Zona24: Kako je portal 24sata.hr razvio 'društvenu mrežu' i sustav bedževa i nagrada za čitatelje

Zona24: Kako je portal 24sata.hr razvio ‘društvenu mrežu’ i sustav bedževa i nagrada za čitatelje

Prije nepuna dva tjedna na portalu 24sata pokrenuli smo svojevrsnu društvenu mrežu pod imenom Zona24. Koncipirana je oko naših registriranih korisnika, odnosno njihovih komentara, a sve je zaokruženo jednim gaming/loyality konceptom. Trenutačno je u otvorenoj beta fazi i dostupna je svim registriranim korisnicima. Razvoj Zone24 trajao je gotovo godinu dana, no prve ideje javile su se prilikom posljednjeg redizajna portala, o kojem je Netokracija pisala. Ona je proizašla iz naše želje da na 24sata stvorimo uvjete u kojima bi se kvalitetni komentatori mogli istaknuti, ali i da im se na neki način odužimo.

Zona24

 

O razvoju projekta Zona24, portala 24sata, za čitatelje Netokracije piše Bojan Rodik, community menadžer 24sata, te voditelj projekta Zona24: 

Prije nepuna dva tjedna na portalu 24sata pokrenuli smo svojevrsnu društvenu mrežu pod imenom Zona24. Koncipirana je oko naših registriranih korisnika, odnosno njihovih komentara, a sve je zaokruženo jednim gaming/loyality konceptom. Trenutačno je u otvorenoj beta fazi i dostupna je svim registriranim korisnicima.

Razvoj Zone24 trajao je gotovo godinu dana, no prve ideje javile su se prilikom posljednjeg redizajna portala, o kojem je Netokracija pisala. Ona je proizašla iz naše želje da na 24sata stvorimo uvjete u kojima bi se kvalitetni komentatori mogli istaknuti, ali i da im se na neki način odužimo. Oduvijek smo na komentare korisnika gledali kao na produžetak našeg sadržaja, odnosno smatramo da oni obogaćuju same članke. Ipak, neki su komentatori odskakali po kvaliteti. S druge strane, zbog velikog broja komentara, znali su se “izgubiti” u masi.

Launch Zone24 rezultat je nekoliko manjih faza i svaka je bila svojevrsan izazov u kojem smo i sami učili. Prvi korak koji smo napravili za cilj je imao smanjivanje “šuma” među komentarima. To smo riješili definirnjem jasnih pravila komentiranja. Svako pravilo sada ima određenu “težinu” i vodi nekoj vrsti zabrane, pa korisnici uvijek znaju na čemu su. U praksi, to je pridonijelo kvaliteti komentara, ali i olakšalo posao administratora.

Izgled profila

 

Nakon toga krenuli smo s definiranjem same Zone24. U Hrvatskoj nema sličnog koncepta na news portalima, pa smo primjere potražili kod drugih, poput The Huffington Posta, koji koristi bedževe. Isto tako, preporučam knjigu ‘Game-Based Marketing: Inspire Customer Loyalty Through Rewards, Challenges, and Contests‘ autora Joselin Linder i Gabe Zichermanna. Ona je bila izvor vrijednih informacija i primjera kako gaming /loyality funkcionira u praksi. S vremenom je cijeli community projekt dobio jasne obrise. Odlučili smo se za dvije osnovne funkcionalnosti, koje su odredile daljnji smjer razvoja:

 • osvajanje bedževa
 • bodovanje aktivnosti na portalu

Mnogi će zacijelo odmah pomisliti na Foursquare, koji funkcionira na sličan način. Činjenica je da nam je ta mreža bila uzor za mnoga rješenja, no ona je ipak geolokacijski servis, dok je Zona24 koncipirana oko sadržaja portala 24sata.

Svaka akcija ima – reakciju

Bedževe će dobivati oni koji učestalo koriste određene alate ili su izrazito aktivni u pojedinim rubrikama. Sam bedž je i svojevrsna identifikacija korisnika: kako je većina njih vezana za rubrike, članovi Zone24 mogu istaknuti one koji su im najdraži.
Bodovi se osvajaju samom aktivnošću na portalu:

 • logiranjem
 • komentiranjem
 • čitanjem članaka
 • korištenjem alata
bedževi!

 

Korisnici se potom svrstavaju na ljestvici, tako da se oni najaktivniji uvijek istaknu. Najveći je izazov bio definirati formulu po kojoj će se zbrajati i oduzimati – trebalo je naći balans u vrijednostima pojedinih aktivnosti. Posao je dobrim dijelom odradio naš programer Stjepan Zlodi, koji je, vjerujemo, došao do poštenog i poticajnog ključa za izračun.

Iako će omogućiti da se pojedini korisnici Zone24 istaknu, jasno je da bodovi i bedževi ipak nisu dovoljni za dublju integraciju zajednice. Zbog toga smo na kraju u koncept odlučili dodati mogućnost praćenja korisnika. Princip je više – manje isti kao i na Twitteru, a prate se komentari na članke. Sve aktivnosti prikazuju se u za to predviđenom tabu na profilu, koji je time postao centralno mjesto za sve informacije o Zoni24.

Benefit za krajnje korisnike

Kao i kod svakog gaming koncepta, računamo da bi nam to s vremenom trebalo utjecati na čitanost članaka. No isto tako znamo da će pažnja korisnika s vremenom padati, osobito nakon što osvoje sve bedževe ili budu u vrhu ljestvice dulje vrijeme. Uz to, zaključili smo da ne bi bilo fer da 24sata profitira (u obliku porasta page vieweva), a registrirani korisnik ne dobije ništa zauzvrat. Zbog toga je osmišljen sustav benefita, odnosno koristi koje će članovi Zone24 imati od sudjelovanja. On će se početi primjenjivati nakon što čitav projekt završi s beta testiranjem. Zamišljeni su tako da onima koji ih osvoje daju pristup novim sadržajima ili nagradama.

Gledajući unatrag, Zona24 daleko je kompleksnija od naših prvotnih planova. To ne znači da je njezin razvoj gotov – prostora za napredak uvijek ima. Daleko od toga da smatramo da će ona postati društvena mreža u smislu u kojem ih većina ljudi percipira. S naše strane bit će nam drago ako čitatelji u njoj nađu zabavu, poticaj za raspravu i povežu se s korisnicima s kojima dijele razmišljanja. Vjerujemo da će u konačnici podići i kvalitetu samog sadržaja na portalu 24sata.

Komentari

 1. Igor

  Igor

  19. 03. 2012. u 10:00 am Odgovori

  24 – Vas sadrzaj je desno orjentisan, pun ksenofobije, ismijavanja susjeda i slicnih manifestacija – prica o isticanju kvalitetnih komentara je smijesna, sta cete isticati – one svoje citaoce koji mrze vise od ostalih? Upravo su takva bila moja iskustva o vasem vebu kada sam vas zadnji put sa gadjenjem otvorio prije godinu dana.

  Imate vrlo lijep pozdrav iz Sarajeva.

 2. mileni

  mileni

  25. 03. 2012. u 4:06 pm Odgovori

  Upravo to. Odlicna zamisao, ne znam kako je provedena u djelo, jer 24sata nikako ne posjecujem. Valjda jedini portal koji je “žući” od index.hr-a i net.hr-a. Zutilo bez ikakve vrijednosti. Papirnato izdanje prati u stopu. Iskreno, ne shvacam tko uopce posjecuje takve portale, i/ili cita takve novine.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Što ste propustili

Novost

Hakirani profili Applea, Ubera, Jeffa Bezosa… U sklopu Bitcoin prijevare

Među pogođenim profilima, putem kojih prevaranti pokušavaju izmamiti od pratitelja da im se pošalju kriptovalute, uz obećanje da će svaku zaprimljenu pošiljku vratiti natrag poduplanu, našla su se mnoga poznata i verificirana lica, ali i “obični” profili. Odlučio sam vratiti zajednici. Svi bitcoini poslani na moju adresu bit će vraćeni u duplom iznosu. Radit ću […]

Startupi i poslovanje

Unatoč krizi, Q agency zapošljava i širi poslovanje – što im je pomoglo u prodaji i organizaciji posla?

Hrvatska softverska agencija Q danas umjesto da otpušta - zapošljava, što im je pomoglo u prvom valu širenja COVID-19 bolesti da nastave dalje širiti poslovanje i uspješno odrađivati dogovoreno?

Startupi i poslovanje

Bez vas ne može: Sistemski inženjeri, tražite li novu priliku u vrijeme krize?

Ako ste u dubini istinski "problem solver", vi ste pravi kandidat za domaće timove koji i najzahtjevnijim korisnicima mogu olakšati poslovanje.

Kultura 2.0

Mladi u Hrvatskoj imaju najbolje digitalne vještine u čitavoj EU

U istraživanju u kojem se ocjenjivala sposobnost pregledavanja interneta, korištenja digitalnih alata i aplikacija Hrvatska je odnijela prvo mjesto u čitavoj EU.

Kultura 2.0

Spotify je od danas službeno dostupan u Hrvatskoj!

Neka me netko uštipne. Stigao je i ovaj dan, Spotify je u Hrvatskoj.

Digitalni marketing

Od srijede stiže Spotify? Što će sad Deezer, ali i oglašivači, telekomi i podcasteri

Ako Spotify ovaj tjedan dođe u Hrvatsku u 'paketu' s drugim zemljama regije i Rusijom, mogao bi dobro doći hrvatskim glazbenicima i izvođačima koji su u doba koronavirusa morali otkazati koncerte. Oglašivači i podcasteri bi također mogli okrenuti glave...