6 načina kako (odmah) prepoznati lažnog startup investitora

Jeste li se ikad upoznali s lažnim investitorim? Vjerujte mi da ih ima, a ovih nekoliko crtica se odnosi na potencijalne investitore s kojima ste u kontaktu, a da nisu poznate i provjerljive ličnosti, poduzeća ili fondovi tj. da ne znate imaju li zaista namjeru i mogućnost financirati vaš projekt. Na ovakve sam slučajeve na žalost (djelomice) nasjeo nekoliko puta - nemojte i vi!

investitor

Jeste li se ikad upoznali s lažnim investitorim? Vjerujte mi da ih ima, a ovih nekoliko crtica se odnosi na potencijalne investitore s kojima ste u kontaktu, a da nisu poznate i provjerljive ličnosti, poduzeća ili fondovi tj. da ne znate imaju li zaista namjeru i mogućnost financirati vaš projekt. Na ovakve sam slučajeve na žalost (djelomice) nasjeo nekoliko puta – nemojte i vi!

Osobno sam u nekoliko slučajeva potrošio vrijeme i novac na put i sastanak, no (srećom) nikad nisam nikome išta plaćao tako da je veća šteta izbjegnuta. Ne znam koliko su savjeti doista “pametni” ali bar dolaze iz osobnih iskustava. Nevjerojatno je koliko su pojedini pokušaji dobro isplanirani i razrađeni… Stoga:

6 načina kako odmah prepoznati lažnog investitora

 1. Potencijalni investitor šalje emailove sa gmaila ili drugih free-mail servisa;
 2. Google pretraga ne daje nikakve rezultate ili Linkedin profile desetaka ljudi sa istim imenom;
 3. Ne želi detalje preko emaila i traži sastanak uživo;
 4. Ne želi doći do tebe nego ti moraš do njega (u drugu državu);
 5. Spominje kredite umjesto equity fundinga ali umjesto garancija traži određen postotak (oko 10%) depozita na escrow račun ili bilo koji drugi način;
 6. Nema ured, već želi sastanak na nekom javnom mjestu.
 7. Sumnjate, ali ne želite propustiti priliku? Tražite potvrdu boniteta, prijašnje projekte i transakcije, zovite u firme s kojima je navodno surađivao… Nemate se što sramiti, radi se o uobičajnom postupku u bilo kojem poslu.

Nema ničeg goreg od gubljenja vremena na ovakve prevarante umjesto da se usmjerite na povećanje prihoda ili prave investitore. Po meni sva vaša alarmna zvona trebaju zvoniti najkasnije pri spominjanju administrativnih ili pravnih troškova prije transakcije investicije. Naravno, osjećati ćete se jako glupo ako nasjednete na ovakvo nešto, stoga – samo oprezno!

Mate je navedene savjete isprva objavio kao kratak status na svom Facebook profilu.

Komentari

 1. Damir2

  Damir2

  21. 02. 2013. u 11:14 am Odgovori

  Poštovanje Mate za odličan projekat. Zanima me zašto ne dogovoriš npr suradnju sa Fiatom da ti daju karoseriju malog auta i ti napraviš elektro verziju povoljne cijene. Mislim da bi to svakako prošlo

 2. mastermachine

  mastermachine

  21. 02. 2013. u 12:49 pm Odgovori

  @Damir2 mislim da je Mate vec objašnjavao zašto to nije napravio sa Fiatom ili nekim drugim proizvođačem. Mene više zanima naprimjer da li će kada napravi drugu generaciju svojeg automobila, ovoga možda objaviti pod licencom creative commons da bude svima dostupno i za daljnji razvoj? 😀 E to bi bio porez. Iako jako riskantan 😀

 3. Marinshe

  Marinshe

  21. 02. 2013. u 3:28 pm Odgovori

  Dodala bih, treba se paziti i onih koji traže prevelik udio za novac koji nude. Prave investitore obično krasi iskren interes i vjera u projekt kojeg žele investirati. Spremni su uložiti svoje vrijeme, znanje, kontakte i rad. Takve osobe obično imaju bogato (poduzetničko) iskustvo, reference s kojima se ponose i kulturu komunikacije. Ne ulazite u posao s osobama koje prema vama i projektu nemaju poštovanje.

  • Damir2

   Damir2

   21. 02. 2013. u 4:08 pm Odgovori

   Mar ovo je zaista odličan komentar, sve si rekla u 2 rečenice. Puno je investitora koji projektima pristupaju kao da kupuju salatu na placu, čak i poznatih. Inflacija startupa, inflacija investitora. A i oni u okruženju nisu poznati po kvalitetnom vrednovanju udjela nekog startupa već više koriste uzmi-ili-ostavi, zbog pomanjkanja ozbiljnih VC-a i angela.

   Ako kao referencu uzmemo da je Zuckerberg dao 10% firme za 500.000 $ koji je po tebi dobar (ili prihvatljiv) omjer cash vs. udio u firmi.

 4. Hrvoje

  Hrvoje

  21. 02. 2013. u 9:47 pm Odgovori

  Pa ako ne vjeruje u tebe, u tim, u projekt nece niti uloziti svoje novce ili bar ja za takav slucaj doista nisam cuo…investitorovo je legitimno pravo traziti sto vise za svoj novac ( ponekad i kontakte/network…), a na onome tko trazi investiciju je pronaci model u kojem se najmanje odrice svog udjela u vlasnistvu…treba znati i pregovarati, treba znati reci NE!

 5. Damir2

  Damir2

  24. 02. 2013. u 4:43 pm Odgovori

  Ako gledamo hipotetski i malo šire, iz kuta startupa većina investitora može potpasti pod ‘lažnjake’.

  Jer ‘pravi’ investitori znalci pokupe uglavnom sve prave projekte (koji imaju smisla). Ostaju projekti upitne kvalitete koji ostaju na raspolaganju investitorima upitne kvalitete. Znači nekompetentni invetitori koji ne znaju svoj posao ulažu u nekompetentne projekte i u pravilu gube novac ulagača. Na kraju svi u tom hranidbenom lancu propadaju.

  Drugim riječima, ako te pravi ne žele i pristupiš nepoznatim/nekompetentnim investitorima sa lošim track recordom, velike su šanse da će sve završiti gubitkom svih uključenih.

  Rekao bi da je svega 10-20% investitora pravih. Kako protumačiti da ti nekakav financijaš objašnjava neke stvari o tvom projektu gdje odmah vidiš da nije naučio domaću zadaću, a ujedno vidiš da u portfelju ima same luzere

 6. M Vasic

  M Vasic

  08. 03. 2013. u 5:23 pm Odgovori

  Korisni savjeti nema što. Ali je savjet za sve isti, ništ ishitreno i sve dobro istražiti. Sva nerelana bučna obecanja koja ciljaju na jednu od najvecih želja prosječnog homosapijensa, (brzo bogaćenje) su sumnjiva.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Zašto je HRT ukinuo HD čim je završilo Svjetsko prvenstvo (i tek onda predstavio novi HRTi app?!)

Nova HRTi aplikacija stigla je tek nakon završetka Svjetskog prvenstva u nogometu, a nakon prvenstva se čini kako trebamo i zaboraviti da ćemo zemaljskim signalom dobiti HD programe u skorije vrijeme. Zašto?

Tehnologija

Svoj novčanik od sada i u Hrvatskoj možete zamijeniti – aplikacijom!

Za Google Pay ste vjerojatno već čuli, ali ako nemate račun u nekoj stranoj banci, niste ga mogli niti koristiti u Hrvatskoj. To se sada mijenja - ali samo za neke.

Startupi i poslovanje

Good Gameov žiri odlučit će kojem hrvatskom startupu ide 100 tisuća kuna!

Nakon uspješnog trećeg izdanja Good Gamea ove godine, od kotizacija timova prikupljeno je 100 tisuća kuna, a taj novac će se investirati u jednu poslovnu ideju. Koja će to biti saznat ćemo na Good Game Liftoffu u rujnu ove godine, ali za sada znamo imena članova žirija koji će tu odluku i donijeti.

Što ste propustili

Internet marketing

Marina Mamić: Kako su mi preoteli Facebook stranicu s 300.000 fanova

Iako joj je upit za poslovnu suradnju putem Facebooka u početku bio sumnjiv, nakon što je prevarant imao odgovor na sva njena pitanja, 'makeup' umjetnica Marina Mamić napravila je grešku koja ju je gotovo koštala sedam godina truda kojim je okupila zajednicu od 300.000 fanova.

Startupi i poslovanje

Zakon o doprinosima: Uključite se u javnu raspravu za spas malih tvrtki!

Jedno od rijetkih povećanja plaća kojima se mnogi neće veseliti. Tisuće malih i mikro poduzeća, a među njima brojna iz IT industrije, mogli bi se naći na rubu propasti ako prođe nova Vladina izmjena i dopuna Zakona o doprinosima.

Kultura 2.0

Živjeti od glazbe u Hrvatskoj: Svirali su u garažama, a sada produciraju za video igre

Donosimo priču četiri glazbenika, producenta i kompozitora kroz put nekonvencionalne glazbene karijere: kako se sklada za gaming blockbustere?

Digitalni mediji

Infowars dokazuje da su društveni mediji – mediji bez odgovornosti (čak i kod nas)

Društveni mediji ne žele imati odgovornost kakvu imaju mediji, njihovi novinari, urednici. A opet, imaju je.

Društvene mreže

Trebamo li ‘out of office’ za Facebook, LinkedIn i Instagram (i kako ga postaviti)

Je li vrijeme da postavimo 'out of office' i na društvene mreže, ne samo službeni email?

Internet marketing

Kako Poreznoj upravi dokazati da doista obavljate digitalne, a ne fiktivne usluge?

Kako dokazati da je digitalna usluga koju ste prodali klijentu zapravo digitalna usluga, a ne samo nešto fiktivno osmišljeno samo kako biste zgrabili te pare, pitanje je koje postaje sve aktualnije u vremenu kada sve više tvrtki posluje isključivo ovim putem, a posebice kad ovakvi slučajevi postaju predmet istrage USKOK-a.