Kako investitori evaluiraju startupe? Otkriva Erik Bovee iz Speedinvesta

Kako investitori evaluiraju startupe? U Zagrebu otkriva Erik Bovee iz Speedinvesta

Sljedeći tjedan vrijeme je za novi Master Class koji se održava u sklopu Zagrebačkog inkubatora poduzetništva, a ovaj puta u posjet stiže Erik Bovee, osnivač i partner Speedinvesta. Erik će u četvrtak, 8. prosinca, govoriti o tome kako pronaći investitora, objasnit će kako investitori procjenjuju kompanije te kako razmišljaju kada donose odluke o investiciji.

erik_bovee_cover

Erik Bovee osnivač je i partner Speedinvesta, a u Zagreb dolazi povodom sljedećeg Master Classa, koji organizira Zagrebački inkubator poduzetništva. Erik će govoriti o tome kako pronaći investitore, objasnit će kako investitori procjenjuju kompanije te kako razmišljaju kada donose odluke o investiciji. Posjetitelji će moći saznati i kakve sve vrste kompanija, tj. startupa u Speedinvestu susreću te što prilikom podizanja investicija funkcionira, a što ne.

Erikova biografija je poprilično šarolika. Iako je krenuo u inženjerskom smjeru, na kraju je odlučio postati profesor što je rezultiralo time da na Sveučilištu Oxford diplomirao filozofiju i književnost. Međutim, za boravka na Oxfordu 2000. godine, s prijateljem je odlučio investirati u razvoj mladih tehnoloških kompanija, prikupivši na početku 7 milijuna dolara. Sve od tada, Erik pomaže mladim talentima u razvijaju njihovih proizvoda, pronalasku tržišta i prikupljanju sredstava.

Idealan investitor pomaže u prijelazu s europskog na američko tržište

Između ostalog, Erik smatra kako investitora treba dobro istražiti, vidjeti kakav će biti investicijski ciklus te jesu li investitori uložili i u konkurente. Najidealniji investitori su oni koji pomažu u prijelazu s europskog na američko tržište. Biti poduzetnik je kada ste svjesni da je sve relativno nesigurno, ali i da imate mogućnost da od ničega napravite nešto. Također, može se reći da je Erik jako strastven kada je riječ o projektima koje uzme “pod svoje”. Primjeri takvih projekata su Wikidocs, indoo.rs, sip:wise, Usernap.

Pa ako želite iz prve ruke čuti kako se sve pokreće i koje vještine su vam potrebe za uspješno stvaranje i napredovanje vašeg startupa ili ideje, ne zaboravite četvrtak, 8. prosinca, kada Erik drži predavanje u sklopu Master Classa, a početak je najavljen za 17:30 sati.

Prijavite se možete putem sustava Entrio, a organizatori podsjećaju kako je broj mjesta ograničen. Partner ZIP Master Classa je HAMAG-BICRO, a više informacija o događaju može se pronaći na službenim stranicama.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

“Kod nas toga nema”: Samo 16% žena u hrvatskoj IT industriji nije doživjelo spolnu diskriminaciju

“Nejednakost je samo u Vašoj glavi, da manje sjedite pred pudijerom, a više pred knjigom nebi vidjeli nejednakost”.

Tehnologija

Klijenti banaka imaju sve manje vremena: Kako banke razvijaju digitalne proizvode za njih?

Digitalna transformacija mijenja iz temelja različite industrije. Koje vještine su vam potrebne ne bi li u jednoj od njih temelje gradili upravo vi, saznali smo od product ownera i managera Raiffeisen banke.

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Tehnologija

Hardverski vodič za sve trenutne i buduće influencere, freelancere i gamere

Kraj jedne godine i ulazak u novu možete pamtiti po retrospektivi na prošle uspjehe i neuspjehe te novogodišnjim planovima koji su se izjalovili do sredine siječnja. A možete i po tome kako ste napokon odlučili napraviti prvi korak prema ostvarenju svog influencerskog, gamerskog ili freelancerskog sna. Hardver možda nije najvažnija stvar u toj priči, ali je sigurno bitna stvar za početak.

Novost

Albert Gajšak otkrio zašto je mentoriranje od Cara vrjednije od njegovih para

Mentoriranje nije samo za startupe u akceleratorima, već nam svima može pomoći bilo da smo mentor ili mentorirani kako pokazuje i uspješan primjer osnivača Makerbuina i Infinuma.

Sponzorirano

Privući i zadržati zaposlenike nećete šarenim uredom, ali hoćete agilnom transformacijom

Neki nabavljaju stolni nogomet i šarene vreće za odmaranje, neki organiziraju filmske večeri i zabave petkom, a neki se obraćaju - agilnom treneru.