Vladimir Končar: Domaća digitalna industrija ne zaostaje

Vladimir Končar: Domaća digitalna industrija uspijeva stvarati unatoč skromnim budžetima

Sredinom travnja, Rovinj će još jednu godinu biti domaćin nacionalnog festivala oglašavanja. Uz za zanimljive goste iz područja marketinga i komunikacija, održat će se i nekoliko natjecanja, a jedno od njih je i MIXX u sklopu kojeg će se dodijeliti nagrade najboljim digitalnim kampanjama te alatima i platformama u području tržišnih komunikacija. Kakva su očekivanja od ovogodišnjeg MIXX natjecanja te što mora imati odlična kampanja, ispričao nam je Vladimir Končar, koji predsjeda žirijem.

koncar_studio revolucija_jpg
Često najjednostavnije, a kreativne ideje imaju najbolje rezultate. Foto: Dario Belić

Dok odbrojavamo sitno do ovogodišnjih Dana komunikacija, prilika je to da se pobliže upoznamo s programom i svime što očekuje sudionike koji će od 14. do 17. travnja boraviti u Rovinju. Pažnju svakako privlače natjecanja koja se održavaju u sklopu nacionalnog festivala oglašavanja, a jedno od njih je i MIXX za najbolje digitalne kampanje, odnosno alate i platforme u području tržišnih komunikacija. Zanimljivo je kako je za ovogodišnji MIXX stigao rekordan broj prijava – čak 79 radova od 25 agencija, a Vladimir Končar, iz Studija Revolucija i Labossa, koji ujedno predsjeda žirijem za dodjelu nagrada, objašnjava kako je riječ o čak 16 radova više nego lani.

Sam broj radova je izvrstan pokazatelj kontinuiranog razvoja industrije i važnosti same nagrade. Bit će zanimljivo pregledati cjelokupnu prošlogodišnju produkciju, a nadam se prije svega dobrim i svježim idejama te vrhunskim izvedbama. Nagrađujemo izvrsnost i to je ono što i očekujem od prijava.

Klijenti sve više shvaćaju važnost praćenja uspješnosti

Jedan od kriterija prilikom dodjele MIXX nagrada su i postignuti rezultati, a Vladimir ističe kako je to u današnje vrijeme puno jednostavnije nego ranije te da su upravo podaci prednost digitalne produkcije u odnosu na klasične komunikacijske alate. Na pitanje posvećuje li se još uvijek dovoljno pažnje ovom segmentu u Hrvatskoj, objašnjava:

Ne mogu tvrditi da li na nivou cjelokupne hrvatske produkcije kolege prate rezultate, no iz vlastitog iskustva kroz Revoluciju i Laboss klijenti sve više shvaćaju važnost praćenja uspješnosti i rezultata ulaganja u digitalno te i sami inzistiraju sve više na podacima. Spoj kreative kroz digitalne kanale i rezultata je to što MIXX čini zanimljivim i izazovnim jer vam omogućava praćenje rezultata gotovo u real timeu što znači da ako nešto ne prolazi možete zaokrenuti i modificirati priču u drugom smjeru, na drugi kanal, kako bi kampanja bila uspješna.

Dodaje da iako su rezultati bitni, nisu jedini kriterij ocjenjivanja te da se u jednakom omjeru ocjenjuje kreativnost, strategija, izvedba i korištenje samog medija.

Domaće kampanje na razini svjetskih

MIXX nagrada
Za ovogodišnju MIXX nagradu stigao je rekordan broj prijava.

I Jan Jilek iz IAB-a, koji je uz HURA-u organizator Dana komunikacija, smatra kako se domaće kampanje bez problema mogu nositi sa svjetskom produkcijom. Tog mišljenja je i Vladimir koji objašnjava kako domaći projekti produkcijski, odnosno u smislu budžeta, zaostaju za onima vani, ali da to može imati i prednosti.

Smatram da imamo sjajnu digitalnu industriju koja uspijeva stvarati bez obzira na budžete koji nisu na svjetskoj razini. Upravo zato je teško raditi takve usporedbe, no to je možda i prednost našeg tržišta – ono je novo i mlado i može si dozvoliti eksperimentiranje.

Dodaje kako je za dobru ideju bitna snalažljivost s malim budžetima te da se u takvim improvizacijama mogu učiniti čuda.

Digitalna komunikacija upravo omogućava brze adaptacije i promjene smjera u kampanji. Imamo izvrsnih primjera na tržištu, a najbolje kampanje vjerujem da tek dolaze.

Kad je riječ o trendovima kod digitalnog tržišnog komuniciranja, Vladimir ističe kako se vani sve vrti oko mobilnih platformi te angažmana korisnika putem tih kanala te da vjeruje kako će se taj trend preslikati i kod nas, unatoč manjkavostima domaćeg tržišta.

Dobar sadržaj i kreiranje priča u digitalnim vodama je i dalje najbolji put do pametnog povezivanja digitalnih kanala za idealno iskustvo korisnika. Velika borba se vodi s adblockerima i stvaranje novih načina za direktnu komunikaciju s korisnicima. Živimo u zanimljivo vrijeme, toliko brzo se mijenjaju trendovi da je gotovo nemoguće sve pratiti. Google, recimo, uključuje u pretraživanje rezultate iz aplikacija što otvara novi prostor za komunikaciju, no pitanje je hoće li i kad pustiti tu funkcionalnost u široku upotrebu, tako da je teško predvidjeti što će nam ova godina revolucionarno donijeti.

Do jednostavnih rješenja često je najteže doći

Budući da je iza njega više od dvanaest godina iskustva od UX i UI dizajna do razvoja naprednih digitalnih rješenja, prava je osoba za pitanje što mora imati dobra digitalna kampanja. Odgovor je jasan i precizan:

Dobra digitalna kampanja mora biti tehnički, sadržajno i vizualno odrađena na visokom nivou, mora imati jasan cilj u kojem komunicira s ciljnom grupom. Mora biti zanimljiva i aktualna kako bi privukla pažnju i prenijela poruku brenda. Dobra kampanja radi non-stop za taj brend i ostvaruje kontinuirani dijalog.

No, magični sastojak od kojeg sve polazi je – ideja.

Na kraju je bitna ideja, često najjednostavnije, a kreativne ideje imaju izvrsne rezultate i, kao i u svemu, najteže je doći do takvih rješenja.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Data science u sportu: prof. dr. sc. Marina Ivašić-Kos analizira rukometne akcije uz strojno učenje

Automatsko prepoznavanje događanja na rukometnom terenu može uvelike pomoći trenerima i profesorima.

Vodič

Kako uspješno raditi od kuće, biti produktivan i ne izgubiti živce?

Ukratko - teško. :) Nekad ćete se doista osjećati neuspješno, bit ćete neproduktivni i gubit ćete živce. Ali ima načina da polako doskočite izazovima, jedan po jedan.

Startupi i poslovanje

Hrvatske ekološke tenisice MIRET na Kickstarteru preko noći prešle cilj i skupile 20 tisuća dolara

Nakon nekoliko godina razvoja i usavršavanja, hrvatski brend ekoloških tenisica MIRET zadovoljan svojim inovacijama i certifikatima pokreće Kickstarter kampanju ne bi li što prije proširio dobar glas i osvojio srca ekološki osviještenih kupaca diljem svijeta. U razgovoru s osnivačima otkrivamo i kako...

Što ste propustili

Web aplikacije

Stručnjaci širom svijeta predvođeni hrvatskima stvaraju najveću bazu simptoma COVID-19: STOPCorona!

Upisivanjem simptoma u web aplikaciju StopCorona zaraženi mogu pomoći nadležnima u praćenju virusa, ali i stvaranju vrijedne baze znanja koja će olakšati borbu protiv pandemije virusa COVID-19.

Internet marketing

Što će se događati s društvenim mrežama nakon koronavirusa?

Od trenutka kada su velike boginje stigle u zemlju do trenutka kada je vijest o tome izašla u medijima prošlo je osam dana.

Kultura 2.0

Rad s djecom u izolaciji: Vodič digitalnih alata koji će vam pomoći (pre)živjeti

Trenutna izolacija mnoge je dovela u situaciju da prvi put rade od doma. Oni koji uz sve te nove okolnosti moraju voditi i brigu oko djece našli su se u nezavidnoj situaciji. Kako odraditi svoje zadatke kad vam klinci konstantno odvraćaju fokus i pažnju?

Novost

Mastercard zbog COVID-19 predlaže povećanje limita za beskontaktna plaćanja sa 100 na 350 kuna

Jedna od vodećih financijskih tvrtki u svijetu, Mastercard, povećat će iznose do kojih možete na blagajnama plaćati beskontaktno.

Kultura 2.0

Sabor odlučuje o praćenju mobilnih uređaja građana: Hoćemo li od toga imati više štete ili koristi?

Pandemija virusa COVID-19 potaknula je restrikcije kretanja diljem svijeta, no i uz postojeće mjere, zaraza se teško usporava. Mnoge države svijeta stoga su već uvele rješenja kojima bi se povećao nadzor nad građanima. Neki su to napravili bolje, neki lošije, nauštrb osnovnih prava i sloboda - što će biti hrvatski scenarij?

Digitalni mediji

Ministar Božinović poručuje da nije vrijeme za reklamiranje televizora. Što kažu (online) trgovci?

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas se obratio trgovcima i medijima koji oglašavaju proizvode koji nemaju veze s higijenom ili prehranom - reakcije nisu izostale.