Wayra podržava startupe s 40 tisuća eura investicije u 13 akademija i tržištem od 300 milijuna korisnika

Jučer je u The Movie Pubu, kako smo najavili prije tjedan dana, predstavljena globalna mreža akceleratora Wayra, čija nam se nabliža akademija nalazi u Pragu, a prisutni su u gradovima širom svijeta poput Madria, Dublina, Bogote i Sao Paola. Deonshire i Parker, zaduženi za razvoj europskih Wayra, počastili su pivom 60-ak članova hrvatske startup zajednice koja je došla saznati više o tom akceleratoru.

Wayrin direkor za Europu Simon Devonshire govorio je u zagrebačkom The Movie Pubu (Snimila Marina Filipović Marinshe)

Jučer je u The Movie Pubu, kako smo najavili prije tjedan dana, predstavljena globalna mreža akceleratora Wayra, čija nam se najbliža akademija nalazi u Pragu, a prisutni su u gradovima širom svijeta poput Madria, Dublina, Bogote i Sao Paola. Deonshire i Parker, zaduženi za razvoj europskih Wayra, počastili su uz logističku podršku Zagrebačkog inkubatora poduzetništva pivom 60-ak članova hrvatske startup zajednice koja je došla saznati više o tom akceleratoru.

Primijetili ste, s jakom prisutnošću u Latinskoj Americi i stranicom na engleskom, njemačkom španjolskom i portugalskom, već je od prve jasno da je Wayra “proizvod” španjolskog operatera Telefonice, prisutna u svim zemljama gdje taj 5. najveći telekom svijeta ima svoje podružnice. Dok je u UK-u to O2, u Češkoj je to Češki Telekom.

Sudionici prate Simonovo predavanje (Snimila Marina Filipović Marinshe)

Wayra trenutno ima 12 aktivnih akademija širom svijeta, a praška koja se otvara u travnju bit će 13. Wayra je na svim lokacijama prisutna u dobrim dijelovima grada, jer žele da se startupi jako dobro osjećaju kad su tamo. Trenutno upravo traže novu generaciju startupa za svoje akademije, tako da se možete prijaviti!

4 načina kako se Wayra razlikuje od drugih akceleratora

Wayrin pristup se značajno razlikuje od većine akceleratora, kako u Europi, tako i ostatku svijeta, što je bilo očito iz mog razgovora sa Simonom Devonshireom, Wayrinim europskim direktorom te Ann Parker, voditeljicom operacija za Wayru u Europi. Iako su oboje već dugo u telekomskom svijetu (Simon je bio generalni direktor za small to medium business segment O2 u UK-u, dok je Ann vodila consumer segment marketinga istog operatera), oboje se čine iskreno  zainteresirani i upoznati sa startup svijetom. Simon je posebno naglasio kako je već osnovao i razvio nekoliko startupa u svojoj karijeri prije rada za velike telekome, tako da iskreno startupima može reći da ih razumije.

Značajnija seed investicija

U praktičnom će smislu će svim regionalnim startupima biti itekako bitno da Wayra investira 40 tisuća eura za manjinski udio do 10 posto udjela startupa. Neki investitori će reći kako startupima ne treba toliko i da će ih previše novca zapravo razmaziti i učiniti neučinkovitijima, ali na vama je da procijenite je li vam draža Wayrina podrška od akceleratora poput Seedcampa ili Elevena. Uz investiciju imate i radni prostor u Wayrinoj akademiji u kojoj u istom trenutku može raditi do 4 člana pojedinog startupa.

Netokracijini Marko Sršan i Ivan Brezak Brkan u razgovoru s Ann i Simonom (Snimila Marina Filipović Marinshe)

Telekomova mreža

Wayra je u konačnici akcelerator Telefonice, tako da će i izbor startupa biti naglašen u smjeru tehnologija koje telekomi mogu iskoristiti, a i podrška koju dobivate bit će dana prvenstveno kroz mrežu lokalnog telekoma te Wayrine globalne mreže kontakata. Unatoč tome, Ann je naglasila kako i telekomi traže nove poslovne modele i proizvode pa bi upravo vaš proizvod mogao biti njihova sljedeća partnerska usluga za preko 300 milijuna kupaca širom svijeta.

Latinskoameričko tržište

Wayra je idealan izbor za startupe koji traže pristup tržištima gdje su akademije i Telefonica prisutne, posebno ukoliko se radi o Latinskoj Americi. Ann mi je dala primjer startupa koji razvija rješenje za kupnju glazbe na tom kontinentu gdje iTunes još nije lokalno prisutan u značajnijoj mjeri, pri čemu mi je na pamet pao jedan hrvatski startup koji je želio izaći upravo na to tržište, ali koji u danom trenutku nije imao investitore koji su ga ciljali.

Podrška lokalnom startup svijetu

Simon je u razgovoru spomenuo kako je jedna od ključnih razlika to što zbog lokalne prisutnosti u svakoj zemlji kroz lokalnog operatera Wayra akademije imaju jasan interes u razvoju startupa na domaćem tržištu, koliko i stranom. Wayrine akademije koštaju milijune da bi se pokrenule, a obavezuju se na prostore i po 10 godina što pokazuje da će na lokalnom tržištu biti prisutni godinama, cijelu vječnost za startupe koje podržavaju.

Pravila ne postoje, sudeći po Wayrinoj službenoj majci (Snimila Marina Filipović Marinshe)

Od svojih pak startupa pak očekuju da si međusobno pomažu, ne samo na razini pojedine akademije već i širom Wayrine mreže. Simon smatra kako su si upravo startupi međusobno mogu najviše pomoći, jer će se uvijek bolje razumjeti od investitora ili pak mentora, koliko god bili bliski.

Early stage startupi, prijavite se

Wayra investira u startupe u najranijim fazama razvoja, svakako mlađe od 2 godine. Iako preferiraju investirati u projekte koji su dosad skupili manje od 100 tisuća eura od drugih investitora, sama investicija po Devonshireovim riječima nije prepreka za Wayrinu podršku. Unatoč tome, više je puta tijekom večeri naglasio kako najviše mogu pomoći upravo mladim tvrtkama. Ann je za Netokraciju komentirala Wayrinu ulogu u istočnoj Europi:

Mnogo smo čuli o talentima u srednjoj i stičnoj Europi i želimo podržati startupe iz regije i potaknuti ih da se prijave na Wayrine akademije, kao i ohrabriti lokalne stručnjake da se jave kao mentori ili pak investiraju u neke od Wayrinih projekata.

Tine Poštuvan, direktor i suosnivač slovenskog startupa Equaleyes koji slijepim te slabovidnim osobama daje kvalitetno mobilno sučelje, za Netokraciju je otkrio da je vrlo zadovoljan Wayrinom podrškom. Poštuvan je bio jedan od rijetkih regionalnih startupa koji su se prijavili za Wayru još prošle godine te na kraju zajedno sa svojim timom ušao u Wayrinu akademiju u Londonu.

U kontekstu te podrške, Poštuvan je otkrio kako mu je Telefonica u UK-u kroz O2 pomogla u kontaktiranju specifičnih udruga koje su mu trebale za daljni poslovni razvoj Equaleyesa, a koje do kojih smatra da sam ne bi tako lako mogao doći. Wayrin poziv novim startupima traje do 21. siječnja, pri čemu se možete prijaviti na bilo koju od akademija. Za dublinsku primjerice Simon spominje kako je jedna od najboljih s obzirom da nudi pristup velikim tehnološkim poduzećima koja su u susjedstvu te sve većoj irskoj startup zajednici! Što vas zanima o Wayri?

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Sponzorirano

Provjerili smo je li se nova Pauza.hr dobro ispekla. Evo što smo otkrili!

Pauza.hr u 2019. ulazi s potpunim redizajnom. Zašto smo toliko čekali na novi web i aplikaciju te jesu li uspjeli napraviti dobar posao na kraju? Tražimo odgovore za vas.

Startupi i poslovanje

Znate priču o akceleratorskom programu koji je trebao uložiti u 10 startupa, a na kraju nije ni u jedan?

Kakva čast, kakav ponos, kakvo veselje, opisat će tako Dario Trbović svoj prvi veći susret sa startup svijetom prije četiri godine, kada je njegov projekt Pippion pobijedio na Akceleratorskom poduzetničkom kampu u Osijeku. Njegove su današnje asocijacije na taj događaj potpuno drugačije - neuspjeh, razočarenje, prijevara, gorak okus, teška lekcija, da nabrojim samo neke od njih.

Društvene mreže

Je li 2018. bila dovoljna da shvatimo kako je došao kraj vladavini Facebooka?

Facebook će jedva čekati da 2018. završi, ali pitanje je koliko su ovi skandali trajno utjecali na sliku koju u javnosti ima?

Što ste propustili

Internet marketing

Oglašavanje mobilnih aplikacija u 2019.: Veći troškovi, veći budžeti, veći broj instalacija

Mobilno oglašavanje u SAD-u već je veće od televizije, a postoji tek 11 godina. No, što nas na tom polju čeka u 2019., godini u kojoj se očekuje veće i lakše korištenje aplikacija, zahvaljujući sve boljim mobilnim uređajima, ali i mrežama?

Internet marketing

Koliku je prašinu Gillette zapravo digao spornim videom? Imamo podatke

Suprostavljene reakcije na Gilletteov video The Best Men Can Be, objavljen 13. siječnja, ne prestaju. Dok ga jedni hvale, drugi su pogođeni njegovim sadržajem te reagiraju vrlo glasno i vrlo negativno. No, koliki doseg imaju te reakcije te jesu li one ipak više pozitivne ili negativne, doznali smo uz Mediatoolkit.

Intervju

Kako su FOI-jevci u 24 sata kreirali aplikaciju koja osobama oštećenog sluha olakšava video pozive?

U razgovoru s voditeljem tima otkrivamo kako je spoj društveno odgovorne ideje i video tehnologije studente s varaždinskog FOI-ja doveo do pobjede na HACK IT DAYZ-u!

Startupi i poslovanje

Wolt (i UberEats koji će u Hrvatsku doći za njim) imaju bolji CX od većine hrvatskih restorana

Finski Wolt novi je igrač na tržištu dostave Zagreba, ali donosi li nam on prednosti zbog kojih bismo se trebali odreći drugih servisa?

Startupi i poslovanje

DaiBau, uz investiciju od 700.000 eura, želi pomoći svima u regiji koji muku muče s majstorima

Pronaći dobrog majstora zna biti Sizifov posao, a Daibau, u Hrvatskoj poznat kao eMajstor, uz investiciju fondova South Central Ventures i Vito ONE, želi biti vodeće rješenje.

Sponzorirano

Provjerili smo je li se nova Pauza.hr dobro ispekla. Evo što smo otkrili!

Pauza.hr u 2019. ulazi s potpunim redizajnom. Zašto smo toliko čekali na novi web i aplikaciju te jesu li uspjeli napraviti dobar posao na kraju? Tražimo odgovore za vas.