Znate za Bitcoin i Ethereum, ali što znate o (Ripple) XRP-u, 3. kriptovaluti po tržišnoj vrijednosti?

Znate za Bitcoin i Ethereum, ali što znate o (Ripple) XRP-u, 3. kriptovaluti po tržišnoj vrijednosti?

Krajem prošlog mjeseca u Zagrebu je organiziran prvi meetup u Hrvatskoj posvećen XRP-u, gdje se okupilo 15-ak osoba zainteresiranih za ovu kriptovalutu, a neki su potegli na događaj i iz susjedne Slovenije.

Ova kriptovaluta možda nije podigla interes kao daleko popularniji Bitcoin, ali svakako je zanimljiva. Po čemu, ali i kako se razlikuje od ostalih te što je zapravo Ripple, a što XRP, otkrio mi je organizator meetupa Dario Šuveljak, kripto entuzijast, web dizajner i dizajner infografika. Upravo spoj svih tih njegovih interesa možete pronaći na njegovoj stranici stedas.hr, a meni je u razgovoru otkrio kako ga je zarazila ova moderna “kripto-zlatna groznica”.

Moj interes za kriptovalute započeo je 2017. kada je glavni “buzzword” bio Blockchain. Zanimala me je ta nova disruptivna tehnologija o kojoj svi pričaju i krenuo sam s istraživanjem. No, osim same tehnologije Blockchaina, zanimala me je i investicijska strana cijele priče – pa sam se informirao u vezi Bitcoina. Iako je tada, 2017., već bilo više od 1000 kriptovaluta, najviše medijske pažnje je imao upravo on – i to ne bez razloga. Njegova cijena je značajno rasla u zadnjim godinama da bi u prosincu 2017. dosegla svoj vrhunac (19.783,21 dolara).

Što je Ripple, a što XRP?

Ipak, veći interes kod njega je izazvao XRP, koji se često miješa s Rippleom, a Dario mi objašnjava da su to dva odvojena pojma i tako ih treba i koristiti.

Ripple je fintech kompanija koja prodaje softver bankama i financijskim institucijama, a XRP je digitalna valuta (digital asset) koja omogućava brz i jeftin transfer u prekograničnim plaćanjima. Ripple je nositelj XRP-a, ali nije tvorac. XRP su poklonili Rippleu njegovi tvorci – Arthur Britto, Jed McCaleb i Chris Larsen. Ripple drži otprilike 60% svih XRP-a koji postoje (60 milijardi). Taj XRP pripada dioničarima Ripplea, na koje Ripple ima fiducijarnu dužnost.

Usporedba s drugim kriptovalutama

XRP je danas treća kriptovaluta po tržišnoj vrijednosti u svijetu, iza BTC i ETH, od preko 4800 trenutno izlistanih na CoinMarketCapu, dodaje Dario te naglašava razlike između XRP-a i Bitcoina. Riječ je o dvama kriptovalutama s različitim tehnološkim karakteristikama koje imaju potpuno drugačiju namjenu.

Prilikom uspoređivanja XRP-a s drugim kriptovalutama uočio sam značajne prednosti i razlike u principima i tehnologiji – brzina, efikasnost, skalabilnost i cijena transakcije su prevagnule u korist XRP-a. Osim toga, tržište koje cilja XRP i Ripple (prekogranična plaćanja) je zaista ogromno i mjeri se u milijardama dolara.

Glavna zadaća XRP-a je medijacija u razmjeni (bridge asset), npr. ako želite poslati uplatu nekome u Mexico, a plaćate US dolarom tada XRP služi za konverziju dolara u Meksički pesos.

Također XRP ima jedinstvenu ulogu u plaćanjima financijskih institucija koje žele osloboditi kapital u svojim nostro/vostro računima diljem svijeta koristeći ODL – On-Demand Liquidity, odnosno likvidnost na zahtjev. Neke procjene govore o tisućama milijardi dolara koje se trenutno nalaze na tim računima, što je mrtvi kapital.

Dario ističe i druge prednosti XRP-a u odnosu na druge kriptovalute, a to su brzina (4 sekunde po transakciji, dok transakcija kod Bitcoina može trajati od 10 do 60 minuta), povoljnost transakcija ($0.0004 po transakciji, dok kod Bitcoina ona iznosi od 0,5 do 45 dolara), količina (omogućava do 1500 transakcija u sekundi, dok Bitcoin omogućuje njih 7-10), i činjenicu da troši znatno manje električne energije od popularnijih kriptovaluta, koje su zbog toga bile kritizirane.

Danas Ripple surađuje s više od 300 financijskih institucija u svijetu među kojima su najveće banke (MUFG, Santander,  StandardChatered, Westpac, SEB, American Express, BBVA, SBI, UBS, UniCredit…).

Ovdje je bitno napomenuti da je riječ o partnerstvima unutar RippleNeta – internacionalne mreže za prekogranična plaćanja (slično SWIFT-u). Trenutno, XRP ne koriste banke radi nereguliranog tržišta i neusklađenosti legislativa na globalnoj razini. Ali, određeni pomaci se primjećuju i uskoro će banke moći držati i koristiti kriptovalute (pa tako i XRP).

S druge strane, XRP koriste poznate financijske institucije za prijenos novca (remittance companies) kao što su: MoneyGram, TransferGo, InstaRem, InterBank, Viamericas, SendFriend, MercuryFX, FlashFX i desetine drugih…

Druga područja primjene XRP-a:

 1. Mikroplaćanja putem platforme Coil koja omogućava monetizaciju sadržaja na web stranicama i blogovima gdje autori sadržaja bivaju plaćeni u XRP-u
 2. Slanje tipova (napojnica) na Twitteru i putem XRP Tip Bot aplikacije. Svaki korisnik može poslati ili primiti do 5 XRP-a u svakom postu na Twitteru (tzv. digitalne virtualne napojnice)
 3. Kripto zajmovi i čuvanje (loans and custody) – Nexo, Polysign, Coinbase Custody
 4. Pametni ugovori“ na Codius platformi (smart contracts)
 5. Rezervacije putovanja i smještaja (Travala.com)
 6. Korištenje XRP-a u igrama (Forte platforma) itd.

Prvi meetup XRP entuzijasta u Hrvatskoj

Prvi meetup u Zagrebu okupio je nekolicinu entuzijasta koji se u ostalo vrijeme druže i informiraju virtualno.

Što se tiče zajednice koju okuplja ova kriptovaluta, moj sugovornik navodi da trenutno ima 1,8 milijuna korisnika XRP novčanika, odnosno walleta, u svijetu. A nakon druženja u virtualnom svijetu, poput web stranica posvećenih upravo ovoj temi, kao što su XRPchat.com, ali i Twitter, Dario je sa svojim bratom Marijem, organizirao i druženje XRP entuzijasta u Zagrebu.

Na meetupu samo razgovarali o XRP-u, njegovoj važnosti u Fintech industriji, karakteristikama i tehnologiji te budućnosti i investiranju. Pričalo se o implementaciji i upotrebi XRP-a u svakodnevnom životu, monetizaciji web stranica, blogova, putem mikroplaćanja u sustavu Coil, korištenju kriptonovčanika, ali i zakonskoj strani priče te oporezivanju kriptovaluta.

Trenutno su najveće prepreke u domeni zakonodavstva (neregulirano tržište), značajna volatilnost kriptovaluta (iznenadne promjene cijena) i nedovoljna svijest građana.

Iako se u Hrvatskoj još ne može pronaći konkretan slučaj korištenja XRP-a, kao što je kupovina pive u restoranu ili rezervacija smještaja, ovaj sastanak je bio od izuzetnog značaja za jačanje XRP zajednice u Hrvatskoj i regiji te za stvaranje temelja za širenje svijesti i većoj upotrebi XRP i kriptovaluta u svakodnevnom životu.

XRP se odnedavno može zamijeniti za kune u – pošti

Možda se XRP još nigdje kod nas ne može koristiti, ali nedavno se može mijenjati, uz razne druge kriptovalute, u – Hrvatskoj pošti. Naime, od 9. prosinca Ripple, odnosno XRP, može se uz ostale četiri najpopularnije kriptovalute, Bitcoin, Ethereum, Stellar i EOS, zamijeniti za kune u poštanskim uredima. Više informacija može se naći na stranici crypto.posta.hr, a cijeli projekt napravljen je u suradnji s tvrtkom Electrocoin, koja pet godina uspješno vodi servis bitcoin-mjenjacnica.hr.

Dario smatra da je Pošta ovim potezom pokazala da je svjesna važnosti praćenja i podržavanja novih tehnologija.

S obzirom na svoju razgranatu mrežu u cijeloj Hrvatskoj, ovaj će potez sigurno doprinijeti jačanju svijesti o kriptovalutama i dodatno potaknuti tržište za njihovo korištenje. Za očekivati je da će i druge financijske institucije, online trgovci, te, u konačnici, i banke, početi nuditi ovakve usluge.

Kriptovalute u idućem desetljeću

Za kraj razgovora, s obzirom na to da smo i na kraju godine, pitala sam Darija koja su njegova predviđanja za svijet kriptovaluta 2020., ali i desetljeće pred nama.

Vjerujem da će 2020. biti godina u kojoj ćemo vidjeti konkretne slučajeve korištenja kriptovaluta, i to posebice onih koje rješavaju važne, velike probleme današnjice. Najveće promjene će doživjeti financijski sektor (fintech), ali i ostali sektori poput distribucije i kontrole roba, auto industrija, tržište nekretnina, sustavi za identifikaciju… 2020. će biti prva godina kada će banke moći prodavati/držati kriptovalute.

Što se tiče Ripplea i XRP-a, vjerujem da postoji velika vjerojatnost da će banke konačno početi koristiti XRP za likvidnost na zahtjev i na taj način osloboditi velike količine novca koji je trenutno “zarobljen” u nostro/vostro računima diljem svijeta.

Tržište kriptovaluta je još uvijek u razvoju i ovo su sami počeci stvaranja nove digitalne ekonomije koja će bez sumnje imati veliki utjecaj na naše živote u sljedećem desetljeću, zaključio je Dario.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome)
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime (Hrvoje Lončar) ili barem ime i inicijala (Hrvoje L.) te pravu email adresu. Kako koristimo podatke koje tamo ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

 1. ludi panj

  ludi panj

  18. 12. 2019. u 11:18 am Odgovori

  Sad kad svatko radi šta hoće jer nema sigurnosnih protokola,
  osim povremenih mikrotransakcija koristiti kriptovalutu
  za nešto ozbiljno mogu samo avanturisti,

  a kad banke preuzmu kripovalutu dobit ćemo ono šta imamo sa papirićima
  ali malo blažu varijantu,
  sigurnost s jedne strane,
  a s druge strane sporost, birokraciju i povečanu cijenu transakcija.

  treba se dotaknuti i ekološke varijante kriptovaluta,
  sam bitcoin troši energije kao osrednje velika država,
  a praktički ne stvara nikakvu dodanu vrijednost

  “činjenicu da troši znatno manje električne energije od popularnijih kriptovaluta”, ma nemoj, a koliko to ?
  i da troši 20% bitcoinove potrošnje previše je

  zanimljivo je to promatrati sa filozofskoh stajališta,
  imamo dva vruća trenda istovremeno, pregrijanu zemlju i ložača kriptovalutu
  nitko neće spomenuti slona u staklarni jer svatko ima svoje interese
  novinari neće pljuvati, bar ne glasno po enormnim resursima koje gutaju kriptovalute,
  jer su kriptači progresivno trendi,
  a najveća ljubiteljica trećeg kamenčića od sunca Greta je vjerojatno svoj stolac od 10000$ kupila kriptovalutama pa šuti

  pa zaboga Gerald Cotten je unesrećio 75,000 ljudi i izgubio 128m $ u bitcoinima
  jer je pazite novac držao na svojem lapu.

  Zamislite direktora npr. Zabe ili PBZ-a da se sa svim našim parama u đepu šeće po Indiji,
  to je otprilike taj odnos.

  jesi sigurna Mia da je ovo intervju, a ne sponzoriranj članak
  daj malo (za)biberi 😉 sa pravim pitanjima, previše si nježna

  ni riječi o sigurnosti, kladim se da je potencijalnim korisnicima XRP-a to prvo pitanje.

 2. Dario

  Dario

  18. 12. 2019. u 12:09 pm Odgovori

  >> Nisam siguran što točno misliš pod „sigurnosni protokol“?
  XRP ledger je vrlo siguran i do sada nekompromitiran blockchain sa više od 50 milijuna uspješno zatvorenih „blokova“ (ledgers) u zadnjih 7 godina postojanja. Znači, transakcije su sigurne.
  Slažem se da je stvarno korištenje kriptovaluta zanemarivo u odnosu na fiat, ali i to se polako mijenja…

  >> Bitcoin troši energije kao Austrija – 9 mil stanovnika (73.12 TWh).
  Za usporedbu, XRP troši izuzetno malo energije (jer se ne „majna“) kao malo mjesto od cca 200 stanovnika (0.001 TWh, čak manje i od VISA).

  >> Siguran sam da ovo nije sponzorirani članak 🙂 – nemam nikakve veze sa kompanijom Ripple niti sam plaćen za pisanje ovakvog članka. Vjerujem u XRP i budućnost koju donosi u financijskom sektoru. Članak sadrži činjenice i trudio sam se napisati što objektivnije.
  Sve je u konačnici provjerljivo na našem dobrom starom prijatelju – Google!

  Ako se želiš dodatno informirati o XRP-u predlažem da posjetiš http://www.stedas.hr

  • ludi panj

   ludi panj

   18. 12. 2019. u 1:07 pm Odgovori

   pa kao što banke imaju sigurnosne protokole o čuvanju, distribuciji, fizičkog i virtualnog novca.
   protokole i standarde koje su gradile godinama, uložile nemale pare u njega
   referencirao sam se na tragikomčan gubitak 128m $ bitcoina,

   predpostavljam da koristite neke backup standarde za početak,
   ne nosite ključeve okolo na lapovima po striptiz barovima i tako to.
   ne zanima me previše, a bojim se da ako te pitam da ćeš odgovoriti

   netreba mi ništa više od TransferWise-a da zamjeni bankarsko iživljavanje naknadama,
   ne kupujem drogu, dječju pornografiju preko dark stranica da bi se trebao skrivati iza krpto valuta,

   evo čisto na mom primjeru nagovori me na XRP
   ne blogam, ne tweetam, ne kupujem sitnice u igrama,
   putujem u inostranstvo par puta godišnje booking.com recimo,
   plačam karticama, ne gledam na svaku lipicu, ostavljam napojnice ako sam sretan,
   kupujem vanka hardware/software/ostale gluposti sa sigurnih stranica
   reklo bi se prosječan ‘rvat panj.

   ovo zadnje malo malo sam zbunjen
   piše u “post_catagory” intervju, Mia spominje razgovor,
   a ti da si napisao članak. no nema veze, tehnikalije

 3. Dejan

  Dejan

  18. 12. 2019. u 6:39 pm Odgovori

  Ja sam kupio neki paket tog XRP i platio 1046kn.
  Dobio sam karticu od njih sa pinom i ulogovao sam se na stranicu koju su mi poslali.
  I do dan danas neznam koliko sam dobio XRP za 1046kn i nemogu nigdje da provjerim.
  Svaki put kada sam poslao mail za pomoc samo me prebacuju sa jedne stranice na drugu i opet nista.
  Kome se u Hrvatskoj mogu obratiti za pomoc?
  Hvala…..

 4. Vedran

  Vedran

  18. 12. 2019. u 10:14 pm Odgovori

  Riplle nemoze dodat vode chainlink, pump dump shema. Uloze u marketing na pumpaju se po YouTube ljudi kupuju na caku bit ces miljoner za godinu dana. Toga vise nema. Jedini smart contracts koji ce koristiti banke i koji ima sve protokol je chainlink.

 5. Eustazije

  Eustazije

  18. 12. 2019. u 10:46 pm Odgovori

  XRP je na zalost najvece razocarenje u cryptolandu, supply je ogroman, vecina supplya je u vlasnistvu tvrtke Ripple i prakticki XRP token je nepotreban, ako Banke ili bilo tko zeli koristiti Ripple kao kanal (umjesto swifta npr) mogu to raditi i bez tokena, tvrtka Ripple to dopusta (naravno samo kako bi dosli do partnerstva da okolo to mogu velicati i stvarati hype), no u konacnici token nema nikakvu stvarnu vrijednost niti ima strategije da se stvori stvarna potraznja za njime (dobru pozicinu drzi naravno hype ili tvrtka sama regurila cijenu obzirom da su kod najveceg povijesnog rasta izvukli dovoljno fiata da rade sto zele), nigdje nisam vidio pravu strategiju kako se planira stvoriti potraznja za XRP tokenom (ne govorim o spekulacijama). Takoder obzirom da je vecina supplaya na pojedinim adresama odnosno u vlasnistvu tvrtke Ripple, to nema nikakve veze s kljucnim temeljima cryptovaluta, a to je decentralizacija. Zaobilazim u sirokom luku, obzirim da navedena kompanja ne donosi nikakvu revoluciju, prakticki samo zamjenjuje jedan centralizirani sustav s drugim.

  • Dario

   Dario

   20. 12. 2019. u 1:42 pm Odgovori

   Za primjer, poznata tvrtka za transfer novca MoneyGram koristi XRP za prekogranična plaćanja (USD > MXN). Do sada je transferirano više od $100M putem sustava ODL (on-demand liquidity – likvidnost na zahtjev).

   Tvrtka Ripple je investirala više od $500M u razne blockchain kompanije kako bi se što bolje i brže razvijao XRP ekosustav. Za sve nove tehnologije je potrebno vrijeme – tako je i sa XRP-om i kompanijom Ripple.

 6. Ivan

  Ivan

  19. 12. 2019. u 10:23 am Odgovori

  Ostavite se ripplea, prava kripto-valuta je Bitcoin, ripple nema ni svoj blockchain i pre-mined je cijeli. Sve ovo što se navode kao prednosti Ripplea i nedostaci Bitcoina, varaju ljude, koji ne razumiju što je bitcoin i koju revoluciju je pokrenuo, to nisu nedostaci to je snaga Bitcoina. Rippleov najveći use case je što je obrlatio početnike u cryptu koji su kupovali ripple po .30 dolara jer im se cijena činila jeftinom i što su im obećavali rast kao bitcoin. Vješto upakirana korporacijka prevara upakirana u trend kripto-valuta.

  • Dario

   Dario

   20. 12. 2019. u 1:52 pm Odgovori

   Isto se može onda reći za BTC – možeš mi reći kako se danas osjećaju oni koji su ga kupili po $20 000?

   Što se tiče tvojeg komentara da XRP nema svoj blockhain niti je kriptovaluta:
   XRP ima svoj “blockchain” – kontinuirano rastući popis zapisa (ledgers) koji su povezani i osigurani kriptografijom, na distribuiranoj knjizi. Svaki ledger sadrži kriptografski hash iz prethodnog bloka, vremensku oznaku i podatke o transakcijama – zvuči mi poprilično kao “blockchain”, jel’ da?

 7. Dinko

  Dinko

  19. 12. 2019. u 12:32 pm Odgovori

  Joj radije prodaj taj XRP i kupi BTC. Taj XRP je jedino za kratku zaradu. Kaj ne vidite da vam uvaljuju spiku i prodaju milijune XRP/USD i XRP/BTC svaki mjesec, zato cijena pada neprestano godinama, oni se iz toga financiraju za svoje marketing i lobiranje, a banke ce na kraju koristit svoj blockchain, npr u EU, CBDC a baza mu je slicna BTC-u.

 8. Irena Salopek

  Irena Salopek

  25. 01. 2020. u 11:33 pm Odgovori

  Poštovanje! Kupila sam nedavno paket XRP (bile su objave svugdje po internetu). Platila sam nekih 300-njak kn, za to mi je rečeno da ću dobiti cca 150 XRP. Ulogirala sam se preko stranice koja mi je pisala u papirima. Obzirom da sam početnik, nemam pojma gdje i kako započeti sa bilo kakvim kupnjama/prodajama. Pišem i šaljem mailove, odgovaraju samo s nekim stranicama gdje mogu čitati o kriptovalutama, nije to to što mi treba. da li je uopće to dovoljno za početak, radi li se o nekoj prevari?

  • Martin

   Martin

   20. 04. 2020. u 5:55 pm Odgovori

   Imao sam sličan problem, ali kontaktirao sam tvrtku i poslali su mi drugi e-mail s detaljnim uputama. Možda imate isti problem i e-pošta vam je poslana na SPAM. Dobro sam

  • Josip

   Josip

   09. 07. 2020. u 3:59 pm Odgovori

   istu priču, e-mail koji sam imao u SPAM-u, hvala da sam kontaktirao prodavača i rekli su mi sve, sada imam kriptovalute i edukativne materijale. ohladiti!

 9. Marko

  Marko

  24. 03. 2020. u 1:20 pm Odgovori

  moguće je da imaju problem s pristiglom poštom ili pišete na pogrešnu adresu. Na e-mailu sam dobio cijelu upute o tome što i kako koristiti paket, tako da je možda vaša poruka negdje na e-mailu.

 10. Jadran

  Jadran

  07. 05. 2020. u 1:21 pm Odgovori

  Našao sam istu stvar, našao sam e-poštu s uputama s ripple paketom u SPAM-u, ne znam zašto, ali drago mi je da to funkcionira, a onda sam lako mogao preuzeti svoju karticu, prijaviti se na platformu, pokupiti materijale i započeti ulagati.

 11. Valter Zikovic

  Valter Zikovic

  26. 06. 2020. u 7:57 pm Odgovori

  Bitcoin je genesis i bilo kakva usporedba sa drugim kripto je besmislena. XRP je dokazao loš centralizirani trend i veze sa bankarskim sustavima. Bitcoin je upravo suprotno i vizija Satoshi-a da se jednom zauvijek izbaci midleman – otrovne banke.

 12. josip-josip

  josip-josip

  06. 10. 2021. u 3:32 pm Odgovori

  ali ih užasno mrze na internetu. Mislim da postoji neka konkurencija. Koristio sam paket ripple i nisam imao problema. Dugo sam čekao transfere kriptovaluta, ali ništa drugo.

  • Violettta

   Violettta

   13. 10. 2021. u 1:00 pm Odgovori

   I ja sam to primijetio. Mislim da imaju oštru konkurenciju jer u mreži vise mržnja i umjetne optužbe. Šteta jer Paket Ripple dobar je proizvod za ljude koji žele naučiti ulagati

   • Krosto

    Krosto

    20. 10. 2021. u 11:52 am Odgovori

    Imam isto mišljenje. Kupio sam paket ripple i nisam čuo ništa o onome o čemu pišu na internetu. Nitko me nije prevario, opljačkao, uzeo moje podatke. Dobio sam što sam htio dobiti, pa … u čemu je problem?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Dinamo je prvi hrvatski sportski ICO, kupite njihov $DZG token za 2 eura – i uključite se u klupske odluke!

Nakon brojnih drugih velikih klubova hrvatski nogometni prvak odlučio se na iskorak u blockchain svijet kroz novi model članstva. U "inicijalnoj ponudi tokena” od 29. rujna moći ćete postati vlasnik fan tokena Dinama s kojima ćete moći trgovati i sudjelovati u određenim odlukama kluba. Što to znači za kripto dioničare, koja je motivacija kluba za ovaj projekt i tko stoji iza Sociosa istražili smo iz prve ruke.

Intervju

Splitski Blank s partnerima uskoro lansira hrvatski NFT marketplace na Ethereumu!

Uz bok nekolicine renomiranih umjetnika suvremene umjetničke scene, a pod vodstvom splitske agencije Blank, stiže nam Endemic platforma za trgovanje NFT umjetninama. Više o projektu otkrivamo od samih pokretača.

Digitalni marketing

Prima se rebrendirala: Što (i tko) stoji iza prepoznatljivog, a inovativanog vizualnog identiteta?

Od obiteljske tvrtke do poslovnog sustava s više od 2000 zaposlenih. Prima je u posljednjih 25 godina poprilično odmaknula od svojih početaka, stoga je bilo krajnje vrijeme za vizualni identitet koji bi odražavao takvu promjenu.

Što ste propustili

Novost

HAVC prvi put raspisao natječaj za poticanje razvoja i proizvodnje videoigara

Hrvatski gaming studiji dobili su još jednu priliku za financiranje svojih projekata i to u Hrvatskoj!

Intervju

Photomath ima tim specijaliziran za animirane instrukcije koje se programiraju? I to bez pisanja koda?

Jeste li znali da čak 60% učenika koristi video za pomoć pri učenju matematike? Photomath danas nudi i vizualni način učenja matematike pomoću animiranih instrukcija. Uz njih korisnik ima dojam kao da pred sobom ima instruktora matematike, a mi smo provjerili kako se takve animacije uopće kreiraju uz Andriju Ražnatovića i Janu Čičko.

Startupi i poslovanje

Omega software postaje dio M SAN grupacije

I službeno je potvrđeno, drugi najveći sistemski integrator u Hrvatskoj, King ICT u sastavu grupacije M SAN, preuzeo je Omega software.

Kultura 2.0

Naš mozak nije poput ladica koje možemo neprestano puniti informacijama, kako mu pomoći da pamti bitno?

Svi smo se u jednom trenutku zapitali zašto ne mogu bolje pamtiti, odgovor na to pitanje otkrili smo na zagrebačkom TEDx-u!

Startupi i poslovanje

“Pristup top-down, gdje menadžment sam, ili skupa s HR-om osmisli vrijednosti tvrtke, je passé”

Nakon što se hrvatskom SofaScoreu u samo godinu i pol dana udvostručio broj zaposlenika, bilo je sigurno kako treba transformirati i internu kulturu koja će pratiti takav strelovit rast - a to je značilo ispitati vrijednosti sa svim ljudima u tvrtki.

Startupi i poslovanje

AI2FUTURE: “Odgovornost za izgradnju ekosustava prebačena je na tvrtke poput Infobipa i Photomatha”

Unatoč novim nadama koji su pitchali na AI2FUTURE konferenciji, izgradnju AI ekosustava u Hrvatskoj uvelike otežava što sve veći broj domaćih AI stručnjaka radi na daljinu za strane kompanije, a suradnja sa stručnjacima iz akademije je otežana...