Imamo uspješne projekte, ali to nije bit studentskog natjecanja!

Imamo tržišno uspješne projekte, ali to nije bit studentskog natjecanja!

Victoria Grady u Microsoftu radi već dva desetljeća, a posljednjih nekoliko posebno je fokusirana na developere - na načine da postignu svoje ciljeve s Microsoftovim tehnologijama. To uključuje rad na programima kao što je BizSpark, ali i na natjecanju za studente Imagine Cup, koje je upravo u tijeku u Redmondu. Upravo smo tamo razgovarali s Victorijom koja nam je, među ostalim, otkrila koliko su važne vještine koje studenti razvijaju tijekom ovakvog programa, čak i ako njihov projekt u konačnici ne izađe na tržište.

Odjel Victorije Grady zadužen je za programe za developere kao što je BizSpark, ali i Imagine Cup (slika: Imagine Cup Flickr)
Odjel Victorije Grady zadužen je za programe za developere kao što je BizSpark, ali i Imagine Cup (slika: Imagine Cup Flickr)

Imagine Cup, u čije je finale ove godine ušao i hrvatski projekt Juvo – Home Friend, održava se već 14 godina, stoga se Victoria osvrnula na njegov razvoj i promjene koje su se događale tijekom godina.

Ovo je moj 4. Imagine Cup, ali ukupno ih održano već 14. No, projekt pratim od početaka i mogu zaključiti kako se i on sam razvija jednako kao i razvoj softvera općenito. Ovo je uvijek bilo globalno natjecanje, što se nije mijenjalo, ali ovo je drugi put da smo doveli natjecatelje u kampus u Redmondu. Kako se tu istodobno održava i tjedan za Microsoft Student Partnere, možete samo zamisliti da je ovo jedan od najuzbudljivijih tjedana za studente povezane s Microsoftom.

Upravo tu i upravo tada studenti dolaze u kontakt s našim developerima, ali i oni s njima, što je poprilično vrijedno.

Također, tijekom godina primijetili smo da je naglasak na rješavanju problema – društvenih, medicinskih, lokalnih, globalnih – sve veći. Tako ove godine imamo projekt koji se bavi verbalnim zlostavljanjem u digitalnom svijetu. Prije nije bilo potrebe za takvim projektom – jer takva vrsta zlostavljanja nije ni postojala.

Projekti su iz godine u godinu sve više tehnički razvijeni, ali i sve se više hvataju u koštac sa stvarnim problemima (slika: Imagine Cup Flickr)
Projekti su iz godine u godinu sve više tehnički razvijeni, ali i sve se više hvataju u koštac sa stvarnim problemima (slika: Imagine Cup Flickr)

A tijekom godina porasla je i kvaliteta projekata, kaže:

Vidi se napredak, i u samim rješenjima, ali i u prezentacijama studenata. Izdvojila bih jedan primjer – ove godine u programu sudjeluje umjetnica koja je sama naučila JavaScript ne bi li napravila igru kojom se bori protiv – usamljenosti.

No, koliko je važna poslovna strana priče? Koliko će zapravo ovakvih projekata uspjeti plasirati se na tržištu te napraviti pravi biznis?

Poslovni dio jednako je važan kao i tehnologija, ali kao i činjenica da projekt mora rješavati stvarne probleme. Također, bitne su i same prezentacijske vještine natjecatelja.

No, vidimo li projekte na tržištu? Iskreno, da, ali ne želim da to postane bit natjecanja, nego činjenica da je ovo sigurno mjesto za studente da bi razvili razne vještine. Da, tu mogu zabrljati, ali posljedice su manje bitne – neće dobiti zbog toga otkaz, ne bore se ovdje za investiciju… No, upravo zbog vještina koje, zahvaljujući svemu tome razvijaju, vidimo sve više projekata koji izlaze na tržište.

Jedan je primjer prošlogodišnji pobjednički projekt iz Brazila, eFitFashion. Riječ je o startupu koji je osnovala djevojka koja je prepoznala problem mladih krojača i dizajnera. Kako proizvode odjeću u malim količinama, teško je zadovoljiti veći broj korisnika zbog njihovih različitih mjera, no uz softver pomoću kojeg se korisnici skeniraju i mjere, lakše je povezati dizajnere, odnosno njihovu odjeću, i krajnje korisnike.

Ove godine čak 50% projekata ima ženu u timu, na što je Victoria posebno ponosna (slika: Imagine Cup Flickr)
Ove godine čak 50% projekata ima ženu u timu, na što je Victoria posebno ponosna (slika: Imagine Cup Flickr)

Kad se već govori o startupu koji ima osnivačicu, što se radi na povećanju sudionica na ovakvim natjecanjima?

Ponosna sam što ove godine gotovo 50% timova ima bar jednu predstavnicu, što potiče još žena da se uključe u cijelu priču – ne samo u Imagine Cup, nego i u Microsoft Student Partner program. Uz to, sve češće vidimo timove koji se sastoje samo od žena. Sve me to, kao ženu u ICT-u, jako veseli.

Ove smo godine vidjeli dosta AR i VR projekata, što je jedan od novijih trendova. A što očekuje natjecanje kao što je Imagine Cup u budućnosti, s obzirom na razvoj tehnologije?

I natjecanje će se i dalje razvijati s razvojem tehnologije. Teško je predvidjeti što ćemo vidjeti za pet godina, ali vjerujem da ćemo dosegnuti još više studenata na globalnoj razini. Digitalne granice su sve tanje, a time se povećavaju i prilike.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Internet marketing

Hrvatski brendovi boje se zauzeti stav u marketingu (i upravo time gube!)

U najnovijoj epizodi Netokracija podcasta bavimo se brendovima koji se ne boje zauzeti stav. Takvih je u hrvatskoj vrlo malo, rijetki se odluče na taj rizik, a ne shvaćaju da je zapravo upravo to najriskantniji potez.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Indienogo – kako će izuzimanje Hrvatske s ove platforme utjecati na domaće projekte?

Indiegogo više nije službeno podržan u Hrvatskoj, što znači da ne možete više na njega postavljati kampanje ako ste tvrtka registrirana u Lijepoj našoj. Istražili smo kako je do toga došlo, a i kako će to utjecati na domaće projekte koji platformu aktivno koriste.

Najava

Ulazite li u digitalnu industriju, krenite s razvojem digitalnih proizvoda

Nekada smo u digitalnoj industriji radili isključivo na tuđim projektima, jer nismo mogli birati. Danas možete razvijati vlastite digitalne proizvode i raditi na svim njihovim aspektima. Počnite s besplatnom radionicom Netokracije i Raiffeisen banke o tome kako krenuti u 'product'!

Startupi i poslovanje

Realno stanje startupa iliti kako mi je u dva tjedna američka tech scena skinula ružičaste naočale osnivača

Što vas može naučiti samo nekoliko dana u Seattleu, jednom od najpoznatijih startup i tech gradova na svijetu? Možda kako ste na svoje poslovanje do sada gledali malo previše "romantično".

Startupi i poslovanje

Rukoplastika, gaming kontroler za osobe s fizičkim invaliditetom, pobjednik je Good Game Liftoffa!

Startup Rukoplastika, koji nastoji razviti personalizirane igraće kontrolere i sustave za osobe s fizičkim nedostacima i invalidnostima pobjednik je Good Game Liftoffa 2019.

Društvene mreže

Izazovi moderiranja Facebooka i Instagrama: Ono što je nekome zlostavljanje, drugome je zadirkivanje

Možda najizazovniju ulogu, među osobama zaduženima za razvoj proizvoda za provođenje Facebookovih standarda, ima Namrata Bostrom. Ona je Product Manager za područje online zlostavljanja i uznemiravanja, a u Londonu sam imala prilike razgovarati s njom više o toj temi.

Internet marketing

Oglašivači, u 2020. samo nas online video uz linearnu televiziju može vratiti u uspješnu 2008.

Sjećate se 2 milijarde vrijednog medijskog tržišta 2008. godine? Što se promijenilo osim što takav uspjeh čekamo već 11 godina? Vjerojatno - ništa. Dok korisnici sve češće biraju druge platforme i formate, u Hrvatskoj najviše oglašivačkog novca i dalje odlazi na linearnu televiziju.