Vladimir Končar: Domaća digitalna industrija ne zaostaje

Vladimir Končar: Domaća digitalna industrija uspijeva stvarati unatoč skromnim budžetima

Sredinom travnja, Rovinj će još jednu godinu biti domaćin nacionalnog festivala oglašavanja. Uz za zanimljive goste iz područja marketinga i komunikacija, održat će se i nekoliko natjecanja, a jedno od njih je i MIXX u sklopu kojeg će se dodijeliti nagrade najboljim digitalnim kampanjama te alatima i platformama u području tržišnih komunikacija. Kakva su očekivanja od ovogodišnjeg MIXX natjecanja te što mora imati odlična kampanja, ispričao nam je Vladimir Končar, koji predsjeda žirijem.

koncar_studio revolucija_jpg
Često najjednostavnije, a kreativne ideje imaju najbolje rezultate. Foto: Dario Belić

Dok odbrojavamo sitno do ovogodišnjih Dana komunikacija, prilika je to da se pobliže upoznamo s programom i svime što očekuje sudionike koji će od 14. do 17. travnja boraviti u Rovinju. Pažnju svakako privlače natjecanja koja se održavaju u sklopu nacionalnog festivala oglašavanja, a jedno od njih je i MIXX za najbolje digitalne kampanje, odnosno alate i platforme u području tržišnih komunikacija. Zanimljivo je kako je za ovogodišnji MIXX stigao rekordan broj prijava – čak 79 radova od 25 agencija, a Vladimir Končar, iz Studija Revolucija i Labossa, koji ujedno predsjeda žirijem za dodjelu nagrada, objašnjava kako je riječ o čak 16 radova više nego lani.

Sam broj radova je izvrstan pokazatelj kontinuiranog razvoja industrije i važnosti same nagrade. Bit će zanimljivo pregledati cjelokupnu prošlogodišnju produkciju, a nadam se prije svega dobrim i svježim idejama te vrhunskim izvedbama. Nagrađujemo izvrsnost i to je ono što i očekujem od prijava.

Klijenti sve više shvaćaju važnost praćenja uspješnosti

Jedan od kriterija prilikom dodjele MIXX nagrada su i postignuti rezultati, a Vladimir ističe kako je to u današnje vrijeme puno jednostavnije nego ranije te da su upravo podaci prednost digitalne produkcije u odnosu na klasične komunikacijske alate. Na pitanje posvećuje li se još uvijek dovoljno pažnje ovom segmentu u Hrvatskoj, objašnjava:

Ne mogu tvrditi da li na nivou cjelokupne hrvatske produkcije kolege prate rezultate, no iz vlastitog iskustva kroz Revoluciju i Laboss klijenti sve više shvaćaju važnost praćenja uspješnosti i rezultata ulaganja u digitalno te i sami inzistiraju sve više na podacima. Spoj kreative kroz digitalne kanale i rezultata je to što MIXX čini zanimljivim i izazovnim jer vam omogućava praćenje rezultata gotovo u real timeu što znači da ako nešto ne prolazi možete zaokrenuti i modificirati priču u drugom smjeru, na drugi kanal, kako bi kampanja bila uspješna.

Dodaje da iako su rezultati bitni, nisu jedini kriterij ocjenjivanja te da se u jednakom omjeru ocjenjuje kreativnost, strategija, izvedba i korištenje samog medija.

Domaće kampanje na razini svjetskih

MIXX nagrada
Za ovogodišnju MIXX nagradu stigao je rekordan broj prijava.

I Jan Jilek iz IAB-a, koji je uz HURA-u organizator Dana komunikacija, smatra kako se domaće kampanje bez problema mogu nositi sa svjetskom produkcijom. Tog mišljenja je i Vladimir koji objašnjava kako domaći projekti produkcijski, odnosno u smislu budžeta, zaostaju za onima vani, ali da to može imati i prednosti.

Smatram da imamo sjajnu digitalnu industriju koja uspijeva stvarati bez obzira na budžete koji nisu na svjetskoj razini. Upravo zato je teško raditi takve usporedbe, no to je možda i prednost našeg tržišta – ono je novo i mlado i može si dozvoliti eksperimentiranje.

Dodaje kako je za dobru ideju bitna snalažljivost s malim budžetima te da se u takvim improvizacijama mogu učiniti čuda.

Digitalna komunikacija upravo omogućava brze adaptacije i promjene smjera u kampanji. Imamo izvrsnih primjera na tržištu, a najbolje kampanje vjerujem da tek dolaze.

Kad je riječ o trendovima kod digitalnog tržišnog komuniciranja, Vladimir ističe kako se vani sve vrti oko mobilnih platformi te angažmana korisnika putem tih kanala te da vjeruje kako će se taj trend preslikati i kod nas, unatoč manjkavostima domaćeg tržišta.

Dobar sadržaj i kreiranje priča u digitalnim vodama je i dalje najbolji put do pametnog povezivanja digitalnih kanala za idealno iskustvo korisnika. Velika borba se vodi s adblockerima i stvaranje novih načina za direktnu komunikaciju s korisnicima. Živimo u zanimljivo vrijeme, toliko brzo se mijenjaju trendovi da je gotovo nemoguće sve pratiti. Google, recimo, uključuje u pretraživanje rezultate iz aplikacija što otvara novi prostor za komunikaciju, no pitanje je hoće li i kad pustiti tu funkcionalnost u široku upotrebu, tako da je teško predvidjeti što će nam ova godina revolucionarno donijeti.

Do jednostavnih rješenja često je najteže doći

Budući da je iza njega više od dvanaest godina iskustva od UX i UI dizajna do razvoja naprednih digitalnih rješenja, prava je osoba za pitanje što mora imati dobra digitalna kampanja. Odgovor je jasan i precizan:

Dobra digitalna kampanja mora biti tehnički, sadržajno i vizualno odrađena na visokom nivou, mora imati jasan cilj u kojem komunicira s ciljnom grupom. Mora biti zanimljiva i aktualna kako bi privukla pažnju i prenijela poruku brenda. Dobra kampanja radi non-stop za taj brend i ostvaruje kontinuirani dijalog.

No, magični sastojak od kojeg sve polazi je – ideja.

Na kraju je bitna ideja, često najjednostavnije, a kreativne ideje imaju izvrsne rezultate i, kao i u svemu, najteže je doći do takvih rješenja.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Startupi i poslovanje

Josipa Majić vraća se na hrvatsku startup scenu kao CEO fintecha Revuto

Pametni medvjedić, Teddy the Guardian, bio je jedan od omiljenih proizvoda ovdašnje startup scene. No, posljednjih nekoliko godina, njegova suosnivačica, Josipa Majić, odmaknula se od ovdašnje scene i medija. Sada se vraća, kao CEO i suosnivačica Revuta, fintech proizvoda za lakše upravljanje digitalnim pretplatama.

Što ste propustili

Najava

Po #prviput poduzetnici u turizmu moraju iskoristiti sve digitalne prilike u turizmu, evo i koje se nude

Nikada prije nije bilo tako bitno pripremiti se za lokalne goste i vjerne stalne goste iz inozemstva, kako za nadolazeću zimsku tako za ljetnu sezonu 2021. A da biste uspjeli morate spremno iskoristiti prilike koje se otvaraju: od novih kanala do natječaja poput Prviput.hr.

Startupi i poslovanje

Domaća industrija video igara o Nanobitu: “Akvizicija će biti slon u trgovini porculana”

Iako je skoro milijardu kuna vrijedna akvizicija Nanobita odjeknula cijelom Hrvatskom puno više tiče se same industrije video igara - što znači ulazak ovako velikog igrača na domaće tržište provjerili smo s osnivačima hrvatskih gaming tvrtki.

Startupi i poslovanje

Hoćete li ući u koaliciju protiv Applea uz vodeće tech tvrtke poput Basecampa, Spotifya i Epic Gamesa?

Sredinom osmog mjeseca upitali smo se: Može li tvorac najpopularnije igre današnjice razbiti duopol Apple i Google trgovina? Čini se da smo dobili odgovor.

Društvene mreže

Ode li Facebook iz EU, veliki biznisi i agencije će se prilagoditi, ali mali – teško

Facebook se ovih dana prijeti kako će povući svoje usluge s tržišta Europske unije. Iako je to malo vjerojatan scenarij, provjerili smo kako bi njegova realizacija izgledala za one koji svoje poslovanje oslanjaju na društvene mreže - male i velike biznise, ali i digitalne agencije.

Startupi i poslovanje

Lekcije 10 godina tehnološke scene su jasne: B2B i profitabilnost prvo, a investicija tek kasnije!

Silicijska dolina je hrvatsku tehnološku scenu učila da bez investicija neće nigdje stići. Deset godina kasnije; Infobip, Nanobit, Infinum i mnogi drugi dokaz su da postoji drugačiji način.

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?