WordPressov 10. rođendan: Otkrivamo zašto je toliko, pobogu, popularan!

Prije točno deset godina svijet je ugledala danas itekako popularna i poznata platforma WordPress. No, čemu WordPress može zahvaliti takvu popularnost? Razloga je mnogo, a pogledajte u članku koji su to glavni faktori.

wpPrije točno deset godina svijet je ugledala danas itekako popularna i poznata platforma WordPress. Često kada razgovaram s ljudima o WordPressu, kao njegovu najveću prednost ističu jednostavnost instalacije te brzinu kojom mogu početi unositi sadržaj. Razlog tomu je sigurno činjenica što je WordPress nastao kao platforma za pisanje blogova te se kao takva morala približiti korisnicima na različite načine – od brze instalacije, kvalitetnog sučelja do niza nadogradnji putem tema i pluginova, čime je zapravo postao platforma broj jedan svima koji žele kreirati sadržaj, bez da razmišljaju o tehničkoj pozadini cijele priče.

Vjerojatno ne postoji osoba koja čita ovaj članak, a da nije ranije čula ništa o ovom najpopularnijem CMS-u današnjice. Nije to niti čudno jer 18% svih internetskih stranica koristi upravo WordPress, a kada u obzir uzmemo samo CMS-ove, onda je taj postotak još veći – 57% svih CMS instalacija koristi WordPress – šest puta više nego Joomlu, a gotovo deset puta više nego Drupal.

No, čemu WordPress može zahvaliti takvu popularnost? Razloga je mnogo, a jedan od najvećih je zasigurno jednostavnost sučelja koja će omogućiti svakome, uz osnovno poznavanje rada na internetu, održavanje svoje stranice. Kvalitetan WYSIWYG editor s najosnovnijim funkcijama koje većina poznaje iz Microsoft Worda, odabir između članaka (posts) i stranica (pages) te jednostavno dodavanje dodatnog sadržaja, poput slika i videa, ne samo da olakšavaju korištenje, već omogućuju svakome da bude svoj web urednik.

Druga velika snaga WordPressa leži u zajednici koja stalno razvija nove dodatke (pluginove) te kvalitetnom codexu, gdje možete pronaći odgovore na sva vaša pitanja. Iako već obična instalacija može biti dovoljna većini korisnika, moguće je svaku internetsku stranicu još više prilagoditi putem dodataka, koji su u većini slučajeva potpuno besplatni. Ako pak trebate gotov predložak, besplatne teme spremne za instalaciju možete pronaći u direktoriju tema.

WordPress za vaš posao

Ideja o jednostavnoj platformi za objavu sadržaja došla je u trenutku kada su blogovi imali velik rast popularnosti. Svatko je htio nešto napisati i objaviti to na internetu, a WordPress je savršeno uspješno popunio tu prazninu. Kroz godine razvoja u WordPressu prošao sam kompletnu tranziciju iz primarno “blogerskog” alata u gotovo pa punokvrni CMS, kojega mnoge tvrtke (pa i javna uprava i državne agencije) sve više preferiraju kao open source CMS budućnosti.

Svakom novom verzijom dobivali smo dodatne funkcionalnosti koje je zajednica željno iščekivala. Tako smo još od prvih verzija dobivali podršku za dodatke (plugins), stranice (pages), ključne riječi (tags), verzioniranje, multimedijalne dodatke i mnogo drugih, manje vidljivih, ali tehnički važnih nadogradnji.

WordPress i sigurnost

Kada govorimo o sigurnosti, tu ima puno prostora za napredak. Činjenica da na WordPressu surađuje mnogo programera znači i potencijalno velik sigurnosni problem. S druge strane, niti velika popularnost nije olakotna okolnost, jer se upravo zbog velikog broja instalacija WordPress isplati “napasti”. No, zahvaljujući tako velikoj zajednici, sigurnosni se propusti brzo uoče i još brže rješavaju, a postoje i dodaci koji će i korisnicima s manjim tehničkim predznanjem omogućiti postizanje zavidne razine sigurnosti, poput dodatka Better WP Security.

Naravno, kao i kod bilo kojeg drugog CMS-a, važno je da vaša instalacija bude uvijek up-to-date, što vrijedi i za dodatke. Dobra je vijest da je nadogradnja brza, jednostavna i prilično automatizirana. Osim nadogradnji, vodite računa i o hostingu, jer kao što znamo da “kišobran glavu čuva”, tako će vam i dobar hosting pomoći da ne osjetite probleme u funkcioniranju vaše internetske stranice, kako vođenjem računa o stalnom backupu, tako i prevencijom potencijalnih napada.

WordPress i višejezičnost

Ako me upitate postoji li mana u WordPressu, onda ću vam bez razmišljanja odgovoriti – višejezičnost. Zamišljen kao blog alat, višejezičnost nikada zaista nije bila u prvom planu i to se primjećuje u sučelju. Ipak, postoje načini na koje je moguće riješiti taj problem (i to prilično kvalitetno), poput multisite instalacije ili uz korištenje dodatka WPML.

Budućnost WordPressa

Tijekom prvih deset godina WordPress je strahovito narastao u popularnosti, ali i u – kompleksnosti. Iako i dalje prilično jednostavan za korištenje, pogotovo ograničimo li se samo na unos članaka (govorimo li o npr. blogu), WordPress sve više ide u smjeru pravog CMS-a te svih opcija koje to uključuje. Koristimo ga za razne stvari, a ne više samo za izradu jednostavnih stranica. Možemo ga koristiti kao CMS framework za izradu kompleksnih web stranica, a neki ga koriste i za pokretanje kompleksnih blog mreža za restorane, hotele ili bilo koju drugu djelatnost koja vam može pasti na pamet.

No, tražite li potpunu jednostavnost i fokus na blog, isprobajte Ghost jer ćete za deset godina možda pisati članak upravo o tome (Ghost je uspješno financiran na Kickstarteru te je razvoj pri kraju. Još se ne može isprobati, ali pratite ih na Twitteru kako biste saznali kada će postati dostupan).

ponuda

Komentari

 1. Ivan Martinez

  Ivan Martinez

  28. 05. 2013. u 8:07 am Odgovori

  Vrhunski članak!!!

  Jedino se ne bi složio oko višejezičnosti ima i drugih dodataka koji rješavaju taj problem, gdje se doslovno može prevesti svaki dio stranice na više jezika…

  Još jednom svaka čast na vrhunskoj analizi!!

 2. Emanuel Blagonić

  Emanuel Blagonić

  28. 05. 2013. u 8:46 am Odgovori

  Mislim da ovome nije baš mjesto u članku, ali evo par kvalitetnih pluginova koje mi u Tailored4WP koristimo u našem radu:

  * Gravity Forms – http://www.gravityforms.com/ – ako vam trebaju forme, ovo je jedan od najboljih pluginova (plaća se) – od besplatnih koje sam koristio predlažem Cforms – http://www.deliciousdays.com/cforms-plugin/
  * WordPress SEO – http://wordpress.org/plugins/wordpress-seo/ – mnogi se SEO stručnjaci kunu u ovaj plugin, ima jako moćne opcije i svakako će pomoći kod SEO optimizacije
  * Super Page Mash – http://wordpress.org/plugins/mindvalley-pagemash/ – e sada, ovaj plugin je moćan i olakšava organizaciju stranica na način da kroz njegovo sučelje možete jednostavno povlačiti stranice te što je nekada još važnije, radi i za custom post typeove – dragulj!
  * WP Super Cache – http://wordpress.org/plugins/wp-super-cache/ i W3 Total Cache – http://wordpress.org/plugins/w3-total-cache/ – ako imate WordPress na shared hostingu ili na slabijem serveru, ovo su must have pluginovi. Mi koristimo Super Cache, neki drugi koriste Total Cache – isprobajte i odlučite sami što vam više odgovara
  * Manage WP – https://managewp.com/ – ako održavate više WordPress instalacija, nezaobilazni alat koji omogućuje između ostalog redovite backupove i uptime monitoring – must have

  Vjerojatno ima još koji, ali ovih sam se sjetio onako na prvu – slobodno nadopišite ako se sjetite još kojeg plugina 🙂

    • Emanuel Blagonić

     Emanuel Blagonić

     28. 05. 2013. u 9:33 am Odgovori

     Ne, 1 je administracija, jezici su definirani tako da su u rootu samo 2 stranice (hrvatski i engleski) i onda se sve stranice stavljaju kao podstranice tih stranica… Mali je problem za novosti, ali funkcionira po sličnom principu (2 kategorije novosti/news) i onda se novosti stavljaju u tu kategoriju.

     Nije najsretnije rješenje, ali imamo prilično dobre permalinkove i stvar funkcionira.

 3. Kreso

  Kreso

  28. 05. 2013. u 7:40 pm Odgovori

  S obzirom na ostale CMS-ove (DotNetNuke ili Joomlu npr.) … WordPress + WPML radi vrlo dobro, tako da (po meni) višejezičnost realno teško može biti nešto bolja 🙂

 4. Ratne Igre

  Ratne Igre

  28. 05. 2013. u 10:38 pm Odgovori

  WP Super Cache je puno bolji nego W3 Total Cache (u kojega se svi kunu), a jednako tako puno bolji plugin od WordPress SEO je All In One SEO Pack.
  Ovo ne pričam bezveze nego na temelju dugogodišnjeg iskustva.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Zašto više nije dovoljno biti dobar developer u Hrvatskoj (i zašto ‘freelance’ nije rješenje)

CEO-i Rentlija, Neuralaba, Bornfighta i Locastica u Labinu su razgovarali o tome kako učiniti zaposlenike sretnima, ali i o freelancerima te - podjeli zarade.

Startupi i poslovanje

Taxify, konkurent Uberu, stiže u Hrvatsku: Traže se vozači i Country Manager

Taxify je aplikacija za naručivanje taksi prijevoza, porijeklom iz Estonije, a danas dostupna u gotovo 30 zemalja u Europi, Africi, Južnoj Americi te Australiji. Sudeći prema aktivnim oglasima za posao, uskoro stiže u Hrvatsku.

Digitalni mediji

Učimo o podcastu od domaćih snaga: Podcast inkubator i Surove strasti

Opasnost nije u novim stvarima, već u našem strahu da kad ne znamo - istražujemo, pitamo i učimo. Podcast je na naše prostore došao da ostane, samo je pitanje kada ćete vi naći vremena da saznate o čemu se tu zapravo radi.

Što ste propustili

Društvene mreže

Po Instagram profilu Josipa Budimira nikad ne biste zaključili da je on – gradonačelnik

OK, dobro, možda i biste, jer mu upravo to stoji u biografiji. Ali i usprkos tome, prije biste zaključili da je riječ o jednom od onih pokušaja humora kada neki pametnjaković u biografiju stavi da je direktor Facebooka. Što zapravo i nema smisla ako ste na Instagramu.

Novost

Zbog promocije softvera za varanje u Fortniteu dobili tužbe u stvarnom svijetu

Epic Games se ne šali, u stvarnome svijetu tuži osobe za varanje u video igri, a podrška zajednice za ovo je ogromna.

Startupi i poslovanje

Peter Looker uz 30-godišnje iskustvo i veze u SAD-u želi pomoći hrvatskim tvrtkama u usponu

On je američki poduzetnik čiji su proizvodi u 30 godina obišli mnoge strane svijeta, ali se sa svojim iskustvom i znanjem odlučio smjestiti u Europu. Što je Petera namamilo u našu regiju?

Sponzorirano

Studija slučaja: Kako po prvi put organizirati studentsku praksu u manjoj tvrtki?

Nije jednako organizirati studentsku praksu u timu od stotinu ljudi i u malim tvrtkama gdje često ne postoji jedna osoba ili cijeli tim koji će se samo praktikantima baviti cijelo ljeto.

Društvene mreže

Twitter zbunjuje one koji ga ne koriste, zato opaska ‘retweets ≠ endorsements’ nije dovoljna

Mnogi korisnici Twittera u svoju biografiju dodali su objašnjenje “retweets ≠ endorsements”. No, u pojedinim slučajevima, posebice ako je politika upletena, to neće biti dovoljno da se ogradite od sadržaja koji dijelite - posebice ako taj sadržaj dođe pred oči onih koji Twitter ne koriste.

Prikaz

Za moje sestrične: Dan u životu community managera u Remedy Entertainmentu

"Vida, ne možemo vjerovati da si već deset mjeseci u Finskoj, a mi još uvijek nemamo pojma što ti zapravo radiš", rekle su mi sestrične. Za njih, a i za sve ostale, slijedi moj tipičan radni dan u Remedy Entertainmentu.