Velimir Žagar direktor kreativnih tehnologija u Grey Entourageu

Velimir Žagar od danas novi direktor kreativnih tehnologija u agenciji Grey Entourage

Velimira Žagara mnogi poznaju kao direktora digitalnih medija u agenciji Hipmedia, no od danas je on direktor kreativnih tehnologija u Grey Entourageu. Nekoć developer, uvijek Microsoftaš, otkriva što za njega donosi ova nova pozicija i nova tvrtka te što bi stavio na prvo mjesto - tehnologiju ili kreativu.

Velimir Zagar Grey Entourage

Dok je s jedne strane ovdje riječ o velikoj promjeni za Velimira, ujedno ju smatra i prirodnom. Direktor digitalnih medija netko je tko vodi digitalni odjel dok ga direktor kreativnih tehnologija usmjerava. Osoba je to koja postavlja pitanje – što je iduće? Koje su nove tehnologije koje izlaze na tržištu i koja je njihova moguća primjena u marketingu?

Dolazi uzbudljivo razdoblje, marketing se transformirao iz komunikacijske industrije u kreativnu upotrebu i integraciju svakodnevnih proizvoda u životu ljudi. Kao Creative Technology Director na meni je da s ostatkom tima pronađem zanimljivu primjenu tih tehnologija u marketingu te stvorim preduvjete za njihovu realizaciju.

S Idom Pandur i Grey Entourageom surađivao sam na nekoliko projekata i kod njih sam osjetio entuzijazam koji se danas rijetko vidi, pogotovo u Hrvatskoj. Sjeli smo, razgovarali i shvatili da imamo iste ciljeve i želje. Danas biti uspješan u marketingu znači držati korak s novom tehnologijom. Prodajni ciklus se kompletno izmijenio i dobre digitalne kampanje mogu itekako utjecati na klasične ATL komunikacijske rezultate. U tome upravo vidimo budućnost, agenciju koja će svojim inovacijama imati značajne i mjerljive rezultate u građenju brand awarenessa i povećanja prodaje.

Ida Pandur, direktorica digitalnog joint venturea Grey Entouragea, objašnjava kako se Velimir uklapa u cilj agencije – da budu klijentima prva stanica u kreiranju poslovnih i kreativnih rješenja.

Imate problem, dođete k nama, mi posložimo priču, dio odradimo unutar agencije, a dio, ako je potrebno, odradimo s preferiranim partnerima koji su najbolji stručnjaci u svojim područjima. Na taj način klijent dobiva ključ u ruke i štedi svoje dragocjeno vrijeme. Poznavanje tehnologije je osnovni preduvjet za kvalitetnu digitalnu kreativu koja postiže rezultate. Već neko vrijeme smo tražili osobu koja bi svojim tehničkim znanjem pojačala vještine koje mi kao tim imamo, a sada sam jako sretna da smo to i našli i da je kalibar osobe poput Velimira odabrao doći baš nama. I prije smo surađivali, međusobna energija je bila odlična i vrlo brzo smo se dogovorili da zajedno nastavimo graditi priču.

Biti uspješan u marketingu znači poznavati tehnologiju

Upoznavanje tima već je počelo, a ubrzo slijedi i ozbiljan posao, ističe Velimir.
Upoznavanje tima već je počelo, a ubrzo slijedi i ozbiljan posao, ističe Velimir.

Velimir će prve radne dane provesti učeći i upoznavajući svoje kolege, ali i resurse, projekte te kulturu firme – što znači mnogo ispijanja kava, našalio se. Potom slijedi ozbiljan posao, preslagivanje resursa i pripremanje preduvjeta za nadolazeće kreativne projekte tako da tehnologija i njezina primjena ne predstavljaju zapreku u njihovom razvoju.

Gartner je 2012 dao jednu kontroverznu izjavu koja je itekako odjeknula u marketinškom svijetu – Do 2017. CMO će potrošiti više na IT nego CIO. Moja želja je da u sljedećih godinu dana pružimo dovoljno razloga hrvatskim firmama da se približe ovoj tvrdnji. U Americi su odavno shvatili vrijednost digitalnog marketinga i ova izjava više nije predviđanje nego sadašnjost. Na vratima marketinškog odjela Nikea stoji “We hear you knocking but we can’t let you in”, njihov marketinški odjel više sliči nekom ‘hi-tech’ odjelu tehnološke firme nego odjelu proizvođača sportske opreme. Okruženi smo tehnologijom, živimo kroz tehnologiju i danas biti uspješan u marketingu znači poznavati tehnologiju i vrlo često riskirati s njezinom primjenom.

Developerski način razmišljanja

S obzirom na to da je Velimir svojedobno radio kao developer, napominje kako je i dalje zadržao ‘developerski’ način razmišljanja, iako danas više ne programira aktivno. Najviše koristi vidi i u tome što može razumjeti programere, postaviti se u njihovu kožu i sagledati problem iz njihove perspektive, što znatno olakšava interakciju između kreativnih i razvojnih timova. A kad bi morao birati, što bi odabrao – tehnologiju ili kreativu?

Drago mi je da više ne moram birati, ali ako bih baš morao – tehnologija. Kad proučavam neku novu tehnologiju ili kad radimo ‘proof of concept’ to je trenutak kad sve oko mene stane. Vjerujem da će me programeri dobro razumjeti, onaj ‘Aha!’ efekt koji iskusiš nakon što danima pokušavaš nešto riješiti ne može se mjeriti ni sa čime.

I na kraju, priznanje – je li Velimir i dalje Microsoftaš u duši?

Hahaha moglo bi se reći! Ali kao što je i Microsoftova nova mantra “Play well with others”, tako se nekako i ja vidim.

A mi Velimiru želimo dobru igru u Grey Entourageu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?

Kolumna

Microsoftova akvizicija ZeniMaxa samo je jedan korak u transformaciji Xboxa u “gaming Netflix”

Možda vam je Microsoft poznat po Windowsima, Officeu i cloud infrastrukturi, ali ovaj PC mastodont jučer je uložio u studio video igara 8 milijardi dolara! A ima itekako dobar razlog...

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech industrija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!