Windows Phone 7 i Azure kao ključne teme šestog Advanced Technology Daya

Windows Phone 7 i Azure kao ključne teme šestog Advanced Technology Daya

Microsoftov Advanced Technology Day održao se po šesti put u četvrtak u Hotelu Aristos u Zagrebu. Ove je godine Microsoft naglasio svoje dvije ključne tehnologije Prva je Windows Azure - Microsoftovo rješenje za cloud computing koji izgleda i radi jako dobro. Windows Azure daje stabilnu aplikaciju za izvršavanje aplikacija te po potrebe povećava procesorsku snagu u trenutku veće potrebe vaše aplikacije. Druga ključna tehnologija naglašena na Advanced Technology Dayu bila je Windows Phone 7, Microsoftov mobilni operativni sustav...

Microsoftov Advanced Technology Day održao se po šesti put u četvrtak u Hotelu Aristos u Zagrebu. Ove je godine Microsoft naglasio svoje dvije ključne tehnologije Prva je Windows Azure – Microsoftovo rješenje za cloud computing koji izgleda i radi jako dobro.

Windows Azure daje stabilnu platformu za izvršavanje aplikacija te po potrebe povećava procesorsku snagu u trenutku veće potrebe vaše aplikacije. Druga ključna tehnologija naglašena na Advanced Technology Dayu bila je Windows Phone 7, Microsoftov mobilni operativni sustav. Prošle godine Microsoft se također bavio “oblačnim” tehnologijama.

Azure olakšava podjelu procesorske snage aplikacijama, primjerice aplikacije za izradu poslovnih analiza će se više koristiti tijekom pripreme godišnjih izvješća. Kasnije, kad ne bude potrebe za njima, smanjit će im se dana procesorska snaga.

Azure se odlično povezuje s drugom ključnom tehnologijom a to je Windows Phone 7. Windows Phone 7 je Microsoftov mobilni operativni sustav za pametne telefone.

Windows Phone 7 ima potpuno redizajnirano sučelje, nimalo nalik prošlom Windows Mobileu te je trenutno riječ o izrazito “vrućoj” tehnologiji. Druga važna stvar je povezivost između Windows Phone 7 platforme i desktop odnosno cloud aplikacija koje se mogu izraditi u Silverlightu kojeg Microsoft ipak nije ubio zbog HTML-a 5.

Cloud ili krajnje aplikacije

Predavanja su bila podijeljena u 2 smjera. Prvi smjer se bavio Cloudom tj. Windows Azureom, mogućnostima koje nudi developerima i prednostima za krajnje korisnike. Onima koji su zainteresirani za izradu klijentskih aplikacija namijenjen je bio drugi smjer gdje se govorilo o mogućnostima izrade aplikacija i servisa te njihovom prijenosu na različite vrste uređaja (desktop-phone-browser).

Ivan Vidaković, direktor Microsoft Hrvatska, otvorio je kenote na Advanced Technology Dayu (Snimio Lucijan Blagonić)

Oba su smjera bila zanimljiva, a pogotovo Silverlight i Windows Phone 7. Microsoft je pružio odličnu platformu za razvoj aplikacija, kako za desktop tako i za mobilne uređaje što bi mogli i trebali iskoristiti i developeri s naših prostora.

Razvojno sučelje za Windows Phone 7 je potpuno besplatno i slično je sučelju za razvoj desktop aplikacija što developerima olakšava prijelaz na novu platformu. Dobro napravljenu aplikaciju relativno je jednostavno prilagoditi nekoj budućoj primjeni na tabletu ili čak desktop  aplikaciji osjetljivoj na dodir.

Domagoj Pavlešić držao je predavanje o poslovnim aplikacijama u Silverlightu (Snimio Lucijan Blagonić)

Windows Azure možemo promatrati kao odličan temelj za razvoj gore navedenih aplikacija, jer su svi servisi odlično integrirani: Windows Phone 7 s Windows Azureom s poslovnom aplikacijom u Silverlightu. Tu integraciju će svakako cijeniti poslovni korisnici.

Vjerujem da ćemo upravo zahvaljujući tehnologijama poput Windows Azurea uskoro vidjeti razvoj niza servisa i aplikacija koje će neke uobičajene stvari prebaciti u “oblak”. To možda neće odgovarati ljudima koji ne vole svoj posao, jer će ga sada mogu obavljati s bilo kojeg mjesta na zemlji gdje postoji pristup internetu.

Što vi mislite o Windows Phone 7 i Azureu? Jeste li bili na nekom od Microsoftovih Advanced Technology Day događanja?

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.

Tehnologija

Facebook želi da gledate svijet kroz njegove uređaje, no želite li zbilja pametne – Ray Banke?

U pomalo iznenađujućem predstavljanju jučer, Facebookov Mark Zuckerberg najavio je dva nova proizvoda: Oculus Quest 2 i pametne naočale, a za Netokraciju ih komentira Darian Škarica, osnivač tvrtke Delta Reality.

Sponzorirano

5 najzanimljivih komentara hrvatskih stručnjaka o stanju Europske Unije!

Hrvatski stručnjaci na panel raspravi Digital Brunch jučer su komentirali stanje Europske unije: kako EU može dodatno pomoći poduzetnicima i demokratskim procesima te što može učiniti da ojača protok ljudi, dobara i kapitala, samo su neke od stavki kojih su se dotakli.

Tehnologija

Apple jučer nije najavio novi mobitel, ali njegovi proizvodi barem više nisu skupi kao prije

Novi rujan, novi Apple događaj. Ovoga puta, možda bez mobitela, ali i dalje zanimljiv.