Wikipedia je skoro 'gotova' - većina najbitnijih članaka napisana još 2007.!

Wikipedia je skoro ‘gotova’ – većina najbitnijih članaka napisana još 2007.!

Je li moguće da će kugla na wikipedijinom logu uskoro biti potpuna? Možda se čini nemogućim da se 'enciklopedija svega' ikada završi, no činjenica je da je većina 'većih' članaka o važnijim tematikama kao što su ratovi, povijesne ličnosti, znanstveni principi i slično, prilično dobro obrađena i popunjena. Uvijek će tu biti još posla - dodavanje boljih citata, novi linkovi, bolje formatiranje, ali većina pravog posla, pisanje samih članaka je već gotova.

Wikipedia je skoro pa spremna…

Je li moguće da će kugla na wikipedijinom logu uskoro biti potpuna? Možda se čini nemogućim da se ‘enciklopedija svega’ ikada završi, no činjenica je da je većina ‘većih’ članaka o važnijim tematikama kao što su ratovi, povijesne ličnosti, znanstveni principi i slično, prilično dobro obrađena i popunjena. Uvijek će tu biti još posla – dodavanje boljih citata, novi linkovi, bolje formatiranje, ali većina pravog posla, pisanje samih članaka je već gotova. ‘Sve je više čitatelja Wikipedije, no oni imaju sve manje i manje stvari za dodati‘, piše povjesničar i urednik Wikipedije Richard Jensen.

Pošto je većina zanimljivijih stvari napisana, urednici gube interes. U proljeće 2012, 3300 urednika pridonijelo je sa više od 100 uređenja mjesečno – što je 31 posto manje od proljeća 2007, kada je ta brojka bila 4800.

Problem ako se taj trend nastavi ne i smanjena briga za sam sadržaj Wikipedije. Pomno uređivanje je ono što sprječava vandalizam i pogreške na wikipedijinim stranicama. Ako Wikipedia želi zadržati svoje urednike, trebala bi ih držati zainteresiranim za rad nečim osim dosadnih zadataka čišćenja vandalizma.

Jensen vjeruje da postoji rješenje – predlaže da Wikipedia posveti više resursa prema usmjerenju urednika prema visoko-kvalitetnim školarinama, konferencijama te raznim obrazovnim programima kako bi mogli dodatno usavršavati članke i širiti znanje.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Mobilno

Moja Croatia: Da biste digitalizirali osiguranje ne trebate govoriti “jezikom osiguranja”

Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, otkriva što su morali osigurati unutar Croatia osiguranja kako bi razvili potpunu, a zaista jednostavnu za korištenje self-care aplikaciju.

Što ste propustili

Mobilno

Zašto aplikacije za praćenje COVID-19 ne uspijevaju? Najbolji primjer nalazi se i u našoj regiji

Od Sjeverne Makedonije i Mađarske, do Norveške, Velike Britanije i Irske vidimo različite aplikacije, različite implementacije i prakse korištenja. Koliko uspjeh aplikacije ovisi o angažiranosti ključnih aktera, koliko o dobroj volji korisnika, a koliko o nadležnim institucijama?

Vodič

Iz vlastitog iskustva: Kako dobiti novac od Europske unije za razvoj video igara

Europska unija kroz svoj potprogram Creative Europe - MEDIA, od 2013./2014. dodjeljuje bespovratna sredstva europskim game dev studijima za razvoj video igara. Evo kako izgleda proces prijave i na što trebate obratiti pozornost da biste dobili novac.

Kolumna

Na 16. rođendan Ruby on Railsa odgovaramo na pitanje: Je li mrtav, i u svijetu i u Hrvatskoj?

Početkom kolovoza slavimo 16 godina od prve pojave Ruby on Railsa, web development frameworka koji je “promijenio svijet”. S tom činjenicom volim početi ovu priču jer mislim da je ključna za odgovor na pitanje koje mi se često postavlja: Nije li Ruby on Rails mrtav?

Video

Kako dati otkaz? Pravni savjeti za radnike i poslodavce!

Neki od najpopularnijih tekstova na Netokraciji u posljednjih nekoliko mjeseci su – kako dati otkaz, kako zatvoriti paušalni obrt...

Tehnologija

Ratko Mutavdžić: Od ‘cloud’ blogera do Microsoftovog Technology Officera za srednju i istočnu Europu

S novim tehnološkim šefom Microsofta za srednju i istočnu Europu, Ratkom Mutavdžićem, razgovarali smo o 700-postotnom rastu Microsoft Teamsa za vrijeme pandemije, kako se koriste 'cloud' tehnologije u 2020., ali i zašto Zagreb treba kafić-ured!

Startupi i poslovanje

Od investicije do akvizicija – Silvio Kutić i investitori Ante Kušurin i Mario Ančić o Infobipovim ambicijama

U eksluzivnom razgovoru za Netokraciju, Silvio Kutić, kao direktor Infobipa, Ante Kušurin i Mario Ančić iz fonda One Equity Partners, ujedno poznati hrvatski sportaši, otkrivaju detalje svoje suradnje – i planova da stvore vodeću svjetsku CPaaS platformu.