Američki Verizon bez vezivanja pametnog telefona za ugovor

Kako ćemo u budućnosti kupovati mobilne uređaje uz pretplatu? Verizon daje naznake

Dolazak do novog pametnog telefona povezan s pretplatom na usluge koje nudi operater popularna je stvar u Hrvatskoj, ali i drugdje u svijetu. Ipak, primjer koji dolazi iz SAD-a pokazuje da i takav princip nabave novoga ima vijek trajanja. Američki Verizon odlučio se za nešto drugačije.

iphone6money

Sklapanje ugovora s operaterom telekomunikacijskih usluga u pravilu ne uređuje samo usluge kojima će se korisnici služiti, već je često i kanal za dolazak do novog pametnog telefona, a s vremenom i za promjenu uređaja ako korisnik procijeni da mu se to isplati ili novi uređaj smatra potrebnim. Takav pristup nabave novoga postoji i u Hrvatskoj i drugdje, ali koliko god bio izdržljiv i naizgled privlačan, teško da će živjeti vječno.

Primjer američkog operatera Verizon pokazuje da sve ima svoj rok trajanja, pa tako i princip “uzmeš ugovor – dobiješ telefon”. U Verizonu su od toga odustali, uvodeći promjene koje znače da korisnike više neće privlačiti na potpis ili produženje dugoročnog ugovora ponudom u kojoj je bilo i plaćanje za uređaj.

S takvim principom možda ste se upoznali i s nekim od hrvatskih operatera. U mjesečnom računu usluge za koju plaćate, novac ne odlazi samo na potrošenu količinu prometa ili za minutažu obavljenih razgovora, već je uključen i iznos za uređaj “ispod cijene”, s mogućnošću da ga dobijete za manju cijenu nego kada biste ga kupovali neovisno o ugovoru s operaterom.

“Ispod cijene” pod navodnim znakovima? Da, navodni znakovi su u ovom slučaju prikladni, kako u Verizonovu primjeru, tako i ako govorimo o operaterima u Hrvatskoj. Mjesečna pretplata je takva da ćete s vremenom ionako platiti punu tržišnu cijenu uređaja ili više od toga, po principu koji u Hrvatskoj i dalje traje.

Verizonovi noviteti

Sa zaokretom koji stupa na snagu ovoga tjedna, američki operater nije odbacio jedino nove pametne telefone povezane s pretplatom, već je ukinuta i dugoročna pretplata uopće. Umjesto toga, Verizon će korisnicima omogućiti da se za ponudu koja ih zanima odlučuju iz mjeseca u mjesec, a ponuda će obuhvaćati različite količine prometa koje će korisnici moći mijenjati u kraćim vremenskim razmacima.

Plaćanje za pametne telefone pritom neće preživjeti u obliku kakav je vrijedio do sada. Umjesto toga, postojat će mogućnost da se za telefon plati odmah i u komadu, po punoj tržišnoj cijeni, ali i da se do plaćanja tržišne cijene dođe mjesečnim otplatama, što bi, ako uračunamo i plaćanje za druge usluge, moglo značiti da će korisnici sveukupno potrošiti više nego uređaj košta.

Ipak, u Verizonu kane doskočiti i tome.

Prijelaz na novi uređaj – bez dodatne naknade

S vremenom, korisnicima koji za pametni telefon plaćaju iz mjeseca u mjesec bit će ponuđena mogućnost prijelaza na novi uređaj, za što neće morati platiti dodatno. Takva pogodnost poslužit će kao vrijednost više ako uzmemo u obzir da se korisnici mogu osloniti i na veću fleksibilnost koja dolazi s odabirom ponude usluga svakoga mjeseca, a ne ugovorom na duži rok.

Korisnici će u konačnici platiti manje od svote do koje bi došli na kraju ugovora s dosadašnjim principom, a manji trošak trebao bi poslužiti kao magnet da se ljudi privuku drugačijoj ponudi. Kako se američki trendovi često prošire drugdje u svijetu, možda ponuđeno drugačije dođe i u naše krajeve, s mogućnošću da odaberemo novi način udara na naš džep.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Tehnologija

Kako dobiti najbolju moguću kvalitetu slike na Zoomu, Meetu, Skypeu?

2020. je godina prijenosa uživo! A ako još uvijek ne znate što i kako raditi, ne brinite: stiže pomoć!

Što ste propustili

Društvene mreže

Kako je bilo biti Pipi usred “hajke” na brend, otkriva CM godine – Antea Franjić!

Antea ni ne pokušava pričati o broju mjehurića u bočici Pipija, ni koliko je narančasta njihova narančada, ali zato zna uzburkati online vode. Što se krije iza dovitljivog upravljanja društvenim mrežama koje joj je osvojilo nagradu za CM-a godine?

Tehnologija

Evo kako su Combisova cloud rješenja omogućila Rimac Automobilima da nastave razvijati C_Two i od kuće

Mislim da vam ni ne moramo govoriti koliko je dizajniranje automobila zahtjevan posao, ali što se dogodi kada ne možete do svog računala u uredu, a razvijate modele veličine desetak gigabajta?

Startupi i poslovanje

Lora Pleško: Kako voditi tim i tvrtku u doba krize?

Lora Pleško je CEO Mašinerije, tvrtke za razvoj mobilnih aplikacija i web rješenja. Ususret Ladies of New Business konferenciji Lora nam je prenijela iskustva o slaganju internih procesa za vrijeme remote rada.

Intervju

Stručnjaci: Zbog “pada” Štita privatnosti razmislite hoćete li koristiti američke servise kao što je Mailchimp 

Dok se čeka razjašnjenje odnosa između SAD-a i EU u kontekstu prijenosa podataka, tvrtke koje prenose podatke van Europske unije moraju dokazati da su poduzele dovoljne mjere zaštite. Konzultantica za zaštitu podataka, Vlatka Vuković, smatra da su pojedini servisi prešutjeli bitne informacije.

Kultura 2.0

S nagradom Europske komisije u ruci e-Škole nastavljaju digitalizirati 1317 škola u Hrvatskoj

Nagrađen i od Europske komisije CARNET-ov projekt e-Škole dokazao je kako je Hrvatska na dobrom putu da "odgoji" digitalno zrele škole. Što se sve događa u pozadini pripreme i realizacije takvog velikog projekta, u doba krize, saznali smo.

Intervju

Ovako izgleda Nanobitov proces razvoja igara koje svakodnevno igraju stotine tisuća ljudi

Hollywood Story i My Story jednostavno je igrati, ali koliko je jednostavno - ili komplicirano - napraviti uspješne 'casual' igre?