Umrežena uprava u oblaku

Umrežena uprava u oblaku

“Umrežena uprava u oblaku” naslov je zanimljivog panela koji je održan na ovogodišnjim WinDaysima. Voditelj panela bio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku, Igor Lučić. Kroz panel predstavnici Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku, FINA-e, Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijsku tehnologiju te Gartnera su predstavili viziju javne uprave za 2020. godinu.

Umrežena uprava koncept je koji proizlazi iz ideje umrežavanja poslovnih procesa unutar javne uprave, dok koncept računalstva u oblaku u ovom području predstavlja mogućnost korištenja infrastrukture i aplikacija iz oblaka za potrebe javne uprave. Naime, Vlada Republike Hrvatske u Planu provedbenih aktivnosti Programa gospodarskog oporavka predvidjela je “outsourcing informatičkih aktivnosti uz koordinaciju s jednog mjesta”. Provedba ove aktivnosti pokazala je kako je u ovom trenutku pred Vladom jednak izazov kao i pred svim vladama u svijetu, a to je pronaći optimalan balans potpune centralizacije i zajedničkog okvira u kojemu pojedine drţavne agencije mogu koristiti infrastrukturu i aplikacije.

Javne usluge na Internetu u Republici Hrvatskoj su Hitro.hr, e-zdravstvo, usluge za akademsku zajednicu putem CARNet-a, ePDV te usluge Ministarstva financija. Namjera je obuhvatiti sve postojeće i buduće usluge na jedno mjesto tako da komponenete zajedničkog sustava budu objedinjene u privatni oblak javnog sektora Republike Hrvatske. Već sada svako tijelo državne uprave koristi interne alate i sustave  koji međusobno razmijenjuju informacije. No, u budućnosti će ta razmjena evoluirati i biti pod nadzorom središnjeg ureda te ćemo na taj način vidjeti koje tijelo državne uprave potrebuje naše podatke od drugog tijela. Već sada je takav sustav aktivan za potrebe porezne uprave pod nazivom Government Service Bus razvijen od agencije APIS. Korisnički pristup biti će omogućen svim korisnicima javnih servisa Republike Hrvatske, što uključuje i sve građane. Za dolazak do krajnjeg korisnika koristiti će se već postojeća infrastruktura javne uprave, što će uključivati i poslovnice Hrvatske pošte.

Ovim sustavom omogućit će se konsolidacija sustava uštede, konsolidacija podataka u registrima, konsolidacija programske i druge informacijske imovine, izbjegavanje obilazaka šaltera te donošenje nepotrebnih dokumenata.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Društvene mreže

Filip Zavadlav: Kako je ubojica podrškom na online mrežama postao simbol borbe za pravdu?

Uspoređuju ga s Jokerom i Punisherom, prozivaju ga herojem, a ne ubojicom. Priča o Filipu Zavadlavi, 25-godišnjaku koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu, puni sve medije već nekoliko dana. Ali i društvene mreže.

Što ste propustili

Tehnologija

Hrvatska pošta u zraku: Dostava dronom u Hrvatskoj sve nam je bliža

Nakon eksperimentiranja s kriptovalutama, Hrvatska pošta poletjela je i u istraživanje bespilotnih letjelica koje bi mogle dostavljati pakete u udaljenim dijelovima Hrvatske.

Tehnologija

Gradionica – gdje zagrebački klinci grade LEGO robote i zajednicu spremnu za svijet budućnosti

Marljivi polaznici udruge Gradionica svoje zimske praznike nisu provodili pred računalima, mobitelima i konzolama. Nadvijeni nad LEGO kockicama, motorima, kabelima i senzorima planirali su što s novim zadatkom FIRST LEGO lige, na čijoj je svjetskoj završnici u Houstonu prošle godine bio upravo robot iz hrvatske (G)radionice.

Intervju

Hrvatski studio Tanais Games usred razvoja igre Saint Kotar rebrandirao se u Red Martyr Entertainment

Razviti igru u Hrvatskoj samo po sebi je teško, ali napraviti potpun rebrend studija usred razvoja posve je nov izazov.

Kultura 2.0

Sextortion mailovi kruže Hrvatskom: Ucjenjivač je već ugrabio 49 tisuća kuna

Nacionalni CERT (eng. Computer Emergency Response Team) danas je zabilježio povećani broj lažnih ucjenjivačkih poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu dobit od žrtve, a prema posljednjim informacijama na račun je stiglo najmanje sedam uplata od po 7 tisuća kuna.

Startupi i poslovanje

Porezna prognoza za freelancere: Strože kontrole, nove minimalne plaće, zdravstveno…

Godina iza nas započela je pretežno vedrom prognozom, no s izmjenama Općeg poreznog zakona vrijeme se krajem 2020. značajno pogoršalo za nezavisne izvođače te mikro i male poduzetnike. Što nas još čeka u novoj (fiskalnoj) godini?

Društvene mreže

Nana Nadarević, Mija Dropuljić, Natko Beck: Influenceri koji zdravlje – a možda i život – znače

Razgovarala sam s tri influencera, Nanom Nadarević, Mijom Dropuljić i Natkom Beckom, koji su svoj utjecaj iskoristili za poticanje važnih tema - od podizanja svijesti o uznemiravanju do boljeg komuniciranja u zdravstvu.