogu iskoristiti u novoj okolini; pravila igre su jednostavno drugačija. Imala sam fenomenalan tim u Product management odjelu i njima dugujem brz i efikasan onboarding u svijet pun skraćenica, korporativnog žargona i cijele sile sustava i odjela koji čine lanac do tržišta.

Naravno, trebalo joj je par mjeseci da shvati kako je iskustvo koje je donijela sa sobom neprocjenjivo i itekako primjenjivo na korporativnu okolinu, ističe Ana:

Samo treba prihvatiti da ti je mindset drugačiji i da je to u principu čista komparativna prednost koju trebaš i želiš iskoristiti.

Ana ju je i spremno iskoristila. Poduzetnički svijet ju je naučio mnogo čemu, no ističe kako se ono njoj navrjednije ne primjenjuje nužno samo na poziciju Digital CX Managera nego i na probijanje kroz korporativni svijet općenito.

Korporacija i hijerarhija hoće ljudima tjerati strah u kosti, a svi znamo da je strah najveći neprijatelj eksperimentiranju i učenju. Ja sam jako mlada skupila raznorazno iskustvo snalazeći se u najrazličitijim situacijama s najrazličitijim ljudima, VC-evima, angel investitorima, klijentima i partnerima što me naučilo da strah nije opcija od koje možeš profitirati; da je stav sve, kao i šira slika, da je status quo ovdje da ga se izazove i da je biti proaktivan nužnost. Sve to redom je primjenjivo na ovo što radim danas. I funkcionira.

Ana je sudjelovala i na prošlogodišnjem Tech izdanju Ladies of New Business konferencije gdje je podijelila svoja iskustva o vođenju startupa te kako ju je ono naučilo da ništa nije neizvedivo.

A što donose izazovi korisničkog iskustva?

Izazova u vođenju Digital Customer Experience odjela sve je manje, priča mi Ana, zahvaljujući činjenici da je upravo DCEX kao odjel unutar vertikale Digitalne transformacije imao zadatak ne samo graditi digitalne proizvode odnosno kanale nego i približiti se ostatku kompanije, infiltrirati se u nešto tradicionalnije dijelove sustava koji su navikli koristiti određene alate, kanale do korisnika i načine rada.

To je onaj izazovniji dio posla koji traži ulaganje u odnos i povjerenje i na to sam posebno ponosna. Zadali smo si jasan cilj i osjećam da smo kao tim odradili odličan posao na tom polju. Danas DCEX ruku pod ruku s ostatkom kompanije transformira mindset, načine rada i slijedi digital first strategiju da bismo imali zadovoljnog korisnika.

Iako je i CX postao skoro buzzword u zadnjih godinu-dvije, dan danas postoji veliki razdor između očekivanja korisnika i onoga što im tvrtke doista nude. Na pitanje kako osigurati i provjeriti da li zbilja razumijemo i radimo u interesu korisnika, Ana objašnjava da na to postoji jednostavan i uvijek isti odgovor – komunikacijom s korisnikom odnosno uključivanjem korisnika u sam proces.

Na prvu se to čini kao prilično logična praksa za slijediti, no u kompanijama, kao što je A1, koje broje milijune korisnika, to postaje svojevrsni izazov i ne tako lak zadatak. Industrija je iznimno dinamična, želite pronaći taj silver bullet kako biste isporučili iskustvo koje korisnici očekuju, dok vam standarde nameću digital native kompanije van industrije. Kreirati novi standard razvoja proizvoda i state of the art korisničkog iskustva u ovako kompleksnom, reguliranom sustavu s “puno povijesti” je razlog zbog kojeg ovdje nikad nije dosadno.

Redizajn koji osvaja nagrade i korisničke zvjezdice

Ana nije imala mnogo brige oko procjene interesa i potreba korisnika, osnove je već usvojila za vrijeme vođenja startupa. CX principi za proizvod poput Teddyja i jedne aplikacije kao što je Moj A1 podudarni su jer se u svakom slučaju proizvod radi za onog tko će ga koristiti pa se u skladu s tim uvidima pristupa dizajnu i razvoju. Naravno da razvoj plišanog medvjeda punog senzora i razvoj telekom self-care aplikacije nisu lako usporedivi, ali osnova je ista, ističe Ana.

Prošla godina je za aplikaciju bila uistinu značajna jer su znatno optimizirali tehničke performanse i redizajnirali frontend dio aplikacije, kako sa strane samog dizajna tako i čitavim nizom poboljšanja na UX dijelu. Za osvježeni dizajn i znatno poboljšane performanse nove verzije Moj A1 aplikacije zaslužan je uhodani developerski tim A1 Hrvatske i tvrtke Infinum koji na aplikaciji surađuje od 2011. godine, kada je ona prvi put lansirana.

Danas se Moj A1 aplikacijom, namijenjenoj A1 privatnim pretplatnicima, korisnicima na bonove te poslovnim korisnicima, služi svaki treći korisnik A1, a do sada je imala više od pola milijuna preuzimanja.

Ove uspješne kreativne promjene, kao i intuitivnost, interaktivnost i praktičnost u uporabi aplikacije potvrdila je nagrada Best Mobile App Awards žirija – ali i sami korisnici.

Feedback korisnika bio je instantan, pogotovo na brzinu, stabilnost i takozvani look&feel što nam je jako brzo potvrdilo da se cjelogodišnji trud itekako isplatio. To smo prvenstveno osjetili na ocjenama na Google Playu i App storeu gdje nam je prosječna ocjena 4.3 kao i kroz broj interakcija u aplikaciji koji je porastao za 160% ako uspoređujemo godinu na godinu.

Aplikacija se zadnjih nekoliko godina razvijala agilno, u Scrumu, što im veoma odgovara kao metodologija, priča mi Ana. No, najbitnije, u zadnje razdoblje ulagali su još više u timske odnose.

Puno energije ulažemo u razvoj tima i odnose, brisanje barijera i podjela na tehniku i business, kako se to generalno voli dijeliti te se trudimo biti primjer kompaniji kada je riječ o timskom savladavanju prepreka.

Poduzetna u korporaciji uz iskustvo, stav i znatiželju

Ana je možda jedan od najboljih primjera kako zadržati poduzetnički elan i u korporaciji. Uz vođenje čitavog tima koji se bavim razvojem Moj A1 aplikacije, Ana nalazi vremena i za druge angažmane unutar kompanije. Uključena je u A1 Group Young Potential Program, jednogodišnji program koji okuplja ukupno 20-ak ljudi po generaciji iz svih zemalja Telekom Austria Grupe. Program im osigurava platformu za networking, rad na sebi i svojim vještinama kao i priliku da sudjeluju na grupnim projektima koji se lansiraju na TAG tržištima i uključuju desetke milijuna korisnika.

Ana s kolegama iz GYPP programa razmjene u Beču gdje su razvijali prototip proizvoda koji bi omogućio sveobuhvatnije digitalno iskustvo A1 korisnicima.

Uostalom, u protekle četiri godine u A1 Ana je radila na četiri pozicije, unutar tri različite vertikale, što joj je donijelo zavidno iskustvo koje može iskoristiti u različitim područjima rada.

Bavila sam se razvojem mass market proizvoda, prodajom kompleksnih rješenja velikim poslovnim korisnicima, razvojem digitalnih selfcare kanala i dr. što mi je omogućilo da se nađem nebrojeno puno različitih situacija, prepreka i tema u relativno kratko vrijeme. Iskustvo, stav i znatiželja su glavni pokretači mog rasta i razvoja u ovoj kompaniji i mislim da je izložiti se nepoznatim situacijama, temama i zoni u kojoj nema komfora ono što ti osigura razvoj novih i postojećih vještina.

Za kraj, Anu sam pitala i misli li da bi se mogla vratiti u startup svijet te na koji način bi joj u tome pomoglo iskustvo rada u korporaciji:

Svakako bih mogla, ali ne tako skoro 🙂 Imam osjećaj da sam puno više profitirala time što sam karijeru počela u poduzetništvu pa ju nastavila u korporaciji nego da bi to bio slučaj u obratnom scenariju. Jednom kada izgradite mehanizme koji vam trebaju za probijanje kroz tržište u jednom startupu i prenesete ta ponašanja i stav u korporativno okruženje, imate sve preduvjete za uspjeti.

Više o kulturi, zanimljivim karijerama te pogodnostima za A1 zaposlenike pročitajte na njihovoj web stranici karijera i Linkedin profilu, a za behind-the-scenes sadržaj iz A1 svakodnevnice zapratite njihov novi Instagram profil A1Hrvatska Life.

Komentari

  1. Miro

    Miro

    04. 03. 2020. u 9:31 am Odgovori

    Tako završi većina domaćih startupaša, mnogi i sa tim ciljem. Naprave startup i nakon toga se ubace na dobro mjesto u neku korporaciju jer kao znaju šta rade. Samo još čekamo da naprave startup i stvarno uspiju sa njim pa da se onda zaposle u korporaciji. Teško ćemo to vidjeti

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Internet marketing

Kako su OPG-ovci postali najtraženiji ljudi (i zašto je nužno njihovo digitalno opismenjavanje)

U jeku pandemije koronavirusa (COVID-19) zatvorene su i tržnice. Uz zabranu kretanja van mjesta prebivališta, ova mjera navela je brojne OPG-ovce koji su svoje proizvode do jučer nudili na placu da posegnu za nekim drugim kanalima jer voće i povrće bez hladnjače ne može dugo stajati, a plastenici su puni zahvaljujući blagoj zimi i proljetnom suncu koje se pojavilo u par navrata.

Vodič

Kako uspješno raditi od kuće, biti produktivan i ne izgubiti živce?

Ukratko - teško. :) Nekad ćete se doista osjećati neuspješno, bit ćete neproduktivni i gubit ćete živce. Ali ima načina da polako doskočite izazovima, jedan po jedan.

Intervju

Poznati hrvatski rally vozač Juraj Šebalj i bez kacige nastavlja plijeniti pažnju publike

On je višestruki pobjednik rally utrka, a odnedavno ima i novu karijeru - influencersku. Iako je YouTuber bez vlastitog YouTube kanala, Jurja na različitim emisijama prati i po nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Fil Rouge Capital u doba krize nudi investicije do 10.000 eura

Razvijate li softverska ili hardverska rješenja, a projekt vam je u inkubacijskoj fazi, Fil Rouge Capital nudi investicije do 10 tisuća eura.

Startupi i poslovanje

Bolt pokreće dostavu u 6 gradova Hrvatske; idealnu za isporuku malih paketa unutar jednog sata

Sve je manje putnika u automobilima Bolt vozača, no od danas nadomjestak prometu učinit će dokumenti, namirnice i druge potrepštine koje korisnici požele poslati svojima najbližima ili kolegama s posla.

Internet marketing

Kako su OPG-ovci postali najtraženiji ljudi (i zašto je nužno njihovo digitalno opismenjavanje)

U jeku pandemije koronavirusa (COVID-19) zatvorene su i tržnice. Uz zabranu kretanja van mjesta prebivališta, ova mjera navela je brojne OPG-ovce koji su svoje proizvode do jučer nudili na placu da posegnu za nekim drugim kanalima jer voće i povrće bez hladnjače ne može dugo stajati, a plastenici su puni zahvaljujući blagoj zimi i proljetnom suncu koje se pojavilo u par navrata.

Kultura 2.0

Bruketa&Žinić&Grey i Brigada kao odgovor na krizu pokreću proizvodnju toaletnog papira

Krizna vremena zahtijevaju krizne mjere, a koronavirus nikoga nije ostavio ravnodušnim. Absolut Vodka okrenula se sanitetskom alkoholu, Airbus i Jaguar proizvodnji respiratora, a hrvatske kreativne agencije Bruketa&Žinić&Grey i Brigada - toaletnom papiru!

Kultura 2.0

MUP licencirao tehnologiju Pokemon GO-a za praćenje kršitelja samoizolacije!

U doba krize uzrokovane virusom COVID-19, mnoge institucije okreću se nekonvencionalnim rješenjima za suzbijanje širenja pandemije.

Kultura 2.0

Zbog prisilne digitalizacije gospodarstva i društva u izolaciji, Hrvatska prvi put prvak DESI indeksa!

Europska komisija ove godine odlučila je nešto ranije objaviti Indeks gospodarske i društvene digitalizacije (DESI) za 2020. godinu ne bi li oraspoložila građane Europske unije u ovim tmurnim danima - naime, indeksi država članica EU otišli su značajno u vis, a Hrvatska među njima prednjači!