Wrecks of the Adriatic Sea za iPhone i iPad otkriva vam potopljene brodove Jadranskog mora

Wrecks of the Adriatic Sea za iPhone i iPad otkriva vam potopljene brodove Jadranskog mora

Jeste li ikada ležali na plaži i pitali se što leži ispod površine Jadrana? Wrecks of the Adriatic je nova aplikacija za iPhone i iPad koja vam želi predstaviti svijet jadranskog podmorja odnosno olupina brodova koji se u njemu nalaze. Autori su zaljubljenici u podmorsku fotografiju koji su se zaista potrudili izraditi aplikaciju koja svojim jednostavnim sučeljem, kvalitetnim sadržajem i predivnim fotografijama te ilustracijama nudi kap povijesti Jadranskog mora svakom korisniku iPhonea ili iPada.

Jeste li ikada ležali na plaži i pitali se što leži ispod površine Jadrana? Wrecks of the Adriatic je nova aplikacija za iPhone i iPad koja vam želi predstaviti svijet jadranskog podmorja odnosno olupina brodova koji se u njemu nalaze.

Autori su zaljubljenici u podmorsku fotografiju koji su se zaista potrudili izraditi aplikaciju koja svojim jednostavnim sučeljem, kvalitetnim sadržajem i predivnim fotografijama te ilustracijama nudi kap povijesti Jadranskog mora svakom korisniku iPhonea ili iPada.

Podmorje od knjige do iPada

Wrecks of the Adriatic Sea je temeljena na knjizi Tajne Jadrana autora Danijela Frke i Jasena Mesića, koja je ronilački vodič po pojedinim olupinama širom Jadranskog mora. Aplikacija sadržaje knjige prenosi u digitalni svijet, a izradio ju je fotograf i developer Grega Verč, dok je grafičko sučelje razvio njegov brat Jure Verč.

Wrecks of the Adriatic Sea ima vrlo jednostavno sučelje i dočekat će vas s nizom ilustracija 19 olupina klikom na koje dobivate više podataka o S57 podmornici koju je 1944. potopio britanski torpedo blizu Pelješca ili pak Tetiju koji je navigacijskom pogreškom 1930. završio na dnu mora blizu Visa.

Stranica svake olupine nudi vam predivnu ilustraciju te osnovne podatke poput imena, vrste broda, uzroka potopa te dubine na kojoj se danas nalazi. Na ilustraciji možete kliknuti ikone fotografija koje će vam otvoriti prave fotografije olupine, a većina olupina ima oko 2 do 4 fotografije.

Niz fotografija i ilustracija uz mnogo povijesti.

Svaka olupina ima prilično detaljnu povijest (poduži članak zapravo) u kojoj možete doznati kada je brod nastao, za što se koristio te kako je na kraju potopljen. Uz povijesni pregled dobit ćete i više informacija, poput veličine te lokacije koja je povezana s iOS-ovim GPS sustavom kako biste uvijek znali koliko ste udaljeni od određenog potopljenog broda.

Na iPadu ćete se mnogo lakše snaći unutar aplikacije.

Wrecks of the Adriatic Sea ćete mnogo ugodnije koristiti na iPadu čiji veći ekran dopušta bolju organizaciju informacija, poput primjerice vremenskog slijeda koji će vam se vidjeti na naslovnoj stranici aplikacije. No nećete se mnogo žaliti ni na iPhoneu ili iPod Touchu. Osim osnovnom navigacijom, svim olupinama možete pristupiti putem karte.

Karta vam daje pregled svih olupina.

 

S Jureom Verčom sam popričao o tome kako je aplikacija nastala i koji su im daljnji planovi:

Kako vam je palo na pamet razviti Wrecks of the Adriatic i zašto ste ga napravili?

Ideja je mog brata Grege Verča, jer se on i Danijel Frka poznaju preko ronjenja. Danijel je koautor knjige “Tajne Jadrana” koja je bila inspiracija za app. Brat je prepoznao veliku prednost iPada od knjige u tome kako bi mogli pored Danijelovih izvrsnih ilustracija dodati i GPS lokacije (preko Google Mapsa), historijske i podvodne fotografije i čak historijske video snimke.

Koliko je trebalo za dizajn i razvoj te što vam je bilo najzahtjevnije?

Na projektu smo počeli raditi negdje u početku prolječa. Trebali smo vremena da skupimo material in obradimo slike. Dizajn i razvoj je trajao otprilike 2 tjedna.

Dovoljno?

Kome mislite da će aplikacija najviše poslužiti?

Aplikacija je zanimljiva svima jer su olupine uvjek bile većinom nedostupne ili dostupne samo roniocima. Naravno možemo brati knjigu ili gledati dokumentarni film. Ali nigdje jih ne možemo “pretraživati prstima” kako je to moguče na iPadu.

Koji su vam daljnji planovi za razvoj?

U sljedećih apdejtima povećat čemo broj olupina iz Jadranskog mora i dodati još više fotografija i video snimka. Također razmišljamo, da primjenimo isti model na druga mora i još o drugim načinima prikazivanja olupina.

Mislite li monetizirati odnosno zaradiit na neki način od projekta?

Naravno, željeli bih monetizirati do te mjere, da možemo ispuniti vse planove koje imamo sa appom. Vjerujemo, da aplikacija ima velik potencial.

Wrecks of the Adriatic Sea u sebi sadrži samo 19 “objekata” odnosno olupina. Dakako, postoji ograničen broj olupina, ali aplikacije je jednostavno tako ugodna za otkrivanje sadržaja da ćete poželiti još više. Osim tog, volio bih vidjeti korištenje pincha i swipea za navigaciju kroz olupine.

Sudeći po planovima, možemo se nadati novim sadržajima u Wrecks of the Adriatic Sea. Radi se o aplikaciji koja bi zaista trebala biti uzor svima koji žele napraviti kvalitetnu mobilnu aplikaciju ugodnog sučelja, jer upravo je sučelje problematično kod većine domaćih aplikacija neovisno od platforme.

Sa strane korisnika pak, Wrecks of the Adriatic Sea vrijedi 4.99 dolara odnosno 25 kuna koliko košta na iTunes App Storeu, iako vjerujem da se neki neće složiti sa mnom. Kap po kap i olupina po olupina, Wrecks of the Adriatic Sea poslužit će i onima koji se ne bave podvodnom fotografijom.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Tehnologija

iPhone 11 – je li dovoljno dobar da me otjera s Androida?

Želite li dobiti autentično Apple iskustvo ne morate dati 15 tisuća kuna za iPhone 11 Pro Max, velike su šanse da će za veliku većinu ljudi i iPhone 11 biti vrlo dobar odabir.

Što ste propustili

Istraživanje

Veliko CX istraživanje: Za korisničko iskustvo banke, retail i bezalkoholna pića u Hrvatskoj zaslužile tek ocjenu – 3!

Peekator je hrvatski startup koji se bavi istraživanjem korisničkog iskustva, a nedavno obrađeni podaci više od 3000 anketiranih osoba, 13 tisuća komentara i 60 dubinskih intervjua bacili su potpuno novo svjetlo na uobičajene prakse na području tri značajna tržišta, a ovo je okvirna slika trenutnog stanja.

Izvještaj

Inchoo, Infinum i Hooloovoo do developera dopiru blogom, modnim brendom i “napuhanim” influencerima

Kako se brendirati kao dobro mjesto za posao prema developerima koji nisu impresionirani stolovima za stolni tenis ili igraćim konzolama? Otkrile su nam tri developerske tvrtke na konferenciji Employer Branding Zagreb.

Gaming

Razumjeti gamere, game dev i esport – otkud početi?

Pa možda najbolje od osnova: što je to tako dobro u igrama, ne potiču li one nasilje; zar razvoj video igara nije super zabavan posao i zašto esport još muku muči da postane punopravni sport? Kao dežurni gameri Netokracije, Ivan i ja preuzeli smo ovotjednu epizodu ne bi li vam odgovorima na ta pitanja približili svijet gaminga.

Izvještaj

Znate li otkud vam dolaze najbolji kandidati i kako se prijavljuju na vaše oglase?

O kandidatima, načinu kako se prijavljuju na poslove i kako uspješno doći do onih najkvalificiranijih otkrili smo više na Employer Branding konferenciji uz domaći regrutacijski alat TalentLyft.

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.