Preko 70 posto Hrvata voli Uber zbog jednostavnosti plaćanja, ali i naručivanja!

Infografika: Preko 70 posto Hrvata voli Uber zbog jednostavnosti – plaćanja, ali i naručivanja!

U Hrvatskoj gotovo svi korisnici radije koriste Uber nego vlastite automobile, partneri-vozači se odlučuju za Uber uglavnom zbog dodatne zarade, a čak 9 od 10 putnika smatra kako je grad s Uberom bolji grad, dok bi njih 99 posto uslugu preporučilo drugu. Pokazuju to rezultati istraživanja čiji je cilj bio saznati profil korisnika Ubera i glavne razloge korištenja ovakvog načina prijevoza.

uber_davor_tremac

Kad je riječ o profilu korisnika Ubera ne iznenađuje što je izniman popularan među visokoobrazovanim pripadnicima Milenijalaca ili Generacije Y, pokazali su rezultati ankete koju je agencija Ipsos provela za Uber. Čak 41 posto putnika ima između 21 i 30 godina, a 69 posto ih ima neki oblik visokog obrazovanja. Većina korisnika radi u korporacijama, slijede poduzetnici i studenti. Iako 55% Uberovih korisnika posjeduje vlastita vozila, većina ih se ipak odlučuje za Uber (77%) tijekom tjedna kao i vikendom. Komentirajući rezultate istraživanja, Davor Tremac, generalni direktor Ubera u Hrvatskoj ističe kako nakon manje od godine dana od dolaska u Hrvatsku, 18 posto Uberovih korisnika rjeđe koristi vlastita vozila:

Sretni smo što možemo pridonijeti rastućoj dinamici u gradovima te smanjenju broja prometnih gužvi. Za nas je ključno to što 9 od 10 korisnika smatra kako je grad u kojem je Uber prisutan – bolji grad, sjajan je to motiv da i dalje naporno radimo kako bismo svima i svugdje kretanje u gradovima učinili pouzdanima poput tekuće vode.

Istraživanje je također pokazalo kako bi čak 99 posto korisnika usluge Ubera preporučilo drugima.

Zašto, kada i kamo s Uberom?

Istraživanje je pokazalo i kako većina korisnika cijeni Uber upravo zbog brzog i jednostavnog načina kretanja kroz grad samo dodirom na zaslon mobilnog uređaja (81%), a kao drugi razlog navode jednostavnost plaćanja (74 posto). U Zagrebu, primjerice automobil po korisnika stiže za manje od pet minuta. 

Uber Infografika

U gradovima gdje je Uber prisutan, usluga se najviše traži od 9 sati navečer do 6 sati ujutro. Također, većina (65 posto) ih koristi Uber kako bi stigli do drugih prijevoznih čvorišta, poput zračnih luka, željezničkih ili autobusnih stranica, a 42 posto ih Uber koristi kako bi stigli na posao ili u školu.

Većini Uber dodatan izvor zarade

Uberovi vozači u Hrvatskoj su pretežno mlade i osobe srednjih godina, njih 47 posto su poduzetnici, odnosno imaju vlastite tvrtke. Rezultati ankete pokazali su da 31 posto partnera vozača je zaposleno na neodređeno vrijeme, a s Uberom surađuju u slobodno vrijeme. Za čak 64 posto partnera vozača suradnja s Uberom je dodatan izvor zarade, a za njih 35 posto je ujedno i glavni izvor prihoda. Davor objašnjava kako se na Uber veže i instantno poduzetništvo jer partneri vozači s vlastitim automobilima imaju priliku postati mikro poduzetnici u samo dva tjedna.

Većina naših partnera-vozača (89%) zaradu koristi kako bi nadopunili kućne budžete. Njih 18% sada si može priuštiti skuplje stvari, dok ih 10% zaradu od Ubera stavlja na stranu i štedi. Sjajno je to što jednim dodirom na zaslon uređaja možete pronaći opciju kretanja kroz grad, kao što je sjajno i to što jednim dodirom na zaslon uređaja možete pronaći posao.

uberinfografika2

Partneri-vozači koji su sudjelovali anketi kao najveće prednosti ovakvog načina rada ističu samozapošljavanje i fleksibilno radno vrijeme, a 70 posto ih smatra kako bi Vlada trebala prilagoditi regulativu platformama poput Ubera.

Koristite li Uber i slažete li se s rezultatima istraživanja?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Intervju

Zašto smo angažirali virtualnog asistenta, iako to nismo planirali?

Krajem 2019. tražili smo novu osobu koja će se pridružiti našem timu, a koja će biti zadužena za administraciju. Kako smo manja tvrtka, nismo imali potrebu za zapošljavanjem takve osobe na puno radno vrijeme, stoga smo se nadali da ćemo naći nekoga tko bi bio voljan raditi pola radnog vremena.

Društvene mreže

Treći svjetski rat borit će se… influencer marketingom (pa i u Hrvatskoj)

Dok se pitamo koliko će eskalirati #blacklivesmatter prosvjedi u SAD-u, jedno je sigurno: Influenceri koje prate Millenials i Gen Z bit će oružje propagande svih uključenih strana!

Startupi i poslovanje

Što vas “venture building” model može naučiti o razvoju digitalnih proizvoda i startupa?

Poslovni modeli stalno se razvijaju i nadograđuju, a sada još više kada postoji snažna motivacija kao što je rješavanje krize. Venture building u ovim vremenima donosi nove prilike za inoviranje i razvoj poslovnih ideja da li od strane individualnih poduzetnika ili korporacija.

Karijere

Good Game Adria kreće u rujnu: Prva regionalna B2B esport liga prilagođena radu od doma (s humanitarnim karakterom)

Good Game nakon investicije kreće u širenje i pokretanje prve regionalne B2B esport lige, a koja će biti prilagođena radu od doma. Više o jedinom sportu koji je preživio vrijeme izolacije i kako gamingom oživjeti team buildinge razgovarali smo s osnivačem - Nikolom Stolnikom.

Startupi i poslovanje

Jesu li “koronabotovi” probudili uspavano tržište digitalnih asistenata?

U pratnji digitalizacije preko noći i neke tehnologije su doživjele svoj zlatni trenutak - poput chatbotova. Očito smo morali proći izolaciju da bismo cijenili automatizaciju. Kako se u kratko vrijeme realizirao prvi koronabot, otkrili su mi oni koji su ga i napravili, Combis i Erato.

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.