6 načina kako (odmah) prepoznati lažnog startup investitora

Jeste li se ikad upoznali s lažnim investitorim? Vjerujte mi da ih ima, a ovih nekoliko crtica se odnosi na potencijalne investitore s kojima ste u kontaktu, a da nisu poznate i provjerljive ličnosti, poduzeća ili fondovi tj. da ne znate imaju li zaista namjeru i mogućnost financirati vaš projekt. Na ovakve sam slučajeve na žalost (djelomice) nasjeo nekoliko puta - nemojte i vi!

investitor

Jeste li se ikad upoznali s lažnim investitorim? Vjerujte mi da ih ima, a ovih nekoliko crtica se odnosi na potencijalne investitore s kojima ste u kontaktu, a da nisu poznate i provjerljive ličnosti, poduzeća ili fondovi tj. da ne znate imaju li zaista namjeru i mogućnost financirati vaš projekt. Na ovakve sam slučajeve na žalost (djelomice) nasjeo nekoliko puta – nemojte i vi!

Osobno sam u nekoliko slučajeva potrošio vrijeme i novac na put i sastanak, no (srećom) nikad nisam nikome išta plaćao tako da je veća šteta izbjegnuta. Ne znam koliko su savjeti doista “pametni” ali bar dolaze iz osobnih iskustava. Nevjerojatno je koliko su pojedini pokušaji dobro isplanirani i razrađeni… Stoga:

6 načina kako odmah prepoznati lažnog investitora

 1. Potencijalni investitor šalje emailove sa gmaila ili drugih free-mail servisa;
 2. Google pretraga ne daje nikakve rezultate ili Linkedin profile desetaka ljudi sa istim imenom;
 3. Ne želi detalje preko emaila i traži sastanak uživo;
 4. Ne želi doći do tebe nego ti moraš do njega (u drugu državu);
 5. Spominje kredite umjesto equity fundinga ali umjesto garancija traži određen postotak (oko 10%) depozita na escrow račun ili bilo koji drugi način;
 6. Nema ured, već želi sastanak na nekom javnom mjestu.
 7. Sumnjate, ali ne želite propustiti priliku? Tražite potvrdu boniteta, prijašnje projekte i transakcije, zovite u firme s kojima je navodno surađivao… Nemate se što sramiti, radi se o uobičajnom postupku u bilo kojem poslu.

Nema ničeg goreg od gubljenja vremena na ovakve prevarante umjesto da se usmjerite na povećanje prihoda ili prave investitore. Po meni sva vaša alarmna zvona trebaju zvoniti najkasnije pri spominjanju administrativnih ili pravnih troškova prije transakcije investicije. Naravno, osjećati ćete se jako glupo ako nasjednete na ovakvo nešto, stoga – samo oprezno!

Mate je navedene savjete isprva objavio kao kratak status na svom Facebook profilu.

ponuda

Komentari

 1. Damir2

  Damir2

  21. 02. 2013. u 11:14 am Odgovori

  Poštovanje Mate za odličan projekat. Zanima me zašto ne dogovoriš npr suradnju sa Fiatom da ti daju karoseriju malog auta i ti napraviš elektro verziju povoljne cijene. Mislim da bi to svakako prošlo

 2. mastermachine

  mastermachine

  21. 02. 2013. u 12:49 pm Odgovori

  @Damir2 mislim da je Mate vec objašnjavao zašto to nije napravio sa Fiatom ili nekim drugim proizvođačem. Mene više zanima naprimjer da li će kada napravi drugu generaciju svojeg automobila, ovoga možda objaviti pod licencom creative commons da bude svima dostupno i za daljnji razvoj? 😀 E to bi bio porez. Iako jako riskantan 😀

 3. Marinshe

  Marinshe

  21. 02. 2013. u 3:28 pm Odgovori

  Dodala bih, treba se paziti i onih koji traže prevelik udio za novac koji nude. Prave investitore obično krasi iskren interes i vjera u projekt kojeg žele investirati. Spremni su uložiti svoje vrijeme, znanje, kontakte i rad. Takve osobe obično imaju bogato (poduzetničko) iskustvo, reference s kojima se ponose i kulturu komunikacije. Ne ulazite u posao s osobama koje prema vama i projektu nemaju poštovanje.

  • Damir2

   Damir2

   21. 02. 2013. u 4:08 pm Odgovori

   Mar ovo je zaista odličan komentar, sve si rekla u 2 rečenice. Puno je investitora koji projektima pristupaju kao da kupuju salatu na placu, čak i poznatih. Inflacija startupa, inflacija investitora. A i oni u okruženju nisu poznati po kvalitetnom vrednovanju udjela nekog startupa već više koriste uzmi-ili-ostavi, zbog pomanjkanja ozbiljnih VC-a i angela.

   Ako kao referencu uzmemo da je Zuckerberg dao 10% firme za 500.000 $ koji je po tebi dobar (ili prihvatljiv) omjer cash vs. udio u firmi.

 4. Hrvoje

  Hrvoje

  21. 02. 2013. u 9:47 pm Odgovori

  Pa ako ne vjeruje u tebe, u tim, u projekt nece niti uloziti svoje novce ili bar ja za takav slucaj doista nisam cuo…investitorovo je legitimno pravo traziti sto vise za svoj novac ( ponekad i kontakte/network…), a na onome tko trazi investiciju je pronaci model u kojem se najmanje odrice svog udjela u vlasnistvu…treba znati i pregovarati, treba znati reci NE!

 5. Damir2

  Damir2

  24. 02. 2013. u 4:43 pm Odgovori

  Ako gledamo hipotetski i malo šire, iz kuta startupa većina investitora može potpasti pod ‘lažnjake’.

  Jer ‘pravi’ investitori znalci pokupe uglavnom sve prave projekte (koji imaju smisla). Ostaju projekti upitne kvalitete koji ostaju na raspolaganju investitorima upitne kvalitete. Znači nekompetentni invetitori koji ne znaju svoj posao ulažu u nekompetentne projekte i u pravilu gube novac ulagača. Na kraju svi u tom hranidbenom lancu propadaju.

  Drugim riječima, ako te pravi ne žele i pristupiš nepoznatim/nekompetentnim investitorima sa lošim track recordom, velike su šanse da će sve završiti gubitkom svih uključenih.

  Rekao bi da je svega 10-20% investitora pravih. Kako protumačiti da ti nekakav financijaš objašnjava neke stvari o tvom projektu gdje odmah vidiš da nije naučio domaću zadaću, a ujedno vidiš da u portfelju ima same luzere

 6. M Vasic

  M Vasic

  08. 03. 2013. u 5:23 pm Odgovori

  Korisni savjeti nema što. Ali je savjet za sve isti, ništ ishitreno i sve dobro istražiti. Sva nerelana bučna obecanja koja ciljaju na jednu od najvecih želja prosječnog homosapijensa, (brzo bogaćenje) su sumnjiva.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni mediji

RedViewMedia postao većinski vlasnik oglašivačke platforme Linker (Media)

Platforma za otkrivanje sadržaja, Linker.hr, postaje Linker Media, nakon investicije oglašivačke agencije RedViewMedia. Agencija je preuzela 51% vlasništva platforme, a Diana Dumanić, direktorica RV-a, pridružila se u upravu Linker Medije uz dosadašnjeg partnera/suosnivača Branimira Prskala.

Startupi i poslovanje

EU fondovi pozdravljaju startup scenu u Hrvatskoj sa 150 milijuna kuna

Europskim fondom za regionalni razvoj osigurano je 150 milijuna kuna bespovratnih sredstava koja su isključivo namijenjena novoosnovanim mikro, malim i srednjim poduzetnicima.

Kolumna

Zaposli, umreži, zadrži: Novi pristup zadržavanju zaposlenika

Najbolja praksa zadržavanja zaposlenika nije stalna nabava novih igračaka za vaše zaposlenike. Neće vas spasiti novi stol za ping-pong. Spasit će vas strategija "hire & wire": zaposli, umreži i zadrži.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Moguće je da je Facebook motrio vaše pozive i gledao koje aplikacije koristite

250 stranica zaplijenjenih dokumenata govore o tome kako je Facebook namjerno sakrivao informacije, sabotirao konkurenciju i drugo.

Tehnologija

Upoznajte Aleksandra Prokića koji sam stvara svoje mehaničke tipkovnice

Jeste li kada razmišljali o tome da sklopite svoju vlastitu tipkovnicu? Aleksandar Prokić Proka radi upravo to.

Digitalni nomadi

Provjerili smo koje su najveće boljke hrvatskih freelancera i kako ih liječiti

Muko moja prijeđi na drugoga, a kako da prijeđe najbolje znaju pravni i računovodstveni stručnjaci koji su za Netokraciju komentirali kako poboljšati situaciju nezavisnih profesionalaca u Hrvatskoj.

Startupi i poslovanje

Hrvatskoj aplikaciji za konzultaciju s pedijatrima, LittleDotu, najveća je konkurencija dr. Google

Kao osobi koja prati tehnologiju i poslovanje, a i koja odnedavno zna i kako izgledaju čari roditeljstva, web i mobilna aplikacija iz domaće radinosti, LittleDot, kao da je stvorena za mene. Nedavno sam je imala priliku i detaljno isprobati, stoga slijedi mnoštvo dojmova.

Društvene mreže

Dijana Dretar, Degordian: CM može biti karijera, ne samo startna pozicija u agenciji

Biti CM ne mora biti "odskočna daska", već i karijera u kojoj se zaista uživa, kaže nam Dijana Dretar iz Degordiana.

Startupi i poslovanje

Poduzetnice, za uspješnu novu godinu prijavite se na Ladies of New Business: Xmas

Ako je sve što želiš za Božić još bolje poslovanje u 2019., čitaj dalje - pripremamo nešto baš za tebe. Možda neće stati pod bor, ali…