Ukidanje viza poboljšat će percepciju hrvatskih digitalaca u SAD-u

Ukidanje viza poboljšat će percepciju hrvatskih digitalaca u SAD-u

Od 2021. će se izgledno ukinuti vize za SAD. To neće biti revolucija za domaće poduzetnike, ali će poboljšati način na koji nas gledaju u Americi.

Posljednjih dana sve se više govori o tome da će građani Hrvatske od iduće godine u SAD moći samo s putovnicom, što bi eliminiralo proces dobivanja vize i olakšalo putovanje u zemlju s kojom velik broj domaćih tvrtki usko surađuje.

Radi se o uključenju u takozvani Visa Waiver Program koji dopušta ostanak u SAD-u do 90 dana u svrhu turističkog posjeta ili poslovnih sastanaka. Iako u vrijeme pandemije SAD ne izgleda kao zemlja u koju bismo voljeli otići kao turisti, mnoge domaće tvrtke poput Fivea, Infinuma i Photomatha imaju urede u SAD-u i njima bi ova odluka trebala najviše olakšati život. Koliko će im ovo pomoći u radu saznali smo u razgovoru s Lukom Abrusom, Lukom Kladarićem, Josipom Bišćanom , ali i s Andražem Torijem iz Slovenije koja bez vize ide u SAD već dugo vremena.

“Konačno na višem rangu kod Amerikanaca” – Luka Abrus, Five

Luka mi kaže kako Five apsolutno pozdravlja ovu odluku i napominje da se ovdje ne radi striktno o većoj slobodi i mobilnosti, već o konačnoj boljoj percepciji Hrvatske od strane SAD-a. Drago mu je kako smo konačno kao zemlja ušli u “viši rang” kod Amerikanaca i dodaje:

S obzirom da 100% naših prihoda dolazi iz SAD-a, od samih početaka njegujemo jako blisku suradnju s klijentima, što podrazumijeva i fizičku blizinu. Zato su putovanja uvijek bila ključan dio naše strategije (govorimo naravno o vremenima prije koronavirusa). Nikada nam nije bio problem organizirati se u kratkom roku i usred tjedna odletjeti, na primjer, u Seattle.

U 2019. Fiveovci su imali 132 leta u SAD, a gotovo trećina zaposlenika je u jednom trenutku i duže boravila u SAD-u. Ukidanje vize će im svakako olakšati administraciju jer je Five, kao i još neke domaće firme, čak i za tek zaposlene ljude odmah započinjao proces dobivanja vize kako ne bi bilo problema ako se pojavi potreba za odlaskom preko oceana.

Luka za kraj napominje kako na vize gleda kao na neku vrstu parafiskalnog nameta koji neće biti toliko velika stvar koliko se možda isprva čini:

Malo komplicira život, predstavlja mali trošak i mali gubitak vremena, no objektivno, to nas nikad nije sprječavalo da radimo što mislimo da treba i provodimo vrijeme kod klijenata, a vjerujem ni nikog drugog. Zato i ne vjerujem da će to imati neki poseban utjecaj i da će se sad hrvatskim poduzetnicima otvoriti poslovna vrata raja.

Infinum
Infinum, Five, Repsly i mnogo drugih domaćih tvrtki već ima urede u SAD-u.

“Od viza još više čekamo sporazum o dvostrukom oporezivanju” – Josip Bišćan, Infinum

Suosnivač Infinuma Josip Bišćan također kaže kako je ovo dobra odluka jer smanjuje prepreke za poduzetnike koji žele raditi s tvrtkama iz SAD-a.

Najveći problem s vizama je uvijek bio proces, jer nikada niste mogli biti sigurni hoće li neki zaposlenik dobiti vizu, što je nekad moglo značiti i izgubljen posao. Ipak, od viza se više očekuju neke druge stvari:

Ono što poduzetnici vjerojatno još više očekuju je sporazum o dvostrukom oporezivanju koji bi omogućio više investicija u Hrvatsku, a i lakše širenje hrvatskih poduzetnika na američko tržište.

Kao i Five, i Infinum unaprijed traži vize za sve zaposlenike koje bi mogle biti potrebne tako da Josip ne vjeruje da će ovo unijeti preveliku razliku u njihovo poslovanje, ali svakako će u budućnosti učiniti putovanje u SAD zbog posla malo boljim iskustvom.

Sumnjamo da će zbog ovoga doći do navale turista iz Hrvatske u Yellowstone i Grand Canyon.

“Ulazimo u klub od 40-tak država svijeta” – Luka Kladarić, Sekura Collective

Kao i Abrus i Luka Kladarić ističe kako je velika prednost eliminiranja viza u tome što se građani Hrvatske više neće gledati kao građani “ostatka svijeta”:

Pri dolasku u SAD, putnici s vizama idu u jedan red, putnici s ESTA autorizacijama u drugi. Umjesto da stojimo u redu s “ostatkom svijeta”, stajat ćemo u redu s državljanima Austrije, Njemačke, Francuske, Japana, Švicarske, Australije… Ulazimo u klub od 40-tak država svijeta čiji stanovnici imaju “povlašteni” tretman. To je veliki pozitivan pomak u tretmanu.

Domaćim će tvrtkama ovo svakako pomoći, dodaje Luka, ali kao i moji ostali sugovornici ni on ne vjeruje da će se dogoditi velika revolucija. Ipak, domaći freelanceri i drugi profesionalci koji traže svoj prvi remote posao u firmi iz SAD-a bi mogli biti vrlo sretni jer će moći otputovati na intervju ili onboarding čim dobiju poziv, umjesto da čekaju na vizu, pojašnjava:

Ne mislim da postoji neki “fine print” oko ovoga. Ukida se potreba hodočašćenja ambasade kako bi dobili dozvolu da pokušamo ući u Ameriku. Naš “status” se diže u gornjih 20% zemalja svijeta, što se tiče turističkog i poslovnog putovanja u Ameriku.

Vize poboljšavaju kvalitetu života za one koji ih imaju

Naši susjedi iz Slovenije problema s vizama nemaju već dugo, a Andraž mi kaže kako je iz njegove perspektive uvijek dobro imati što manje frikcije prilikom poslovanja. S druge strane, dodaje i kako mu je teško zamisliti život sa strožim pravilima za vize, kaže Andraž Tori iz tvrtke Zemanta.

Kao i ostali sugovornici i Andraž ističe kako se radi o pozitivnom koraku, ali ne o nečemu što će biti ogroman utjecaj na poslovanje. Kada govorimo o međunarodnom poslovanju, vize su sitna stvar u odnosu na neke kritične prepreke, pojašnjava Andraž:

Na primjer, SAD i dalje traži vize za poduzetnike iz Izraela, a oni imaju odličan startup ekosistem koji je tijesno povezan sa SAD-om. Kada govorimo o vizama, one više-manje poboljšavaju kvalitetu života za one koji ih trebaju. One su samo jedna, ponekad stresna, stvar na koju se troši vrijeme. Svakako je dobrodošla promjena, ali teško je vidjeti koliko točno.

Iako vize možda neće biti toliko velika razlika kao što se možda naslućuje iz napisa u medijima, to ne znači da građanima Hrvatske život neće biti barem malo lakši. Ako ništa drugo, možete krenuti s planovima za putovanje.

Komentari

 1. Denis

  Denis

  06. 10. 2020. u 9:33 pm Odgovori

  Amerika je OK ali jedini realni motiv da odem tamo bio bi da dobijem veliku rundu investicije od američkog fonda. Ove vize dolaze prekasno, više ljudima nije napeto tamo ići.

 2. Josip

  Josip

  08. 10. 2020. u 11:03 am Odgovori

  Percepcija hrvatskih digitalaca ne postoji u SAD. Oni ne znaju ni gdje je Hrvatska a kamoli da znaju za hrvatske digitalce. Lik iz SAD me zvao sa grčkim predbrojem, nije razlikovao Hrvatsku i Grčku. Ovo je dobra vijest za startupaše koji idu u Silicijsku Dolinu tražiti kalital, znači njih 2-3 maksimalno. Za ostale ovo je manje više nebitna vijest. SAD više nije obećana zemlja iako je još uvijek jaka.

 3. Leon

  Leon

  11. 10. 2020. u 4:31 am Odgovori

  “Pri dolasku u SAD, putnici s vizama idu u jedan red, putnici s ESTA autorizacijama u drugi. ”

  Ne nuzno, vjerujem da su ti ljudi putovali samo kroz SF. U vecini aerodroma nema razlike. U konacnici jedina je razlika tih 160 dolara.

  Ali s jednom stvari se moram ovdje sloziti s Infinumom. Ugovor o dvostrukom oporezivanju je puno bitniji i IT-u, ali i ostatku nacije, dok su svi mediji fokusirani na vize. A ovaj ostatak komentara koji pise da SAD nije obecana zemlja neka mi nade jednu zemlju gdje inzenjeri u IT-u mogu zaradivati place kao u SAD-u. Hejteri.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.