Ubuntu Edge: Može li najambiciozniji 'crowdfunding' projekt u povijesti biti uspješan?

Ubuntu Edge: Može li najambiciozniji ‘crowdfunding’ projekt u povijesti biti uspješan?

Zaboravite 'smartphone', novi trend je 'superphone'. To je glavna crowdfunding tema u zadnja 24 sata od kada je Canonical pokrenuo kampanju za pametni telefon Ubuntu Edge. Najambiciozniju crowdfunding kampanju u povijesti nije pokrenula 'indie' startup družina iz garaže, već kompanija od 500 zaposlenika, čiji su godišnji prihodi oko 30 milijuna dolara i koja oko svojih proizvoda ima izgrađenu milijunsku zajednicu.

Izvor: indiegogo.com/projects/ubuntu-edge
Izvor: indiegogo.com/projects/ubuntu-edge

Zaboravite ‘smartphone’, novi trend je ‘superphone‘. To je glavna crowdfunding tema u zadnja 24 sata od kada je Canonical pokrenuo kampanju za pametni telefon Ubuntu Edge. Najambiciozniju crowdfunding kampanju u povijesti nije pokrenula ‘indie’ startup družina iz garaže, već kompanija od 500 zaposlenika, čiji su godišnji prihodi oko 30 milijuna dolara i koja oko svojih proizvoda ima izgrađenu milijunsku zajednicu.

Iako crowdfunding projekti pokrenuti od strane velikih igrača nisu novost (Veronica Mars, Double Fine) i često dosegnu financijski cilj, nitko do sada nije bio toliko drzak, hrabar, ali i iskren, pa tražio vrtoglavih 32 milijuna dolara za provedbu svoje ideje u djelo. To je čak tri puta više no što je itko ikad prikupio, a da se tome uopće i nadao.

Crowdfunding kampanja za snimanje filma Veronica Mars bila je jedna od najuspješnijih.
Crowdfunding kampanja za snimanje filma Veronica Mars bila je jedna od najuspješnijih, uz Pebble i Ouyu. Za sada.

Kampanja koja je skupila najveći iznos još uvijek je digitalni sat Pebble, koji je na Kickstarteru pokupio 10 milijuna dolara. Međutim, čak je i njegov cilj bio višestruko manji (tek 100.000 dolara). Jedino se igraća konzola Ouya uspjela približiti Pebbleu prikupivši prošle godine 8.5 milijuna (od traženih milijun).

Osnivač Canonicala, Mark Shuttleworth, nije htio okolišati. U automobilskoj industriji je, prema njegovim riječima, Formula 1 komercijalni testbed za cutting-edge tehnologiju. Ubuntu Edge je projekt koji cilja na isto to, ali u industriji mobilnih telefona. Njihova ideja nije proizvesti novi pametni telefon za masovno tržište i prosječnog korisnika, već upotrijebiti trenutno najbolju dostupnu tehnologiju i proizvesti igralište za entuzijaste koji žele sudjelovati u njihovoj igri.

Crowdfunding kvaka 22

Canonical se iz još neizjašnjenih razloga odlučio za Indiegogo, umjesto za popularniji Kickstarter na kojemu se inače vrte tehnološke kampanje te koji podržava i tzv. fleksibilno financiranje. Međutim, ekipa ne blefira. Izabrali su model “sve-ili-ništa” i izjavili da ukoliko ne prikupe 32 milijuna dolara Ubuntu Edgea neće niti biti te će se fokusirati na komercijalno dostupne telefone.

Koncept uređaja Ubuntu Edge - iznos koji se prikuplja potreban je za izradu hardvera.
Koncept uređaja Ubuntu Edge – iznos koji se prikuplja potreban je za izradu hardvera.

Kickstarter 5%, Indiegogo 4%

Jedan od razloga zbog kojega su odabrali Indiegogo treba tražiti i u postotku kojeg crowdfunding platforma naplaćuje. Kickstarter je za jedan postotni bod “skuplji” od Indiegogoa, što i nije puno s obzirom da Kickstarter ima otprilike šest puta veću zajednicu i veću pozornost mainstream medija. Ali zbog te razlike i velikog iznosa koji planiraju prikupiti, mogli bi ostati kraći za 320.000 dolara. Također, Kickstarter ima puno stroža pravila za projekte i nagrade koje se mogu davati donatorima. Kickstarter se u medijima već profilirao kao igralište tehnoloških tvrtki za buduće komercijalne projekte, dok je Indiegogo više orijentiran open-source zajednicama, čemu su i ideološki srodniji.

Hoće li Ubuntu Edge prikupiti 32 milijuna?

Teško, ali moguće. Moraju osigurati 40.000 “predbilježbi” za svoj superphone. To je zanimljiva brojka, jer su upravo crowdfunding rekorderi (Ouya, Pebble) “rasprodani” u količinama od 60.000 komada. Edge već sada probija rekorde u prikupljanju donacija. Prvi milijun dosegnut je nakon 5 sati, drugi nakon 8. U samo 7 sati srušen je Indiegogo rekord po ukupno prikupljenom iznosu i nakon 24 sata nalazi se na 5. mjestu po uspješnosti na svim crowdfunding platformama.

Dosadašnji najuspješniji crowdfunding projekti i iznosi koje su prikupili. Ubuntu Edge želi prikupiti 32 milijuna dolara - rok je do 21. kolovoza.
Dosadašnji najuspješniji crowdfunding projekti i iznosi koje su prikupili. Ubuntu Edge želi prikupiti 32 milijuna dolara – rok je do 21. kolovoza, a trenutno je na 3,7 milijuna.

Iako se prvih 5000 komada Ubuntu Edgea razgrabilo u samo 10 sati kampanje, čini se da je zamašnjak usporio, unatoč velikoj medijskoj kampanji u prvom danu. Razlog slabijeg priljeva sigurno treba tražiti i u cijeni koja je porasla za 40% (sa 600 na 830 dolara) nakon što je rezervirano prvih 5000 komada. Čini se da je razlika u  premiji koju su dali na početku razlog zadrške kod potencijalnih kupaca, koja bi im mogla ugroziti kampanju. Canonical je upravo zbog toga ponudio ‘Double Edge’ opciju u kojoj možete dobiti 2 Edgea za 1400 dolara, međutim nova opcija nije povećala priljev donacija jer rijetko tko će uzeti dva supertelefona. Moraju “prodati” 1200 komada dnevno, što se za sada čini malo vjerojatnim.

S obzirom na iznos koji očekuju prikupiti, za pretpostaviti je i da imaju još kojeg asa u rukavu. Analize pokazuju da donatori često višestruko sudjeluju u kampanji, ako im ponudite dodatke uz sam proizvod (npr. docking, futrolu) pa bi mogli osigurati priljev donacija tijekom cijele kampanje.

Čini se kako Canonical računa i na velike tvrtke koje bi svojim zaposlenicima kupile po 100 primjeraka za igranje s novim tehnologijama. Od njih očekuju trećinu potrebnih donacija, međutim do sada se nitko nije odazvao.

Najveći ‘fail’ ili najveći uspjeh?

Kako bilo, ova će kampanja zasigurno postati show-case za sve buduće mega-projekte. Bilo da uspiju prikupiti dovoljno novca da naprave što su obećali i potuku sve rekorde, bilo da ne uspiju i Ubuntu Edge postane vaporware. Jer upravo bi drugi na njihovim greškama mogli naučiti kako voditi ovako ambicioznu kampanju.

Komentari

 1. Ivan Kapulica

  Ivan Kapulica

  24. 07. 2013. u 11:35 am Odgovori

  Vjerujem da si slucajno napisao da je Kickstarter fleksibilan – zapravo je Indiegogo taj na kojem ne moras skupiti svoj “goal” ako si izabrao fleksibilnu kampanju.

  Iako to ovdje nije bitno – Ubuntu Edge nece biti ako ne skupe 32 milijuna.

  Ako si pratio u zadnje vrijeme moglo se vidjeti kako Indiegogo sve vise postaje platforma za ekipu koja radi nekakav cool hardware: Robot DragonFly, Misfit Shine, Scanadu Scout, Kreyos, Amiigo, Canary, Muse, Goji Smart Lock. Rekao bih cak da su ti gore navedeni projekti zanimljiviji on onih na Kickstarteru.

  Vjerujem kako u slucaju da Ubuntu Edge prodje dobro na Indiegogo – to nece biti samo veliki win za Canonical nego i za indiegogo – koji bi se mogao onda vrlo lako profilirati kao go to place za sve cool hardware price.

  Btw to sto kickstarter ima vecu zajednicu Canonicalu ne igra preveliku ulogu – ionako je hype napucan na najjace.

  Nazalost usporili su, mislim da je najveca pogreska tih 600 dolara na “samo” 5000 komada. To je trebalo biti neograniceno te bi onda vjerujem samim time imali znatno vece sanse. Ovih 1400 za dva je bezveze i cupanje kada su skuzili da su vjerojatno napravili pogresku.

 2. Hrvoje Hafner

  Hrvoje Hafner

  24. 07. 2013. u 12:01 pm Odgovori

  Da, u pravu si nespretno sam sročio rečenicu. Poanta je da su na Indiegogo mogli ići sa fleksibilnim financiranjem i zadržati sve što prikupe.
  Mislim da je ovo ogromna reklama za Indiegogo čak ako kampanja ne uspije. Tako je i Kickstarter gradio svoju zajednicu, pogotovo u zadnje vrijeme sa nizom ‘celebrity’ kampanja poput Zach Braffa, Veronice Mars i upravo pokrenute kampanje Spike Leea no čini mi se da baš to ‘zagušenje’ na Kickstarteru im je bilo dodatni motiv za Indiegogo.
  Naravno da Canonicalu nije bitna Kickstarter zajednica već ona njegova.
  Sa Double Edgeom su ustvari zabrljali. Po meni im je pametnije za svakih 5000 komada povećati cijenu za $50 u ovom trenutku krenuvši od $650. Najveća greška im je ta prevelika premija od 40% koliku su dali za prvih 5000.
  Mislim da im je u ovom trenutku najveća nada Enterprise bundle i za to već sigurno rade zasebnu kampanju čija realizacije tek predstoji.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Internet marketing

Kako su OPG-ovci postali najtraženiji ljudi (i zašto je nužno njihovo digitalno opismenjavanje)

U jeku pandemije koronavirusa (COVID-19) zatvorene su i tržnice. Uz zabranu kretanja van mjesta prebivališta, ova mjera navela je brojne OPG-ovce koji su svoje proizvode do jučer nudili na placu da posegnu za nekim drugim kanalima jer voće i povrće bez hladnjače ne može dugo stajati, a plastenici su puni zahvaljujući blagoj zimi i proljetnom suncu koje se pojavilo u par navrata.

Intervju

Poznati hrvatski rally vozač Juraj Šebalj i bez kacige nastavlja plijeniti pažnju publike

On je višestruki pobjednik rally utrka, a odnedavno ima i novu karijeru - influencersku. Iako je YouTuber bez vlastitog YouTube kanala, Jurja na različitim emisijama prati i po nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Vodič

Kako uspješno raditi od kuće, biti produktivan i ne izgubiti živce?

Ukratko - teško. :) Nekad ćete se doista osjećati neuspješno, bit ćete neproduktivni i gubit ćete živce. Ali ima načina da polako doskočite izazovima, jedan po jedan.

Što ste propustili

Sponzorirano

Epidemija COVID-19 pomogla je digitalizaciji Hrvatske više nego ijedna inicijativa do sada

Kriza je svakako tu, ali možda iz nje izvučemo neke korisne lekcije i konačno počnemo razmišljati digitalnije.

Kultura 2.0

Škola programiranja SmartNinja dokaz je da krizna situacija može donijeti i neprilike i – prilike

Iako je škola programiranja SmartNinja, prisutna i u Hrvatskoj tri godine, do sada održavala tečajeve isključivo uživo, na fizičkim lokacijama, pandemija koronavirusa preselila je nastavu online, gdje će dio tečajeva vjerojatno i ostati, što nudi nove prilike na tržištu edukacija.

Startupi i poslovanje

Igrom kroz matematiku, platforma Matific pomaže 58 tisuća naših učenika i učitelja u nastavi na daljinu

Učitelji diljem Hrvatske našli su se prije nešto više od 20 dana u izvanrednim okolnostima. Sav svoj nastavnički proces trebali su prilagoditi online okruženju, srećom, odrađeni pilot projekti sada zlata vrijede - a suradnja s Matificom upravo je tome dokaz.

Intervju

WhatsApp kao komunikacijski kanal za vaš biznis u krizi? Pomoći će hrvatski Sendbee

Imamo Koronavirus.hr na Viberu, no treba li nam podrška i putem WhatsAppa? Što uopće nudi WhatsApp Business, a što hrvatski startup Sendbee koji se njime bavi? Otkrili su nam suosnivači Domagoj Krpan i Ivan Arar.

Startupi i poslovanje

Mali ste offline biznis? Ovladati online prodajom možete i s ograničenim budžetom

Ugostiteljski objekti prvi su osjetili posljedice pandemije pa tako i naš specialty coffee shop Kavantura. Srećom, pozabavili smo se web trgovinom i digitalnim alatima tik prije svega... evo što je nama olakšalo posao.

Startupi i poslovanje

Ponovimo lekcije iz 2008. Kriza nije vrijeme da svojim klijentima budete daleko

Ovo je priča koju vrlo često pričam, to je priča o krizi zvanoj 2008. Jedni su se hvalili, drugi žalili, a evo što se meni događalo...