Combisovo studentsko natjecanje

Tim Do you even code? pokazao da zna – i pobijedio na hackathonu try{code}catch!

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Nakon 24 sata neprestanog programiranja, u sklopu Combisovog natjecanja try{code}catch u kojemu je sudjelovalo 18 timova, danas su proglašeni i pobjednici. Treće mjesto i 2000 kuna po članu tima osvojio je Desni klik, drugo i 2500 kuna po članu ide u ruke TeamThree, a prvu je nagradu, i 5000 kuna po timu, osvojio Do you even code.

pobjednici_do_you_even_code

Riječ je o drugom Combisovom natjecanju try{code}catch koje se po prvi puta održalo u novim uredima ove tvrtke, odnosno u istom poslovnom kompleksu, kako bi se sudionici mogli upoznati i s prostorom. Naime, ne staje sve samo na 24-satnom natjecanju – kao i prošle godine, neki od timova bit će pozvani da svoj projekt razvijaju u sklopu internog inkubatora Neostartupa. No, iako odluka o pobjedniku hackathona nije bila laka, odluka o tome tko će ući u Neostartup bit će još teža, naglasio je Mladen Maras, direktor hackathona try{code}catch i tehnički direktor Sektora razvoja i integracije aplikativnih rješenja u Combisu.

Hotelijerstvo, chatbotovi, computer vision

Što se tiče samog natjecanja, moglo se birati između tri ponuđene teme – aplikacija primjenjiva u hotelijerstvu, implementacija chatbota te aplikativno rješenje koje se bavi tematikom computer visiona. No, neki su timovi odlučili raditi na više tema odjednom pa smo tako imali nekoliko chatbotova koji su se mogli primijeniti u turističke svrhe.

A da timovima nije nedostajalo inspiracije, pokazuju i njihova imena – Pahuljice, Šlape ili AgroCore, od kojih je potonji prvi prezentirao svoju ideju, sustav za hotele.

Uz chatbotove do rezervacija ili dodatnih informacija

Uslijedio je Name not found, koji je osmislio event management sustav za kampove, dok je PeHPe predstavio chatbot za rezervaciju termina, bilo kod sportskih dvorana, bilo kod frizera. TeamThree, koji je osvojio drugo mjesto, uz pomoć kombinacije chatbota i computer visiona osmislio je sustav Explorer, koji će korisnicima omogućiti lakši pristup informacijama, poput dobivanja više podataka o znamenitostima koje ih zanimaju.

Best of the rest predstavio je aplikaciju ‘Zovi čovika’ putem koje se povezuju osobe koje traže i nude usluge, dok je NoPlayNoGain osmislio online zajednicu za dijeljenje brodova, Boaty.

Do you even code?, pobjednički tim, predstavio je sustav Travel.co namijenjen rezerviranju putovanja u paketima (i odabir lokacije, prijevoza, smještaja, aktivnosti…), dok je Žuti kišobran predstavio kombinaciju tražilice i chatbota za turističku ponudu, čija je posebnost što funkcionira na hrvatskom jeziku.

Dio natjecatelja odlučio se na kreiranje chatbotova.

Dio natjecatelja odlučio se na kreiranje chatbotova.

Sigurna vožnja uz aplikaciju

Na sličnom je tragu bio tim Coding Llamas koji je osmislio chatbot aplikaciju ne za rezervaciju smještaja, nego za informiranje o ponudi u okolici smještaja (znamenitosti, restorani…). A da i uslužne djelatnosti svoj softver imaju, pobrinuo se Krim Tim, dok su Tigrovi osmislili hotelskog asistenta chatbota. West Side se, poput Žutog kišobrana, pozabavio chatbotom koji funkcionira na jezicima iz regije, dok je tim Gamad predstavio sustav za potpomognutu vožnju, odnosno aplikaciju putem koje mobitel detektira stanje na cesti, kao i prometne znakove, i upozorava vozača ako je nešto od pravila prekršio.

We See Sharp upotrijebio je computer vision za prepoznavanje znamenitosti s fotografija korisnika, ne bi li im otkrio više informacija o njoj, dok je Desni klik odlučio uz pomoć chatbota turistima otkrivati savjete lokalaca, čime je osvojio treće mjesto.

Za kraj, predstavile su se Pahuljice koje su omogućile turistima pregled recenzija, ponude i interijera hotela uz pomoć computer visiona, dok je {team:33} uz sustav Tourney poželio omogućiti svakome da postane lokalni turistički vodič.

Uskoro i odluka tko dobiva priliku za daljnji razvoj ideje

Nakon prošlog hackathona, Combis je za četiri tima omogućio ulazak u Neostartup, odnosno daljnji nastavak i samostalni razvoj ideje koju su osmislili na natjecanju. Na tržište su time došle dvije aplikacije – pobjednička ER Scheduler, namijenjena automatizaciji izrade rasporeda smjenskog rada, te Olive Manager, rješenje koje uljarama omogućava upravljanje podacima te procesom prerade maslina i proizvodnje maslinovog ulja. Tko će sada dobiti sličnu priliku? Doznat ćemo za nekoliko dana.