Vrijeme.net je zaista ljepša, ali i bolja vremenska prognoza (s iPhone aplikacijom)

Vrijeme.net je zaista ljepša, ali i bolja vremenska prognoza (s iPhone aplikacijom)

Jedno od najčešćih pretraživanja u Hrvatskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji je vremenska prognoza. U našem slučaju navjerojatnije ćete stići na u najmanju ruku neprivlačnu stranicu Državnog meteorološkog zavoda. Srećom, od danas postoji privlačnija, a istovremeno i informativnija alternativa: vrijeme.net. Radi se o projektu web agencije Trikoder razvijene u suradnji s Meteo centrom, prvom hrvatskom privatnom tvrtkom koja se bavi uslugama meteorologije (i inače surađuje s Tportalom te Net.hr-om). Rezultat je vizualno izuzetno ugodna te informacijama bogata web stranica koja istovremeno ima besplatnu iPhone aplikaciju, a koju je Trikoder odlučio predstaviti putem Netokracije.

Vrijeme.net

Jedno od najčešćih pretraživanja u Hrvatskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji je vremenska prognoza. U našem slučaju navjerojatnije ćete stići na u najmanju ruku neprivlačnu stranicu Državnog meteorološkog zavoda. Srećom, od danas postoji privlačnija, a istovremeno i informativnija alternativa: vrijeme.net.

Radi se o projektu web agencije Trikoder razvijene u suradnji s Meteo centrom, prvom hrvatskom privatnom tvrtkom koja se bavi uslugama meteorologije (i inače surađuje s Tportalom te Net.hr-om). Rezultat je vizualno izuzetno ugodna te informacijama bogata web stranica koja istovremeno ima besplatnu iPhone aplikaciju, a koju je Trikoder odlučio predstaviti putem Netokracije.

Vrije!!!e?!

Vrijeme.net podijeljeno je prvenstvno po opsegu lokacije: Hrvatska, Europa, svijet te bioprognoza. Naslovnica je posvećena Hrvatskoj i daje vam kartu na kojoj ćete vidjeti vremenske uvjete te uz nekoliko klikova pogledati prognozu za sljedećih tjedan dana. Ispod toga nalazit će trenutna prognoza za grad u kojem se nalazite te najava za sljedećih tjedan dana. Iako će vam se najvjerojatnije isprva pokazati Zagreb, u popisu gradova možete odabrati vlastitom lokacijom klikajući na ikonu s zvjezdicom. Na samom dnu pojavit će vam se stanje na cestama koje Vrijeme.net povlači od Hrvatskog autokluba.

Vrijeme.net zaista je privlačna prognoza vremena...

Dok vam naslovnica daje kartu, Europa i svijet dat će vam popis gradova od kojih možete odabrati bilo koji za više informacija. Iza bioprognoze ne krije se “samo” bioprognoza, već i peludna prognoza što će svakako nekima dobro doći.

Unutar Trikodera projekt Vrijeme.net vodio je CTO Vedran Križek, dok je operativni direktor za Netokraciju izjavio kako su smatrali kako hrvatskom internetskom prostoru nedostaje web stranica koja uz kvalitetne meteorološke podatke nudi i profesionalno izraženo web rješenje. Dapače, otkrio nam je kako je trenutno Vrijeme.net tek početna faza projekta koji će se širiti tijekom zime kada će nam prognoza svima sigurno dobro poslužiti.

Bioprognoza vam treba?

Trikoder je Vrijeme.net razvijao oko dva mjeseca, a projekt ćete moći ponesti sa sobom zahvaljujući besplatnoj iPhone aplikaciji međunarodnoj publici prilagođenog imena AdriaWeather. AdriaWeather za iPhone možete preuzeti s iTunes App Storea, a aplikacija će vam zahvaljujući lokaciji dati relevantnu prognozu. Za svaki od gradova koji odaberete u prognozi moći ćete vidjeti vrijeme za 2 dana. Vrijeme.net će nam čini se prilično lako zamijeniti Meteo.hr, sad samo da prognoze na web stranici kao i vrijeme budu dobre

iPhone aplikacija projekta zove se AdriaWeather.
Trikoderašima je trebalo oko 2 mjeseca za razvoj projekta...

ponuda

Komentari

 1. Davor

  Davor

  07. 10. 2011. u 11:41 am Odgovori

  Odmah u startu copywrite zbunjola: pozdrav je “na vi” (Dobro došli…), a ostatak teksta “na ti” (možeš, želimo ti…).

  Lijepo su to složili, ali čini mi se da je daleko veći naglasak stavljen na vizualni dojam nego na informativnost i usability . Npr. sve dok ne dostignu ovu razinu informativnosti i usabilityja, uzalud lijepe ikone i color schema: http://www.meteo-info.hr/grad.php?aGrad=zagreb – sve na jednoj stranici, jasno i pregledno.

  No dobro, site je još u beti, stignu to još sve popraviti.

  Usput, malo mi je bezveze da se izađe van s iPhone aplikacijom, a nema Android appa ili mobilnog weba.

  • Ivor Štimac

   Ivor Štimac

   07. 10. 2011. u 12:05 pm Odgovori

   Bok Davore,

   hvala na kritici. Što se usabilytija tiče, jasno mi je da se na navedenom linku daju vrlo detaljne informacije, no o preglednosti bi se dalo diskutirati. Vrijeme.net je usmjeren na krajnjeg korisnika kojem grafovi ne znače mnogo.

   No da ne bi ostalo na tome, reći ću da je u planu proširenja vrijeme.net-a dodati i informacije za one koji žele više informacija, pa i na vrijeme.net možeš očekivati grafove u bliskoj budućnosti, samo što će izgledati puno bolje. 🙂

   iPhone aplikacija je izašla još po ljeti kao teaser za stranice. Jedan od glavnih prioriteta je dovršiti mobilni web, a i Android aplikacija je u planu.

   cheers

   • Davor

    Davor

    07. 10. 2011. u 12:30 pm Odgovori

    Bok Ivore. Naravno, javio sam se kao krajnji korisnik, odnosno netko koga zanima kakvo će biti vrijeme 🙂 Graf mi itekako olakšava da povežem vrijeme (kronologiju) i vrijeme (meteorologiju). Omogućava mi kao krajnjem korisniku da vidim kako će se vrijeme *mijenjati*, a tako mi je daleko lakše zapamtiti informaciju. Ne vidim što se to o preglednosti na Meteo-info ima diskutirati. Mislim da su (možda i nenamjerno) pogodili u sridu s načinom prikaza informacija – jasno i jednostavno. No dobro, sve je to subjektivno.

    Mislim da bi na Vrijeme.net trebalo još malo jasnije naznačiti da je opis vjetra zapravo link koji otvara modal s legendom. Ovako kako je sada, teško da će krajnji korisnik (koji se ne bavi web dizajnom i ne zna za Firebug) to skužiti. Logo mi je super i site je jako lijep 🙂

    Sretno dalje i jako me zanima kako će izgledati mobilni web.
    Pozdrav!

    • Ivor Štimac

     Ivor Štimac

     07. 10. 2011. u 12:44 pm Odgovori

     Bok još jednom,

     mislim da posljednja rečenica tvog prvog parafa odlično sumira taj dio. 🙂

     Što se tiče komentara za opis vjetra, vidjet ćemo što se može učiniti po tom pitanju.

     Hvala za pohvale za dizajn, i nama je drag. 🙂

    • Davor

     Davor

     07. 10. 2011. u 1:28 pm Odgovori

     Vjerojatno si mislio na paragraf, a ne na paraf 😉 Uglavnom, bit će mi drago ako od svega što sam natipkao u konačnici budete imali i neke koristi. Pozdrav!

   • Davor

    Davor

    07. 10. 2011. u 12:42 pm Odgovori

    Samo još jedna sitnica: kad s liste rezultata pretrage dođem na stranicu s detaljnim prikazom vremena za neki grad/mjesto, u stupcu “sljedeća 24h” na dnu je link “povratak na prethodnu stranicu” koji ne vodi natrag na prethodnu stranicu (u mom slučaju na listu rezultata pretraživanja), nego direkt na naslovnicu.

    Btw, kad smo kod prikaza, ako sam na stranici s detaljnim pregledom prognoze za neki grad, ne zanima me scroller koji prikazuje trenutno stanje u XY drugih gradova. To je posve irelevantan set informacija koji samo krade fokus i prostor, a služi eventualno samo da bi se dobilo na “cool” faktoru.

 2. Dino Reić

  Dino Reić

  07. 10. 2011. u 12:15 pm Odgovori

  Odličan uradak, bravo.

  Vidim da ostali daju više informacija na jednoj stranici, ali sviđa mi se ovaj koncept. Ljude uglavnom zanima hoće li sutra kišiti ili neće te kolika će biti temperatura. Tu to mogu lakvo vidjeti, tako da thumbs up!

 3. Zoran Dominkovic

  Zoran Dominkovic

  07. 10. 2011. u 5:04 pm Odgovori

  Jako lijepo izgleda, ali sam se isprva pogubio na stranici. Htio sam vidjeti prognozu za Zagreb, a karta na naslovnici usmjerava da kliknem na cijelu županiju. Tamo sam pokušavao vidjeti prognozu za 7 dana, pa mi to nije uspijevalo, jer sam morao svaki dan zasebno otvarati… Htio sam odustati. Ali onda sam skužio tražilicu… Trebalo mi je vremena da shvatim kako doći do prognoze za Zagreb. Kad sam došao drago mi je što vidim 😉

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Tehnologija

Cenosco: Nizozemska tvrtka koja iz Pule i Zagreba putem softvera, VR-a i AR-a sprječava eksplozije na naftnim platformama

Aplikacije koje kontroliraju rad naftnih platformi i postrojenja za preradu derivata direktno su zaslužne za sigurniji i čišći svijet, a jedna od najboljih stvara se velikim dijelom u Hrvatskoj.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

MKOP Osijek: Bez gig ekonomije (i paušalnih) nema ni Wolta, Bolta, Ubera…

U Osijeku se proteklog tjedna održalo 13. izdanje Međunarodne konferencije o poduzetništvu kojoj su ovaj put tema bili ljudski resursi.

Startupi i poslovanje

Kako bi Rimac, Bakić, Car i drugi hrvatski poduzetnici uložili 100.000 kuna da imaju startup?

Good Game Liftoff startup natjecanje prošle je godine u žiriju okupilo poznate hrvatske poduzetnike i stručnjake, a koji su tada prepoznali potencijal mladog tima iza društvene igre Mundus. Ususret novom izdanju Lifoffa vraćamo se do Mundusa i žirija po par dobrih savjeta.

Startupi i poslovanje

Primjer za Hrvatsku: Srbija predstavila olakšice za zapošljavanje ‘paušalaca’ i test samostalnosti

Porezne olakšice za zapošljavanje donedavnih paušalaca, jasan test samostalnosti... Što Hrvatska može naučiti iz srpskog primjera, komentiramo u novoj epizodi Netokracijinog podcasta.

Izvještaj

Kako se gradi konzultantska karijera otkrili smo uz prvi Tech Consultant Meetup u Zagrebu

Što ljudi misle da konzultanti rade, a što im je zapravo posao? Zagrebački meetup tražio je odgovor upravo na pitanje kako postati tech konzultant i što očekivati ako se odlučite za konzultantsku karijeru, a dobre primjere čuli smo kroz razgovore i predavanja mStartovih stručnjaka.

Najava

EBZG otvara David Bizer koji je vodio Googleovu strategiju regrutiranja na društvenim mrežama

Kako iskoristiti blog, društvene mreže, nativno oglašavanje, ali i direktora svoje tvrtke za 'employer branding'? Otkrijte na regionalnoj konferenciji Employer Branding Zagreb koju će 15. 11. otvoriti David Bizer, osoba koja je postavila strategiju regrutiranja putem društvenih mreža za Google!

Vodič

Što je esport i zašto bi vas za njega trebalo biti briga?

Čuli ste za esport, ali samo u prolazu? Ne brinite, na jednom mjestu donosimo sve važne informacije o ovom globalnim fenomenu koji danas prati više od 400 milijuna ljudi.