Vrijeme.net je zaista ljepša, ali i bolja vremenska prognoza (s iPhone aplikacijom)

Vrijeme.net je zaista ljepša, ali i bolja vremenska prognoza (s iPhone aplikacijom)

Jedno od najčešćih pretraživanja u Hrvatskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji je vremenska prognoza. U našem slučaju navjerojatnije ćete stići na u najmanju ruku neprivlačnu stranicu Državnog meteorološkog zavoda. Srećom, od danas postoji privlačnija, a istovremeno i informativnija alternativa: vrijeme.net. Radi se o projektu web agencije Trikoder razvijene u suradnji s Meteo centrom, prvom hrvatskom privatnom tvrtkom koja se bavi uslugama meteorologije (i inače surađuje s Tportalom te Net.hr-om). Rezultat je vizualno izuzetno ugodna te informacijama bogata web stranica koja istovremeno ima besplatnu iPhone aplikaciju, a koju je Trikoder odlučio predstaviti putem Netokracije.

Vrijeme.net

Jedno od najčešćih pretraživanja u Hrvatskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji je vremenska prognoza. U našem slučaju navjerojatnije ćete stići na u najmanju ruku neprivlačnu stranicu Državnog meteorološkog zavoda. Srećom, od danas postoji privlačnija, a istovremeno i informativnija alternativa: vrijeme.net.

Radi se o projektu web agencije Trikoder razvijene u suradnji s Meteo centrom, prvom hrvatskom privatnom tvrtkom koja se bavi uslugama meteorologije (i inače surađuje s Tportalom te Net.hr-om). Rezultat je vizualno izuzetno ugodna te informacijama bogata web stranica koja istovremeno ima besplatnu iPhone aplikaciju, a koju je Trikoder odlučio predstaviti putem Netokracije.

Vrije!!!e?!

Vrijeme.net podijeljeno je prvenstvno po opsegu lokacije: Hrvatska, Europa, svijet te bioprognoza. Naslovnica je posvećena Hrvatskoj i daje vam kartu na kojoj ćete vidjeti vremenske uvjete te uz nekoliko klikova pogledati prognozu za sljedećih tjedan dana. Ispod toga nalazit će trenutna prognoza za grad u kojem se nalazite te najava za sljedećih tjedan dana. Iako će vam se najvjerojatnije isprva pokazati Zagreb, u popisu gradova možete odabrati vlastitom lokacijom klikajući na ikonu s zvjezdicom. Na samom dnu pojavit će vam se stanje na cestama koje Vrijeme.net povlači od Hrvatskog autokluba.

Vrijeme.net zaista je privlačna prognoza vremena...

Dok vam naslovnica daje kartu, Europa i svijet dat će vam popis gradova od kojih možete odabrati bilo koji za više informacija. Iza bioprognoze ne krije se “samo” bioprognoza, već i peludna prognoza što će svakako nekima dobro doći.

Unutar Trikodera projekt Vrijeme.net vodio je CTO Vedran Križek, dok je operativni direktor za Netokraciju izjavio kako su smatrali kako hrvatskom internetskom prostoru nedostaje web stranica koja uz kvalitetne meteorološke podatke nudi i profesionalno izraženo web rješenje. Dapače, otkrio nam je kako je trenutno Vrijeme.net tek početna faza projekta koji će se širiti tijekom zime kada će nam prognoza svima sigurno dobro poslužiti.

Bioprognoza vam treba?

Trikoder je Vrijeme.net razvijao oko dva mjeseca, a projekt ćete moći ponesti sa sobom zahvaljujući besplatnoj iPhone aplikaciji međunarodnoj publici prilagođenog imena AdriaWeather. AdriaWeather za iPhone možete preuzeti s iTunes App Storea, a aplikacija će vam zahvaljujući lokaciji dati relevantnu prognozu. Za svaki od gradova koji odaberete u prognozi moći ćete vidjeti vrijeme za 2 dana. Vrijeme.net će nam čini se prilično lako zamijeniti Meteo.hr, sad samo da prognoze na web stranici kao i vrijeme budu dobre

iPhone aplikacija projekta zove se AdriaWeather.
Trikoderašima je trebalo oko 2 mjeseca za razvoj projekta...

ponuda

Komentari

 1. Davor

  Davor

  07. 10. 2011. u 11:41 am Odgovori

  Odmah u startu copywrite zbunjola: pozdrav je “na vi” (Dobro došli…), a ostatak teksta “na ti” (možeš, želimo ti…).

  Lijepo su to složili, ali čini mi se da je daleko veći naglasak stavljen na vizualni dojam nego na informativnost i usability . Npr. sve dok ne dostignu ovu razinu informativnosti i usabilityja, uzalud lijepe ikone i color schema: http://www.meteo-info.hr/grad.php?aGrad=zagreb – sve na jednoj stranici, jasno i pregledno.

  No dobro, site je još u beti, stignu to još sve popraviti.

  Usput, malo mi je bezveze da se izađe van s iPhone aplikacijom, a nema Android appa ili mobilnog weba.

  • Ivor Štimac

   Ivor Štimac

   07. 10. 2011. u 12:05 pm Odgovori

   Bok Davore,

   hvala na kritici. Što se usabilytija tiče, jasno mi je da se na navedenom linku daju vrlo detaljne informacije, no o preglednosti bi se dalo diskutirati. Vrijeme.net je usmjeren na krajnjeg korisnika kojem grafovi ne znače mnogo.

   No da ne bi ostalo na tome, reći ću da je u planu proširenja vrijeme.net-a dodati i informacije za one koji žele više informacija, pa i na vrijeme.net možeš očekivati grafove u bliskoj budućnosti, samo što će izgledati puno bolje. 🙂

   iPhone aplikacija je izašla još po ljeti kao teaser za stranice. Jedan od glavnih prioriteta je dovršiti mobilni web, a i Android aplikacija je u planu.

   cheers

   • Davor

    Davor

    07. 10. 2011. u 12:30 pm Odgovori

    Bok Ivore. Naravno, javio sam se kao krajnji korisnik, odnosno netko koga zanima kakvo će biti vrijeme 🙂 Graf mi itekako olakšava da povežem vrijeme (kronologiju) i vrijeme (meteorologiju). Omogućava mi kao krajnjem korisniku da vidim kako će se vrijeme *mijenjati*, a tako mi je daleko lakše zapamtiti informaciju. Ne vidim što se to o preglednosti na Meteo-info ima diskutirati. Mislim da su (možda i nenamjerno) pogodili u sridu s načinom prikaza informacija – jasno i jednostavno. No dobro, sve je to subjektivno.

    Mislim da bi na Vrijeme.net trebalo još malo jasnije naznačiti da je opis vjetra zapravo link koji otvara modal s legendom. Ovako kako je sada, teško da će krajnji korisnik (koji se ne bavi web dizajnom i ne zna za Firebug) to skužiti. Logo mi je super i site je jako lijep 🙂

    Sretno dalje i jako me zanima kako će izgledati mobilni web.
    Pozdrav!

    • Ivor Štimac

     Ivor Štimac

     07. 10. 2011. u 12:44 pm Odgovori

     Bok još jednom,

     mislim da posljednja rečenica tvog prvog parafa odlično sumira taj dio. 🙂

     Što se tiče komentara za opis vjetra, vidjet ćemo što se može učiniti po tom pitanju.

     Hvala za pohvale za dizajn, i nama je drag. 🙂

    • Davor

     Davor

     07. 10. 2011. u 1:28 pm Odgovori

     Vjerojatno si mislio na paragraf, a ne na paraf 😉 Uglavnom, bit će mi drago ako od svega što sam natipkao u konačnici budete imali i neke koristi. Pozdrav!

   • Davor

    Davor

    07. 10. 2011. u 12:42 pm Odgovori

    Samo još jedna sitnica: kad s liste rezultata pretrage dođem na stranicu s detaljnim prikazom vremena za neki grad/mjesto, u stupcu “sljedeća 24h” na dnu je link “povratak na prethodnu stranicu” koji ne vodi natrag na prethodnu stranicu (u mom slučaju na listu rezultata pretraživanja), nego direkt na naslovnicu.

    Btw, kad smo kod prikaza, ako sam na stranici s detaljnim pregledom prognoze za neki grad, ne zanima me scroller koji prikazuje trenutno stanje u XY drugih gradova. To je posve irelevantan set informacija koji samo krade fokus i prostor, a služi eventualno samo da bi se dobilo na “cool” faktoru.

 2. Dino Reić

  Dino Reić

  07. 10. 2011. u 12:15 pm Odgovori

  Odličan uradak, bravo.

  Vidim da ostali daju više informacija na jednoj stranici, ali sviđa mi se ovaj koncept. Ljude uglavnom zanima hoće li sutra kišiti ili neće te kolika će biti temperatura. Tu to mogu lakvo vidjeti, tako da thumbs up!

 3. Zoran Dominkovic

  Zoran Dominkovic

  07. 10. 2011. u 5:04 pm Odgovori

  Jako lijepo izgleda, ali sam se isprva pogubio na stranici. Htio sam vidjeti prognozu za Zagreb, a karta na naslovnici usmjerava da kliknem na cijelu županiju. Tamo sam pokušavao vidjeti prognozu za 7 dana, pa mi to nije uspijevalo, jer sam morao svaki dan zasebno otvarati… Htio sam odustati. Ali onda sam skužio tražilicu… Trebalo mi je vremena da shvatim kako doći do prognoze za Zagreb. Kad sam došao drago mi je što vidim 😉

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Internet marketing

Hrvatski brendovi boje se zauzeti stav u marketingu (i upravo time gube!)

U najnovijoj epizodi Netokracija podcasta bavimo se brendovima koji se ne boje zauzeti stav. Takvih je u hrvatskoj vrlo malo, rijetki se odluče na taj rizik, a ne shvaćaju da je zapravo upravo to najriskantniji potez.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Gen Ashley i Christina Richter na 8. #LadiesZG: bez uzora i edukacije nema jednakosti u tehnološkoj industriji

Kako bismo privukli više žena u tehnologiju trebamo podržati i trenutne žene u industriji koje će svojim primjerom pokazati da ovaj sektor nije "muški svijet".

Startupi i poslovanje

Hrvatski SysKit: Za 90% funkcionalnosti inspirirali su ih njihovi korisnici, među kojima je i američka vlada

Hrvatska softverska tvrtka SysKit već 10 godina pomaže sistemašima i administratorima u više od 3000 tvrtki diljem svijeta. Njezin suosnivač Frane Borozan otkrio mi je strategiju koja im je omogućila kompetitivnost na svjetskoj razini i približila ih ostvarenju želje da postanu jedan od najvećih proizvođača softvera u Hrvatskoj.

Startupi i poslovanje

Indienogo – kako će izuzimanje Hrvatske s ove platforme utjecati na domaće projekte?

Indiegogo više nije službeno podržan u Hrvatskoj, što znači da ne možete više na njega postavljati kampanje ako ste tvrtka registrirana u Lijepoj našoj. Istražili smo kako je do toga došlo, a i kako će to utjecati na domaće projekte koji platformu aktivno koriste.

Najava

Ulazite li u digitalnu industriju, krenite s razvojem digitalnih proizvoda

Nekada smo u digitalnoj industriji radili isključivo na tuđim projektima, jer nismo mogli birati. Danas možete razvijati vlastite digitalne proizvode i raditi na svim njihovim aspektima. Počnite s besplatnom radionicom Netokracije i Raiffeisen banke o tome kako krenuti u 'product'!

Startupi i poslovanje

Realno stanje startupa iliti kako mi je u dva tjedna američka tech scena skinula ružičaste naočale osnivača

Što vas može naučiti samo nekoliko dana u Seattleu, jednom od najpoznatijih startup i tech gradova na svijetu? Možda kako ste na svoje poslovanje do sada gledali malo previše "romantično".

Startupi i poslovanje

Rukoplastika, gaming kontroler za osobe s fizičkim invaliditetom, pobjednik je Good Game Liftoffa!

Startup Rukoplastika, koji nastoji razviti personalizirane igraće kontrolere i sustave za osobe s fizičkim nedostacima i invalidnostima pobjednik je Good Game Liftoffa 2019.