Je li ovaj developer otkrio golu istinu o Bellabeatu (ili tek boljke mnogih startupa)?

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

iOS developer Božidar Ševo, nekadašnji zaposlenik Bellabeata, sinoć je objavio video o tom razvikanom domaćem startupu gdje u gotovo 40 minuta prepričava razne propuste koje je ta tvrtka napravila dok je u njoj radio, što izaziva popriličnu pažnju na društvenim mrežama. No, nakon odgledanog videa, ne mogu se ne zapitati – jesu li ti propusti relativno uobičajene boljke brzorastućih startupa ili ukazuju na nešto ozbiljnije?

Nedjelja je uvečer, mentalne pripreme za ponedjeljak su u tijeku. Ima li što bolje nego kad ti upravo u to vrijeme u sandučić stigne sočni trač o jednom od najrazvikanijih domaćih startupa? “Prava istina o Bellabeatu”, ime je videa koji je objavio nekadašnji iOS developer ove tvrtke, Božidar Ševo, kao dio svog video serijala na YouTubeu Gola istina.

No, prije svega, malo pozadinske priče za one koji nisu upoznati. Već se mjesecima po kuloarima vrte priče o tome da Bellabeatu na poslovnom planu i ne ide najbolje te da je pitanje vremena kad će tvrtka staviti ključ u bravu, na što se referira i sam Božidar u svom videu. No, kako u Netokraciji sa sigurnošću do ovog trenutka nismo uspjeli tu informaciju ni potvrditi ni negirati, do sada nismo pisali o toj temi.

Ipak, ovakav video bio bi svakako zanimljiv povod za dublje istraživanje priče, a kako svi novinari vole kad im u ruke dođe nešto potencijalno sočno, nadala sam se da će mi snimka Božidara Ševe otkriti dublje i potencijalne uzroke koji bi doveli do potencijalnog pada jednog od najrazvikanijih startupa.

Tipične boljke startupa ili?

No, u 39 minuta dugoj snimci, koja se od sinoć vrti društvenim mrežama te izaziva sve veću pažnju, a za pretpostaviti je samo da je ona višestruko veća u dark socialu, onom dijelu društvenih mreža i chat aplikacija koje nisu i neće biti dostupne javnosti (osim ako ne procure kakvi screenshoti poruka :), mnoge sporne stvari koje se u njoj navode, prema mom iskustvu s domaćim i stranim startupima, mogle bi se svesti upravo na – relativno tipične boljke startupa. Neorganiziranost, administrativna šlampavost, HR problemi, hypeanje vlastite slike u medijima, na društvenim mrežama i prema ostatku javnosti, razne growth hacking metode, poput kupovanja reviewa u trgovinama aplikacijama ili kreiranja landing web stranice za proizvod koji je tek u planu, ne bi li se provjerila zainteresiranost za njega… Nešto je za čime su posegnuli mnogi startupi, ali i druge domaće i strane već etablirane tvrtke. Da se razumijemo, ne odobravam niti opravdavam većinu tih metoda, ali ne bježim od toga da jesu uobičajena praksa.

Moram priznati da mi nije bilo lako napisati ovakav tekst, a da bude u potpunosti zaokružen. S jedne strane pratim priču o Bellabeatu na Netokraciji od samih početaka, a suosnivača Sandra Mura najlakše bih opisala kao hustlera – svjesna sam da nije njegovog takvog stava i ponašanja, Bellabeat bi bio daleko manje razvikan i financiran. No, problem kod hustlanja jest taj da ono nerijetko ne ostaje usmjereno samo prema “van”, investitorima, partnerima i javnosti, nego se prenese i na neke interne procese (ili nedostatak njih), posebice kod osoba koje nisu imale pretjeranog ranijeg poslovnog iskustva.

Hustlanjegrowth hacking i općenita šlampavost mogu biti sporni, ali ne i neuobičajeni

U slučaju da se potvrdi da je priča o zatvaranju Bellabeata istinita, neke od spomenutih situacija u videu doista su i mogle dovesti do toga (uz, naravno, neke poslovne odluke, tržište, sam proizvod…). Naime, i dalje stoji ona statistika da je jedan od najčešćih razloga za neuspjeh startupa sam osnovni tim, odnosno vodstvo, posebice kad se donedavno poslovno neiskusne osobe suoče s jedne strane milijunskim investicijama, a s druge s milijun problema od kojih mnogi zapravo nemaju nikakve veze s proizvodom koji razvijaju – od financijskih i pravnih preko administrativnih do onih koji se tiču čisto ljudskih odnosa, a upravo mi se ovo potonje čini kao glavni razlog zbog kojega danas pričamo o ovom videu.

Sporno itekako može biti i kako jedan startup pokušava rasti ne bi li ispunio očekivanja investitora i kupaca, a tu često nastupa marketinška metoda zvana growth hacking – kao i bilo koji hacking, i growth hacking može imati onu svoju mračnu i svijetlu stranu. Svijetli primjeri su oni koje koristi, primjerice, Airbnb pa i domaći Photomath, koji Božidar spominje kao primjer uređene tvrtke iz perspektive zaposlenika. Neke mračnije metode uključuju, primjerice, korištenje dark patterna u UX-u ili kupovinu fanova, followera ili, u ovom slučaju, recenzija aplikacija, što se često pokaže kao loša metoda.

Je li u slučaju Bellabeata, za koji Božidar tvrdi da je kupovao recenzije aplikacija, riječ samo o lošim marketinškim savjetima koje je startup dobio, što se može naslutiti iz videa, ili je to bio redoviti modus operandi, teško je reći, ali iako ne preferiram takve metode, smatram ih moralno i zakonski dvojbenima, jer se mogu svesti pod lažno oglašavanje, to, opet, doista nije tolika rijetkost, samo se o tome ne priča pretjerano javno.

Fake it till you make it, hustlanje ili jednostavno laganje – nazovite to kako hoćete, ali riječ je o praksi koja je u Silicijskoj dolini nešto uobičajeno, nerijetko poželjno i očekivano (dok ne prijeđe granice). I ne samo tamo – nikada neću zaboraviti nekoliko godina star slučaj startupa koji je pokušao pitchati priču kod nas tvrdeći da imaju najbrže rastući projekt za dijeljenje prijevoza na ovim područjima, pokazujući aplikaciju u kojoj je doista bilo mnoštvo oglasa za pronalazak suputnika ili vozača, mnogo više no što je u to vrijeme imao jedan BlaBlaCar. Srećom, uočili smo brzo da je riječ o scrapeanju postova iz Facebook grupa gdje su se korisnici doista objavljivali takve oglase. Aplikacija je služila kao generator takvih objava, iako zapravo nije imala mnogo korisnika (ako ih je uopće imala). Suočen s istinom, startuper koji je pitchao samo je rekao – heh, growth hacking.

Heh, doista. Ipak, čini se da taj smijeh može biti gorak ili sladak, ovisno samo o krajnjem ishodu – je li takav odabir puta na kraju doveo do uspjeha ili je bio samo jedna stepenica koja je vodila prema neuspjehu.

Ako ste preskočili ostalo, evo vodič kroz video

No, vratimo se na video – najveća zamjerka koju imam na njega je dužina, stoga izdvajam neke dijelove koji bi mogli biti najviše sporni (ostatak je u dobrom dijelu zapravo usmjeren na neke osobne odnose, razmirice i viđenja).

Nakon uvoda koji govori o odnosu prije samog zaposljenja u Bellabeatu, jer se Božidar i Sandro poznaju dulje vremena te je ponudu za posao dobio i prije diplome, oko 10. minute možete pogledati dio gdje Božidar priča o zapošljavanju preko studentskog ugovora i isplati prve plaće, a kasnije i dijelova plaće “na ruke”, za što tvrdi da je kasnije ukinuto te se plaća isplaćivala u cijelosti na račun. Oko 13. minute čut ćete više o činjenici da su on i nekoliko zaposlenika morali sami platiti nešto materijala za štand na sajmu CES u Las Vegasu, a novce za to su dobili natrag zadnji dan puta Oko 16. minute slijedi priča o hypeanju podataka o proizvodima u medijima, oko 19. o navodnom kupovanju recenzija aplikacija, a potom u 23. minuti slijedi dio o spomenutom growth hackingu.

Do kraja ćete naići na dio i o odlasku tima na Kanare, gdje se spornim pokazalo to što su zaposlenici morali sami platiti avionske karte, ali i o dodjeli dionica tvrtke zaposlenicima, što nije neuobičajeno kod startupa – iako autor videa smatra spornim to što su zaposlenici angažirali odvjetnike ne bi li se posavjetovali s njima oko tog dijela, mislim da je tu zapravo riječ o itekako mudroj odluci.

Sandro Mur: “Neistine i subjektivna mišljenja ne želim komentirati”

Sandro Mur, suosnivač Bellabeata, upitan za komentar na video, dao je izjavu koju prenosim u cijelosti:

Neistine i subjektivna mišljenja koje su izrečene u videu ne želim komentirati, čovjek je očito ogorčen i svojim je nastupom povrijedio i lažno optužio velik broj svojih bivših kolega. Ako vi želite objaviti neutemeljene izjave jednog čovjeka, iz YouTube videa, to govori o vama kao mediju, ali stvari koje su izrečene imaju osnove za tužbe.

(Gola) istina ili ne – ovaj slučaj pokazuje važnost interne komunikacije

Za kraj, Božidarov video ukazuje na nekoliko stvari koje smatram osobito bitnima, u ovom slučaju iz perspektive poslodavca. Interna komunikacija itekako je važna – i od strane vodstva prema ostatku tima, kojim će objasniti neke od svojih postupaka koje netko može smatrati spornima, i od tima prema vodstvu, kojim će pokazati smatra li neke od odluka koje dolaze “odozgo” spornima, zbog čega, što se može napraviti bolje i drugačije te na koji način.

Bez takve komunikacije, nažalost, riskirate da vaš “prljavi veš” netko iznese na društvenim mrežama i u medijima – bilo to istinito, neistinito ili negdje između, u doba kad se i vijesti i lažne vijesti šire munjevitom brzinom, mnogima će nakon objave biti manje bitno kamo prava priča doista naginje. A još kada to dođe u trenutku kada su govorkanja o zatvaranju tvrtke kao što je Bellabeat sve glasnija, zanimanje javnosti za  sadržaj, kao što je video jednog nezadovoljnog bivšeg zaposlenika, bit će poprilično veliko – čak će u doba kad je naša pažnja na internetu itekako kratka, strpljivo gledati video od 40 minuta ne bi li secirali nakon toga njegove sporne dijelove (kao što sam i sama to noćas radila).

Sad kad sam i ja razdužila priču, vrijeme je da je zaključim pitanjem za kraj: Da imate samo jedan proizvod koji razvijate, kome biste ga dali – Taylor Swift ili developeru? ;)