WPN.tv će uz podršku EPH u Hrvatskoj ponuditi gledanje MTV-a i drugih kanala putem Interneta

WPN.tv će uz podršku EPH u Hrvatskoj ponuditi gledanje MTV-a i drugih kanala putem Interneta

EPH će danas tijekom dana pustiti u pokusni rad novi internetski servis za gledanje TV-programa - WPN.tv . Radi se o slovenskoj platformi Biokode koju EPH-ova tvrtka kći Europa Digital zastupa u Hrvatskoj. Iako vezan za EPH, WPN.tv bi u Hrvatskoj u bliskoj budućnosti trebao uključivati većinu popularnih televizijskih kanala i okupljati različite izdavače. Platforma se od Iskon.TV-a razlikuje svojom nevezanošću za određenog operatera, ali hoće li uspjeti privući gledatelje, tek će se vidjeti...

EPH će danas tijekom dana pustiti u pokusni rad novi internetski servis za gledanje televizijskog programaWPN.tv . Radi se o slovenskoj platformi Biokode koju EPH-ova tvrtka kći Europa Digital zastupa u Hrvatskoj.

Iako vezan za EPH, WPN.tv bi u Hrvatskoj u bliskoj budućnosti trebao uključivati većinu popularnih televizijskih kanala i okupljati različite izdavače. Platforma se od Iskon.TV-a razlikuje svojom nevezanošću za određenog operatera, ali hoće li uspjeti privući gledatelje, tek će se vidjeti.

WPN.tv je kratica za Web Private Networks i potpuno je razvijen u Biokodi. Servis će biti pušten u rad danas tijekom dana u povodu konferencije WinDays, koja se održava u Rovinju. U probnom će radu biti  javno dostupan do kraja WinDaysa u petak 8. travnja 2011. godine. Nakon toga se WPN.tv ponovno zatvara te sprema za istinsko pokretanje krajem travnja.

Domagoj Vidović, voditelj projekta za Europa Digital Netokraciji je ekskluzivno izjavio:

Bilo bi mi izuzetno drago da u vrijeme testiranja posjetitelji pogledaju i kritiziraju postjeći dizajn, koncepciju itd. Za to ćemo omogućiti posebnu formu na WPB.tv.

Zasad sedam kanala

WPN.tv je podijeljen na kategorije i kanale: Klasik TV, MTV, CMC, Jutarnji TV, Transmeet TV, X stream, DSLR kanal i Fashion.hr. Za sada se još ne zna kako će se i koji će se sadržaj korisnicima naplaćivati. Vidović najaljuje da će uskoro objaviti i te informacije, ali da su trenutačno usredotočeni na tekstiranje kako bi ga, kada počne stvarno raditi, mogli što kvalitetnije predstaviti. Pretpostavljam, dakako, i unovčiti.

WPN-ov dizajn podsjeća na Hulu i TV.com.

Za razliku od Iskon.TV-a sadržaje ne gledate prijenos uživo, već kao snimke određenih emisija i priloga. Svojim dizajnom WPN.tv stoga više sliči YouTubeu odnosno Huluu ili TV.com. Vidović smatra kako televizijski program u Hrvatskoj ne može i dalje živjeti u budućnosti na postojećim IPTV platformama, već mora biti dostupan korisnicima na svakom koraku. Najveća prepreka u širenju ponude WPN.tv bit će prava na sadržaj, kaže Vidović:

Uvijek će najveća prepreka (s pravom) biti prava, no piratstvo i brzo mijenjanje navika potrošača pokazuju da nema više opuštenog sjedenja i smiješka na licu iza linearnih koncepata. Linearna TV je pokazala da je žilavija nego što se očekivalo, no uskoro će se voditi bitka za svakog gledatelja. Tu lagano i veliki međunarodni brendovi popuštaju…

Svaki od kanala ima zasebnu stranicu na kojoj možete komentirati sadržaje.

Biokoda je razvila i mobilnu aplikaciju za WPN.tv dostupnu na Nokijinoj Ovi Trgovini. Zasad još nema riječi o aplikacijama za druge mobilne platforme poput Androida i iPhonea, tako da će WPN.tv na mobilnom telefonu testirati samo korisnici Nokijin mobilnih telefona.

WPN-ov vlastiti internetski “život”

U Europa Digitalu tvrde kako će iako promoviran kroz Jutarnji živjeti vlastiti “život” kao samostalna domena i projekt. Za hrvatsko je tržište izuzetno bitan ubrzan razvoj IPTV i video on demand usluga koje su u svijetu već standard. MAXtv i Bnet guraju svoje videoteke, Iskon.TV svoj Player dostupan putem preglednika i mobilnih uređaja, a sad imamo i treću potencijalnu opciju. U trenutku kad WPN.tv uspije uključiti i premium sadržaje poput serija ili filmova, postat će itekako zanimljiv.

Najveći izazov u daljnjem razvoju WPN.tv-a bit će upravo dodavanje novih kanala i sadržaja konkurentskih izdavača poput Styrije i 24sata.tv. Uz video sadržaje, EPH i dalje razvija svoj sustav naplate sadržaja putem Interneta koji će sigurno biti usko vezan za WPN.tv. Hrvatski internetski korisnici i kupci i dalje nisu naučeni na plaćanje sadržaja putem Interneta tako da će biti zanimljivo vidjeti hoće li se uhvatiti za servise poput WPN.tv-a kao što su se uhvatili za stranice za grupnu kupovinu.

Servis bi trebao biti dostupan tijekom dana, što ćemo objaviti na Twitteru i Facebooku čim bude pušten, tako da nas pratite na društvenim mrežama. Što mislite da WPN.tv treba kako bi uspio na hrvatskom tržištu?

Komentari

 1. @3kolone

  @3kolone

  04. 04. 2011. u 3:37 pm Odgovori

  sam WPN.tv izgleda dosta dobro, brzo učitava, iako je naravno za očekivati ponuda programa slaba. Držimo fige da projekt zaživi i ponudi kvalitetan program.

 2. Transmeet.Tv

  Transmeet.Tv

  13. 04. 2011. u 11:48 pm Odgovori

  Dobar članak. Čak je i Domagoj dao svoj obol :))

  Uspjeh platforme će ovisiti o fokusiranosti na kvalitetan sadržaj tj. ukoliko se uspije stvoriti imidž platforme koja nudi vrlo dobar sadržaj bez “noise-a” kakvog ima na YT-u

  Također, ekskluziva je no brainer…što više to bolje

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Prikaz

Što znači biti junior, što middle, a što senior u hrvatskoj tehnološkoj industriji?

Tri programerske pozicije - 100 definicija što obuhvaćaju. Ususret objavi matrice senioriteta development agencije Bornfight, iskoristili smo priliku razgovarati s nekoliko članova domaće IT zajednice ne bi li rasvijetlili što bi mogao biti standard za juniorski, middle ili seniorski posao programera. Evo što smo saznali...

Kultura 2.0

Zašto vam baš neću dati email ili broj direktora te tvrtke, ali možda napravim intro (što je bolje za vas)

“Možeš li mi dati email ili telefon od...?” Žao mi je, ne neću. Umjesto dilanja kontaktnih podataka, vrijeme je da usvojimo kulturu “introa”.

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.

Mobilno

MWC otkazan: Hrvatski novinari i izlagači, poput Microblinka, Undabota i Delta Realityja, saniraju štetu

Najveći sajam mobilne telefonije, Mobile World Congress u Barceloni jučer je otkazan, a kao razlog se navodi - koronavirus. Neki bi se s time složili, neki vide druge razloge, no posljedice za mnoge u industriji su očigledne i nisu zaobišle hrvatske izlagače, novinare i posjetitelje.