6 načina kako (odmah) prepoznati lažnog startup investitora

6 načina kako (odmah) prepoznati lažnog startup investitora

Jeste li se ikad upoznali s lažnim investitorim? Vjerujte mi da ih ima, a ovih nekoliko crtica se odnosi na potencijalne investitore s kojima ste u kontaktu, a da nisu poznate i provjerljive ličnosti, poduzeća ili fondovi tj. da ne znate imaju li zaista namjeru i mogućnost financirati vaš projekt. Na ovakve sam slučajeve na žalost (djelomice) nasjeo nekoliko puta - nemojte i vi!

investitor

Jeste li se ikad upoznali s lažnim investitorim? Vjerujte mi da ih ima, a ovih nekoliko crtica se odnosi na potencijalne investitore s kojima ste u kontaktu, a da nisu poznate i provjerljive ličnosti, poduzeća ili fondovi tj. da ne znate imaju li zaista namjeru i mogućnost financirati vaš projekt. Na ovakve sam slučajeve na žalost (djelomice) nasjeo nekoliko puta – nemojte i vi!

Osobno sam u nekoliko slučajeva potrošio vrijeme i novac na put i sastanak, no (srećom) nikad nisam nikome išta plaćao tako da je veća šteta izbjegnuta. Ne znam koliko su savjeti doista “pametni” ali bar dolaze iz osobnih iskustava. Nevjerojatno je koliko su pojedini pokušaji dobro isplanirani i razrađeni… Stoga:

6 načina kako odmah prepoznati lažnog investitora

 1. Potencijalni investitor šalje emailove sa gmaila ili drugih free-mail servisa;
 2. Google pretraga ne daje nikakve rezultate ili Linkedin profile desetaka ljudi sa istim imenom;
 3. Ne želi detalje preko emaila i traži sastanak uživo;
 4. Ne želi doći do tebe nego ti moraš do njega (u drugu državu);
 5. Spominje kredite umjesto equity fundinga ali umjesto garancija traži određen postotak (oko 10%) depozita na escrow račun ili bilo koji drugi način;
 6. Nema ured, već želi sastanak na nekom javnom mjestu.
 7. Sumnjate, ali ne želite propustiti priliku? Tražite potvrdu boniteta, prijašnje projekte i transakcije, zovite u firme s kojima je navodno surađivao… Nemate se što sramiti, radi se o uobičajnom postupku u bilo kojem poslu.

Nema ničeg goreg od gubljenja vremena na ovakve prevarante umjesto da se usmjerite na povećanje prihoda ili prave investitore. Po meni sva vaša alarmna zvona trebaju zvoniti najkasnije pri spominjanju administrativnih ili pravnih troškova prije transakcije investicije. Naravno, osjećati ćete se jako glupo ako nasjednete na ovakvo nešto, stoga – samo oprezno!

Mate je navedene savjete isprva objavio kao kratak status na svom Facebook profilu.

Komentari

 1. Damir2

  Damir2

  21. 02. 2013. u 11:14 am Odgovori

  Poštovanje Mate za odličan projekat. Zanima me zašto ne dogovoriš npr suradnju sa Fiatom da ti daju karoseriju malog auta i ti napraviš elektro verziju povoljne cijene. Mislim da bi to svakako prošlo

 2. mastermachine

  mastermachine

  21. 02. 2013. u 12:49 pm Odgovori

  @Damir2 mislim da je Mate vec objašnjavao zašto to nije napravio sa Fiatom ili nekim drugim proizvođačem. Mene više zanima naprimjer da li će kada napravi drugu generaciju svojeg automobila, ovoga možda objaviti pod licencom creative commons da bude svima dostupno i za daljnji razvoj? 😀 E to bi bio porez. Iako jako riskantan 😀

 3. Marinshe

  Marinshe

  21. 02. 2013. u 3:28 pm Odgovori

  Dodala bih, treba se paziti i onih koji traže prevelik udio za novac koji nude. Prave investitore obično krasi iskren interes i vjera u projekt kojeg žele investirati. Spremni su uložiti svoje vrijeme, znanje, kontakte i rad. Takve osobe obično imaju bogato (poduzetničko) iskustvo, reference s kojima se ponose i kulturu komunikacije. Ne ulazite u posao s osobama koje prema vama i projektu nemaju poštovanje.

  • Damir2

   Damir2

   21. 02. 2013. u 4:08 pm Odgovori

   Mar ovo je zaista odličan komentar, sve si rekla u 2 rečenice. Puno je investitora koji projektima pristupaju kao da kupuju salatu na placu, čak i poznatih. Inflacija startupa, inflacija investitora. A i oni u okruženju nisu poznati po kvalitetnom vrednovanju udjela nekog startupa već više koriste uzmi-ili-ostavi, zbog pomanjkanja ozbiljnih VC-a i angela.

   Ako kao referencu uzmemo da je Zuckerberg dao 10% firme za 500.000 $ koji je po tebi dobar (ili prihvatljiv) omjer cash vs. udio u firmi.

 4. Hrvoje

  Hrvoje

  21. 02. 2013. u 9:47 pm Odgovori

  Pa ako ne vjeruje u tebe, u tim, u projekt nece niti uloziti svoje novce ili bar ja za takav slucaj doista nisam cuo…investitorovo je legitimno pravo traziti sto vise za svoj novac ( ponekad i kontakte/network…), a na onome tko trazi investiciju je pronaci model u kojem se najmanje odrice svog udjela u vlasnistvu…treba znati i pregovarati, treba znati reci NE!

 5. Damir2

  Damir2

  24. 02. 2013. u 4:43 pm Odgovori

  Ako gledamo hipotetski i malo šire, iz kuta startupa većina investitora može potpasti pod ‘lažnjake’.

  Jer ‘pravi’ investitori znalci pokupe uglavnom sve prave projekte (koji imaju smisla). Ostaju projekti upitne kvalitete koji ostaju na raspolaganju investitorima upitne kvalitete. Znači nekompetentni invetitori koji ne znaju svoj posao ulažu u nekompetentne projekte i u pravilu gube novac ulagača. Na kraju svi u tom hranidbenom lancu propadaju.

  Drugim riječima, ako te pravi ne žele i pristupiš nepoznatim/nekompetentnim investitorima sa lošim track recordom, velike su šanse da će sve završiti gubitkom svih uključenih.

  Rekao bi da je svega 10-20% investitora pravih. Kako protumačiti da ti nekakav financijaš objašnjava neke stvari o tvom projektu gdje odmah vidiš da nije naučio domaću zadaću, a ujedno vidiš da u portfelju ima same luzere

 6. M Vasic

  M Vasic

  08. 03. 2013. u 5:23 pm Odgovori

  Korisni savjeti nema što. Ali je savjet za sve isti, ništ ishitreno i sve dobro istražiti. Sva nerelana bučna obecanja koja ciljaju na jednu od najvecih želja prosječnog homosapijensa, (brzo bogaćenje) su sumnjiva.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Prikaz

Što znači biti junior, što middle, a što senior u hrvatskoj tehnološkoj industriji?

Tri programerske pozicije - 100 definicija što obuhvaćaju. Ususret objavi matrice senioriteta development agencije Bornfight, iskoristili smo priliku razgovarati s nekoliko članova domaće IT zajednice ne bi li rasvijetlili što bi mogao biti standard za juniorski, middle ili seniorski posao programera. Evo što smo saznali...

Kultura 2.0

Zašto vam baš neću dati email ili broj direktora te tvrtke, ali možda napravim intro (što je bolje za vas)

“Možeš li mi dati email ili telefon od...?” Žao mi je, ne neću. Umjesto dilanja kontaktnih podataka, vrijeme je da usvojimo kulturu “introa”.

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.

Mobilno

MWC otkazan: Hrvatski novinari i izlagači, poput Microblinka, Undabota i Delta Realityja, saniraju štetu

Najveći sajam mobilne telefonije, Mobile World Congress u Barceloni jučer je otkazan, a kao razlog se navodi - koronavirus. Neki bi se s time složili, neki vide druge razloge, no posljedice za mnoge u industriji su očigledne i nisu zaobišle hrvatske izlagače, novinare i posjetitelje.