Wayra podržava startupe s 40 tisuća eura investicije u 13 akademija i tržištem od 300 milijuna korisnika

Jučer je u The Movie Pubu, kako smo najavili prije tjedan dana, predstavljena globalna mreža akceleratora Wayra, čija nam se nabliža akademija nalazi u Pragu, a prisutni su u gradovima širom svijeta poput Madria, Dublina, Bogote i Sao Paola. Deonshire i Parker, zaduženi za razvoj europskih Wayra, počastili su pivom 60-ak članova hrvatske startup zajednice koja je došla saznati više o tom akceleratoru.

Wayrin direkor za Europu Simon Devonshire govorio je u zagrebačkom The Movie Pubu (Snimila Marina Filipović Marinshe)

Jučer je u The Movie Pubu, kako smo najavili prije tjedan dana, predstavljena globalna mreža akceleratora Wayra, čija nam se najbliža akademija nalazi u Pragu, a prisutni su u gradovima širom svijeta poput Madria, Dublina, Bogote i Sao Paola. Deonshire i Parker, zaduženi za razvoj europskih Wayra, počastili su uz logističku podršku Zagrebačkog inkubatora poduzetništva pivom 60-ak članova hrvatske startup zajednice koja je došla saznati više o tom akceleratoru.

Primijetili ste, s jakom prisutnošću u Latinskoj Americi i stranicom na engleskom, njemačkom španjolskom i portugalskom, već je od prve jasno da je Wayra “proizvod” španjolskog operatera Telefonice, prisutna u svim zemljama gdje taj 5. najveći telekom svijeta ima svoje podružnice. Dok je u UK-u to O2, u Češkoj je to Češki Telekom.

Sudionici prate Simonovo predavanje (Snimila Marina Filipović Marinshe)

Wayra trenutno ima 12 aktivnih akademija širom svijeta, a praška koja se otvara u travnju bit će 13. Wayra je na svim lokacijama prisutna u dobrim dijelovima grada, jer žele da se startupi jako dobro osjećaju kad su tamo. Trenutno upravo traže novu generaciju startupa za svoje akademije, tako da se možete prijaviti!

4 načina kako se Wayra razlikuje od drugih akceleratora

Wayrin pristup se značajno razlikuje od većine akceleratora, kako u Europi, tako i ostatku svijeta, što je bilo očito iz mog razgovora sa Simonom Devonshireom, Wayrinim europskim direktorom te Ann Parker, voditeljicom operacija za Wayru u Europi. Iako su oboje već dugo u telekomskom svijetu (Simon je bio generalni direktor za small to medium business segment O2 u UK-u, dok je Ann vodila consumer segment marketinga istog operatera), oboje se čine iskreno  zainteresirani i upoznati sa startup svijetom. Simon je posebno naglasio kako je već osnovao i razvio nekoliko startupa u svojoj karijeri prije rada za velike telekome, tako da iskreno startupima može reći da ih razumije.

Značajnija seed investicija

U praktičnom će smislu će svim regionalnim startupima biti itekako bitno da Wayra investira 40 tisuća eura za manjinski udio do 10 posto udjela startupa. Neki investitori će reći kako startupima ne treba toliko i da će ih previše novca zapravo razmaziti i učiniti neučinkovitijima, ali na vama je da procijenite je li vam draža Wayrina podrška od akceleratora poput Seedcampa ili Elevena. Uz investiciju imate i radni prostor u Wayrinoj akademiji u kojoj u istom trenutku može raditi do 4 člana pojedinog startupa.

Netokracijini Marko Sršan i Ivan Brezak Brkan u razgovoru s Ann i Simonom (Snimila Marina Filipović Marinshe)

Telekomova mreža

Wayra je u konačnici akcelerator Telefonice, tako da će i izbor startupa biti naglašen u smjeru tehnologija koje telekomi mogu iskoristiti, a i podrška koju dobivate bit će dana prvenstveno kroz mrežu lokalnog telekoma te Wayrine globalne mreže kontakata. Unatoč tome, Ann je naglasila kako i telekomi traže nove poslovne modele i proizvode pa bi upravo vaš proizvod mogao biti njihova sljedeća partnerska usluga za preko 300 milijuna kupaca širom svijeta.

Latinskoameričko tržište

Wayra je idealan izbor za startupe koji traže pristup tržištima gdje su akademije i Telefonica prisutne, posebno ukoliko se radi o Latinskoj Americi. Ann mi je dala primjer startupa koji razvija rješenje za kupnju glazbe na tom kontinentu gdje iTunes još nije lokalno prisutan u značajnijoj mjeri, pri čemu mi je na pamet pao jedan hrvatski startup koji je želio izaći upravo na to tržište, ali koji u danom trenutku nije imao investitore koji su ga ciljali.

Podrška lokalnom startup svijetu

Simon je u razgovoru spomenuo kako je jedna od ključnih razlika to što zbog lokalne prisutnosti u svakoj zemlji kroz lokalnog operatera Wayra akademije imaju jasan interes u razvoju startupa na domaćem tržištu, koliko i stranom. Wayrine akademije koštaju milijune da bi se pokrenule, a obavezuju se na prostore i po 10 godina što pokazuje da će na lokalnom tržištu biti prisutni godinama, cijelu vječnost za startupe koje podržavaju.

Pravila ne postoje, sudeći po Wayrinoj službenoj majci (Snimila Marina Filipović Marinshe)

Od svojih pak startupa pak očekuju da si međusobno pomažu, ne samo na razini pojedine akademije već i širom Wayrine mreže. Simon smatra kako su si upravo startupi međusobno mogu najviše pomoći, jer će se uvijek bolje razumjeti od investitora ili pak mentora, koliko god bili bliski.

Early stage startupi, prijavite se

Wayra investira u startupe u najranijim fazama razvoja, svakako mlađe od 2 godine. Iako preferiraju investirati u projekte koji su dosad skupili manje od 100 tisuća eura od drugih investitora, sama investicija po Devonshireovim riječima nije prepreka za Wayrinu podršku. Unatoč tome, više je puta tijekom večeri naglasio kako najviše mogu pomoći upravo mladim tvrtkama. Ann je za Netokraciju komentirala Wayrinu ulogu u istočnoj Europi:

Mnogo smo čuli o talentima u srednjoj i stičnoj Europi i želimo podržati startupe iz regije i potaknuti ih da se prijave na Wayrine akademije, kao i ohrabriti lokalne stručnjake da se jave kao mentori ili pak investiraju u neke od Wayrinih projekata.

Tine Poštuvan, direktor i suosnivač slovenskog startupa Equaleyes koji slijepim te slabovidnim osobama daje kvalitetno mobilno sučelje, za Netokraciju je otkrio da je vrlo zadovoljan Wayrinom podrškom. Poštuvan je bio jedan od rijetkih regionalnih startupa koji su se prijavili za Wayru još prošle godine te na kraju zajedno sa svojim timom ušao u Wayrinu akademiju u Londonu.

U kontekstu te podrške, Poštuvan je otkrio kako mu je Telefonica u UK-u kroz O2 pomogla u kontaktiranju specifičnih udruga koje su mu trebale za daljni poslovni razvoj Equaleyesa, a koje do kojih smatra da sam ne bi tako lako mogao doći. Wayrin poziv novim startupima traje do 21. siječnja, pri čemu se možete prijaviti na bilo koju od akademija. Za dublinsku primjerice Simon spominje kako je jedna od najboljih s obzirom da nudi pristup velikim tehnološkim poduzećima koja su u susjedstvu te sve većoj irskoj startup zajednici! Što vas zanima o Wayri?

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Kojem se direktoru isplati visiti na Facebooku? Bakiću, Varteksovom influenceru, itekako!

Nakon što je uložio u svoj Facebook profil kroz Croatian Makerse i stvorio bogatstvo pratitelja, Bakić "isplaćuje" dividende dosega za Varteksov "influencer" marketing.

Intervju

Ida Prester: Nisam se usudila ići na porodiljni dopust zbog specifičnosti svog posla

Idu Prester znamo kao glazbenicu i voditeljicu, a jedan od njenih idućih voditeljskih zadataka bit će Netokracijina konferencija Ladies of New Business. Tema? Izazovi (ali i prilike) koje donosi majčinstvo u dinamičnoj digitalnoj i IT industriji.

Internet marketing

Zabrinjavajuće je (a možda i protuzakonito) što nam domaći ‘influenceri’ promoviraju upitne kredite

“Influencanje” je postao pravi biznis, a pravi znak za to je to što dio njih već mjesecima na Instagramu reklamira - kredite. I to od internetske banke s Malte. Zabrinjavajuće je to, a možda i ne baš u skladu sa zakonima, iz više razloga. Na um mi, na prvu, padaju tri.

Što ste propustili

Kultura 2.0

PewDiePie više nije prvak YouTubea ili?

Prvi put od kada je 2013. dobio titulu najpopularnijeg YouTubera, kanal Šveđanina Felixa Kjellberga izgubio je vodstvo po broju pretplatnika - na par sati.

Kultura 2.0

Napad na Novom Zelandu optimiziran je kako bi se što brže širio društvenim mrežama

Događaji poput nedavnih napada na Novom Zelandu pokazuju tamnu stranu društvenih mreža - kako na to uopće utjecati?

Kultura 2.0

Pinterest i Instagram ‘krivci’ su što nam svi kafići, uredi i stanovi izgledaju – jednako

Craft pivnica u Brooklynu izgleda jednako kao ona u Berlinu, Zagrebu ili Singapuru. Svaki kafić mora imati bakinu fotelju i tepih, a gotovo svi stanovi zadnjih godina prate neki ‘industrijski loft’ stil. Krivci? Instant-dizajneri, Pinterest i Instagram.

Startupi i poslovanje

Vino na pretplatu: Mogu li hrvatske vinarije izvesti poslovni model po uzoru na Flaviar i Vinebox?

Pretplatni paketi postaju sve zanimljiviji način otkrivanja novih proizvoda i usluga, posebno kada su u pitanju različiti okusi svijeta. Može li sličan model zaživjeti u Hrvatskoj i kome bi to uopće bilo isplativo, korisno i zanimljivo?

Društvene mreže

Kriminalistička istraga protiv Facebooka trebala bi biti izvanredna vijest, a ne pad njegovih usluga

Na naslovnicama mnogih portala upravo vrišti vijest da Facebook od jučer doživljava najveći pad u svojoj povijesti, koji je zahvatio korisnike diljem svijeta. Istodobno, jučer je proširena kriminalistička istraga protiv ove društvene mreže zbog odavanja naših podataka raznim tehnološkim tvrtkama kao što su veliki proizvođači mobitela.

Startupi i poslovanje

Blockchain from the Bloc(k) 5: Kako uopće izgleda blockchain (startup) scena na Balkanu?

Jeste li znali da se blockchain tehnologija u regiji primjenjivala i istraživala već 2009. kada se ni regionalna startup scena još nije izgradila?