Wrecks of the Adriatic Sea za iPhone i iPad otkriva vam potopljene brodove Jadranskog mora

Wrecks of the Adriatic Sea za iPhone i iPad otkriva vam potopljene brodove Jadranskog mora

Jeste li ikada ležali na plaži i pitali se što leži ispod površine Jadrana? Wrecks of the Adriatic je nova aplikacija za iPhone i iPad koja vam želi predstaviti svijet jadranskog podmorja odnosno olupina brodova koji se u njemu nalaze. Autori su zaljubljenici u podmorsku fotografiju koji su se zaista potrudili izraditi aplikaciju koja svojim jednostavnim sučeljem, kvalitetnim sadržajem i predivnim fotografijama te ilustracijama nudi kap povijesti Jadranskog mora svakom korisniku iPhonea ili iPada.

Jeste li ikada ležali na plaži i pitali se što leži ispod površine Jadrana? Wrecks of the Adriatic je nova aplikacija za iPhone i iPad koja vam želi predstaviti svijet jadranskog podmorja odnosno olupina brodova koji se u njemu nalaze.

Autori su zaljubljenici u podmorsku fotografiju koji su se zaista potrudili izraditi aplikaciju koja svojim jednostavnim sučeljem, kvalitetnim sadržajem i predivnim fotografijama te ilustracijama nudi kap povijesti Jadranskog mora svakom korisniku iPhonea ili iPada.

Podmorje od knjige do iPada

Wrecks of the Adriatic Sea je temeljena na knjizi Tajne Jadrana autora Danijela Frke i Jasena Mesića, koja je ronilački vodič po pojedinim olupinama širom Jadranskog mora. Aplikacija sadržaje knjige prenosi u digitalni svijet, a izradio ju je fotograf i developer Grega Verč, dok je grafičko sučelje razvio njegov brat Jure Verč.

Wrecks of the Adriatic Sea ima vrlo jednostavno sučelje i dočekat će vas s nizom ilustracija 19 olupina klikom na koje dobivate više podataka o S57 podmornici koju je 1944. potopio britanski torpedo blizu Pelješca ili pak Tetiju koji je navigacijskom pogreškom 1930. završio na dnu mora blizu Visa.

Stranica svake olupine nudi vam predivnu ilustraciju te osnovne podatke poput imena, vrste broda, uzroka potopa te dubine na kojoj se danas nalazi. Na ilustraciji možete kliknuti ikone fotografija koje će vam otvoriti prave fotografije olupine, a većina olupina ima oko 2 do 4 fotografije.

Niz fotografija i ilustracija uz mnogo povijesti.

Svaka olupina ima prilično detaljnu povijest (poduži članak zapravo) u kojoj možete doznati kada je brod nastao, za što se koristio te kako je na kraju potopljen. Uz povijesni pregled dobit ćete i više informacija, poput veličine te lokacije koja je povezana s iOS-ovim GPS sustavom kako biste uvijek znali koliko ste udaljeni od određenog potopljenog broda.

Na iPadu ćete se mnogo lakše snaći unutar aplikacije.

Wrecks of the Adriatic Sea ćete mnogo ugodnije koristiti na iPadu čiji veći ekran dopušta bolju organizaciju informacija, poput primjerice vremenskog slijeda koji će vam se vidjeti na naslovnoj stranici aplikacije. No nećete se mnogo žaliti ni na iPhoneu ili iPod Touchu. Osim osnovnom navigacijom, svim olupinama možete pristupiti putem karte.

Karta vam daje pregled svih olupina.

 

S Jureom Verčom sam popričao o tome kako je aplikacija nastala i koji su im daljnji planovi:

Kako vam je palo na pamet razviti Wrecks of the Adriatic i zašto ste ga napravili?

Ideja je mog brata Grege Verča, jer se on i Danijel Frka poznaju preko ronjenja. Danijel je koautor knjige “Tajne Jadrana” koja je bila inspiracija za app. Brat je prepoznao veliku prednost iPada od knjige u tome kako bi mogli pored Danijelovih izvrsnih ilustracija dodati i GPS lokacije (preko Google Mapsa), historijske i podvodne fotografije i čak historijske video snimke.

Koliko je trebalo za dizajn i razvoj te što vam je bilo najzahtjevnije?

Na projektu smo počeli raditi negdje u početku prolječa. Trebali smo vremena da skupimo material in obradimo slike. Dizajn i razvoj je trajao otprilike 2 tjedna.

Dovoljno?

Kome mislite da će aplikacija najviše poslužiti?

Aplikacija je zanimljiva svima jer su olupine uvjek bile većinom nedostupne ili dostupne samo roniocima. Naravno možemo brati knjigu ili gledati dokumentarni film. Ali nigdje jih ne možemo “pretraživati prstima” kako je to moguče na iPadu.

Koji su vam daljnji planovi za razvoj?

U sljedećih apdejtima povećat čemo broj olupina iz Jadranskog mora i dodati još više fotografija i video snimka. Također razmišljamo, da primjenimo isti model na druga mora i još o drugim načinima prikazivanja olupina.

Mislite li monetizirati odnosno zaradiit na neki način od projekta?

Naravno, željeli bih monetizirati do te mjere, da možemo ispuniti vse planove koje imamo sa appom. Vjerujemo, da aplikacija ima velik potencial.

Wrecks of the Adriatic Sea u sebi sadrži samo 19 “objekata” odnosno olupina. Dakako, postoji ograničen broj olupina, ali aplikacije je jednostavno tako ugodna za otkrivanje sadržaja da ćete poželiti još više. Osim tog, volio bih vidjeti korištenje pincha i swipea za navigaciju kroz olupine.

Sudeći po planovima, možemo se nadati novim sadržajima u Wrecks of the Adriatic Sea. Radi se o aplikaciji koja bi zaista trebala biti uzor svima koji žele napraviti kvalitetnu mobilnu aplikaciju ugodnog sučelja, jer upravo je sučelje problematično kod većine domaćih aplikacija neovisno od platforme.

Sa strane korisnika pak, Wrecks of the Adriatic Sea vrijedi 4.99 dolara odnosno 25 kuna koliko košta na iTunes App Storeu, iako vjerujem da se neki neće složiti sa mnom. Kap po kap i olupina po olupina, Wrecks of the Adriatic Sea poslužit će i onima koji se ne bave podvodnom fotografijom.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.