Pad ulaganja u oglašavanje u hrvatskim medijima zaustavljen

Pad ulaganja u oglašavanje u hrvatskim medijima zaustavljen, internet bilježi najveći rast

Dok se 2013. bilježilo samo usporavanje pada ulaganja u oglašavanje, u 2014. se čak bilježi zaustavljanje tog pada, prvi put nakon šest godina. Prema podacima Hrvatskog udruženja društava za tržišno komuniciranje (HURA) u prošloj su godini oglašivači kroz zakup oglasnog prostora u hrvatskim medijima uložili 1.408,000.000 kuna, što je 1% više nego godinu ranije.

Internet budzet

Podsjetimo, u 2013. je samo internet bilježio rast, dok su svi ostali sektori bilježili pad, među kojima je najveći “gubitaš” bio radio. Njegovo je mjesto ove godine zauzeo tisak, a radio, uz TV i internet, bilježi čak i rast u odnosu na godinu prije. Najveći rast zabilježilo je ulaganje u internetsko oglašavanje i to od 9%, a pored klasičnog display oglašavanja, podaci pokazuju rast oglašavanja kroz tražilice i društvene mreže.

Članica Uprave HURA-e Rajna Cuculić komentira podatke:

Iako je riječ o malom porastu ulaganja u oglašavanje, bitno je istaknuti kako ovim podatkom nakon šest godina kontinuiranog pada investicija u oglašavanje u medijima dolazi do pozitivnog preokreta. Nadamo se da će se ovom pozitivnom promjenom u narednom periodu dodatno povećati volumen oglašavanja u medije i time u potpunosti dovesti do novog pozitivnog trenda u industriji oglašavanja.

oglasavanje hura

Oglašavanje na Pay TV kanalima u znatnom porastu

Podaci HURA-e pokazuju kako oglašavanje na televiziji i dalje iznosi polovinu ukupnog volumena oglašavanja te bilježi rast od 4%. U segmentu televizije najveći rast oglašavanja događa se na tzv. tematskim Pay TV kanalima, odnosno kanalima koji se mogu pratiti isključivo kroz IPTV i kabelsku platformu. Na ovim kanalima udvostručen je broj TV spotova u odnosu na godinu prije, no ukupno ulaganje iznosi tek 1% ukupnog ulaganja u televizijsko oglašavanje.

Ulaganje u oglašavanje na radiju u 2014. raslo je za 6%, dok se trend pada ulaganja u oglašavanje kroz tisak i dalje nastavlja, pa je u 2014. godine uloženo 7% manje budžeta nego li u godini prije. Manji pad od 3% zabilježen je i u vanjskom oglašavanju. Najveći rast u oglašavanje gledano prema industrijama ostvaren je sektoru hrane, trgovine i financija.

Komentari

 1. Damir

  Damir

  26. 07. 2015. u 11:28 am Odgovori

  Tragično je da toliko zaostajemo za Amerikom i Europom iako smo službeno dio te iste ‘razvijenije’ sfere. Dok je vani Internet davno prešišao novinsko oglašavanje te dostigao TV, kod nas su novine i dalje 3x popularniji medij od Interneta, a o TV ne treba ni govoriti.

  Tov iše i nije stvar razvijenosti nego mentaliteta koji je glavni uzrok zašto nam je ovako (loše) kako nam je.

  • Lucija Pilić

   Lucija Pilić

   26. 07. 2015. u 5:30 pm Odgovori

   Potpuno se slažem. Brojke su porazne za internetsko oglašavanje, ali i oglašavanje u cjelini. :(((

   U normalnom svijetu, razvijeni i vrlo dobro posjećeni portali se bez problema mogu isplatiti, dok ovdje trebaš imati potporanj u obliku TV-a i novina, koje ni približno nisu gledane/čitane kao portali. Suludo!

   • Miro

    Miro

    27. 07. 2015. u 3:41 pm Odgovori

    TV još i ne stoji tako loše glede gledanosti, ali novine su katastrofa. Ne znam kako medijski odjeli u firmama i agencije opravdavaju vlasnicima ulaganje u novinsko oglašavanje. Stane ti pamet kakve su to igre

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.

Tehnologija

Facebook želi da gledate svijet kroz njegove uređaje, no želite li zbilja pametne – Ray Banke?

U pomalo iznenađujućem predstavljanju jučer, Facebookov Mark Zuckerberg najavio je dva nova proizvoda: Oculus Quest 2 i pametne naočale, a za Netokraciju ih komentira Darian Škarica, osnivač tvrtke Delta Reality.

Sponzorirano

5 najzanimljivih komentara hrvatskih stručnjaka o stanju Europske Unije!

Hrvatski stručnjaci na panel raspravi Digital Brunch jučer su komentirali stanje Europske unije: kako EU može dodatno pomoći poduzetnicima i demokratskim procesima te što može učiniti da ojača protok ljudi, dobara i kapitala, samo su neke od stavki kojih su se dotakli.

Tehnologija

Apple jučer nije najavio novi mobitel, ali njegovi proizvodi barem više nisu skupi kao prije

Novi rujan, novi Apple događaj. Ovoga puta, možda bez mobitela, ali i dalje zanimljiv.