Imamo uspješne projekte, ali to nije bit studentskog natjecanja!

Imamo tržišno uspješne projekte, ali to nije bit studentskog natjecanja!

Victoria Grady u Microsoftu radi već dva desetljeća, a posljednjih nekoliko posebno je fokusirana na developere - na načine da postignu svoje ciljeve s Microsoftovim tehnologijama. To uključuje rad na programima kao što je BizSpark, ali i na natjecanju za studente Imagine Cup, koje je upravo u tijeku u Redmondu. Upravo smo tamo razgovarali s Victorijom koja nam je, među ostalim, otkrila koliko su važne vještine koje studenti razvijaju tijekom ovakvog programa, čak i ako njihov projekt u konačnici ne izađe na tržište.

Odjel Victorije Grady zadužen je za programe za developere kao što je BizSpark, ali i Imagine Cup (slika: Imagine Cup Flickr)
Odjel Victorije Grady zadužen je za programe za developere kao što je BizSpark, ali i Imagine Cup (slika: Imagine Cup Flickr)

Imagine Cup, u čije je finale ove godine ušao i hrvatski projekt Juvo – Home Friend, održava se već 14 godina, stoga se Victoria osvrnula na njegov razvoj i promjene koje su se događale tijekom godina.

Ovo je moj 4. Imagine Cup, ali ukupno ih održano već 14. No, projekt pratim od početaka i mogu zaključiti kako se i on sam razvija jednako kao i razvoj softvera općenito. Ovo je uvijek bilo globalno natjecanje, što se nije mijenjalo, ali ovo je drugi put da smo doveli natjecatelje u kampus u Redmondu. Kako se tu istodobno održava i tjedan za Microsoft Student Partnere, možete samo zamisliti da je ovo jedan od najuzbudljivijih tjedana za studente povezane s Microsoftom.

Upravo tu i upravo tada studenti dolaze u kontakt s našim developerima, ali i oni s njima, što je poprilično vrijedno.

Također, tijekom godina primijetili smo da je naglasak na rješavanju problema – društvenih, medicinskih, lokalnih, globalnih – sve veći. Tako ove godine imamo projekt koji se bavi verbalnim zlostavljanjem u digitalnom svijetu. Prije nije bilo potrebe za takvim projektom – jer takva vrsta zlostavljanja nije ni postojala.

Projekti su iz godine u godinu sve više tehnički razvijeni, ali i sve se više hvataju u koštac sa stvarnim problemima (slika: Imagine Cup Flickr)
Projekti su iz godine u godinu sve više tehnički razvijeni, ali i sve se više hvataju u koštac sa stvarnim problemima (slika: Imagine Cup Flickr)

A tijekom godina porasla je i kvaliteta projekata, kaže:

Vidi se napredak, i u samim rješenjima, ali i u prezentacijama studenata. Izdvojila bih jedan primjer – ove godine u programu sudjeluje umjetnica koja je sama naučila JavaScript ne bi li napravila igru kojom se bori protiv – usamljenosti.

No, koliko je važna poslovna strana priče? Koliko će zapravo ovakvih projekata uspjeti plasirati se na tržištu te napraviti pravi biznis?

Poslovni dio jednako je važan kao i tehnologija, ali kao i činjenica da projekt mora rješavati stvarne probleme. Također, bitne su i same prezentacijske vještine natjecatelja.

No, vidimo li projekte na tržištu? Iskreno, da, ali ne želim da to postane bit natjecanja, nego činjenica da je ovo sigurno mjesto za studente da bi razvili razne vještine. Da, tu mogu zabrljati, ali posljedice su manje bitne – neće dobiti zbog toga otkaz, ne bore se ovdje za investiciju… No, upravo zbog vještina koje, zahvaljujući svemu tome razvijaju, vidimo sve više projekata koji izlaze na tržište.

Jedan je primjer prošlogodišnji pobjednički projekt iz Brazila, eFitFashion. Riječ je o startupu koji je osnovala djevojka koja je prepoznala problem mladih krojača i dizajnera. Kako proizvode odjeću u malim količinama, teško je zadovoljiti veći broj korisnika zbog njihovih različitih mjera, no uz softver pomoću kojeg se korisnici skeniraju i mjere, lakše je povezati dizajnere, odnosno njihovu odjeću, i krajnje korisnike.

Ove godine čak 50% projekata ima ženu u timu, na što je Victoria posebno ponosna (slika: Imagine Cup Flickr)
Ove godine čak 50% projekata ima ženu u timu, na što je Victoria posebno ponosna (slika: Imagine Cup Flickr)

Kad se već govori o startupu koji ima osnivačicu, što se radi na povećanju sudionica na ovakvim natjecanjima?

Ponosna sam što ove godine gotovo 50% timova ima bar jednu predstavnicu, što potiče još žena da se uključe u cijelu priču – ne samo u Imagine Cup, nego i u Microsoft Student Partner program. Uz to, sve češće vidimo timove koji se sastoje samo od žena. Sve me to, kao ženu u ICT-u, jako veseli.

Ove smo godine vidjeli dosta AR i VR projekata, što je jedan od novijih trendova. A što očekuje natjecanje kao što je Imagine Cup u budućnosti, s obzirom na razvoj tehnologije?

I natjecanje će se i dalje razvijati s razvojem tehnologije. Teško je predvidjeti što ćemo vidjeti za pet godina, ali vjerujem da ćemo dosegnuti još više studenata na globalnoj razini. Digitalne granice su sve tanje, a time se povećavaju i prilike.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Što ste propustili

Novost

Hakirani profili Applea, Ubera, Jeffa Bezosa… U sklopu Bitcoin prijevare

Među pogođenim profilima, putem kojih prevaranti pokušavaju izmamiti od pratitelja da im se pošalju kriptovalute, uz obećanje da će svaku zaprimljenu pošiljku vratiti natrag poduplanu, našla su se mnoga poznata i verificirana lica, ali i “obični” profili. Odlučio sam vratiti zajednici. Svi bitcoini poslani na moju adresu bit će vraćeni u duplom iznosu. Radit ću […]

Startupi i poslovanje

Unatoč krizi, Q agency zapošljava i širi poslovanje – što im je pomoglo u prodaji i organizaciji posla?

Hrvatska softverska agencija Q danas umjesto da otpušta - zapošljava, što im je pomoglo u prvom valu širenja COVID-19 bolesti da nastave dalje širiti poslovanje i uspješno odrađivati dogovoreno?

Startupi i poslovanje

Bez vas ne može: Sistemski inženjeri, tražite li novu priliku u vrijeme krize?

Ako ste u dubini istinski "problem solver", vi ste pravi kandidat za domaće timove koji i najzahtjevnijim korisnicima mogu olakšati poslovanje.

Kultura 2.0

Mladi u Hrvatskoj imaju najbolje digitalne vještine u čitavoj EU

U istraživanju u kojem se ocjenjivala sposobnost pregledavanja interneta, korištenja digitalnih alata i aplikacija Hrvatska je odnijela prvo mjesto u čitavoj EU.

Kultura 2.0

Spotify je od danas službeno dostupan u Hrvatskoj!

Neka me netko uštipne. Stigao je i ovaj dan, Spotify je u Hrvatskoj.

Digitalni marketing

Od srijede stiže Spotify? Što će sad Deezer, ali i oglašivači, telekomi i podcasteri

Ako Spotify ovaj tjedan dođe u Hrvatsku u 'paketu' s drugim zemljama regije i Rusijom, mogao bi dobro doći hrvatskim glazbenicima i izvođačima koji su u doba koronavirusa morali otkazati koncerte. Oglašivači i podcasteri bi također mogli okrenuti glave...