Vladimir Končar: Domaća digitalna industrija ne zaostaje

Vladimir Končar: Domaća digitalna industrija uspijeva stvarati unatoč skromnim budžetima

Sredinom travnja, Rovinj će još jednu godinu biti domaćin nacionalnog festivala oglašavanja. Uz za zanimljive goste iz područja marketinga i komunikacija, održat će se i nekoliko natjecanja, a jedno od njih je i MIXX u sklopu kojeg će se dodijeliti nagrade najboljim digitalnim kampanjama te alatima i platformama u području tržišnih komunikacija. Kakva su očekivanja od ovogodišnjeg MIXX natjecanja te što mora imati odlična kampanja, ispričao nam je Vladimir Končar, koji predsjeda žirijem.

koncar_studio revolucija_jpg
Često najjednostavnije, a kreativne ideje imaju najbolje rezultate. Foto: Dario Belić

Dok odbrojavamo sitno do ovogodišnjih Dana komunikacija, prilika je to da se pobliže upoznamo s programom i svime što očekuje sudionike koji će od 14. do 17. travnja boraviti u Rovinju. Pažnju svakako privlače natjecanja koja se održavaju u sklopu nacionalnog festivala oglašavanja, a jedno od njih je i MIXX za najbolje digitalne kampanje, odnosno alate i platforme u području tržišnih komunikacija. Zanimljivo je kako je za ovogodišnji MIXX stigao rekordan broj prijava – čak 79 radova od 25 agencija, a Vladimir Končar, iz Studija Revolucija i Labossa, koji ujedno predsjeda žirijem za dodjelu nagrada, objašnjava kako je riječ o čak 16 radova više nego lani.

Sam broj radova je izvrstan pokazatelj kontinuiranog razvoja industrije i važnosti same nagrade. Bit će zanimljivo pregledati cjelokupnu prošlogodišnju produkciju, a nadam se prije svega dobrim i svježim idejama te vrhunskim izvedbama. Nagrađujemo izvrsnost i to je ono što i očekujem od prijava.

Klijenti sve više shvaćaju važnost praćenja uspješnosti

Jedan od kriterija prilikom dodjele MIXX nagrada su i postignuti rezultati, a Vladimir ističe kako je to u današnje vrijeme puno jednostavnije nego ranije te da su upravo podaci prednost digitalne produkcije u odnosu na klasične komunikacijske alate. Na pitanje posvećuje li se još uvijek dovoljno pažnje ovom segmentu u Hrvatskoj, objašnjava:

Ne mogu tvrditi da li na nivou cjelokupne hrvatske produkcije kolege prate rezultate, no iz vlastitog iskustva kroz Revoluciju i Laboss klijenti sve više shvaćaju važnost praćenja uspješnosti i rezultata ulaganja u digitalno te i sami inzistiraju sve više na podacima. Spoj kreative kroz digitalne kanale i rezultata je to što MIXX čini zanimljivim i izazovnim jer vam omogućava praćenje rezultata gotovo u real timeu što znači da ako nešto ne prolazi možete zaokrenuti i modificirati priču u drugom smjeru, na drugi kanal, kako bi kampanja bila uspješna.

Dodaje da iako su rezultati bitni, nisu jedini kriterij ocjenjivanja te da se u jednakom omjeru ocjenjuje kreativnost, strategija, izvedba i korištenje samog medija.

Domaće kampanje na razini svjetskih

MIXX nagrada
Za ovogodišnju MIXX nagradu stigao je rekordan broj prijava.

I Jan Jilek iz IAB-a, koji je uz HURA-u organizator Dana komunikacija, smatra kako se domaće kampanje bez problema mogu nositi sa svjetskom produkcijom. Tog mišljenja je i Vladimir koji objašnjava kako domaći projekti produkcijski, odnosno u smislu budžeta, zaostaju za onima vani, ali da to može imati i prednosti.

Smatram da imamo sjajnu digitalnu industriju koja uspijeva stvarati bez obzira na budžete koji nisu na svjetskoj razini. Upravo zato je teško raditi takve usporedbe, no to je možda i prednost našeg tržišta – ono je novo i mlado i može si dozvoliti eksperimentiranje.

Dodaje kako je za dobru ideju bitna snalažljivost s malim budžetima te da se u takvim improvizacijama mogu učiniti čuda.

Digitalna komunikacija upravo omogućava brze adaptacije i promjene smjera u kampanji. Imamo izvrsnih primjera na tržištu, a najbolje kampanje vjerujem da tek dolaze.

Kad je riječ o trendovima kod digitalnog tržišnog komuniciranja, Vladimir ističe kako se vani sve vrti oko mobilnih platformi te angažmana korisnika putem tih kanala te da vjeruje kako će se taj trend preslikati i kod nas, unatoč manjkavostima domaćeg tržišta.

Dobar sadržaj i kreiranje priča u digitalnim vodama je i dalje najbolji put do pametnog povezivanja digitalnih kanala za idealno iskustvo korisnika. Velika borba se vodi s adblockerima i stvaranje novih načina za direktnu komunikaciju s korisnicima. Živimo u zanimljivo vrijeme, toliko brzo se mijenjaju trendovi da je gotovo nemoguće sve pratiti. Google, recimo, uključuje u pretraživanje rezultate iz aplikacija što otvara novi prostor za komunikaciju, no pitanje je hoće li i kad pustiti tu funkcionalnost u široku upotrebu, tako da je teško predvidjeti što će nam ova godina revolucionarno donijeti.

Do jednostavnih rješenja često je najteže doći

Budući da je iza njega više od dvanaest godina iskustva od UX i UI dizajna do razvoja naprednih digitalnih rješenja, prava je osoba za pitanje što mora imati dobra digitalna kampanja. Odgovor je jasan i precizan:

Dobra digitalna kampanja mora biti tehnički, sadržajno i vizualno odrađena na visokom nivou, mora imati jasan cilj u kojem komunicira s ciljnom grupom. Mora biti zanimljiva i aktualna kako bi privukla pažnju i prenijela poruku brenda. Dobra kampanja radi non-stop za taj brend i ostvaruje kontinuirani dijalog.

No, magični sastojak od kojeg sve polazi je – ideja.

Na kraju je bitna ideja, često najjednostavnije, a kreativne ideje imaju izvrsne rezultate i, kao i u svemu, najteže je doći do takvih rješenja.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Tehnologija

Domaći ININ uz AI i OCR “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Kolumna

Portfolio s Dribbblea je kao loše driblanje u utakmici za posao product dizajnera

Dribbble je platforma i zajednica na kojem se dizajneri mogu razvijati, dijeliti radove i zapošljavati. Product design je proces razrade, formiranja i iteriranja proizvoda koji rješavaju korisničke probleme ili adresiraju specifične tržišne potrebe. E sad, na papiru nema razloga da ove dvije stvari budu u sukobu - zašto mi se onda digne kosa na glavi kad u prijavi za product dizajnera dobijem portfolio pun Dribbble radova?

Tehnologija

Domaći ININ uz AI i OCR “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Startupi i poslovanje

Kobe Bryant: košarkaš, Oskarovac, investitor – ulagao je u tvrtke poput Alibabe i Epic Gamesa

Jučer je u 41. godini preminuo Kobe Bryant, jedan od najvećih košarkaša svih vremena koji je svojim uspjesima na terenu i izvan njega zauvijek obilježio ovaj sport.

Društvene mreže

Bartol Šimunić: Da će društvene mreže biti okosnica kampanje Zorana Milanovića odlučilo se još u svibnju

Bio je među prvim community managerima Vlade kad je 2011. došla na društvene mreže, a sada je jedna od ključnih osoba koja je stajala digitalne kampanje novog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Internet marketing

Podcast o specifičnostima podcasta u Hrvatskoj kao sadržajnom, ali i oglašivačkom formatu

Podcasti, iako postoje već godinama, očito su format koji će obilježiti digitalno tržište u Hrvatskoj u 2020. tako da je red pozabaviti se njihovim specifičnostima - u obliku podcasta!

Tehnologija

Hrvatska pošta u zraku: Dostava dronom u Hrvatskoj sve nam je bliža

Nakon eksperimentiranja s kriptovalutama, Hrvatska pošta poletjela je i u istraživanje bespilotnih letjelica koje bi mogle dostavljati pakete u udaljenim dijelovima Hrvatske.