WPN.tv će uz podršku EPH u Hrvatskoj ponuditi gledanje MTV-a i drugih kanala putem Interneta

WPN.tv će uz podršku EPH u Hrvatskoj ponuditi gledanje MTV-a i drugih kanala putem Interneta

EPH će danas tijekom dana pustiti u pokusni rad novi internetski servis za gledanje TV-programa - WPN.tv . Radi se o slovenskoj platformi Biokode koju EPH-ova tvrtka kći Europa Digital zastupa u Hrvatskoj. Iako vezan za EPH, WPN.tv bi u Hrvatskoj u bliskoj budućnosti trebao uključivati većinu popularnih televizijskih kanala i okupljati različite izdavače. Platforma se od Iskon.TV-a razlikuje svojom nevezanošću za određenog operatera, ali hoće li uspjeti privući gledatelje, tek će se vidjeti...

EPH će danas tijekom dana pustiti u pokusni rad novi internetski servis za gledanje televizijskog programaWPN.tv . Radi se o slovenskoj platformi Biokode koju EPH-ova tvrtka kći Europa Digital zastupa u Hrvatskoj.

Iako vezan za EPH, WPN.tv bi u Hrvatskoj u bliskoj budućnosti trebao uključivati većinu popularnih televizijskih kanala i okupljati različite izdavače. Platforma se od Iskon.TV-a razlikuje svojom nevezanošću za određenog operatera, ali hoće li uspjeti privući gledatelje, tek će se vidjeti.

WPN.tv je kratica za Web Private Networks i potpuno je razvijen u Biokodi. Servis će biti pušten u rad danas tijekom dana u povodu konferencije WinDays, koja se održava u Rovinju. U probnom će radu biti  javno dostupan do kraja WinDaysa u petak 8. travnja 2011. godine. Nakon toga se WPN.tv ponovno zatvara te sprema za istinsko pokretanje krajem travnja.

Domagoj Vidović, voditelj projekta za Europa Digital Netokraciji je ekskluzivno izjavio:

Bilo bi mi izuzetno drago da u vrijeme testiranja posjetitelji pogledaju i kritiziraju postjeći dizajn, koncepciju itd. Za to ćemo omogućiti posebnu formu na WPB.tv.

Zasad sedam kanala

WPN.tv je podijeljen na kategorije i kanale: Klasik TV, MTV, CMC, Jutarnji TV, Transmeet TV, X stream, DSLR kanal i Fashion.hr. Za sada se još ne zna kako će se i koji će se sadržaj korisnicima naplaćivati. Vidović najaljuje da će uskoro objaviti i te informacije, ali da su trenutačno usredotočeni na tekstiranje kako bi ga, kada počne stvarno raditi, mogli što kvalitetnije predstaviti. Pretpostavljam, dakako, i unovčiti.

WPN-ov dizajn podsjeća na Hulu i TV.com.

Za razliku od Iskon.TV-a sadržaje ne gledate prijenos uživo, već kao snimke određenih emisija i priloga. Svojim dizajnom WPN.tv stoga više sliči YouTubeu odnosno Huluu ili TV.com. Vidović smatra kako televizijski program u Hrvatskoj ne može i dalje živjeti u budućnosti na postojećim IPTV platformama, već mora biti dostupan korisnicima na svakom koraku. Najveća prepreka u širenju ponude WPN.tv bit će prava na sadržaj, kaže Vidović:

Uvijek će najveća prepreka (s pravom) biti prava, no piratstvo i brzo mijenjanje navika potrošača pokazuju da nema više opuštenog sjedenja i smiješka na licu iza linearnih koncepata. Linearna TV je pokazala da je žilavija nego što se očekivalo, no uskoro će se voditi bitka za svakog gledatelja. Tu lagano i veliki međunarodni brendovi popuštaju…

Svaki od kanala ima zasebnu stranicu na kojoj možete komentirati sadržaje.

Biokoda je razvila i mobilnu aplikaciju za WPN.tv dostupnu na Nokijinoj Ovi Trgovini. Zasad još nema riječi o aplikacijama za druge mobilne platforme poput Androida i iPhonea, tako da će WPN.tv na mobilnom telefonu testirati samo korisnici Nokijin mobilnih telefona.

WPN-ov vlastiti internetski “život”

U Europa Digitalu tvrde kako će iako promoviran kroz Jutarnji živjeti vlastiti “život” kao samostalna domena i projekt. Za hrvatsko je tržište izuzetno bitan ubrzan razvoj IPTV i video on demand usluga koje su u svijetu već standard. MAXtv i Bnet guraju svoje videoteke, Iskon.TV svoj Player dostupan putem preglednika i mobilnih uređaja, a sad imamo i treću potencijalnu opciju. U trenutku kad WPN.tv uspije uključiti i premium sadržaje poput serija ili filmova, postat će itekako zanimljiv.

Najveći izazov u daljnjem razvoju WPN.tv-a bit će upravo dodavanje novih kanala i sadržaja konkurentskih izdavača poput Styrije i 24sata.tv. Uz video sadržaje, EPH i dalje razvija svoj sustav naplate sadržaja putem Interneta koji će sigurno biti usko vezan za WPN.tv. Hrvatski internetski korisnici i kupci i dalje nisu naučeni na plaćanje sadržaja putem Interneta tako da će biti zanimljivo vidjeti hoće li se uhvatiti za servise poput WPN.tv-a kao što su se uhvatili za stranice za grupnu kupovinu.

Servis bi trebao biti dostupan tijekom dana, što ćemo objaviti na Twitteru i Facebooku čim bude pušten, tako da nas pratite na društvenim mrežama. Što mislite da WPN.tv treba kako bi uspio na hrvatskom tržištu?

Komentari

 1. @3kolone

  @3kolone

  04. 04. 2011. u 3:37 pm Odgovori

  sam WPN.tv izgleda dosta dobro, brzo učitava, iako je naravno za očekivati ponuda programa slaba. Držimo fige da projekt zaživi i ponudi kvalitetan program.

 2. Transmeet.Tv

  Transmeet.Tv

  13. 04. 2011. u 11:48 pm Odgovori

  Dobar članak. Čak je i Domagoj dao svoj obol :))

  Uspjeh platforme će ovisiti o fokusiranosti na kvalitetan sadržaj tj. ukoliko se uspije stvoriti imidž platforme koja nudi vrlo dobar sadržaj bez “noise-a” kakvog ima na YT-u

  Također, ekskluziva je no brainer…što više to bolje

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Startupi i poslovanje

Josipa Majić vraća se na hrvatsku startup scenu kao CEO fintecha Revuto

Pametni medvjedić, Teddy the Guardian, bio je jedan od omiljenih proizvoda ovdašnje startup scene. No, posljednjih nekoliko godina, njegova suosnivačica, Josipa Majić, odmaknula se od ovdašnje scene i medija. Sada se vraća, kao CEO i suosnivačica Revuta, fintech proizvoda za lakše upravljanje digitalnim pretplatama.

Što ste propustili

Najava

Po #prviput poduzetnici u turizmu moraju iskoristiti sve digitalne prilike u turizmu, evo i koje se nude

Nikada prije nije bilo tako bitno pripremiti se za lokalne goste i vjerne stalne goste iz inozemstva, kako za nadolazeću zimsku tako za ljetnu sezonu 2021. A da biste uspjeli morate spremno iskoristiti prilike koje se otvaraju: od novih kanala do natječaja poput Prviput.hr.

Startupi i poslovanje

Domaća industrija video igara o Nanobitu: “Akvizicija će biti slon u trgovini porculana”

Iako je skoro milijardu kuna vrijedna akvizicija Nanobita odjeknula cijelom Hrvatskom puno više tiče se same industrije video igara - što znači ulazak ovako velikog igrača na domaće tržište provjerili smo s osnivačima hrvatskih gaming tvrtki.

Startupi i poslovanje

Hoćete li ući u koaliciju protiv Applea uz vodeće tech tvrtke poput Basecampa, Spotifya i Epic Gamesa?

Sredinom osmog mjeseca upitali smo se: Može li tvorac najpopularnije igre današnjice razbiti duopol Apple i Google trgovina? Čini se da smo dobili odgovor.

Društvene mreže

Ode li Facebook iz EU, veliki biznisi i agencije će se prilagoditi, ali mali – teško

Facebook se ovih dana prijeti kako će povući svoje usluge s tržišta Europske unije. Iako je to malo vjerojatan scenarij, provjerili smo kako bi njegova realizacija izgledala za one koji svoje poslovanje oslanjaju na društvene mreže - male i velike biznise, ali i digitalne agencije.

Startupi i poslovanje

Lekcije 10 godina tehnološke scene su jasne: B2B i profitabilnost prvo, a investicija tek kasnije!

Silicijska dolina je hrvatsku tehnološku scenu učila da bez investicija neće nigdje stići. Deset godina kasnije; Infobip, Nanobit, Infinum i mnogi drugi dokaz su da postoji drugačiji način.

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?