Imate startup. Što sad? Pa, vjerojatno ćete nešto uprskati

Imate startup. Što sad? Pa, vjerojatno ćete nešto uprskati

Acceleration Boot Camp Osijek započeo je jučer predstavljanjem dvadeset projekata koji će u sljedećih nekoliko dana brusiti svoje poslovne planove i vještine pitchanja, a danas je održan i prvi panel o poduzetništvu.

Glavno pitanje na panelu bilo je što zapravo imate za izgubiti pokrenete li svoj posao?
Glavno pitanje na panelu bilo je što zapravo imate za izgubiti pokrenete li svoj posao?

Na njemu su sudjelovali Luka Sučić, Nebojša Lazić, Mark Tuttle, Mark Turrell, Yann Girard i Marija Butković, moderirao ga je Ivan Brezak Brkan, a svi su zajedno pročešljali teme od motivacije za pokretanje vlastitog posla do perspektivnih tržišta.

Zašto uopće početi?

Poduzetništvo je jedini način da uistinu zaradite, smatra Mark Turell, iako se mnogi poduzetnici ne bi s time složili. A nije se složila ni Marija, koja smatra sve u novcu kada pokrećete vlastiti posao – nešto “vaše” omogućava vam da odlučujete kako želite raspolagati svojim vremenom, kako i s kime želite provoditi svoje vrijeme.

Kako početi?

Treba li vam novac za to? Da, ali vjerojatno ne onoliko koliko zamišljate.

Ne morate svoj prvi posao započeti iz vedra neba, odmah zaplivati poduzetničkim vodama, ispričao je Yann iz vlastitog iskustva – počnite raditi za korporaciju, uštedite što više možete i tako si kupite slobodu, a ideje razvijajte u slobodno vrijeme (ali nemojte te tendencije priznati na razgovoru za posao u korporaciji!, napominje Tuttle).

S time se slaže i Nebojša – postoji mnogo stvari koje trebate i možete napraviti, uz školu, uz posao, trebate samo vremena i truda. 

Ako ste pak nezaposleni, onda vas zbilja ništa ne priječi da pokrenete vlastiti posao. U ovoj regiji nezaposlenost je izrazito visoka, napominje Luka, i sada nakon godina nepronalaženja posla ljudi polako započinju nešto svoje – male tvrtke, startupe, stvaraju sebi poslove, a u toj situaciji nemate što izgubiti ako pokušate.

A investicije?

Za početak, ne tražite novac dok niste apsolutno sigurni kako ga najbolje iskoristiti, napominje Nebojša – novac će vaš pad samo učiniti većim.

No jednom kada ste sigurni da ste spremni za ulaganje, put prema kapitalu prilično vam je utaban, tvrdi Luka – fondove možete naći u Bugarskoj, Poljskoj i diljem Europe, a velik broj njih financiran je iz sredstava EU.

Koju nišu odabrati?

To zbilja ovisi o vašim kompetencijama i tendencijama, ali panelisti su ipak ponudili nekoliko savjeta:

Na različite platforme i dućane dnevno se učita oko 60 tisuća aplikacija, tvrdi Mark Tuttle, i šansa da se među njima istaknete iznimno je mala. Nemojte napraviti istu grešku kao velik broj startupa i hvatati se za prvi trend, dodao je. Iako je istini za volju trend aplikacija već pomalo na zalazu, no jasna vam je poanta.

Nemojte ni kopirati druge, napominje Nebojša, koji smatra da je taj modus operandi raširen u regiji i da previše tvrtki pokušava ponoviti uspjeh neke ideje u potpunosti je kopirajući. 

Ako već krećete u poduzetničku avanturu, razmotrite neka od područja koja se sad razvijaju i imaju mnogo potencijala – u Londonu su to Big Data, Internet of Things i cybersigurnost, otkrila je Marija.

Imam startup. Što sad?

To je super. Vjerojatno ćete nešto sj***ti, upozorava Mark Turell, ali to je OK:

Postat ćete opsjednuti svojom prvom tvrtkom i svoj prvi startup ćete sj***ti. I to je u redu. Živjet ćete kojih 85 godina, to je puno vremena da nešto probate, propadnete i probate ponovo.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Prikaz

Što znači biti junior, što middle, a što senior u hrvatskoj tehnološkoj industriji?

Tri programerske pozicije - 100 definicija što obuhvaćaju. Ususret objavi matrice senioriteta development agencije Bornfight, iskoristili smo priliku razgovarati s nekoliko članova domaće IT zajednice ne bi li rasvijetlili što bi mogao biti standard za juniorski, middle ili seniorski posao programera. Evo što smo saznali...

Kultura 2.0

Zašto vam baš neću dati email ili broj direktora te tvrtke, ali možda napravim intro (što je bolje za vas)

“Možeš li mi dati email ili telefon od...?” Žao mi je, ne neću. Umjesto dilanja kontaktnih podataka, vrijeme je da usvojimo kulturu “introa”.

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.

Mobilno

MWC otkazan: Hrvatski novinari i izlagači, poput Microblinka, Undabota i Delta Realityja, saniraju štetu

Najveći sajam mobilne telefonije, Mobile World Congress u Barceloni jučer je otkazan, a kao razlog se navodi - koronavirus. Neki bi se s time složili, neki vide druge razloge, no posljedice za mnoge u industriji su očigledne i nisu zaobišle hrvatske izlagače, novinare i posjetitelje.