Vladimir Končar: Domaća digitalna industrija ne zaostaje

Vladimir Končar: Domaća digitalna industrija uspijeva stvarati unatoč skromnim budžetima

Sredinom travnja, Rovinj će još jednu godinu biti domaćin nacionalnog festivala oglašavanja. Uz za zanimljive goste iz područja marketinga i komunikacija, održat će se i nekoliko natjecanja, a jedno od njih je i MIXX u sklopu kojeg će se dodijeliti nagrade najboljim digitalnim kampanjama te alatima i platformama u području tržišnih komunikacija. Kakva su očekivanja od ovogodišnjeg MIXX natjecanja te što mora imati odlična kampanja, ispričao nam je Vladimir Končar, koji predsjeda žirijem.

koncar_studio revolucija_jpg
Često najjednostavnije, a kreativne ideje imaju najbolje rezultate. Foto: Dario Belić

Dok odbrojavamo sitno do ovogodišnjih Dana komunikacija, prilika je to da se pobliže upoznamo s programom i svime što očekuje sudionike koji će od 14. do 17. travnja boraviti u Rovinju. Pažnju svakako privlače natjecanja koja se održavaju u sklopu nacionalnog festivala oglašavanja, a jedno od njih je i MIXX za najbolje digitalne kampanje, odnosno alate i platforme u području tržišnih komunikacija. Zanimljivo je kako je za ovogodišnji MIXX stigao rekordan broj prijava – čak 79 radova od 25 agencija, a Vladimir Končar, iz Studija Revolucija i Labossa, koji ujedno predsjeda žirijem za dodjelu nagrada, objašnjava kako je riječ o čak 16 radova više nego lani.

Sam broj radova je izvrstan pokazatelj kontinuiranog razvoja industrije i važnosti same nagrade. Bit će zanimljivo pregledati cjelokupnu prošlogodišnju produkciju, a nadam se prije svega dobrim i svježim idejama te vrhunskim izvedbama. Nagrađujemo izvrsnost i to je ono što i očekujem od prijava.

Klijenti sve više shvaćaju važnost praćenja uspješnosti

Jedan od kriterija prilikom dodjele MIXX nagrada su i postignuti rezultati, a Vladimir ističe kako je to u današnje vrijeme puno jednostavnije nego ranije te da su upravo podaci prednost digitalne produkcije u odnosu na klasične komunikacijske alate. Na pitanje posvećuje li se još uvijek dovoljno pažnje ovom segmentu u Hrvatskoj, objašnjava:

Ne mogu tvrditi da li na nivou cjelokupne hrvatske produkcije kolege prate rezultate, no iz vlastitog iskustva kroz Revoluciju i Laboss klijenti sve više shvaćaju važnost praćenja uspješnosti i rezultata ulaganja u digitalno te i sami inzistiraju sve više na podacima. Spoj kreative kroz digitalne kanale i rezultata je to što MIXX čini zanimljivim i izazovnim jer vam omogućava praćenje rezultata gotovo u real timeu što znači da ako nešto ne prolazi možete zaokrenuti i modificirati priču u drugom smjeru, na drugi kanal, kako bi kampanja bila uspješna.

Dodaje da iako su rezultati bitni, nisu jedini kriterij ocjenjivanja te da se u jednakom omjeru ocjenjuje kreativnost, strategija, izvedba i korištenje samog medija.

Domaće kampanje na razini svjetskih

MIXX nagrada
Za ovogodišnju MIXX nagradu stigao je rekordan broj prijava.

I Jan Jilek iz IAB-a, koji je uz HURA-u organizator Dana komunikacija, smatra kako se domaće kampanje bez problema mogu nositi sa svjetskom produkcijom. Tog mišljenja je i Vladimir koji objašnjava kako domaći projekti produkcijski, odnosno u smislu budžeta, zaostaju za onima vani, ali da to može imati i prednosti.

Smatram da imamo sjajnu digitalnu industriju koja uspijeva stvarati bez obzira na budžete koji nisu na svjetskoj razini. Upravo zato je teško raditi takve usporedbe, no to je možda i prednost našeg tržišta – ono je novo i mlado i može si dozvoliti eksperimentiranje.

Dodaje kako je za dobru ideju bitna snalažljivost s malim budžetima te da se u takvim improvizacijama mogu učiniti čuda.

Digitalna komunikacija upravo omogućava brze adaptacije i promjene smjera u kampanji. Imamo izvrsnih primjera na tržištu, a najbolje kampanje vjerujem da tek dolaze.

Kad je riječ o trendovima kod digitalnog tržišnog komuniciranja, Vladimir ističe kako se vani sve vrti oko mobilnih platformi te angažmana korisnika putem tih kanala te da vjeruje kako će se taj trend preslikati i kod nas, unatoč manjkavostima domaćeg tržišta.

Dobar sadržaj i kreiranje priča u digitalnim vodama je i dalje najbolji put do pametnog povezivanja digitalnih kanala za idealno iskustvo korisnika. Velika borba se vodi s adblockerima i stvaranje novih načina za direktnu komunikaciju s korisnicima. Živimo u zanimljivo vrijeme, toliko brzo se mijenjaju trendovi da je gotovo nemoguće sve pratiti. Google, recimo, uključuje u pretraživanje rezultate iz aplikacija što otvara novi prostor za komunikaciju, no pitanje je hoće li i kad pustiti tu funkcionalnost u široku upotrebu, tako da je teško predvidjeti što će nam ova godina revolucionarno donijeti.

Do jednostavnih rješenja često je najteže doći

Budući da je iza njega više od dvanaest godina iskustva od UX i UI dizajna do razvoja naprednih digitalnih rješenja, prava je osoba za pitanje što mora imati dobra digitalna kampanja. Odgovor je jasan i precizan:

Dobra digitalna kampanja mora biti tehnički, sadržajno i vizualno odrađena na visokom nivou, mora imati jasan cilj u kojem komunicira s ciljnom grupom. Mora biti zanimljiva i aktualna kako bi privukla pažnju i prenijela poruku brenda. Dobra kampanja radi non-stop za taj brend i ostvaruje kontinuirani dijalog.

No, magični sastojak od kojeg sve polazi je – ideja.

Na kraju je bitna ideja, često najjednostavnije, a kreativne ideje imaju izvrsne rezultate i, kao i u svemu, najteže je doći do takvih rješenja.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Telekom Bankarstvo: Zabi prosječna bankarska aplikacija, HT-u dodatan izvor prihoda

Telekom bankarstvo Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke ne pruža kvalitetnije korisničko iskustvo ni od hrvatskih konkurenata ni od Revoluta, ali najavljuje agresivnu marketinšku kampanju kakvu prosječna banka ne bi pokrenula.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Što ste propustili

Internet marketing

Kovačević, Vrdoljak, Ackermann i Brkan na WMF-u otkrivaju zadnjih 10 godina digitalnog marketinga

Kako je izgledao digitalni sektor prije deset godina i kako se u njemu dan danas snalaze neki od najpoznatijih digitalaca saznat ćemo ove subote na Weekend Media Festivalu.

Startupi i poslovanje

Hubbig Dragane Lipovac kreće u nove pobjede s milijunskom investicijom i novom savjetnicom

Bili vi mali ili veliki uvoznik, naručivali iz Kine ili SAD-a, Hubbig vam može olakšati život, a da to ovom mladom startupu ide dobro potvrdila je i nedavna milijunska investicija koju je orkestrirala Monika Mikac, bivša operativna direktorica u Rimac Automobilima.

Startupi i poslovanje

Paušalci, prikriveni rad opet nije dobro definiran u Općem poreznom zakonu, uključite se u e-Savjetovanje!

Prema trenutnom prijedlogu izmjena Općeg poreznog zakona, koji bi trebao stupiti na snagu 1. 1. 2020., i dalje nije dovoljno jasno definirana razlika između samostalnog i nesamostalnog rada, što bi se moglo obiti o glavu paušalnim obrtnicima i tvrtkama koje ih angažiraju.

Intervju

Tko to zna sa softverom, dobro zarađuje i utječe na velike sustave? IT Konzultant!

Kao što mnogi bježe od matematike i STEM-ovci nerijetko bježe od "mekih vještina", no upravo se u tom spoju kriju odlične karijerne opcije. Kako ispolirati te vještine učimo od FER-ovca, dugogodišnjeg konzultanta i danas direktora, mStartovog Emina Subašića.

Tehnologija

Programeri u prosjeku zarađuju 10.000 kuna, najbolje su plaćeni iOS developeri

Stigli su nam novi rezultati ankete Tomislava Grubišića o plaćama developera u Hrvatskoj za 2019. godinu, donosimo pregled najzanimljivijih podataka na osnovu tehnologija i godina iskustva.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.