Imate startup. Što sad? Pa, vjerojatno ćete nešto uprskati

Imate startup. Što sad? Pa, vjerojatno ćete nešto uprskati

Acceleration Boot Camp Osijek započeo je jučer predstavljanjem dvadeset projekata koji će u sljedećih nekoliko dana brusiti svoje poslovne planove i vještine pitchanja, a danas je održan i prvi panel o poduzetništvu.

Glavno pitanje na panelu bilo je što zapravo imate za izgubiti pokrenete li svoj posao?
Glavno pitanje na panelu bilo je što zapravo imate za izgubiti pokrenete li svoj posao?

Na njemu su sudjelovali Luka Sučić, Nebojša Lazić, Mark Tuttle, Mark Turrell, Yann Girard i Marija Butković, moderirao ga je Ivan Brezak Brkan, a svi su zajedno pročešljali teme od motivacije za pokretanje vlastitog posla do perspektivnih tržišta.

Zašto uopće početi?

Poduzetništvo je jedini način da uistinu zaradite, smatra Mark Turell, iako se mnogi poduzetnici ne bi s time složili. A nije se složila ni Marija, koja smatra sve u novcu kada pokrećete vlastiti posao – nešto “vaše” omogućava vam da odlučujete kako želite raspolagati svojim vremenom, kako i s kime želite provoditi svoje vrijeme.

Kako početi?

Treba li vam novac za to? Da, ali vjerojatno ne onoliko koliko zamišljate.

Ne morate svoj prvi posao započeti iz vedra neba, odmah zaplivati poduzetničkim vodama, ispričao je Yann iz vlastitog iskustva – počnite raditi za korporaciju, uštedite što više možete i tako si kupite slobodu, a ideje razvijajte u slobodno vrijeme (ali nemojte te tendencije priznati na razgovoru za posao u korporaciji!, napominje Tuttle).

S time se slaže i Nebojša – postoji mnogo stvari koje trebate i možete napraviti, uz školu, uz posao, trebate samo vremena i truda. 

Ako ste pak nezaposleni, onda vas zbilja ništa ne priječi da pokrenete vlastiti posao. U ovoj regiji nezaposlenost je izrazito visoka, napominje Luka, i sada nakon godina nepronalaženja posla ljudi polako započinju nešto svoje – male tvrtke, startupe, stvaraju sebi poslove, a u toj situaciji nemate što izgubiti ako pokušate.

A investicije?

Za početak, ne tražite novac dok niste apsolutno sigurni kako ga najbolje iskoristiti, napominje Nebojša – novac će vaš pad samo učiniti većim.

No jednom kada ste sigurni da ste spremni za ulaganje, put prema kapitalu prilično vam je utaban, tvrdi Luka – fondove možete naći u Bugarskoj, Poljskoj i diljem Europe, a velik broj njih financiran je iz sredstava EU.

Koju nišu odabrati?

To zbilja ovisi o vašim kompetencijama i tendencijama, ali panelisti su ipak ponudili nekoliko savjeta:

Na različite platforme i dućane dnevno se učita oko 60 tisuća aplikacija, tvrdi Mark Tuttle, i šansa da se među njima istaknete iznimno je mala. Nemojte napraviti istu grešku kao velik broj startupa i hvatati se za prvi trend, dodao je. Iako je istini za volju trend aplikacija već pomalo na zalazu, no jasna vam je poanta.

Nemojte ni kopirati druge, napominje Nebojša, koji smatra da je taj modus operandi raširen u regiji i da previše tvrtki pokušava ponoviti uspjeh neke ideje u potpunosti je kopirajući. 

Ako već krećete u poduzetničku avanturu, razmotrite neka od područja koja se sad razvijaju i imaju mnogo potencijala – u Londonu su to Big Data, Internet of Things i cybersigurnost, otkrila je Marija.

Imam startup. Što sad?

To je super. Vjerojatno ćete nešto sj***ti, upozorava Mark Turell, ali to je OK:

Postat ćete opsjednuti svojom prvom tvrtkom i svoj prvi startup ćete sj***ti. I to je u redu. Živjet ćete kojih 85 godina, to je puno vremena da nešto probate, propadnete i probate ponovo.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?

Kolumna

Microsoftova akvizicija ZeniMaxa samo je jedan korak u transformaciji Xboxa u “gaming Netflix”

Možda vam je Microsoft poznat po Windowsima, Officeu i cloud infrastrukturi, ali ovaj PC mastodont jučer je uložio u studio video igara 8 milijardi dolara! A ima itekako dobar razlog...

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech industrija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!