Venture building lekcije iz prošlosti - za startupe budućnosti: Priča o Snow Cruiseru

Venture building lekcije iz prošlosti – za startupe budućnosti: Priča o Snow Cruiseru

Snow Cruiser trebao je biti revolucionarno ekspedicijsko vozilo, spremno za najekstremnije uvjete. Međutim, prekrcano inovacijama i pritisnuto rokovima, vozilo na kraju nije moglo odraditi ni osnovno za što je bilo namijenjeno. Kako spriječiti da se isto ne dogodi vašoj ambicioznoj tech ideji?

Kao zaljubljenik u tehnologiju, nedavno sam pogledao kratki dokumentarac o genijalnom izumu iz prošlosti, Snow Cruiseru – ekspedicijskom vozilu iz 40-ih godina izgrađenom za istraživanje Antarktike. Proglašen jednim od najvećih inženjerskih dostignuća svih vremena, bio je to briljantno osmišljen stroj koji je spektakularno propao.

Priča iza cijelog pothvata izgradnje Snow Cruisera, kao i problemi koji su proizašli prilikom prvog korištenja, podsjetili su me zašto mnogi inovativni proizvodi i pothvati danas propadaju. U nastavku pročitajte lekcije iz venture buildinga koje će vaš sljedeći startup spasiti od neslavne sudbine Snow Cruisera.

Sve čari nevjerojatnog Snow Cruisera

Armour Institute of Technology 1939. godine krenuo je s izgradnjom napredne vrste vozila koja bi mogla voziti po cijeloj Antarktici, mjesecima samostalno funkcionirati s punom posadom te istovremeno služiti i kao znanstveno-istraživački laboratorij. U to doba, sama činjenica konstrukcije funkcionalnog vozila za dugotrajnu uporabu u takvim uvjetima, predstavljala je izazov.

No, Snow Cruiser je otišao korak dalje. Inženjerski tim opremio ga je inovativnom tehnologijom, te ga učinio doista posebnim za to vrijeme. Od konstrukcije koja je na vrhu vozila smještala dvokrilni avion s dizalicom; pogonskog sustava koji se sastojao od dizelskog agregata koji je strujom napajao četiri zasebna elektromotora na svakom kotaču do sustava za grijanje duž cijelog vozila koji se bazirao na iskorištavanju topline rashladne tekućine motora.

Da inovacijskom timu nije nedostajalo ideja potvrđuje i sustav sanjki koji se zasnivao se na konceptu uvlačenja pojedinih kotača u trbuh vozila kako bi se Cruiser mogao “sanjkati” preko većih rupa u tlu.

Iako postoji dug popis ostalih značajki, možemo vidjeti kako je Snow Cruiser objedinjavao mnogo različitih te dotad čak i prvi put korištenih sustava koji su ga uistinu činili biserom inovacije tadašnjeg doba.

Čak i po današnjim standardima, izgraditi vozilo s toliko inovacija, ne bi bila laka misija.

Od revolucionarnog do jarka

Unatoč ambicioznim idejama proizvodnja nije išla glatko. Politika je natjerala kompaniju da dovrši Cruiser prije planiranog roka kako bi se mogao koristiti u nadolazećoj ekspediciji, zbog čega je proizvodni tim radio gotovo 24 sata dnevno na njegovoj izgradnji. Armour je tražio načine kako da vozilo ranije bude spremno i ubrzo su došli do zanimljivog rješenja…

Umjesto testiranja Cruisera na Antarktici, odlučili su se za testnu vožnju uživo kako bi uštedjeli na vremenu: Cruiser je krenuo na 1600 km dugačak put od Chicaga do dokova u Bostonu (na kojemu su se trebale otkriti i ukloniti sve eventualne mane) gdje se trebao ukrcati na transportni brod za Antarktiku. Sve potencijalne probleme koji se pojave, planirali su riješiti putem.

Cruiser je imao problema s vožnjom cijelim putem, a već pri početku svoje rute, skliznuo je s ceste pod jakom kišom. Tim je imao problema s izvlačenjem vozila iz jarka, a i vijest o nezgodi bila je javna blamaža.

Vozilo koje je trebalo izdržati najokrutnije vremenske uvjete na Antarktike, zaglavilo se u jarku zbog malo kiše i skliske ceste.

Kada je Cruiser konačno stigao do doka u Bostonu, shvatili su da sa svojim dimenzijama ne stane na brod koji ga je trebao prevesti do Antarktike pa je stražnji dio morao biti rastavljen.

Stražnji dio je morao biti rastavljen kako bi stao na brod prema Antarktici.

Jedan problem vuče drugi

Dolaskom do Antarktike, problemi su se samo povećali. Nakon (donekle) uspješnog iskrcaja, posada je otkrila nove probleme – pokazalo se da pogon u stvarnim uvjetima nije dorastao zadatku. S jedne strane, pogon nije bio dovoljno snažan te se mučio pomaknuti golemog Cruisera s mjesta. S druge strane, gume su predstavljale još veći problem – bile su izvorno projektirane za močvare te su bile potpuno glatke i nisu pružale dovoljno trenja na snijegu. Posadi je odmah bilo jasno da se Cruiser neće pomaknuti s mjesta.

Pokušavajući brzo riješiti problem, posada je odmontirala dva rezervna kotača s Cruisera i pričvrstila ih na postojeće te dodatno postavila lance na gume, nadajući se boljem ishodu. Iako vrlo spor, Cruiser se napokon pokrenuo, ali su pri tome uočili novi, značajan problem – raspodjela težine vozila nije bila ravnomjerno raspoređena spram osovina te pogonski dio jednostavno nije razvijao dovoljno trenja spram tla.

Ni dodatni set (rezervnih) kotača i lanaca nije u potpunosti otklonio pogonske probleme.

Problem nisu mogli riješiti, ali su otkrili da ipak postoji način u kojemu takva konfiguracija funkcionira, a to je bilo pri vožnji – unatrag.

Uzimajući u obzir sve čimbenike, ne iznenađuje da Cruiser nije mogao izvršiti svoju misiju. Nakon što su unatrag odvozili 148 km, posada je odlučila odustati od misije te ostaviti Cruiser trajno parkiranog na Antarktici kako bi se koristio kao stacionarni laboratorij.

Paralela s modernim razvojem proizvoda

Na mnogo načina, priča o inovativnom, ali neuspješnom Snow Cruiseru podsjeća na neke od problema koji se javljaju i kod razvoja proizvoda.

Kad razvoj kroji politika

Odluke vođene politikom i planovima koji ne stavljaju kupca (pa čak ni proizvod) na prvo mjesto najčešće ne dovode do razvoja kvalitetnih proizvoda.

To su uglavnom situacije kada se lansiranje proizvoda požuruje kako bi šira javnost i/ili ključni investitori bili informirani i vidjeli pomak u procesu razvoja. U slučaju Snow Cruisera, sve je teklo prema planu do trena kada je zbog političkih razloga skraćen rok jer je vozilo trebalo biti predstavljeno za potrebe sljedeće nadolazeće ekspedicije na Antarktiku.

Izgradnja proizvoda bez jasne ciljne skupine i kasno pivotiranje

Većina agencija ili softverskih kompanija godinama razvija proizvode, a da uopće ne znaju za koga ih razvijaju. Ponekad čak ni članovi tima ne razumiju u potpunosti proizvod ili misiju iza njega. Mnogo proizvoda izgrađenih na takav način, propadne vrlo brzo nakon lansiranja.

Razlog je tomu jednostavan: izgradnja visoko-funkcionalnih beta proizvoda za hipotetskog kupca, tržište ili problem o kojem ne znamo dovoljno. Fokus bi trebao biti na brzom i efikasnom razvoju i prikupljanju podataka te daljnjoj iteraciji proizvoda ovisno o povratnim informacijama stvarnih korisnika.

Tim iza Snow Cruisera je vjerojatno mogao riješiti neke od spomenutih problema pukim testiranjem komponenti i daljnjim iteriranjem. Umjesto toga, napravili su proizvod koji više nije bilo moguće iterirati ili pivotirati u drugačijem smjeru jer su bez testiranja otišli predaleko u razvojnom procesu.

Pogrešnim pretpostavkama do propasti

Mnogi proizvodi se razvijaju bez pravilnog preispitivanja (a čak i testiranja) nekih od glavnih hipoteza (ili opće ideje) o proizvodu. Često se proizvodi razvijaju za kupce koji ne postoje, a funkcije se konceptualiziraju bez da ikome trebaju. A kada dođe do prvog većeg problema, koriste se interne fokusne grupe kako bi se definirali sljedeći koraci i potrebe korisnika, umjesto da se prikupljaju i analiziraju stvarni podaci o korisnicima.

Što se tiče Snow Cruisera, inženjeri nisu nužno imali pogrešne pretpostavke oko ideje, već su se stvarni problemi počeli javljati kada su počeli pojedinačne komponente (koje nisu testirane u pravom okruženju) spajati u cjelinu uz pretpostavku da će i na pravom terenu raditi kako je zamišljeno.

Bila je pogrešna pretpostavka da će postavljene gume imati dovoljno trenja na snijegu samo zato što imaju na močvarnom tlu, kao što je bila pogrešna pretpostavka da će novi neprovjereni pogon imati dovoljno snage u stvarnom okruženju samo zato što se pokazalo da radi u testnom okruženju.

Nikada nemojte previše pretpostavljati prilikom razvoja proizvoda, pogotovo kada pričamo o glavnoj funkciji proizvoda. Mnogo je komponenti cruisera “smjelo” zablokirati, ali ne bi se trebalo dogoditi da se čitav stroj ne može ni pokrenuti.

Učenje iz neuspjeha

Tim iza Snow Cruisera je vjerojatno mogao riješiti neke od spomenutih problema pukim testiranjem komponenti i daljnjim iteriranjem, no jednom kad su shvatili probleme već su bili preduboko u razvojnom procesu.

Iz priče o Snow Cruiseru možemo izvući i nekoliko spoznaja koje, ako se ispravno primjene, mogu napraviti razliku prilikom razvoja vašeg sljedećeg digitalnog proizvoda ili kreiranja startupa.

1. Podvucite crtu

Nemilosrdno se držite potreba, želja tržišta i korisnika te eliminirajte sve što vam može odvratiti pozornost i potrošiti vrijeme koje ste posvetili za istraživanje i razvoj.

Umjesto da razvijate proizvod nekoliko godina, razvijte MVP (minimalno održiv proizvod), odnosno proizvod s minimalnim brojem funkcionalnosti potrebnih za testiranje tržišta. Uvijek je lakše dodati neku novu funkcionalnost kada imate jasno definiranu potrebu negoli ukloniti neku neželjenu funkcionalnost.

Rano definiranje vašeg USP-a (jedinstvenog prodajnog prijedloga) pružit će vam jasniji fokus na područja gdje imate veću kontrolu u odnosu na područja nad kojima ju još trebate steći. Nažalost, tim iza Snow Cruisera je previše riskirao koristeći veliki broj neprovjerenih komponenti vozila odjednom.

Veći i raniji fokus na ponašanje samog vozila na snijegu, odnosno, u realnim uvjetima, dao bi jasnu sliku njegovih sposobnosti te ga uveo u novi ciklus iteracija, a smanjio fokus na razne druge sustave vozila.

2. Rano se suočite s izazovima

Rano privlačenje kupaca ključno je za validaciju ideje i dokazivanje koncepta. Kad god to možete, ispitujte s čime korisnici imaju problema prilikom korištenja vašeg proizvoda, bez obzira na to što u nekim slučajevima to znači odrađivanje niza demo poziva ili čak puštanje nedovršenog proizvoda na tržište. Ponekad vrlo rano u fazi razvoja možete otkriti nešto što im stvarno treba, što može biti presudno da pivotirate svoj proizvod.

Da su se gume ili pogon Snow Cruisera testirali na demo vozilu na Antarktici u ranoj fazi misije, vjerojatno danas ne biste čitali ovaj članak. Prikupljeni podaci iz testne vožnje u stvarnom okruženju mogli su zaokrenuti razvoj proizvoda za 180 stupnjeva i rezultirati uspješnom misijom.

3. Iterirajte temeljem prikupljenih podataka

Kad god razvijate proizvod, isplanirajte što je moguće više vremena za iteracije bazirane na prikupljenim podacima. Velik broj kompanija uopće ne iterira dovoljno u početku ili se previše oslanjaju na iteracije nakon releasea cjelokupnog proizvoda (što ponekad zna biti prekasno). Dodatno, mnogi to ne rade na temelju podataka, već na temelju pretpostavki, što također nije optimalno kako smo vidjeli ranije.

Nemojte se bojati lansirati neuglađene, nesavršene verzije vašeg proizvoda – na kraju ćete ili na vrijeme saznati da proizvod u takvom obliku nije prihvaćen (što opet dovodi do uštede budžeta i vremena) ili ćete dobiti nove korisne podatke koji će vam pomoći da značajno poboljšate svoj proizvod.

Nakon što su unatrag odvozili 148 km, posada je odlučila odustati od misije te ostaviti Cruiser trajno parkiranog na Antarktici kako bi se koristio kao stacionarni laboratorij. Wikimedia

Činjenica je da je Snow Cruiser bio preinovativan i prenapredan za svoje vrijeme. No, čak i kao nedovoljno testiran proizvod, mogao je doživjeti uspjeh prilikom svoje prve misije da je imao priliku usvojiti naučene lekcije te ponovo zakrstariti Antarktikom.

Upravo to učenje se može primijeniti na bilo koji drugi pothvat u izgradnji startupa – nije nužno imati savršen proizvod na početku, već dovoljno vremena i mogućnosti za učenjem i iteriranjem na osnovu stvarnih podataka korisnika. To će vam omogućiti da korak po korak, proizvod dovedete do točke u kojoj on funkcionira ne samo kako ste vi zamislili, već tako da rješava problem korisnika na najjednostavniji mogući način.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Umjetna inteligencija

Najvažniji dio Rimčevog Vernea nije robotaksi, već iskustvo?

Ovaj tjedan rebrendirana u Verne, Project 3 Mobility, tvrtka koju su 2019. godine osnovali Mate Rimac, Adriano Mudri te Marko Pejković, danas napokon ima prvo “opipljivo” predstavljanje onog što su razvijali. No, je li robotaksi usluga zbilja najvažnije što mogu ponuditi?

Veliki intervjui

Postaj, Trebam.hr i Meštar.hr – što očekivati od platformi za pronalazak majstora

Usprkos tome što nam nedostaje majstora na raznim područjima, barem imamo dovoljno platformi koje će nas povezati s onima najboljima, ili se barem tome nadamo.

Tvrtke i poslovanje

Istraživanje korisničkog iskustva: Jeste li spremni čuti što trebate napraviti?

Ako se pravilno postavi, kao ključna poslovna funkcija, UX istraživanje može pomoći u diverzifikaciji portfelja proizvoda, usluga i korisnika, otkrivanju različitih vrijednosti vaše ponude, implementiranju novih trendova i strategija, a mogao bi vam ukazati i na neiskorištene prilike za širenje i inoviranje. Ako vam to nije dovoljno, čitajte dalje, i otkrijte kako to rade najveće tvrtke na svijetu...

Što ste propustili

Prikaz

Book&Zvook: Jeste probali audioknjige na hrvatskom?

...bolje nego da trčimo za njima i vičemo: „Pa vi ništa ne čitate!“, kažu Ljubica Letinić i Lana Deban iz Book&Zvooka koje su nam objasnile kako nastaju audioknjige - na hrvatskom.

Novost

Euromoney proglasio RBA najboljom digitalnom bankom u Hrvatskoj

Jedan od vodećih europskih časopisa u području financija i bankarstva Euromoney, proglasio je Raiffeisenbank Hrvatska najboljom digitalnom bankom u Hrvatskoj. Ova se nagrada svake godine dodjeljuje banci s vodećom ponudom digitalnih proizvoda i usluga.

Pametni automobili

Direktor Vernea tvrdi da su granice između 4. i 5. razine autonomije nejasne – što kažu stručnjaci?

Peta razina autonomnosti vozila svojevrstan je sveti gral industrije, no je li uopće dostižna i potrebna?

Društvene mreže

Andrej Plenković i Možemo razvaljuju TikTok

Do kraja parlamentarnih izbora premijer Plenković lajkaniji je bio od Pernara, a Možemo najpraćenija stranka.

Novost

Cijeli svijet zahvatio “plavi ekran smrti”: Što do sada znamo

Aviokompanije otkazuju letove, televizije su prestale s emitiranjem, poslovanje su prekinule mnoge banke, pa i Londonska burza. U Hrvatskoj probleme ima CEZIH, televizije, pa i kontrola leta.

Startupi

Nađite bug na Daytoni – i osvojite nagradu iz fonda od 60.000 dolara

Developeri koji Daytoni do kraja godine pomognu poboljšati Daytonine značajke ili prijaviti bugove, mogu osvojiti i solidnu financijsku nagradu.