Virtualni monetarni sustavi

Virtualni monetarni sustavi

Moderno doba tehnologije sa sobom je donijelo veliki broj novosti koje neminovno utječu na na svakodnevni život. Jedna od promjena koja nas svakako čeka je promjena shvaćanja funkcioniranja novca. Koncepcija vrijednosti novca kroz povijest je bila vezana uz vrijednost same kovanice koja je služila kao sredstvo plaćanja.

Moderno doba tehnologije sa sobom je donijelo veliki broj novosti koje neminovno utječu na na svakodnevni život. Jedna od promjena koja nas svakako čeka je promjena shvaćanja funkcioniranja novca. Koncepcija vrijednosti novca kroz povijest je bila vezana uz vrijednost same kovanice koja je služila kao sredstvo plaćanja.

Situacija se djelomično promijenila pojavom tiskanog novca, no sigurnost u vrijednost istog postojala je zbog tzv. zlatnog standarda. Naime, vrijednost novca bila je onolika koliko je država čiji je novac bio posjedovala zlatnih poluga, odnosno, kompletna količina novca u opticaju može se zamijeniti za zlato u vlasništvu države. Osiromašenjem aristokracije i pojavom nove klase trgovaca, sve više država napuštalo je zlatni standard i tiskalo novac koliko je trebalo. Naravno, tako je stvarna vrijednost novca smanjivana.

Budućnost

Stav banaka objasnio je Božidar Pavlović iz tvrtke Intesa Sanpaolo Card. Banke smatraju da je budućnost plaćanja – banked. Takav način plaćanja radi se preko višeaplikacijskih platnih kartica, a kreiranjem payement saveza poput Google-MasterCard-CitiBank-VeriFone omogućuje se dostupnost usluge na velikom broju platformi te velikom broju prodajnih mjesta. No, budućnost plaćanja biti će i unbanked, što će najviše koristiti tržišta u razvoju i tzv. Generacija Y. Osnova takvog sustava su prepaid kartice za fizičku kupovinu te mobilna mikroplaćanja s virtualnim novcem.

Veliki rast mobilnih plaćanja zorno prikazuju brojke:

  • 2008. 45.6 milijarda USD
  • 2009. 68.7 milijarda USD
  • 2014. Očekuje se 633.4 milijarde USD

Goran Radić iz tvrtke Applicon istaknuo je kako je novac već digitalan jer su svi već opremljeni za e-Wallet, odnosno, m-Wallet. Kao primjer pokazao je brojke od preko 13 mil korisnika u Keniji, a u ožujku 2010. godine obavljeno je 351 mil USD transakcija. U Kini je prisutna mreža QQ s preko 636 milijuna korisnika koja koristi Qcoin kao virtualnu valutu. Zarada tog virtualnog novca moguća je kroz programe lojalnosti, a radi velikog broja korisnika sve više on-line trgovina prima Qcoin. No, People Bank of China je najavila da istražuje potrebu za ukidanjem Qcoina jer njegova upotreba djeluje inflatorno na nacionalnu valutu.

Mislav Malenica iz tvrtke Knopso objasnio je zašto realana ekonomija neće biti efikasna bez virtualne. Primjer dan kroz virtualnu farmu i troškove te farme povezan je s realnim novcem. Naime, troškovi za kreiranje te farme mogli su biti pokriveni virtualnim novcem, ali i stvarnim novcem kupovinom virtualnih kredita. Proizvod tvrkte Knopso omogućuje klijentima nagrađivanje korisnika koji koriste njihove sadržaje. U praksi to omogućuje plaćanje čitatelja za komentiranje članka.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Društvene mreže

Filip Zavadlav: Kako je ubojica podrškom na online mrežama postao simbol borbe za pravdu?

Uspoređuju ga s Jokerom i Punisherom, prozivaju ga herojem, a ne ubojicom. Priča o Filipu Zavadlavi, 25-godišnjaku koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu, puni sve medije već nekoliko dana. Ali i društvene mreže.

Što ste propustili

Tehnologija

Hrvatska pošta u zraku: Dostava dronom u Hrvatskoj sve nam je bliža

Nakon eksperimentiranja s kriptovalutama, Hrvatska pošta poletjela je i u istraživanje bespilotnih letjelica koje bi mogle dostavljati pakete u udaljenim dijelovima Hrvatske.

Tehnologija

Gradionica – gdje zagrebački klinci grade LEGO robote i zajednicu spremnu za svijet budućnosti

Marljivi polaznici udruge Gradionica svoje zimske praznike nisu provodili pred računalima, mobitelima i konzolama. Nadvijeni nad LEGO kockicama, motorima, kabelima i senzorima planirali su što s novim zadatkom FIRST LEGO lige, na čijoj je svjetskoj završnici u Houstonu prošle godine bio upravo robot iz hrvatske (G)radionice.

Intervju

Hrvatski studio Tanais Games usred razvoja igre Saint Kotar rebrandirao se u Red Martyr Entertainment

Razviti igru u Hrvatskoj samo po sebi je teško, ali napraviti potpun rebrend studija usred razvoja posve je nov izazov.

Kultura 2.0

Sextortion mailovi kruže Hrvatskom: Ucjenjivač je već ugrabio 49 tisuća kuna

Nacionalni CERT (eng. Computer Emergency Response Team) danas je zabilježio povećani broj lažnih ucjenjivačkih poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu dobit od žrtve, a prema posljednjim informacijama na račun je stiglo najmanje sedam uplata od po 7 tisuća kuna.

Startupi i poslovanje

Porezna prognoza za freelancere: Strože kontrole, nove minimalne plaće, zdravstveno…

Godina iza nas započela je pretežno vedrom prognozom, no s izmjenama Općeg poreznog zakona vrijeme se krajem 2020. značajno pogoršalo za nezavisne izvođače te mikro i male poduzetnike. Što nas još čeka u novoj (fiskalnoj) godini?

Društvene mreže

Nana Nadarević, Mija Dropuljić, Natko Beck: Influenceri koji zdravlje – a možda i život – znače

Razgovarala sam s tri influencera, Nanom Nadarević, Mijom Dropuljić i Natkom Beckom, koji su svoj utjecaj iskoristili za poticanje važnih tema - od podizanja svijesti o uznemiravanju do boljeg komuniciranja u zdravstvu.