Srbija počela s prodajom .срб domene: hoćete li kupiti svoju?

Srbija počela s prodajom .срб domene: hoćete li kupiti svoju?

Srbija ima novu vršnu nacionalnu domenu .СРБ, odnosno .SRB. Ova domena neće izbaciti iz upotrebe .RS domenu, već se radi o omogućavanju registracije domena napisanih ćirilićnim pismom. Uz ruski .рф,. Srbija je tako druga zemlja na svijetu koja koja koristi domene na ćirilici. IDN domene (eng. Internationalized Domain Name) su domene napisane upravo na nacionalnom pismu neke zemlje i radi se o svim znakovima koji ne nalaze u skupu 26 znakova engleske abecede. Znak svakog pisma zapisan je u Unicode tablicama.

.срб krenula s prodajom

Srbija ima novu vršnu nacionalnu domenu .СРБ, odnosno .SRB. Ova domena neće izbaciti iz upotrebe .RS domenu, već se radi o omogućavanju registracije domena napisanih ćirilićnim pismom. Uz ruski .рф,. Srbija je tako druga zemlja na svijetu koja koja koristi domene na ćirilici.

IDN domene (eng. Internationalized Domain Name) su domene napisane upravo na nacionalnom pismu neke zemlje i radi se o svim znakovima koji ne nalaze u skupu 26 znakova engleske abecede. Znak svakog pisma zapisan je u Unicode tablicama.

Dakle, domena нетокрација.срб je tehnički samo niz Unicode znakova koje treba pretvoriti u ACE oblik (eng. ASCII Compatible Encoding). Pretvorba je potreban iz razloga što DNS sustavi ne poznaju Unicode i lakše rukuju s ASCII zapisima.

Upravo iz tog razloga se događa i pretvorba u vašem internetskom pregledniku; nakon što unesete domenu na ćirilici, ona se pretvara u oblik xn--OSTATAK. “xn--” označava IDN domenu, dok ostali znakovi predstavljaju kombinacije Unicode znakova u domeni (naravno, u ACE obliku). Slično je i za domenama koje sadrže palatale.

Kako registrirati .срб domenu?

Trenutno, .срб domenu mogu registrirati samo korisnici .rs domene. Cijena za registre iznosi jedan srpski dinar, i ova početna faza traje šest mjeseci. U prva tri mjeseca moći će se registrirati one .срб domene koje su u izravnoj vezi s .rs domenama, a nakon toga će se moći registrirati i ostale slobodne .срб domene.

Prava na .rs domenu (a potom i za .срб domenu) imaju:

  • fizičke osobe koje su državljani Srbije;
  • pravne osobe sa sjedištem u Srbiji;
  • fizičke osobe – strani državljani, ako za administrativni kontakt navedu fizičku osobu sa prebivalištem u Srbiji ili pravnu osobu sa sjedištem u Srbiji;
  • pravne osobe u inozemstvu, ako za administrativni kontakt navedu fizičku osobu sa prebivalištem u Srbiji ili pravnu osobu sa sjedištem u Srbiji.

Hoćete li registrirati svoju .срб domenu?

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Tehnologija

Kako dobiti najbolju moguću kvalitetu slike na Zoomu, Meetu, Skypeu?

2020. je godina prijenosa uživo! A ako još uvijek ne znate što i kako raditi, ne brinite: stiže pomoć!

Što ste propustili

Društvene mreže

Kako je bilo biti Pipi usred “hajke” na brend, otkriva CM godine – Antea Franjić!

Antea ni ne pokušava pričati o broju mjehurića u bočici Pipija, ni koliko je narančasta njihova narančada, ali zato zna uzburkati online vode. Što se krije iza dovitljivog upravljanja društvenim mrežama koje joj je osvojilo nagradu za CM-a godine?

Tehnologija

Evo kako su Combisova cloud rješenja omogućila Rimac Automobilima da nastave razvijati C_Two i od kuće

Mislim da vam ni ne moramo govoriti koliko je dizajniranje automobila zahtjevan posao, ali što se dogodi kada ne možete do svog računala u uredu, a razvijate modele veličine desetak gigabajta?

Startupi i poslovanje

Lora Pleško: Kako voditi tim i tvrtku u doba krize?

Lora Pleško je CEO Mašinerije, tvrtke za razvoj mobilnih aplikacija i web rješenja. Ususret Ladies of New Business konferenciji Lora nam je prenijela iskustva o slaganju internih procesa za vrijeme remote rada.

Intervju

Stručnjaci: Zbog “pada” Štita privatnosti razmislite hoćete li koristiti američke servise kao što je Mailchimp 

Dok se čeka razjašnjenje odnosa između SAD-a i EU u kontekstu prijenosa podataka, tvrtke koje prenose podatke van Europske unije moraju dokazati da su poduzele dovoljne mjere zaštite. Konzultantica za zaštitu podataka, Vlatka Vuković, smatra da su pojedini servisi prešutjeli bitne informacije.

Kultura 2.0

S nagradom Europske komisije u ruci e-Škole nastavljaju digitalizirati 1317 škola u Hrvatskoj

Nagrađen i od Europske komisije CARNET-ov projekt e-Škole dokazao je kako je Hrvatska na dobrom putu da "odgoji" digitalno zrele škole. Što se sve događa u pozadini pripreme i realizacije takvog velikog projekta, u doba krize, saznali smo.

Intervju

Ovako izgleda Nanobitov proces razvoja igara koje svakodnevno igraju stotine tisuća ljudi

Hollywood Story i My Story jednostavno je igrati, ali koliko je jednostavno - ili komplicirano - napraviti uspješne 'casual' igre?