WWDC počinje danas: Šta očekujemo i kako da gledamo live stream?

WWDC počinje danas: Šta očekujemo i kako da gledamo live stream?

Četrnaesta WWDC konferencija posvećena developerima danas se otvara u San Franciscu. I dok je svet u iščekivanju iWatcha, iOS 8, redizajniranog OS X-a i drugih noviteta, korisnici u Srbiji postavljaju pitanje koje im golica maštu poslednjih nekoliko meseci - da li Srbija zaista dobija zvanični App Store?

wwdc14

Četrnaesta WWDC konferencija posvećena developerima danas se otvara u San Franciscu. I dok je svet u iščekivanju iWatcha, iOS 8, redizajniranog OS X-a i drugih noviteta, korisnici u Srbiji postavljaju pitanje koje im golica maštu poslednjih nekoliko meseci – da li Srbija zaista dobija zvanični App Store?

Sudeći po dojavama koje je Netokracija ekskluzivno objavila još početkom godine, postoje velike šanse da se upravo danas, na keynote predavanju, među novim državama u kojima će se prodavati iPhone nađe i Srbija. Budući da smo svi veoma nestrpljivi da saznamo budućnost Applea u Srbiji, vest o ekspanziji ove kompanije na nova područja trebala bi da bude saopštena već na samom početku Cookovog obraćanja publici, kada se tradicionalno reflektuje na sve što je Apple uradio u poslednjih godinu dana.

Glasine u poslednji čas

Iako je teško nagađati koja će najava još jednom ostaviti svet tehnologije bez reči, vodeću ulogu u ovoj predstavi mogao bi upravo da igra novi OS X koji bi sudeći po banerima postavljenim u Moscone Centru mogao nositi naziv Yosemite. Novo ime podudara se sa strategijom koju je Apple usvojio prošle godine kada je “odstupio od mačaka” i nazvao svoj operativni sistem po poznatom surferskom mestu Mavericks.

Kako prenosi CultOfMac, OS X 10.10. trebao bi vizuelno da podseća na iOS 7, a svoj identitet mogao bi da deli sa osmom verzijom Appleovog mobilnog operativnog sistema. Korisnici mogu da očekuju i nešto dublju integraciju dva sistema.

baneri
Postavljeni baneri ukazuju na Yosemite planinu po kojoj će novi OS X nositi naziv

Kada je u pitanju iOS 8, veliki broj glasina već je pronašao put do svetske javnosti, a kako piše New York Times, aplikacija Health Book, koja se do sada predstavljala kao ključna funkcija novog OS-a, mogla bi u početku da radi sa third-party “nosivim” uređajima ukoliko se danas ne predstavi iWatch.

Novosti stižu i sa polja upravljanja različitim uređajima, a kako smo nedavno pisali, očekuje se da bi Apple danas mogao da predstavi i program certifikacije kojim bi omogućio različitim proizvođačima izradu pametnih uređaja koje bi mogao da kontroliše iPhone, sa ciljem stvaranja okruženja pametne kuće. Svetski mediji prenose da bi tehnološki gigant iz Cupertina mogao da najavi i nove funkcije iBeacon tehnologije koja je svetu predstavljena na prošlogodišnjoj WWDC konferenciji.

Početak u 19 časova, live stream za iOS i OS X uređaje

Zahvaljujući praksi od pre nekoliko godina kada Apple nije uživo prenosio pojedine događaje, svake godine iznova se pitamo hoćemo li biti ograničeni samo na live blogove i Twitter. Kako bi omogućili publici “kraj malih ekrana” da uživo prate uvodno predavanje, Apple se ovog puta postarao da osigura i live stream koji počinje tačno u 19 časova po srednjeevropskom vremenu.

wwdc1
Klikom na sliku otvarate link ka live streamu

Međutim, mogućnost prenosa keynote predavanja imaće samo korisnici iOS i OS X uređaja koji live stream mogu gledati isključivo u Safari browseru. Korisnici Apple TV-a moći će takođe da isprate čitav događaj u udobnosti svoga doma, a njima bi u toku dana trebala da se pojavi i posebna aplikacija na početnom ekranu označavajući mogućnost gledanja prenosa.

Kao i svake godine redakcija Netokracije pomno će pratiti dešavanja, tvitovati o novostima i blagovremeno plasirati sadržaj na sajtu. Najnovije vesti sa četrnaeste WWDC konferencije možete pratiti na našem Facebook i Twitter profilu.

Koje proizvod bi voleli da Tim Cook danas najavi? Da li Srbija zaista dobija zvanični App Store? Vaše odgovore možete ostaviti u komentarima!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Intervju

Flutter nije “no-code” rješenje ni čarobni štapić, ali je odličan za brz razvoj mobilnih aplikacija

Ako niste developer, možda niste ni čuli za Flutter - a ako jeste, vjerojatno imate snažno mišljenje o njemu. U čemu je tu stvar?

Sponzorirano

WooCommerce koristi 50% hrvatskih online trgovaca, a uz Neuralab dobili su i novu opciju plaćanja – KEKS Pay

Suradnja eCommerce agencija i fintecha mogla bi - i trebala bi - biti sve češća praksa otkako je PSD2 otvorio vrata bankarskim podacima. Dobar primjer realizirao se nedavno u okviru domaćeg KEKS Paya koji je uz pomoć Neuralaba dobio priliku olakšati život tisućama novih korisnika i klijenata.

Startupi i poslovanje

200 studenata saznalo kako pokrenuti karijeru u doba COVID-19 u Nanobitu, ali i Infobipu, Infinumu i Circuitmessu

Na jučerašnjem digitalnom izdanju Digiralne Karijere u organizaciji Netokracije, FOI-ja i Nanobita govorilo se o pandemiji, praksama i prilikama za zaposlenje u digitalnoj industriji unatoč pandemiji.

Kultura 2.0

Kladarić, Šarić i Blagonić: Kako napredovati, biti inovativan i kreativan – dok radite na daljinu!

Iako je rad na daljinu mnogima nametnut, ne znači da je drugima odlično sjeo. Dapače, s Lukom Kladarićem, Marinom Šarićem i Lucijanom Blagonićem otkrivamo dobre prakse temeljene na godinama iskustva!

Mobilno

Ljuti smo na Apple… ali treba li nam još punjača?

Zašto su svi tako ljuti jer neće imati još jednu kocku za punjenje viška i kabel koji će ionako puknuti?

Startupi i poslovanje

Croatia osiguranje prepoznalo je potrebe korisnika u 2020. i u deset mjeseci je nastao LAQO

Usred krize i pandemije Croatia osiguranje napravila je ozbiljan iskorak prema digitalizaciji svojih usluga - okupili su vrhunski tim domaćih stručnjaka s kojima su razvili digitalni proizvod na razini punokrvnog insurtecha. Kako je nastalo LAQO, otkrivamo.