Bliži se WordCamp Split, evo što nas očekuje!

WordCamp Split: U 3 dana očekujte 5 radionica, 13 predavanja i Contributor day

Brojimo sitno dane do najvažnijeg godišnjeg okupljanja hrvatske WordPress zajednice – WordCampa Split, koji se ove godine, kao što i samo ime govori, održava u gradu pod Marjanom od 2. do 4. rujna. U tri dana očekuje nas 5 radionica, 13 predavanja i Contributor day u nedjelju. Jeste li spremni?

Nakon što se WordCamp po prvi put prošle godine održao u Hrvatskoj, u Rijeci, ove se godine godišnja konferencija održava na Ekonomskom fakultetu u Splitu.
Nakon što se WordCamp po prvi put prošle godine održao u Hrvatskoj, u Rijeci, ove se godine godišnja konferencija održava na Ekonomskom fakultetu u Splitu.

5 besplatnih WordPress radionica

Prvi je dan, petak 2. rujna, po običaju rezerviran za radionice (koje su i ove godine besplatne), a u planu je 5 radionica od kojih će 4 biti na hrvatskom jeziku, a jedna na engleskom. Radionice su različite, pa tako možete naučiti o upravljanju projektima (Krešimir Končić, Neuralab), onboarding procesima i komunikaciji s kupcima (Aleksandar Savković, ManageWP), dok je Algebra, edukacijski partner WordCampa Split, pripremila dvije početničke radionice o izradi WordPress pluginova i vizualizaciji podataka prikupljenih kroz WordPress forme koje će držati Konrad Leon Toldy.

Radionicu na engleskom jeziku vodi Luca Sartoni iz Automattica (tvrtka koja stoji iza WordPress.com, WooCommercea…), a tema je javni nastup. Svi koji bi se voljeli okušati i održati predavanje na nekom od sljedećih okupljanja WordPress zajednice ili na nekom drugom meetupu – svakako posjetite Lucinu radionicu budući da ima iskustva u pripremi predavača za mnoge međunarodne konferencije.

Subota rezervirana za predavanja

U subotu krećemo rano, već u 9 sati s uvodnim informacijama, nakon čega će nam Tomaž Zaman (najbolji predavač prošle godine) pričati o tome kako da započnemo posao s WordPressom – iz vlastitog iskustva (i primjeru Codeablea koji trenutno mjesečno ostvaruje oko 500.000 USD prometa). Nevena Tomović iz ManageWP-a će nam dati savjete kako da unaprijedite svoj biznis s kvalitetnim blog postovima, dok će Tomislav Leljak iz AM2 Studia pričati o WordPress REST API-u (koji bi lako mogao biti budućnost WordPressa). Blok prije prve pauze za kavu zatvara Joško Džidić iz Sucurija (međunarodne sigurnosne kompanije koja je posebno fokusirana na WordPress). Joško će pričati o frustraciji sa sigurnošću internet stranica.

Drugi blok otvara Milan Ivanović, organizator beogradskog WordCampa i aktivan član europske WordPress zajednice te WordPress Theme Review tima, koji će pričati o svemu što trebamo znati ako želimo da naša tema završi na WordPress.org repozitoriju. Nakon Milana će na pozornicu Ekonomskog fakulteta u Splitu (koji je važan organizacijski partner WordCampa Split) izaći Borko Livić. Borka ste sigurno vidjeli u bespućima interneta, budući da je jedan od najaktivnijih hrvatskih WordPress korisnika koji često pomaže na forumima i na Facebook grupi WordPress Hrvatska, a pričat će o varijacijama proizvodima u WooCommerceu i kako ih prikazati (Borkovo predavanje će jedino biti na hrvatskom jeziku).

Na WordCampu možete poslušati vrhunska predavanja domaćih i stranih predavača.
Na WordCampu možete poslušati vrhunska predavanja domaćih i stranih predavača.

Nakon ručka nam slijedi još jedan duži blok koji će otvoriti Luca Sartoni sa svojim predavanjem o rastu poslovanja u distribuiranim kompanijama. S iskustvom rada u Automatticu koji je potpuno remote kompanija, od Luce sigurno možemo puno naučiti (pogotovo ako mislite da distribuirani tim ne može stvoriti kvalitetan proizvod (da, tebe gledam neimenovani hrvatski CEO-u)).

Andrej Šimunaj će pričati o prilagođenim WordPress linkovima, a Natko Hasić o važnosti kvalitetnog brendinga (firmi i freelancera) u WordPress svijetu. Blok zatvara Lucijan Blagonić predavanjem o styleguideovima i kako nam oni mogu pomoći kod brzog razvoja internetskih stranica.

Posljednji blok predavanja koji počinje nakon najduže stanke za kavu (od 40 minuta) otvorit će Emir Kurtović iz Toptala sa svojim predavanjem o prikazivanju povezanih članaka, ovisno o korisničkim aktivnostima (trajanje čitanja članka, dijeljenje na društvenim mrežama i sl.). Nela Dunato će nam dati nekoliko savjeta kako da spriječimo beskrajne revizije dizajna, a konferenciju će zatvoriti Noel Tock iz Human Madea (jedna od dvije europske WordPress VIP agencije). Noelovo predavanje je namijenjeno svima koji se pitaju “može li se s WordPressom dovoljno zaraditi za pristojan život bilo gdje u svijetu” (odgovor je da, ali predlažemo da poslušate Noela).

Subotu završavamo s već uobičajenim afterpartyjem.

Contributor day

Nedjelja će kao i prošle godine u Rijeci poslužiti za nešto kraće druženje svih koje zanimaju načini uključivanja u WordPress zajednicu (ne samo hrvatsku). Organizatori najavljuju lokalizacijsku grupu, gdje ćete moći pomoći u lokalizaciji WordPressa. Iako je WordPress već godinama 100% lokaliziran na hrvatski jezik, lokalizaciju svakako možemo i poboljšati, a tu nam možete i vi pomoći. Također, postoje mnogi popularni pluginovi koji još uvijek nisu lokalizirani pa se i na tome može raditi. Ako do sada niste radili na lokalizaciji WordPressa, Contributor day je idealan trenutak da naučite jer lokalizacija je jedan od najlakših načina kako da se uključite u popularizaciju WordPressa (koji prema posljednjim podacima trenutno pokreće 26% weba).

WordPress danas koristi više od 26% svih svjetskih web stranica, uključujući i velikane poput Renaulta, Sonyja i Time Magazinea.
WordPress danas koristi više od 26% svih svjetskih web stranica, uključujući i velikane poput Renaulta, Sonyja i Time Magazinea.

Osim lokalizacijske grupe, opet ćemo imati i Core grupu, koja će raditi na načinima pomoći pri razvoju samog WordPressa (zato i naziv “core”), a planiramo i jednu grupu gdje ćemo raspravljati o hrvatskoj WordPress zajednici, meetupima i budućnosti zajednice.

Požurite po svoju kartu

Karte se još uvijek mogu nabaviti po simboličnoj cijeni od 130 kuna (ostalo je 30-ak karata), a u cijenu karte je uključen konferencijski dan, ručak, kava tijekom dana, majica i afterparty. Radionice u petak su besplatne za sve, iako će u slučaju većeg broja prijavljenih, a zbog ograničenog kapaciteta, prednost imati oni s kupljenom kartom za WordCamp Split.

Ako vašu kartu kupite danas ili sutra, još uvijek imate mogućnost odabrati i veličinu majice koje će vas u subotu čekati u Splitu.

Vidimo se u Splitu za 10 dana.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Telekom Bankarstvo: Zabi prosječna bankarska aplikacija, HT-u dodatan izvor prihoda

Telekom bankarstvo Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke ne pruža kvalitetnije korisničko iskustvo ni od hrvatskih konkurenata ni od Revoluta, ali najavljuje agresivnu marketinšku kampanju kakvu prosječna banka ne bi pokrenula.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Što ste propustili

Internet marketing

Kovačević, Vrdoljak, Ackermann i Brkan na WMF-u otkrivaju zadnjih 10 godina digitalnog marketinga

Kako je izgledao digitalni sektor prije deset godina i kako se u njemu dan danas snalaze neki od najpoznatijih digitalaca saznat ćemo ove subote na Weekend Media Festivalu.

Startupi i poslovanje

Hubbig Dragane Lipovac kreće u nove pobjede s milijunskom investicijom i novom savjetnicom

Bili vi mali ili veliki uvoznik, naručivali iz Kine ili SAD-a, Hubbig vam može olakšati život, a da to ovom mladom startupu ide dobro potvrdila je i nedavna milijunska investicija koju je orkestrirala Monika Mikac, bivša operativna direktorica u Rimac Automobilima.

Startupi i poslovanje

Paušalci, prikriveni rad opet nije dobro definiran u Općem poreznom zakonu, uključite se u e-Savjetovanje!

Prema trenutnom prijedlogu izmjena Općeg poreznog zakona, koji bi trebao stupiti na snagu 1. 1. 2020., i dalje nije dovoljno jasno definirana razlika između samostalnog i nesamostalnog rada, što bi se moglo obiti o glavu paušalnim obrtnicima i tvrtkama koje ih angažiraju.

Intervju

Tko to zna sa softverom, dobro zarađuje i utječe na velike sustave? IT Konzultant!

Kao što mnogi bježe od matematike i STEM-ovci nerijetko bježe od "mekih vještina", no upravo se u tom spoju kriju odlične karijerne opcije. Kako ispolirati te vještine učimo od FER-ovca, dugogodišnjeg konzultanta i danas direktora, mStartovog Emina Subašića.

Tehnologija

Programeri u prosjeku zarađuju 10.000 kuna, najbolje su plaćeni iOS developeri

Stigli su nam novi rezultati ankete Tomislava Grubišića o plaćama developera u Hrvatskoj za 2019. godinu, donosimo pregled najzanimljivijih podataka na osnovu tehnologija i godina iskustva.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.