6 načina kako (odmah) prepoznati lažnog startup investitora

6 načina kako (odmah) prepoznati lažnog startup investitora

Jeste li se ikad upoznali s lažnim investitorim? Vjerujte mi da ih ima, a ovih nekoliko crtica se odnosi na potencijalne investitore s kojima ste u kontaktu, a da nisu poznate i provjerljive ličnosti, poduzeća ili fondovi tj. da ne znate imaju li zaista namjeru i mogućnost financirati vaš projekt. Na ovakve sam slučajeve na žalost (djelomice) nasjeo nekoliko puta - nemojte i vi!

investitor

Jeste li se ikad upoznali s lažnim investitorim? Vjerujte mi da ih ima, a ovih nekoliko crtica se odnosi na potencijalne investitore s kojima ste u kontaktu, a da nisu poznate i provjerljive ličnosti, poduzeća ili fondovi tj. da ne znate imaju li zaista namjeru i mogućnost financirati vaš projekt. Na ovakve sam slučajeve na žalost (djelomice) nasjeo nekoliko puta – nemojte i vi!

Osobno sam u nekoliko slučajeva potrošio vrijeme i novac na put i sastanak, no (srećom) nikad nisam nikome išta plaćao tako da je veća šteta izbjegnuta. Ne znam koliko su savjeti doista “pametni” ali bar dolaze iz osobnih iskustava. Nevjerojatno je koliko su pojedini pokušaji dobro isplanirani i razrađeni… Stoga:

6 načina kako odmah prepoznati lažnog investitora

 1. Potencijalni investitor šalje emailove sa gmaila ili drugih free-mail servisa;
 2. Google pretraga ne daje nikakve rezultate ili Linkedin profile desetaka ljudi sa istim imenom;
 3. Ne želi detalje preko emaila i traži sastanak uživo;
 4. Ne želi doći do tebe nego ti moraš do njega (u drugu državu);
 5. Spominje kredite umjesto equity fundinga ali umjesto garancija traži određen postotak (oko 10%) depozita na escrow račun ili bilo koji drugi način;
 6. Nema ured, već želi sastanak na nekom javnom mjestu.
 7. Sumnjate, ali ne želite propustiti priliku? Tražite potvrdu boniteta, prijašnje projekte i transakcije, zovite u firme s kojima je navodno surađivao… Nemate se što sramiti, radi se o uobičajnom postupku u bilo kojem poslu.

Nema ničeg goreg od gubljenja vremena na ovakve prevarante umjesto da se usmjerite na povećanje prihoda ili prave investitore. Po meni sva vaša alarmna zvona trebaju zvoniti najkasnije pri spominjanju administrativnih ili pravnih troškova prije transakcije investicije. Naravno, osjećati ćete se jako glupo ako nasjednete na ovakvo nešto, stoga – samo oprezno!

Mate je navedene savjete isprva objavio kao kratak status na svom Facebook profilu.

Komentari

 1. Damir2

  Damir2

  21. 02. 2013. u 11:14 am Odgovori

  Poštovanje Mate za odličan projekat. Zanima me zašto ne dogovoriš npr suradnju sa Fiatom da ti daju karoseriju malog auta i ti napraviš elektro verziju povoljne cijene. Mislim da bi to svakako prošlo

 2. mastermachine

  mastermachine

  21. 02. 2013. u 12:49 pm Odgovori

  @Damir2 mislim da je Mate vec objašnjavao zašto to nije napravio sa Fiatom ili nekim drugim proizvođačem. Mene više zanima naprimjer da li će kada napravi drugu generaciju svojeg automobila, ovoga možda objaviti pod licencom creative commons da bude svima dostupno i za daljnji razvoj? 😀 E to bi bio porez. Iako jako riskantan 😀

 3. Marinshe

  Marinshe

  21. 02. 2013. u 3:28 pm Odgovori

  Dodala bih, treba se paziti i onih koji traže prevelik udio za novac koji nude. Prave investitore obično krasi iskren interes i vjera u projekt kojeg žele investirati. Spremni su uložiti svoje vrijeme, znanje, kontakte i rad. Takve osobe obično imaju bogato (poduzetničko) iskustvo, reference s kojima se ponose i kulturu komunikacije. Ne ulazite u posao s osobama koje prema vama i projektu nemaju poštovanje.

  • Damir2

   Damir2

   21. 02. 2013. u 4:08 pm Odgovori

   Mar ovo je zaista odličan komentar, sve si rekla u 2 rečenice. Puno je investitora koji projektima pristupaju kao da kupuju salatu na placu, čak i poznatih. Inflacija startupa, inflacija investitora. A i oni u okruženju nisu poznati po kvalitetnom vrednovanju udjela nekog startupa već više koriste uzmi-ili-ostavi, zbog pomanjkanja ozbiljnih VC-a i angela.

   Ako kao referencu uzmemo da je Zuckerberg dao 10% firme za 500.000 $ koji je po tebi dobar (ili prihvatljiv) omjer cash vs. udio u firmi.

 4. Hrvoje

  Hrvoje

  21. 02. 2013. u 9:47 pm Odgovori

  Pa ako ne vjeruje u tebe, u tim, u projekt nece niti uloziti svoje novce ili bar ja za takav slucaj doista nisam cuo…investitorovo je legitimno pravo traziti sto vise za svoj novac ( ponekad i kontakte/network…), a na onome tko trazi investiciju je pronaci model u kojem se najmanje odrice svog udjela u vlasnistvu…treba znati i pregovarati, treba znati reci NE!

 5. Damir2

  Damir2

  24. 02. 2013. u 4:43 pm Odgovori

  Ako gledamo hipotetski i malo šire, iz kuta startupa većina investitora može potpasti pod ‘lažnjake’.

  Jer ‘pravi’ investitori znalci pokupe uglavnom sve prave projekte (koji imaju smisla). Ostaju projekti upitne kvalitete koji ostaju na raspolaganju investitorima upitne kvalitete. Znači nekompetentni invetitori koji ne znaju svoj posao ulažu u nekompetentne projekte i u pravilu gube novac ulagača. Na kraju svi u tom hranidbenom lancu propadaju.

  Drugim riječima, ako te pravi ne žele i pristupiš nepoznatim/nekompetentnim investitorima sa lošim track recordom, velike su šanse da će sve završiti gubitkom svih uključenih.

  Rekao bi da je svega 10-20% investitora pravih. Kako protumačiti da ti nekakav financijaš objašnjava neke stvari o tvom projektu gdje odmah vidiš da nije naučio domaću zadaću, a ujedno vidiš da u portfelju ima same luzere

 6. M Vasic

  M Vasic

  08. 03. 2013. u 5:23 pm Odgovori

  Korisni savjeti nema što. Ali je savjet za sve isti, ništ ishitreno i sve dobro istražiti. Sva nerelana bučna obecanja koja ciljaju na jednu od najvecih želja prosječnog homosapijensa, (brzo bogaćenje) su sumnjiva.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.